Femårssegraren Diploid njuter på lösdriften: "Handlar om att skapa de bästa förutsättningarna"

Hippson-TV

Hippson Lifestyle

Publicerad: 2021-10-05

Femårssegraren Diploid njuter på lösdriften: "Handlar om att skapa de bästa förutsättningarna"

Diploid, som i lördags vann femårsfinalen i Breeders Trophy, bor till vardags på lösdrift. Ryttaren Vendela Eriksdotter Rubin ser bara fördelar med den typen av hästhållning – för Hippson berättar hon mer.

Du har alla dina hästar på lösdrift, vad ser du för fördelar jämfört med att ha hästarna på box?
– För min del handlar det om att optimera prestationen för varje individ och skapa de bästa förutsättningarna för mitt arbete med hästarna. All forskning visar på åtskilliga hälsofördelar med att låta hästar gå i grupp med mycket utevistelse alternativt på lösdrift. De mår bättre och blir gladare eftersom fler av deras naturliga behov uppfylls, såsom rörelse, social kontakt och födosök, säger Vendela och fortsätter:
– En annan viktig del för mig i hästhållningen är att i så stor utsträckning som möjligt eliminera skade- och sjukdomsframkallande mönster. Enligt mycket forskning som finns skapar den miljö många tävlingshästar lever i en starkt förhöjd risk för att utveckla magsår. Bidragande orsaker anses till exempel vara att leva i en solitär miljö som ensambox, resor, träning på tom mage eller för stor andel stärkelse i foderstaten.

Ser du några fördelar i träningen med att ha hästarna på lösdrift?
– Jag jobbar med flera yngre hästar och hingstar som ofta kan ha mycket energi eller fokus på annat. En stor fördel med att de går på lösdrift är att de kan agera ut mycket av sin överskottsenergi och en del av sitt rörelsebehov under sina många timmar i hagen med kompisarna. Tack vare det kan de hålla fokus på mig när det är dags för ridning, säger Vendela och fortsätter:
– Diploid är ett exempel på en pigg häst som blir mer lagom tempererad av att gå ute mycket. För äldre hästar ser jag till exempel fördelar som att de håller sig fräschare, inte stelnar till och blir piggare på ett positivt sätt. 

Ser du några nackdelar med att ha häst på lösdrift?
– Nej, med de förutsättningar vi har för våra lösdrifter ser jag bara fördelar. Ett vanligt argument mot lösdrifter är att de bidrar till en ökad skaderisk och att det inte går att individanpassa utfodringen. Skaderisken kan vara högre för mindre sår och liknande, men jag anser att det vägs upp av alla fördelar och risken för skador som tar lång tid läka är väsentligt mindre, säger Vendela och fortsätter:
– Det handlar förstås mycket om att kunna läsa av vilka hästar som trivs tillsammans och vilken flocksammansättning som fungerar bra. Individanpassad utfodring har vi löst genom att ha dem i grupper delvis anpassade efter hur lättfödda de är. Sedan får de hästar som tränas kraftfoder i stallet i samband med ridning.

Hur är era lösdrifter uppbyggda?
– Vi har en gård som är väl lämpad för hästhållning, vilket är en förutsättning för en välfungerande lösdrift och alla dess fördelar. Här finns hållbara marker, främst sandmarker som dränerar väl, och som tål det hårda slitage hästar gör. Varje hage är ungefär tre till fem hektar och tävlingshästarna går två till fyra tillsammans, sedan finns en större flock med avelsston och yngre unghästar. Det betyder att de både har gott om yta att röra sig på och utöver det en rejält tilltagen ligghall med rikligt med havrehalm av hög hygienisk kvalitet, säger Vendela och fortsätter:
– Utfodringen anpassas med hösilage eller hö samt individuellt extra proteintillskott och/eller kraftfoder i den mån det behövs. Det finns också boxar för de hästar som behöver under introduktion, vid skada eller inför tävling.

Kan man göra någon vinning tidsmässigt?
– De personer som hanterar hästarna måste lägga tid på hantering, tillsyn, skötsel och ha ett gott djuröga. Egentligen tar det inte speciellt mycket mindre tid att ha hästar på lösdrift, men tiden kan ägnas mycket mer åt hästen. Personalen behöver inte heller slita lika hårt på kroppen, eftersom maskiner får göra de tyngsta jobben.

