Felicia Grimmenhag lastar hästarna själv: ”Det jag kan göra vill jag göra”

Hippson-TV

Hästhantering

Publicerad: 2018-03-06

First time loading the horses myself. 😎 Tarot was a little confused why I stayed outside but almost went straight in anyway. Fabbe just thought "I know how it is done!". It probably looks easy but we have put a lot of work in the communication with the horses which has really started to pay off. 😍 @johnricketts_horsedevelopment #paraequestrian #dressagehorses

Publicerat av Felicia Grimmenhag - dressage den 4 mars 2018

Felicia Grimmenhag lastar hästarna själv: ”Det jag kan göra vill jag göra”

Pararyttaren Felicia Grimmenhag fortsätter att imponera. I filmen ovan får vi se hur hon lastar hästarna själv, trots att hon sitter i rullstol. Mycket träning ligger bakom framgången – inte minst handlar det om kommunikation och tillit.

Text: Ida Röök
  
Felicia Grimmenhag har haft mängder med framgångar på paradressyrtävlingar, under Gothenburg Horse Show fick publiken se en miniclinic med henne och Patrik Kittel och följer man ryttaren på sociala medier är det tydligt att hon är målmedveten.
Bakom framgångarna ligger dock massor med träning, till sin hjälp har hon bland andra problemlösaren John Ricketts.
– Man kan säga att vårt arbete handlar om mental träning för hästen. Jag tror att det är ännu viktigare för mig att verkligen kunna kommunicera med mina hästar på ett bra sätt, jag kan inte ha hästar som brötar runt, det funkar inte. Det här med lastningen var något jag ville skulle fungera. Och när det gör det blir det ett kvitto på att mitt jobb lönar sig, säger Felicia, som förlorade båda sina ben i en olycka 2011.
  
Vill rida para-NM
Att kunna lasta själv är inte bara en skön känsla utan också något som underlättar i vardagen.
– Det är kanske inte alltid jag kan ha en hästvan person med mig, då är det bra att kunna göra de här vardagsgrejerna själv. Sedan måste ju någon gå in och sätta fast hästarna i trailern, men för det krävs inte så mycket hästvana som vid själva lastningen. Jag funkar lite så att det jag kan göra själv, vill jag göra, säger Felicia.
Nu ser hon fram emot en härlig tävlingssäsong som inleds i Danmark kommande vecka.
– Vi får se lite hur planen blir, men förhoppningsvis kommer jag med till NM senare i vår. Det är målet.

Läs mer om Felicia

Mer i Hippson-TV

Kombinerat markarbete och miljöträning för polishästarna

I förra veckan fick 14 hästar hos Polisrytteriet väst jobba över bommar. Det var dock inte bara rent markarbete som stod på schemat, i övningen fanns även inslag av miljöträning – något som såväl hästar som ryttare uppskattade.


Sett 2165 ggr

Lyckan att få lära sig rida på en Grand Prix-häst

Alizee Froment är känd för sina fantastiska uppvisningar där hon rider GP-dressyr helt utan huvudlag. Och med en sådan mamma är det inte vilken ponny som helst man får lära sig rida på. Kolla klippet – där Alizees lilla dotter får testa "ponnyridning extra allt” på maffiga kändishästen Sultan.


Sett 3944 ggr

När hästen bjuder på styrketräning

Vem behöver gymmet och alla tyngder, när hästen bjuder till och gör jobbet. Den här killen tränar biceps med hjälp av hästen, något att testa?


Sett 3134 ggr

Hugosson bjuder på "moves" för den danssugna

Bytt ut stallkläderna mot "disco-stassen" i kväll? Orolig för att inte ha den rätta discokänslan i kroppen om det bjuds upp till dans? Då kanske Pontus Hugossons senaste Instagram-klipp kan bidra med inspiration.


Sett 3590 ggr

Ponny på rymmen tog bussen hem

En liten ponny som hittades på en större väg i Cardiff, Storbritannien, kunde fångas in och återförenas med sin ägare. Men transporten hem var av det mer ovanliga slaget. När det visade sig att det skulle ta en stund att få fram en hästtransport erbjöd sig helt enkelt en busschaufför att ta med ponnyn. Det var två kvinnor på väg hem som såg hästen och fångade den. De åkte med den på bussen.

Källa: BBC


Sett 6224 ggr

Hur ryttare och cyklister samsas i naturen

Ömsesidig uppsyn och respekt för varandra är viktigt när ryttare och cyklister ska samsas i skogen. I det här klippet visas goda exempel på hur båda parter ska agera, för att alla ska kunna utföra sin träning utan att någon tar skada.


Sett 3923 ggr

Hästar räddas undan vulkanutbrottet i Filippinerna

I veckan har det rapporterats om att ett utbrott på vulkanön Taal i Filippinerna är mycket nära förestående, i söndags började vulkanen spruta ut lava och aska. Mängder med människor har evakuerats och nu rapporterar TV4 att även hästar räddas från ön. Taal är i vanliga fall ett populärt turistmål och det ska finnas runt 1 000 hästar där. Se det dramatiska klippet ovan.


Sett 1833 ggr

Topp 15: De bästa ridsportögonblicken 2019

Det internationella förbundet FEI har listat de 15 bästa ridsportögonblicken från 2019. Ta del av hela listan i klippet. I topp hittar vi Ingrid Klimke (som dessutom är Sverigeaktuell med sin clinic hos Runsten Equestrian i helgen) och hennes EM-guld.

På tionde plats återfinns Sveriges seger i hoppningens Nations Cup i Falsterbo. Ytterligare Sverigeanknytning på listan finns i form av världscupfinalerna i Göteborg som ägde rum i april. På plats nummer sju finns Isabell Werths seger i dressyren och på plats nummer fem hittar vi Steve Guerdat som vinnare av världscupen i hoppning. 


Sett 1018 ggr

Svenskägda Elias utsedd till årets frieserhäst

Den svenskägda frieserhingsten Elias 494 tävlas på Grand Prix-nivå i dressyr av den belgiska ryttaren Marc Peter Spahn. Nu har hästen fått utmärkelsen ”Årets frieserhäst 2019”. Se ekipaget på tävling i klippet ovan!


Sett 6639 ggr

Enhörningsglädje när snön väl faller – eller?

Snön lyser med sin frånvaro i många delar av landet. Vissa njuter till fullo, medan andra längtar tills marken är täckt av ett vitt och fluffigt snötäcke. Oavsett vilken av dessa personer du är kan nog det här härliga klippet på en dansande "unicorn", körandes snöslunga, lätta upp i vintermörkret.


Sett 1508 ggr