Felicia Grimmenhag lastar hästarna själv: ”Det jag kan göra vill jag göra”

Hippson-TV

Hästhantering

Publicerad: 2018-03-06

First time loading the horses myself. 😎 Tarot was a little confused why I stayed outside but almost went straight in anyway. Fabbe just thought "I know how it is done!". It probably looks easy but we have put a lot of work in the communication with the horses which has really started to pay off. 😍 @johnricketts_horsedevelopment #paraequestrian #dressagehorses

Publicerat av Felicia Grimmenhag - dressage den 4 mars 2018

Felicia Grimmenhag lastar hästarna själv: ”Det jag kan göra vill jag göra”

Pararyttaren Felicia Grimmenhag fortsätter att imponera. I filmen ovan får vi se hur hon lastar hästarna själv, trots att hon sitter i rullstol. Mycket träning ligger bakom framgången – inte minst handlar det om kommunikation och tillit.

Text: Ida Röök
  
Felicia Grimmenhag har haft mängder med framgångar på paradressyrtävlingar, under Gothenburg Horse Show fick publiken se en miniclinic med henne och Patrik Kittel och följer man ryttaren på sociala medier är det tydligt att hon är målmedveten.
Bakom framgångarna ligger dock massor med träning, till sin hjälp har hon bland andra problemlösaren John Ricketts.
– Man kan säga att vårt arbete handlar om mental träning för hästen. Jag tror att det är ännu viktigare för mig att verkligen kunna kommunicera med mina hästar på ett bra sätt, jag kan inte ha hästar som brötar runt, det funkar inte. Det här med lastningen var något jag ville skulle fungera. Och när det gör det blir det ett kvitto på att mitt jobb lönar sig, säger Felicia, som förlorade båda sina ben i en olycka 2011.
  
Vill rida para-NM
Att kunna lasta själv är inte bara en skön känsla utan också något som underlättar i vardagen.
– Det är kanske inte alltid jag kan ha en hästvan person med mig, då är det bra att kunna göra de här vardagsgrejerna själv. Sedan måste ju någon gå in och sätta fast hästarna i trailern, men för det krävs inte så mycket hästvana som vid själva lastningen. Jag funkar lite så att det jag kan göra själv, vill jag göra, säger Felicia.
Nu ser hon fram emot en härlig tävlingssäsong som inleds i Danmark kommande vecka.
– Vi får se lite hur planen blir, men förhoppningsvis kommer jag med till NM senare i vår. Det är målet.

Läs mer om FeliciaMer i Hippson-TV

Pax för att inte borsta!

Det finns hästar som gillar att rulla och så finns det hästar som går all in i leran. I det här fallet känns ju den kritvita hagkompisen som ett betydligt mer lockande alternativ att plocka in från hagen – men någon verkar i alla fall utomordentligt nöjd med sin insats!


Sett 1249 ggr

Miniatyrhingsten Akilles låter inte matte mocka hagen – vill pussas istället

När Evelyn Banffy ska mocka i hagen får hon genast sällskap. Den amerikanska miniatyrhästen Akilles går vid hennes sida och passar på att visa upp sina tricks. Han både pussas och gör spansk skritt, så mockningen får vänta. 

Förra året nominerades den charmiga ponnyn, 76 centimeter i mankhöjd, till Årets vårdhjälte. Tillsammans med Evelyn besöker han olika äldreboenden och demensboenden. Där sprider de värme och glädje, och de boende får en chans till ett avbrott i vardagen. Coronapandemin innebär dock ett avbrott i hans viktiga arbete. Akilles är även en duktig körhäst, han är tränad i klassisk dressyr från marken och Evelyn tricktränar honom också.


Sett 20875 ggr

Oss fyrbenta vänner emellan

En bästa vän är alltid bra att ha och individerna i klippet har verkligen funnit varandra. Trots att de verkar vara ett omaka par delar hunden och hästen en mysig stund tillsammans – fyrbenta vänner emellan! Missa inte det söta klippet ovan!


Sett 10845 ggr

Namnkunnigt startfält tar sig an Hermanstorps nya terrängbana

Det har snickrats och hamrats hos Hermanstorps kör- och ridklubb i vinter. Martin Möllgård har designat hindren till klubbens nya trestjärniga terrängbana och till helgen ska ryttarna få känna på den. Då arrangeras Hermanstorp fälttävlans cup 2020 med två- och trestjärniga klasser samt ponny. 


Sett 9409 ggr

Måndagstrött? Du är inte ensam

Ibland behöver man en lite lugnare start på veckan. Varför inte göra som den här hästen – ta en powernap, helt enkelt. Kolla in det roliga klippet med ljud på!


Sett 8964 ggr

Hästen Cainwen fastnade mellan två träd – fick hjälp av räddningstjänsten

När Ebba Gren kollade till hästarna i beteshagen upptäckte hon att treåriga Cainwen satt fast mellan två träd. Som tur är kunde räddningstjänsten hjälpa till att få loss henne. Se räddningsaktionen i klippet ovan.
– Hon kom varken framåt eller bakåt. Vi förstår inte hur hon har lyckats ta sig in där, säger Ebba.


Sett 13280 ggr

Busar med mamma när tränaren tar paus

Lilla Otis Price är son till fälttävlansryttarna Tim och Jonelle Price. Den här dagen sitter han vid ridbanan när mamma tränar för självaste Charlotte Dujardin. Men så måste tränaren smita iväg en stund och då passar Otis på att ta över tränarrollen. 


Sett 3966 ggr

Samspelet mellan en häst och en liten flicka

Vi har tidigare fått se Bongo dansa fram med Greetje Hakvoort i sadeln, medan sexåriga dottern Jolie bjudit på sötchock med ponnyn Napoleon. I det här klippet är det däremot dottern som tagit över träningen av mammans häst – och visst bjuder de på ett fantastiskt samspel och en fin tillit till varandra? Klippet kommer från Human & Horse Academy by Greetje Hakvoort.


Sett 7182 ggr

Brandmän räddar häst ur brinnande stall

Vid en stallbrand i USA hade man lyckats rädda alla hästar utom ett sto som var kvar i lågorna. Men brandmännen lyckas, tillsammans med en av personerna på gården, rädda stoet som klarade branden utan skador medan stallet brann ned till grunden. Se den heroiska räddningsinsatsen i Expressens klipp ovan.


Sett 14327 ggr

Skippy har fått nog av vilan – studsar fram i hagen

Den 22-årige ponnyn Skippy har haft en lugn period under våren och sommaren. Det är han trött på nu, vilket han visar för matte Karin Tyskling. Se de fina klippen – med ljud!


Sett 20731 ggr