Förlamade Marléne sitter upp på Leon: ”Vi har tränat oerhört konsekvent”

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2020-03-04

Förlamade Marléne sitter upp på Leon: ”Vi har tränat oerhört konsekvent”

Hippson har vid flera tillfällen berättat om förlamade Marléne Engstrøm, som nu har fått dispens för att tävla med sin häst Leon. I klippet ovan ser vi hur hon gör när hon sitter upp på honom, med hjälp av lift och ramp. Marléne berättar hur de har tränat valacken att stå stilla.

Text: Ida Röök
Video:
Anna Müller

Marléne Engstrøm är förlamad, när hon köpte Leon började de träna direkt för att han skulle stå stilla vid ramp och lift.
– Direkt när vi fick hem honom gick vi in i ridhuset till rampen, där satt jag i rullstolen och gav honom morötter. Man ska aldrig glömma matens kraft när man ska lära hästar nya saker, säger Marléne skämtsamt.
Till saken hör att Leon tidigare har varit körhäst, läs mer om hur det kom sig att Marléne köpte just honom här.
– Det tror jag har stor inverkan när det gäller hur lugn och hanterad han är. När en häst ska spännas för kan den inte kasta ett bakben åt sidan eller slänga ut bogen hit och dit. Den måste stå stilla och detta hade Leon med sig när jag köpte honom.

Vet vad som gäller
Konsekvens har varit nyckeln när det har gällt att få Leon att stå stilla vid lift och ramp.
– Då vi vande honom vid detta gjorde vi alltid på samma sätt, han fick bekanta sig med rampen och liften med en annan ryttare på ryggen och jag satt där och gav honom beröm och morötter. Han är extremt lugn och lyhörd för mig, nu känner vi varandra utan och innan. Men han har alltid känt sig trygg med mig eftersom jag erbjuder samma rutiner hela tiden. Han vet vad som gäller när det är dags att sitta upp, eftersom vi alltid har varit konsekventa.
Innan Marléne kunde sitta upp vande de Leon vid liften genom att hon hissade den upp och ner medan hennes medhjälpare red honom intill och förbi liften.
– Han förstod snabbt att det där var inget konstigt. Där sitter ju matte med godis och allt är som det ska.

Får påminna ibland
När det sedan var dags för Marléne själv att sitta upp var Leon med på noterna utan problem.
– Även om han är van vid liften och rampen kan det vara annat runt omkring som han reagerar på, då får man bara påminna honom om att han måste vara med mig och inget annat. Det är viktigt att han står absolut stilla, så att jag inte hamnar snett i sadeln.
När Marléne tävlar åker hon oftast till platser där det finns lift och ramp.
– Men det har hänt att jag får ta hjälp av andra för att komma upp, det har aldrig varit något problem. Det krävs två starka karlar och någon som håller Leon, så funkar det hur bra som helst.


Tidigare på Hippson.se:
Äntligen är det fritt fram för Marléne att tävla


Mer i Hippson-TV

En ny vecka – full av nya möjligheter

Måndag och en helt ny vecka väntar. Tippa all skit på gödselstacken – och blicka framåt, allt kan bara bli bättre! Men du, låt bli att göra en volt tillsammans med skottkärran.


Sett 1250 ggr

Dufour och Cassidys seger-kür inför hemmapublik

Till världscuptävlingarna i Herning tog Cathrine Dufour med sig sin mångåriga tävlingspartner Atterups Cassidy. Ett lyckokast då de segrade i såväl GP som kür. Efter küren, där det blev stående ovationer, var Cathrine rörd.
– Det var fantastiskt. Han fyller 19 år om en månad och är helt unik. Han har varit med mig i elva år och har gett mig så det räcker, men det tycker han inte själv. Jag tog med honom hit så att kan får stå i centrum igen och så att han får visa publiken att han fortfarande kan och vill. Jag är överlycklig, säger hon till FEI.
Om det var Cassidys sista tävling kunde Cathrine inte svara på.
– Vi får se hur säsongen blir, jag gör kanske någon mer tävling med honom. Men det får bli han som bestämmer det, inte jag.


