Fartfyllt bågskytte från hästryggen

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2015-12-06

Sista tävlingslöpet med Barcos Fancy Cat's Fanpage i DHA's Höstjakten. Tyvärr träffade en pil ett träd och det blev nockningsfel med sista pilen. I övrigt är jag nöjd och vi hade toppenskoj på den roligaste beridna bågskyttebanan to date! :) Vi landade tillslut på en fjärdeplacering; 0,75 poäng från en bronsmedalj och 3 poäng från vinsten!

Posted by Sabrina Rosa Maria on den 20 september 2015

Fartfyllt bågskytte från hästryggen

I detta klipp ser vi Sabrina Prichard och Barcos Fancy Cat i full galopp under ett beridet bågskytte. Vi kontaktade henne för att få höra mer om grenen och om hur hennes intresse väcktes.
  
Text:
Annelie Lundkvist

Foto: Magnus Larsson, www.mangesfoto.se
  
Sabrina berättar att det var i en Youtube-video som hon såg Lajos Kassai, en ungersk ryttare som har varit delaktig i att återuppliva beridet bågskytte i Europa. Han red sin häst både barbacka och bettlöst.
– Lajos hoppade över en tunna och sköt med pil och båge, samtidigt. Då tänkte jag att detta vill jag prova.
Via Facebook fick hon tag på ett forum om beridet bågskytte i Sverige och fick därigenom kontakt med Sveriges regerande världsmästare, Emil Eriksson. 
  
Privatlektionen lade grunden
Emil föreslog, i april förra året, att han kunde komma hem till Sabrina för att ge henne en privatlektion. Efter att han hade introducerat henne i sportens grunder fortsatte Sabrina att utvecklas, först med hjälp av träning och så småningom på tävling. På årets SM red Sabrina hästen Conny. Foto: Ann-Sofie Wredendal
  
Tilliten lockade till sporten
För Sabrina växte sig intresset ännu starkare när hon insåg att det krävs otroligt mycket tillit mellan ryttare och häst. Hon måste våga släppa tyglarna och fokusera på bågskyttet, i full galopp.
– Samspel med hästen är A och O. I beridet bågskytte är det även vanligt med ekipage som rider bettlöst, såsom jag och Barco i denna tävling, berättar Sabrina.
Beridet bågskytte har precis blivit godkänt som en officiell sport av Riksidrottsförbundet, och Sveriges Beridna Bågskyttar har blivit anslutna till Svenska Bågskytteförbundet.
  
Årlig höstjakt lockar
I klippet ovan rider Sabrina Barcos, som han kallas, på tävlingen hemma hos hans ägare Dalecarlian Horse Adventures. Där har man byggt en skogsjaktbana som uppskattas av ryttarna, speciellt under "Höstjakten" som denna tävling kallas.
– Banan är unik på så vis att den rids helt fritt ute i skogen utan inhägnader, vilket självklart kräver mer av både häst och ryttare.
Sabrina och Barcos slutade på en fjärdeplats i denna tävling och hon laddar nu inför kommande tävlingssäsong.


Mer i Hippson-TV

Klara och James i kylig strandgalopp

13-åriga Klara Stålnacke räds inte vinterkylan. Tillsammans med sin 18-åriga ponny Jamesmead Lad, James till vardags, tar hon en härlig galopp i havet utanför Halmstad.
– James älskar vatten, han kan vara tveksam till en början om det är vågigt men när han väl vågat gå ner så vill han nästan inte upp, berättar Klaras mamma Nina.
Stranden är långgrund och lämpar sig utmärkt för att plaska runt i och mer därtill.
– Det var absolut inte planerat att de skulle bada utan mer bara galoppera i vattenbrynet men de fick feeling.


Sett 841 ggr

Torktumlare? Nejdå, bara en snabb häst

Behöver du få dina nytvättade kläder att torka snabbt, men saknar torktumlare? Då verkar den här hästen ha kommit på lösningen. Visst ser han ut att ha roligt?


Sett 1171 ggr

Udda vänner – bästa vänner

Stor och liten kan bli bästa vänner. Spana in det söta klippet med hästen och katten, som både kliar varandra och tar en ridtur tillsammans. 


Sett 1217 ggr

Pojkvännen får testa piaff: "Han fick nog en wow-känsla"

I veckan fick Cecilia Bergåkras pojkvän Isak Flodberg sitta upp i sadeln på hästen IZack – för att rida piaff för första gången. 
– Han fick sig nog en wow-känsla, piaff framkallar ju en väldig adrenalinkick och pirr i magen enligt mig. Jag sa till Isak att han knappt fick röra sig, bara sitta där och hålla i sig så skötte jag och fyrbenta IZack resten. Det är nog inte sista gången han får testa powern uppsuttet om man säger så, berättar Cecilia. 


Sett 8093 ggr

En häst som älskar sin klippmaskin

Många hästar gillar att bli klippt med klippmaskin medan andra är mer misstänksamma mot den brummande maskinen. Här har vi en häst som verkligen njuter av stunden. 


Sett 3006 ggr

Kärleken mellan ett föl och en schäfer

Vi ser ofta klipp som visar en kärleksfull relation mellan en häst och en hund. Här är det ett föl och en schäfer som verkar ha fattat tycke för varandra. Har eran häst en speciell relation med ett annat djur? 


Sett 8254 ggr

När man hittar exakt rätt "klipunkt"

Ni vet när ens kompis hittar exakt rätt punkt på ryggen som man själv inte kan nå. Den här hästens matte verkar ha hittat precis en sådan punkt, så som hästen njuter!  


Sett 249 ggr

När en känguru deltar i loppet

På en galoppbana i Australien fick man under ett lopp besök av en oväntad gäst. En känguru gästspelade och hoppade med de galopperande hästarna en bra bit innan den smidigt vek åt sidan. Hästarna reagerade nämnvärt lite på den hoppande kompisen så de var kanske inte första gången de fick oväntat besök på banan? 


Sett 7266 ggr

Aktivist rids över av jaktlag

Rävjakt har förbjudits i England men ändå menar djurrättsaktivister att det fortfarande pågår. Här försöker aktivister stoppa en jakt men i stället rider jaktlaget rakt mot en av aktivisterna och en av ryttarna rider över honom. Aktivisten ska ha förlorat medvetandet och blivit skadad vid händelsen, det rapporterar Expressen.


Sett 7036 ggr

"Kom nu så drar vi!"

Varför hänga i en hage när man kan hitta på bus på andra sidan staketet... Har ni sett en sån smidig hagöppnare? Har ni någon hagsmitare i ert stall? 


Sett 3753 ggrAktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 6

– TEMA: Kom längre med tekniken
– Porträtt: Louise Romeike
– Hjärngympa för ryttaren

– Tips från fotografen
– När är hästens karriär över?
– Sissela Smiths favoritövning
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

När är vaccinet mot eksem på marknaden?
Mälaren Hästklinik svarar
Är det farligt att spruta igång stoets brunst?
Mälaren Hästklinik svarar
Rutinerad häst som plötsligt vägrar hoppa vattengrav
Lennart Lindelöw svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.