Felicia Grimmenhag lastar hästarna själv: ”Det jag kan göra vill jag göra”

Hippson-TV

Hästhantering

Publicerad: 2018-03-06

First time loading the horses myself. 😎 Tarot was a little confused why I stayed outside but almost went straight in anyway. Fabbe just thought "I know how it is done!". It probably looks easy but we have put a lot of work in the communication with the horses which has really started to pay off. 😍 @johnricketts_horsedevelopment #paraequestrian #dressagehorses

Publicerat av Felicia Grimmenhag - dressage den 4 mars 2018

Felicia Grimmenhag lastar hästarna själv: ”Det jag kan göra vill jag göra”

Pararyttaren Felicia Grimmenhag fortsätter att imponera. I filmen ovan får vi se hur hon lastar hästarna själv, trots att hon sitter i rullstol. Mycket träning ligger bakom framgången – inte minst handlar det om kommunikation och tillit.

Text: Ida Röök
  
Felicia Grimmenhag har haft mängder med framgångar på paradressyrtävlingar, under Gothenburg Horse Show fick publiken se en miniclinic med henne och Patrik Kittel och följer man ryttaren på sociala medier är det tydligt att hon är målmedveten.
Bakom framgångarna ligger dock massor med träning, till sin hjälp har hon bland andra problemlösaren John Ricketts.
– Man kan säga att vårt arbete handlar om mental träning för hästen. Jag tror att det är ännu viktigare för mig att verkligen kunna kommunicera med mina hästar på ett bra sätt, jag kan inte ha hästar som brötar runt, det funkar inte. Det här med lastningen var något jag ville skulle fungera. Och när det gör det blir det ett kvitto på att mitt jobb lönar sig, säger Felicia, som förlorade båda sina ben i en olycka 2011.
  
Vill rida para-NM
Att kunna lasta själv är inte bara en skön känsla utan också något som underlättar i vardagen.
– Det är kanske inte alltid jag kan ha en hästvan person med mig, då är det bra att kunna göra de här vardagsgrejerna själv. Sedan måste ju någon gå in och sätta fast hästarna i trailern, men för det krävs inte så mycket hästvana som vid själva lastningen. Jag funkar lite så att det jag kan göra själv, vill jag göra, säger Felicia.
Nu ser hon fram emot en härlig tävlingssäsong som inleds i Danmark kommande vecka.
– Vi får se lite hur planen blir, men förhoppningsvis kommer jag med till NM senare i vår. Det är målet.

Läs mer om Felicia


Mer i Hippson-TV

När den engagerade föräldern också hoppar med

När Cornelia Bergstrand skulle tävla förra helgen var hennes familjemedlemmar lika engagerade som ekipagen på banan. Mamma Viktoria gjorde en härlig "läktar-dans" och även pappa Jonas och tränaren Pontus Westergren var stolta supporters när ekipaget var dubbelt felfria. John Hickey var på plats och fångade hela händelseförloppet på film.


Sett 2606 ggr

När man fixar hovarna och hästen bara vill pussas

När husse smörjer hovarna så att de blänker kan man passa på att kelas en liten stund. För den här hästen vill gärna pussas. Akta bara så att inte tänderna kommer fram!


Sett 11054 ggr

Steve Guerdat om SWB-stoet Bianca: "Tror att man ganska lätt blev förälskad i henne vid första ögonkastet"

Den svenskfödda topphästen Bianca har gått ur tiden. SWB träffade hennes ryttare Steve Guerdat i samband med Falsterbo Horse Show 2019 – hör hans varma ord om "Queen B" i intervjun ovan.


Sett 2321 ggr

OS-stjärnan Wegas föl lever livet i sommarhagen

Mästerskapshästen Wega, som tog OS-silver i fälttävlan i London med Sara Algotsson Ostholt, har lämnat tävlingsbanan och fortsätter nu karriären som mamma. Förra året fick hon ett stoföl – och även i år verkar det vara en energisk liten dam hon har vid sin sida.


Sett 5247 ggr

När hästens hår är viktigare än ditt

Vi kan spendera timmar med att tvätta med schampo och använda olika typer av glansspray och borstar när det kommer till hästens svans. Men ens eget hår? Nja, det är väl inte riktigt lika viktigt, eller? Se klippet med hög igenkänningsfaktor!


Sett 1933 ggr

Sömntutan Surprise sover så det hörs

Olivias häst Surprise sover så att det hörs vida omkring. Hon snarkar så högljutt så Olivia ända sedan stoet var litet fått frågan om hon är sjuk. Men det är bara så det är helt enkelt.
Man ser och speciellt hör henne nästan varje dag när hon ligger och snarkar i hagen, lösdriften eller inne i boxen, berättar matte Olivia.
Snarkar hon kanske rentav högre än
Nalle, som vi stiftade bekantskap med i måndags morse?


Sett 5344 ggr

När en "mördarkanin" blockerar vägen

När Samantha May ropade in sina hästar för att ge dem mat verkade allt till en början frid och fröjd. Men vänta! Det sitter en livsfarlig kanin mitt på stigen! Se det roliga klippet där hästarna försöker komma fram till hur de ska hantera situationen.


Sett 121634 ggr

Lova vloggade innan det var stort: "Ha riktigt, riktigt kul"

När Lova Hallbäck var åtta år brukade hon spela in små videoklipp av sig själv. Nu har ett av klippen fått nytt ljus, och den avslutande uppmaningen är fortfarande lika träffsäker.
– Det var ingen osäker Lova på den tiden, säger hon.


Sett 3514 ggr

Vi ses halvvägs för en puss

Ömsesidig kärlek när den är som allra bäst. Tänk att få ha sin käresta hästkompis på bara en halslängds avstånd – alltid redo för för en puss.


Sett 2625 ggr

Det började som en stormvind …

Det blev kanske lite onödigt spännande när Linn Larsson skulle inleda sin ritt i Intermediaire I med elvaåriga stoet Corona (e. Connaisseur u. Contura (SWB) e. Weltman, uppf. Jeppe Börjesson, Stall Hallhagen). Just när de gjort halt var det som en tornado drog fram över tävlingsbanan och tältet över domare B flög iväg. 


Sett 7267 ggrAktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 3

– TEMA: Smarta stall
– Reportage: Malin Baryard Johnsson
– Trappan till skänkelvikning

– Bärighet och rakriktning
– Nya sätt att hältutreda hästar
– Så upplever hästen sin värld
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Hitta suget i bettet för jämnare tempo
Lennart Lindelöw svarar
Rytmen är viktigare än avsprångspunkten
Lennart Lindelöw svarar
Hyresgäst som inte flyttar sin häst trots att avtalet löpt ut
Eva Johansson svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.