Fölet Starbuck tar miljöträning med ro: "Är supercool och väldigt lättlärd"

Hippson-TV

Nyheter

Publicerad: 2022-04-29

Fölet Starbuck tar miljöträning med ro: "Är supercool och väldigt lättlärd"

Att ha konstiga saker på sig och att leka med vatttenslangen eller en boll är inga problem för fölet Starbuck. Efteråt avslutar han gärna med en mysstund i matte Maria Wieslanders knä.

Förutom toppklippet, missa inte klippen under intervjun!

Hej Maria! Kan du berätta lite om dig själv och din hästbakgrund?
– Jag har hållit på med hästar hela livet och nästan uteslutande med unghästar. Tävlar i det mesta, men vurmar för bruksridning och körning då det fodras en stabil och välhanterad häst vilket är hästar jag trivs med. Jag gör därför så mycket jag hinner med mina unghästar och föl för att de ska bli så cola som möjligt.

Hur ser ditt tänk för träningen med föl och unghästar ut?
– Jag försöker vara kreativ och tänka själv, inte göra saker på ett visst vis för att det alltid gjorts så. Framför allt göra det så bra som möjligt för hästen, både i hanteringen och framför allt hästhållningen – så som att de går i stora hagar i flock, långa ättider, lösdrift om hästen trivs bäst med det och barfota med komplement av boots vid behov.
– För ett och ett halvt år sedan började jag träna belöningsbaserat och med klicker. Jag har ändrat rätt mycket på mitt synsätt på träning, vilket gett mig en bättre relation med hästarna.

Vem är fölet du tränar i klippen?
– Han heter Starbuck och föddes den 4 april. Han är undan Freja av Ängarna och efter min hingst Phasanova MQ (e. Casanova Hästak). Två dagar efter betäckning skulle hans pappa kastreras, så det var lite tursamt att det ens blev något föl. Starbuck är det andra fölet jag föder upp, tidigare ett fjordföl så det är lite mer "blod" i det här fölet. Första veckan var han lite kaxig så därför kände jag att jag ville hantera och forma honom så tidigt som möjligt. Han är supercool och väldigt lättlärd.

Vad för typ av hanteringsträning gör du med Starbuck?
Hittills har vi lekt med vattenslangen och spolat honom lite, lasttränat och stått uppbunden. Han har haft konstiga grejer på sig, fått gå i vattenpölar och dragit grejer som i klippet. Tänker att jag vänjer honom vid inkörning även om jag kanske aldrig kommer köra honom men jag tycker att det är en bra skola att gå. Jag tänker på att alla material jag använder ska vara lätta och ofarliga. I dag, fredag, har jag lärt honom att gå efter en fotboll med hjälp av klickerträning, tanken är att jag ska kunna leka med honom då han är ensamt föl och än så länge inte får leka med dom stora killarna. Jag vill att han ska springa efter bollen och inte efter mig som eventuellt skulle kunna bli farligt, så därför får bollen bli en "target" han kan springa efter.

Följ Maria och Starbuck i vardagen via Instagram – med dagliga uppdateringar


Mer i Hippson-TV

Vad tänker de skånska hästarna på?

En nyfriserad pannlugg, hästpasset, nya boots och vad ett jalusi egentligen är. Brukar du klura på vad din häst eller ponny funderar på? Henrik Wahlström åkte till ett stall i Skåne och frågade de skånska hästarna vad de tänker på. Se det roliga klippet ovan – och öva på skånskan samtidigt!

Till Henrik Wahlströms Instagramkonto


Sett 885 ggr

När julgranen kommer in på tävlingsbanan

När Stenungsunds hoppryttarförening traditionsenligt arrangerade Christmas Show på Grevagården hade de, precis som alltid, en tävling i tävlingen. Bästa julutklädnaden bland deltagande hästar och ryttare, i år var vinnaren självklar. Föreningens egen ryttare Julia Dahlbom på hästen Magic van het Zandven utklädd till julgran med klappar på fötterna. 


Sett 962 ggr

Hästen Lypton räddades från snabbväxande tumör bakom ögat

Den belgiska veterinärkliniken Equitome delar med sig av några av deras mer speciella fall. Det här gäller palomino-hästen Lypton, 23 år men i fin form, som drabbats av ett mycket besvärande tillstånd med både en inflammation och en tumörtillväxt bakom högra ögat. Känsliga tittare varnas för att denna video kan upplevas som obehaglig då det är ganska närgånget filmat från operationen med bilder på både det som plockas ut och operationssåret. Lipton mår bra efter sin operation. 


Sett 1166 ggr

Vad blir det av denna lilla hoppstjärna tro?

Mili och och hennes syster Johy är bara fem och tre år gamla men Mili rider redan och hoppar: bettlöst, barbacka och med imponerande balans. Kolla in klippet på denna lilla kämpe som snudd på är ett med sin ponny. 


Sett 2473 ggr

Låt oss rocka igång den här veckan

Vad kan vara en bättre start på veckan än att rivstarta med lite dans. De här två hästarna får fungera som inspiration.

Till klippet på Instagram


Sett 1527 ggr

Vem vill inte ha en liten söt åsna?

Från Nya Zealand kommer denna varma och mysiga film som får oss alla att glömma bort vinterrusket och mörkret utanför knuten. Den söta åsnan Dougal är en i gänget hos Youtube-profilen Geoffry The Conqueror och han är tre år gammal. Handen upp, finns det någon som inte vill ha en sådan här liten söt åsna som sällskap till sina hästar att ha med ut på tur? En fråga till, är det någon som inte funderar på att emigrera till sagolandet Nya Zealand?


Sett 895 ggr

Syskonen Werndl skickar sin kunskap vidare

Världsettan Jessica von Bredow-Werndl och hennes storebror Benjamin Werndl har stöttat varandra i vått och torrt under många år. De hjälps åt och tränar sina hästar tillsammans. Dessutom, de har en vision om att göra tillvaron för hästar bättre genom att dela med sig av vad de lärt sig – av just hästar – genom åren. 


Sett 712 ggr

Är det ett snömonster? Nej, bara en häst som gör en snöängel

Vad tycker din häst om snö? Den här fuxen verkar tycka att det är rätt härligt och passar på att rulla sig ordentligt i det vita, tjocka pudertäcket. 


Sett 913 ggr

Aktiv hagverksamhet i en helt ny (hov)-dimension

Det finns stall- och haglösningar för att aktivera hästar under deras tid ute. Frågan är om det är någon som tagit det så långt att hästen själv sköter all service, in- och utsläpp, kanske inte utfodring men ändå. Vad blir nästa steg?


Sett 3354 ggr

När tävlingsbanan inte är nog …

Den här lilla ponnyn tycker inte att banan är lång nog, den vill galoppera längre och hoppar helt enkelt ut. Hur ryttaren ställer sig till initiativet kan man ju ana sig till.


Sett 7909 ggr


Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 5

– TEMA: Utrustning
– Porträtt: Marie Johansson
– Ta steget till Medelsvår B

– Bättre känsla utan stigbyglar
– Så lägger du ett hovgips
– Vad vet vi om hästens ursprung?
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.