Fölet De Camille löshoppar mer än gärna med mamma: "Har de gamla stostammarna från Flyinge i sig"

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2020-05-18

Fölet De Camille löshoppar mer än gärna med mamma: "Har de gamla stostammarna från Flyinge i sig"

Fölet De Camille är en pigg liten tjej som föddes den 23 april. I klippet ovan är hon två veckor och då passar hon på att hoppa sida vid sida med sin mamma.

Foto: Hjelmskyl avel och sporthästar
 
Elisabet Forsman köpte SWB-stoet De Coquette TL för ett år sedan, för att få ett föl som på sikt ska bli hennes och dotterns ridhäst.
– Jag har avlat tidigare, då var det Selle Français-stam. De var fantastiskt vackra, men lite heta och jag lade ner avelsarbetet. För två år sedan började jag leta efter ett nytt avelssto. Jag tittade på mängder av hästannonser, men i nio fall av tio stod det att stoet var trevligt, lätthanterat och lätt att lasta, men hade nerverna på utsidan och krävde en rutinerad ryttare, förklarar hon och fortsätter:
– Många ston var kanske inte mer än tio till tolv år, men det var väldigt vanligt med skador. Jag har jobbat mycket med träning, är utbildad massör både för häst och människa och har studerat på SLU – jag började fundera över vad som hänt under de senaste 15 åren. Vågar jag överhuvudtaget hoppa upp på en häst i dag och galoppera? Jag söker ju en allroundhäst som jag hade förr, en som barn kan skritta ut på i skogen men som också klarar av att hoppa 1,20- till 1,30.

Har äldre stostammar i sig
Till slut kändes det som att Elisabet hittade stoet hon sökte, De Coquette TL (e. De Noir, u. Menuette II, ue. Pontus).
– Hon har Donnerhall och de gamla stostammarna från Flyinge i sig. Förr ville man ju ha stabila ston som kunde avla fram remonter till armén. Det kändes rätt.
När det var dags att välja hingst föll valet på Cabachon.
– Jag har alltid gillar Casall och tittade därför på hans avkommor. Jag hälsade på Cabachon på Lövsta, han är stabil och har gett bra föl.

Vill bevara Irco Marco-blodet
Den 23 april i år föddes så De Camille. 
– Hon är helt fantastisk – följsam, nyfiken, lättlärd och har så långa ben. Tanken är att hon så småningom ska köras in, sedan kanske hon flyttar till Strömsholm eller Flyinge för att bli inriden efter konstens alla regler. Min dotter läser till läkare, så när hon är klar är De Camille fem–sex år och då kanske det är lagom att börja tävla lite.
Elisabet vill ha ett till föl undan De Coquette TL. Hon har valt hingst.
– Det blir King Louie, jag vill bevara Irco Marco-blodet. Det är en skarp men trevlig individ.


De Camille i hagen tillsammans med mamma.


SADELVECKA PÅ HIPPSON!
Hitta din nästa sadel på Hippson Market

Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin:
"Sadlar".
Samtliga sadlar hittar du HÄR

Har du en egen sadel att sälja?
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du använder en mobil eller dator. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger en extra trygghet.
Publicerar du en annons under kategorin "Sadlar" visas den just nu även på Hippson.se. Vill du ha hjälp med att komma med kan du kontakta: info@hippsonmarket.se

Mer i Hippson-TV

När man hittar en riktigt "hästig" låt

I det här Tik-tok-klippet har den som gjort det verkligen hittat rätt låt för tillfället. Är det fler som känner igen sig i att man har mer hö på och i kläderna än i höpåsen man försökt packa.


Sett 1142 ggr

När man snubblar och hoppas att ingen ser

Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?


Sett 10168 ggr

Häst eller flodhäst?

Denna hästen verkar ha hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Vilken hästägare känner (inte) igen sig?


Sett 3480 ggr

Måndag morgon och man vill bara snooza

Låt mig får sova bara lite till, ska strax gå upp. Visst vill man bara ligga kvar i sängen när klockan ringer på måndag morgon.


Sett 1563 ggr

Sofie Jahn berättar om ”Hästgården” – historien ska även bli tv-serie

Den prisade radiodokumentären ”Hästgården” handlar om sexuella övergrepp, lögner och familjesvek vid ett ridcenter. Mannen som var ansvarig för händelserna dömdes för sexuella övergrepp. Hans dotter, Sofie Jahn, väljer nu att berätta sin historia i SVT:s nya talkshow med Carina Bergfeldt som har premiär i dag, fredag. Dessutom ska den omtalade historien bli tv-serie på TV4. 


Sett 11836 ggr

Smart tips när snösula saknas

Det är snö i stora delar av landet och många har satt snösulor på sina hästar. Men många väljer också att avstå av olika anledningar. Bland dem Annika Strömberg som har kommit på en smart lösning när snöklamparna växer sig stora och det blir riskabelt att såväl rida som att leda häst.


Sett 21727 ggr

Pontus Hugossons smala sockerbitsutmaning

Pontus Hugosson fortsätter att utmana sina ryttarkollegor. Den här gången har han vidareutvecklat sockerbitsutmaningen på bredden, fast tvärtom, kan man säga. Det är med nioåriga stoet All of Me, efter Camaro M, som startat trestjärnig fälttävlan som han tar sig an sockerbitarna från den smala sidan.
– Som fälttävlansryttare tränar vi redan mycket smalhinder. I detta fallet är det extremt smalt så jag visste inte om det skulle gå. Men blev positivt överraskad och riktigt imponerad av hästen, säger Pontus till Hippson.


Sett 3971 ggr

När man trampar på stället och inte tar sig framåt...

Har du också ibland fått känslan av att tiden står still, att du står och stampar på samma ställe och inte tar dig framåt? Ungefär som när man försöker köra en skottkärra över en isig stallplan? Missa inte det roliga klippet ovan!


Sett 4551 ggr

Pontus Hugosson provar skijoring med ponnyn Katitzi

Stora delar av landet är täckta av snö, vilket lockar fram nya aktiviteter hos många. Några som tar vara på snön är fälttävlansryttaren Pontus Hugosson och ponnyn Katitzi som plockade fram skidorna och tolkningsselen för att testa skijoring. Pontus berättar att Katitzi är inkörd, men det var första gången som han provade att åka skidor bakom. 
Hon är bäst och van vid det mesta, säger han. 
Kolla in det härliga klippet ovan!


Sett 5320 ggr

Gusten är kung i hagen och hoppar som en mästare: "Han är älskad av alla barnen i stallet"

Minishettisen Gusten är en liten hingst med stor personlighet. Hans fem stora kompisar i hagen avgudar honom och han följer gärna med på gårdens alla aktiviteter, så som löshoppning. Eva Sjönnerhem på Sjönnerhemsgården i Hällingsjö delar med sig av några favoritklipp och berättar mer om det lilla charmtrollet.


Sett 5332 ggr