På filmen ser vi Diploid (född 2016, e. Hesselhöj Donkey Boy – Topaasch, uppf. Lena Nyström, äg. Stockholm ridsport AB). Kan du berätta lite om hans hagkompisar?
– Filmen är från i somras då han gick tillsammans med vår shettis Fabian och Hakunamatata, som min syster Wynja kom femma med på junior-EM i somras. De trivdes väldigt bra tillsammans, men vi har behövt förändra konstellationerna lite i hagarna sedan dess för att kunna ta emot fler hästar, säger Vendela och fortsätter:
– Nu går ”Dippi” tillsammans med två nytillkomna hästar till min syster, Fly Away som tidigare reds av Anna Freskgård samt El Diablo som Elin Aspnäs ridit. De trivs även de väldigt bra tillsammans. Dippi är en häst som är okomplicerad att ha med kompisar, han kan hästspråk och anpassar sig lätt.


Tidigare på Hippson.se:
Vendela och Diploid toppade femårsfinalen


Mer i Hippson-TV

Peder Fredricsons väg till världscupfinalen

Fallet på Stockholm stadion förra sommaren, och det missade EM:et till följd av fallet, fick Peder Fredricson att satsa på världscupen. I ett filmat FEI-reportage får tittaren följa hans resa till världscupfinalen i Riyadh, med bland annat en gedigen tillbakablick till Europafinalen i Göteborg.


Sett 2388 ggr

Amerikanska ryttaren briljerar på hoppbanan – utan träns

Brendan Wise tränslösa tävlingsrundor i halsring har fått stor uppmärksamhet. Med lätthet lotsar han sin 15-åriga valack Lyric genom hoppbanan. I en intervju berättar ryttaren att han hoppas inspirera andra.


Sett 8975 ggr

Hästen ska äta hö - då hoppar katten upp

En häst går lugnt fram i hagen för att mumsa hö. Överraskningen kommer när mulen nuddar höet och en katt hoppar upp. Kanske hade stallkatten hittat ett nytt sovställe eller kanske var det ett spratt. Resultatet blir detsamma då hästen hoppar högt. Se det roliga klippet.


Sett 11014 ggr

När hagkompisen får med tappskon in: "Är ett mysterium"

Med leriga hagar kan en och annan tappsko bli ett faktum och att leta hästskor är som bekant inte den roligaste sysslan. När Andy Gel tappat en sko fanns däremot den förlorade skon betydligt närmre än beräknat och på ett udda ställe: sittandes på kompisen Kapten Nemos täcke.
– Vi reagerade med ett skratt och funderade på hur det kunde hända. Vad som hänt har vi ingen aning om, men de måste ju vara att de lekt i hagen. Resten är ett mysterium, säger ägaren Madelen Bersås till Hippson.


Sett 9316 ggr

Den nya frisyren av hö gör viral succé

Den blivande travhästen Global Guideline gör succé på sociala medier i ett klipp där hon visar upp sin nya frisyr av hö. Klippet har blivit viralt och visades i dagens program av Hästonsdag. För Hippson berättar hästskötaren Sara Henriksson om klippet.


Sett 2605 ggr

Möt ponnyn som var den riktiga Sigge

Den vita ponnyn Sigge har förgyllt många lässtunder genom åren – och i år är det 20 år sedan den första boken kom ut. Vad alla kanske inte vet är att Sigges karaktär är hämtad från verkligheten. Se honom i klippet ovan som är ifrån 2016.


Sett 6871 ggr

Se ekipaget tävla dressyr med halsrem

Flanders Horse Expo hölls mellan den 23 och 25 februari i Belgien. Under söndagen reds en klass i dressyr där hästarna hade halsrem. Se klippet med ett av ekipagen. 


Sett 6412 ggr

Se 24-åringen ta sin första världscupseger

Lars Kersten från Nederländerna är blott 24 år gammal men i Scandinavium red han hem sin första vinst i världscupen inför en fullsatt arena. Strax bakom sig hade han inte bara en, utan två, meriterade svenska ryttare. Se segerrundan ovan!


Sett 1482 ggr

Alexander Zetterman imiterar välkända ansikten

Ryttaren Alexander Zetterman har många talanger, en av dem är att imitera andra. Här ser vi honom imitera flera välkända ansikten, bland annat Henrik von Eckermann. 


Sett 2841 ggr

Taymar Townsends superkraft

17- åriga Taymar Townsends har en egen metod för att plocka undan. Ingen är så stark och tidseffektiv som en hästtjej, det vet ju alla. 


Sett 5799 ggr


Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna

Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.