Sett 554 ggr

Ponnyn som gärna hjälper sin kompis

När man är liten får man vara smart. I alla fall om man är sugen på att nå de smaskiga löven högt upp i trädet. Den här ponnyn verkar inte ha något emot att ställa upp som pall, när hagkompisen geten vill klättra för att få sig en munsbit. 


Sett 6111 ggr

Charmig som en riktig enhörning

Hästar. Deras skönhet är slående, de är både kraftfulla och ädla och kan ha en utstrålning som får oss att häpna. Ja, det finns många sätt att beskriva dessa förtjusande djur som nästan känns som tagna ur en saga. Men ibland får vi se en helt annan sida av dem, eller hur? Sätt på ljudet och se klippet!


Sett 4644 ggr

Se när Henrik von Eckermann och King Edward vinner GCT

Fem ryttare tog sig till omhoppning under lördagens GCT i Samorin. En av dem var Henrik von Eckermann. Han startade sist med målet att vinna och säkra en biljett till superfinalen i Prag i november. Det lyckades han med, efter en imponerande snabb ritt på King Edward. Se den i klippet ovan och läs mer om klassen här.


Sett 3923 ggr

"Monny" är hagens retsticka

Matte Charlotte Olsson skickade in det här klippet på welsh mountainhingsten Wish Moon Walker som vallar sin kompis, welsh cobvalacken Wish Archangen, kallas Herr Gul, i hagen.
– Är man liten får man vara smart, skriver hon.
Charlotte berättar att Monny har sina knep för att sätta sig i respekt.
– En pinne fungerar ju fint. Ett annat är att utnyttja att Herr Gul är lite nervös och lättskrämd. Han smyger fram bakom honom och nyper honom i rumpan. Då blir Herr Gul rädd och flyttar sig.
Monny är till sättet mer som en hund än en häst. 
– Liten, kvick, smart och nyfiken med ett stort hjärta, mycket bus och humor.
Han är gärna med där det händer och Charlotte skickade med ännu ett klipp där han hjälper till att ströa lösdriften, se det nedan:


Sett 4172 ggr

Vem är roligast och vem tar du med till en öde ö?

Vem beundrar du mest och vem är bäst på att laga mat? Vilken hoppryttare kan somna när som helst och hur mycket tid tillbringar Henrik von Eckermann på gymmet egentligen? Under GCT i helgen svarade några av ryttarna på frågor om sina kollegor.


Sett 2470 ggr

När "Hälge" också vill vara med och tävla

Vid en tävling i USA nyligen fick de ett något oväntat besök. En älg sprang omkring på ett närliggande fält, kanske letade den efter framhoppningen. Hästarna verkar inte ha brytt sig, desto mer uppmärksamhet hos de tvåbenta på tävlingsplatsen.


Sett 4554 ggr

Ger ut självbiografi om livet på hästgården

Sophie Jahns självbiografi släpps den här veckan på Storytel. Tidigare i år kom hennes mamma ut med familjens berättelse i Händelserna på hästgården och nu berättar Sophie sin historia i Pappas flicka på hästgården.


Sett 3372 ggr

80-åringen som rider på stranden

Galopptränaren Lennart Jarvén är 80 år gammal och rider fortfarande regelbundet. I klippet från Svensk Galopp rider han hästen Fiftyshadesfreed på en strand i Ängelholm och berättar mer om vad hästen betyder för honom. 
Han är min terapihäst, både fysiskt och mentalt, säger Lennart. 


Sett 3885 ggrAktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 5

– TEMA: Hästen i trafiken
– Porträtt: Lotta och Kajsa Björe 
– Tömkör som Bo Jenå

– Sveriges charmigaste stallmaskot
– Det viktiga beterinärbesiktningen
– Hoppövningar med Victoria Almgren
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Ryggömhet kan bero på både yttre och inre faktorer
Mälaren Hästklinik svarar
Avtalet avgör vem som blir ansvarig när ett föl skadar sig
Eva Johansson svarar
Vem blir ansvarig om någon skadar sig på anläggningen?
Eva Johansson svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.