Femårssegraren Diploid njuter på lösdriften: "Handlar om att skapa de bästa förutsättningarna"

Hippson-TV

Hippson Lifestyle

Publicerad: 2021-10-05

Femårssegraren Diploid njuter på lösdriften: "Handlar om att skapa de bästa förutsättningarna"

Diploid, som i lördags vann femårsfinalen i Breeders Trophy, bor till vardags på lösdrift. Ryttaren Vendela Eriksdotter Rubin ser bara fördelar med den typen av hästhållning – för Hippson berättar hon mer.

Du har alla dina hästar på lösdrift, vad ser du för fördelar jämfört med att ha hästarna på box?
– För min del handlar det om att optimera prestationen för varje individ och skapa de bästa förutsättningarna för mitt arbete med hästarna. All forskning visar på åtskilliga hälsofördelar med att låta hästar gå i grupp med mycket utevistelse alternativt på lösdrift. De mår bättre och blir gladare eftersom fler av deras naturliga behov uppfylls, såsom rörelse, social kontakt och födosök, säger Vendela och fortsätter:
– En annan viktig del för mig i hästhållningen är att i så stor utsträckning som möjligt eliminera skade- och sjukdomsframkallande mönster. Enligt mycket forskning som finns skapar den miljö många tävlingshästar lever i en starkt förhöjd risk för att utveckla magsår. Bidragande orsaker anses till exempel vara att leva i en solitär miljö som ensambox, resor, träning på tom mage eller för stor andel stärkelse i foderstaten.

Ser du några fördelar i träningen med att ha hästarna på lösdrift?
– Jag jobbar med flera yngre hästar och hingstar som ofta kan ha mycket energi eller fokus på annat. En stor fördel med att de går på lösdrift är att de kan agera ut mycket av sin överskottsenergi och en del av sitt rörelsebehov under sina många timmar i hagen med kompisarna. Tack vare det kan de hålla fokus på mig när det är dags för ridning, säger Vendela och fortsätter:
– Diploid är ett exempel på en pigg häst som blir mer lagom tempererad av att gå ute mycket. För äldre hästar ser jag till exempel fördelar som att de håller sig fräschare, inte stelnar till och blir piggare på ett positivt sätt. 

Ser du några nackdelar med att ha häst på lösdrift?
– Nej, med de förutsättningar vi har för våra lösdrifter ser jag bara fördelar. Ett vanligt argument mot lösdrifter är att de bidrar till en ökad skaderisk och att det inte går att individanpassa utfodringen. Skaderisken kan vara högre för mindre sår och liknande, men jag anser att det vägs upp av alla fördelar och risken för skador som tar lång tid läka är väsentligt mindre, säger Vendela och fortsätter:
– Det handlar förstås mycket om att kunna läsa av vilka hästar som trivs tillsammans och vilken flocksammansättning som fungerar bra. Individanpassad utfodring har vi löst genom att ha dem i grupper delvis anpassade efter hur lättfödda de är. Sedan får de hästar som tränas kraftfoder i stallet i samband med ridning.

Hur är era lösdrifter uppbyggda?
– Vi har en gård som är väl lämpad för hästhållning, vilket är en förutsättning för en välfungerande lösdrift och alla dess fördelar. Här finns hållbara marker, främst sandmarker som dränerar väl, och som tål det hårda slitage hästar gör. Varje hage är ungefär tre till fem hektar och tävlingshästarna går två till fyra tillsammans, sedan finns en större flock med avelsston och yngre unghästar. Det betyder att de både har gott om yta att röra sig på och utöver det en rejält tilltagen ligghall med rikligt med havrehalm av hög hygienisk kvalitet, säger Vendela och fortsätter:
– Utfodringen anpassas med hösilage eller hö samt individuellt extra proteintillskott och/eller kraftfoder i den mån det behövs. Det finns också boxar för de hästar som behöver under introduktion, vid skada eller inför tävling.

Kan man göra någon vinning tidsmässigt?
– De personer som hanterar hästarna måste lägga tid på hantering, tillsyn, skötsel och ha ett gott djuröga. Egentligen tar det inte speciellt mycket mindre tid att ha hästar på lösdrift, men tiden kan ägnas mycket mer åt hästen. Personalen behöver inte heller slita lika hårt på kroppen, eftersom maskiner får göra de tyngsta jobben.

På filmen ser vi Diploid (född 2016, e. Hesselhöj Donkey Boy – Topaasch, uppf. Lena Nyström, äg. Stockholm ridsport AB). Kan du berätta lite om hans hagkompisar?
– Filmen är från i somras då han gick tillsammans med vår shettis Fabian och Hakunamatata, som min syster Wynja kom femma med på junior-EM i somras. De trivdes väldigt bra tillsammans, men vi har behövt förändra konstellationerna lite i hagarna sedan dess för att kunna ta emot fler hästar, säger Vendela och fortsätter:
– Nu går ”Dippi” tillsammans med två nytillkomna hästar till min syster, Fly Away som tidigare reds av Anna Freskgård samt El Diablo som Elin Aspnäs ridit. De trivs även de väldigt bra tillsammans. Dippi är en häst som är okomplicerad att ha med kompisar, han kan hästspråk och anpassar sig lätt.


