Fölet Starbuck tar miljöträning med ro: "Är supercool och väldigt lättlärd"

Hippson-TV

Nyheter

Publicerad: 2022-04-29

Fölet Starbuck tar miljöträning med ro: "Är supercool och väldigt lättlärd"

Att ha konstiga saker på sig och att leka med vatttenslangen eller en boll är inga problem för fölet Starbuck. Efteråt avslutar han gärna med en mysstund i matte Maria Wieslanders knä.

Förutom toppklippet, missa inte klippen under intervjun!

Hej Maria! Kan du berätta lite om dig själv och din hästbakgrund?
– Jag har hållit på med hästar hela livet och nästan uteslutande med unghästar. Tävlar i det mesta, men vurmar för bruksridning och körning då det fodras en stabil och välhanterad häst vilket är hästar jag trivs med. Jag gör därför så mycket jag hinner med mina unghästar och föl för att de ska bli så cola som möjligt.

Hur ser ditt tänk för träningen med föl och unghästar ut?
– Jag försöker vara kreativ och tänka själv, inte göra saker på ett visst vis för att det alltid gjorts så. Framför allt göra det så bra som möjligt för hästen, både i hanteringen och framför allt hästhållningen – så som att de går i stora hagar i flock, långa ättider, lösdrift om hästen trivs bäst med det och barfota med komplement av boots vid behov.
– För ett och ett halvt år sedan började jag träna belöningsbaserat och med klicker. Jag har ändrat rätt mycket på mitt synsätt på träning, vilket gett mig en bättre relation med hästarna.

Vem är fölet du tränar i klippen?
– Han heter Starbuck och föddes den 4 april. Han är undan Freja av Ängarna och efter min hingst Phasanova MQ (e. Casanova Hästak). Två dagar efter betäckning skulle hans pappa kastreras, så det var lite tursamt att det ens blev något föl. Starbuck är det andra fölet jag föder upp, tidigare ett fjordföl så det är lite mer "blod" i det här fölet. Första veckan var han lite kaxig så därför kände jag att jag ville hantera och forma honom så tidigt som möjligt. Han är supercool och väldigt lättlärd.

Vad för typ av hanteringsträning gör du med Starbuck?
Hittills har vi lekt med vattenslangen och spolat honom lite, lasttränat och stått uppbunden. Han har haft konstiga grejer på sig, fått gå i vattenpölar och dragit grejer som i klippet. Tänker att jag vänjer honom vid inkörning även om jag kanske aldrig kommer köra honom men jag tycker att det är en bra skola att gå. Jag tänker på att alla material jag använder ska vara lätta och ofarliga. I dag, fredag, har jag lärt honom att gå efter en fotboll med hjälp av klickerträning, tanken är att jag ska kunna leka med honom då han är ensamt föl och än så länge inte får leka med dom stora killarna. Jag vill att han ska springa efter bollen och inte efter mig som eventuellt skulle kunna bli farligt, så därför får bollen bli en "target" han kan springa efter.

Följ Maria och Starbuck i vardagen via Instagram – med dagliga uppdateringar


Mer i Hippson-TV

Hur man överlistar en ponny

Vad gör man när ponnyn inte vill gå åt rätt håll, eller röra sig alls, i skrittmaskinen? Motiverar med godis såklart! Jesse Drent, från Nederländerna, har hittat lösningen. 


Sett 2519 ggr

Diesel berättar att livet är riktigt härligt – varje morgon

Quarterhingsten Chic Diesel Olena har en härlig rutin. Varje morgon rullar han sig och pustar och stönar högljutt. Se klippet – med ljud på!
Diesel bor på Pannkaksladan i Höganäs, en restaurang och besöksgård där det förutom hästar finns alpackor, får, getter, grisar, åsnor, höns och kaniner.
– Diesel har tävlat mycket med min dotter Amanda framför allt, och vunnit 12 SM-medaljer och några EM. Han är också en gammal avelshingst och har flera fina avkommor. Både han och hans avkommor har varit uttagna i landslaget. Nu är han pensionär och går mest runt och beundras här på gården. Han glänser guldig och vacker. Våra gäster älskar honom, berättar Ulrika Ekbloom.
– Då och då går han en runda på ponnyridningen. För han är inte bara guldfärgad, han har också ett hjärta av guld. En fantastisk häst, en på miljonen.


Sett 2168 ggr

När det går riktigt smidigt att knoppa

När Alva Svensson, hästskötare på Grevlunda, ska knoppa så går det snabbt och enkelt. Speciellt när man samarbetar med sjuåriga hästen Instrumental, som gärna tar en tupplur i boxen samtidigt. 


Sett 2425 ggr

När man vill göra precis som mamma

Den amerikanska ryttaren Caroline Roffman Meredith rider dressyr på Grand Prix-nivå. Och frågan är om inte hennes två döttrar kommer att ta efter i framtiden. De är uppväxta runt hästar och här visar en av dem sin talang från marken.
– Mina tjejer växer upp så fort och jag kan knappt vänta tills de rider bredvid mig. Jag hoppas att en av dem väljer dressyr, skriver Caroline.

Länk till klippet på Instagram


Sett 1584 ggr

Nicola Wilson njuter av familjens sällskap

Fälttävlansryttaren Nicola Wilson, som föll och skadade sig illa vid Badminton Horse Trials, är i full gång med sin rehabilitering. I ett nytt klipp visar hon upp hur hon umgås med sin familj och försöker göra det bästa av situationen. I klippet visar hon hur mycket bättre hon har blivit genom att röra armar och händer. 


Sett 797 ggr

Se klippet: Nicola Wilson på bättringsvägen

Fälttävlansryttaren Nicola Wilson, som föll och skadade sig illa vid Badminton Horse Trials, är i full gång med sin rehabilitering och kan nu så smått röra sina armar och händer. Hon hoppas att hon ska kunna vara en del av ridsporten i framtiden, men på vilket sätt återstår att se. "Jag kanske inte kan tävla på toppnivå längre", säger hon i klippet. 


Sett 1267 ggr

Se den rafflande omhoppningen

Det var verkligen en tajt kamp om hundradelarna när GCT Grand Prix avgjordes i Stockholm. Se klippet med den snabba omhoppningen där Henrik von Eckermann ställs mot vinnaren tyska Christian Ahlmann. Det skiljer endast 11 hundradelar mellan ekipagen.


Sett 587 ggr

Teamet hoppar med hästen i varje språng

Ibland är det nästan roligare att titta på de anhöriga till ryttarna på banan, än att se själva ritten i sig. När Peder Fredricson red All In på stadion i lördags hoppade hela teamet på Grevlunda med i varje språng. Missa inte de härliga segergesterna i slutet av klippet, när Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson vann LGCT. 


Sett 3238 ggr

Tips – så använder du flugspray utan att hästen bryr sig

Under sommaren är det många som använder insektsmedel till häst, men det är inte alla hästar som uppskattar ljudet från sprayflaskan. Louise delar med sig av ett värdefullt tips och visar hur du enkelt kan använda en diskborste med tvättsvamp, fylla på med flugmedel och sedan enkelt dra svampen över hästen. 


Sett 2754 ggr

När stor och liten upptäcker varandra

Det här lilla fölet (e. Mr Vain u. Prada Prescelly ue. Sandro Ace, äg/uppf. Helena Söderberg) som föddes natten till tisdagen fick tidigt i livet en speciell kompis. En liten stallmus var väldigt nyfiken på det senaste tillskottet bland hästarna.


Sett 5878 ggr


Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 3

– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning

– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.