Tidigare på Hippson.se:
Vendela och Diploid toppade femårsfinalen


Mer i Hippson-TV

"Monny" är hagens retsticka

Matte Charlotte Olsson skickade in det här klippet på welsh mountainhingsten Wish Moon Walker som vallar sin kompis, welsh cobvalacken Wish Archangen, kallas Herr Gul, i hagen.
– Är man liten får man vara smart, skriver hon.
Charlotte berättar att Monny har sina knep för att sätta sig i respekt.
– En pinne fungerar ju fint. Ett annat är att utnyttja att Herr Gul är lite nervös och lättskrämd. Han smyger fram bakom honom och nyper honom i rumpan. Då blir Herr Gul rädd och flyttar sig.
Monny är till sättet mer som en hund än en häst. 
– Liten, kvick, smart och nyfiken med ett stort hjärta, mycket bus och humor.
Han är gärna med där det händer och Charlotte skickade med ännu ett klipp där han hjälper till att ströa lösdriften, se det nedan:


Sett 725 ggr

Vem är roligast och vem tar du med till en öde ö?

Vem beundrar du mest och vem är bäst på att laga mat? Vilken hoppryttare kan somna när som helst och hur mycket tid tillbringar Henrik von Eckermann på gymmet egentligen? Under GCT i helgen svarade några av ryttarna på frågor om sina kollegor.


Sett 2347 ggr

När "Hälge" också vill vara med och tävla

Vid en tävling i USA nyligen fick de ett något oväntat besök. En älg sprang omkring på ett närliggande fält, kanske letade den efter framhoppningen. Hästarna verkar inte ha brytt sig, desto mer uppmärksamhet hos de tvåbenta på tävlingsplatsen.


Sett 3550 ggr

Ger ut självbiografi om livet på hästgården

Sophie Jahns självbiografi släpps den här veckan på Storytel. Tidigare i år kom hennes mamma ut med familjens berättelse i Händelserna på hästgården och nu berättar Sophie sin historia i Pappas flicka på hästgården.


Sett 3292 ggr

80-åringen som rider på stranden

Galopptränaren Lennart Jarvén är 80 år gammal och rider fortfarande regelbundet. I klippet från Svensk Galopp rider han hästen Fiftyshadesfreed på en strand i Ängelholm och berättar mer om vad hästen betyder för honom. 
Han är min terapihäst, både fysiskt och mentalt, säger Lennart. 


Sett 3655 ggr

Olivier Robert står för årets räddning

För fransmannen Olivier Robert var det nära att han fick avsluta första rundan av GCL i Samorin till fots. Men med balans, akrobatik och lite tur tar han sig tillbaka i sadeln på Vangog du Mas Garnier. Han avslutar rundan med fyra fel.


Sett 13300 ggr

Tops tappar hjälmen: "Lite halvtokigt"

SVT Häst värmer upp inför söndagens världscuppremiär i Oslo med ett klipp på Instagram. Klippet är från 2002 och världscupen i Göteborg. På den tiden behövdes det inte hakband på hjälmen och när Jan Tops, i dag mest känd som en av skaparna av GCT, tappar hjälmen under ritten.
– Lite småtokigt, säger Lars Parmler som, så ofta, var Jan Svanslunds bisittare i tv-sändningen.


Sett 6587 ggr

Glädjespridarna Happy och Joy löshoppar: "Har så skön energi"

Linda Johansson löshoppade hästarna på gården i helgen. Högst betyg för dagen fick dock miniåsnan Joy, som tog sig an hindren med full energi precis som hennes bästa kompis, shettisen Happy.
– De är så roliga. Vi skrattade så vi tjöt, säger Linda. Läs mer om Happy och Joy nedan.


Sett 9803 ggr

Inspiration inför vinterns klippningar

Säsongen för att ta fram klippmaskinen är här! Har du en häst som inte sätter björnpäls och är i behov av en klippning – lugn, en klippning måste inte bara vara praktiskt. Spana in det kreativa mönstret.


Sett 3557 ggr

"Titta – jag är en vattenspridare!"

Partytrick i all ära och den här hästen har satt huvudet på spiken. Lite vatten i munnen och slänga med underläppen – och vips, så kan publiken underhållas!


Sett 7118 ggrAktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 5

– TEMA: Hästen i trafiken
– Porträtt: Lotta och Kajsa Björe 
– Tömkör som Bo Jenå

– Sveriges charmigaste stallmaskot
– Det viktiga beterinärbesiktningen
– Hoppövningar med Victoria Almgren
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Avtalet avgör vem som blir ansvarig när ett föl skadar sig
Eva Johansson svarar
Vem blir ansvarig om någon skadar sig på anläggningen?
Eva Johansson svarar
Häst som blir stressad vid uppsittning
Elke Hartmann svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.