Förlamade Marléne sitter upp på Leon: ”Vi har tränat oerhört konsekvent”

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2020-03-04

Förlamade Marléne sitter upp på Leon: ”Vi har tränat oerhört konsekvent”

Hippson har vid flera tillfällen berättat om förlamade Marléne Engstrøm, som nu har fått dispens för att tävla med sin häst Leon. I klippet ovan ser vi hur hon gör när hon sitter upp på honom, med hjälp av lift och ramp. Marléne berättar hur de har tränat valacken att stå stilla.

Text: Ida Röök
Video:
Anna Müller

Marléne Engstrøm är förlamad, när hon köpte Leon började de träna direkt för att han skulle stå stilla vid ramp och lift.
– Direkt när vi fick hem honom gick vi in i ridhuset till rampen, där satt jag i rullstolen och gav honom morötter. Man ska aldrig glömma matens kraft när man ska lära hästar nya saker, säger Marléne skämtsamt.
Till saken hör att Leon tidigare har varit körhäst, läs mer om hur det kom sig att Marléne köpte just honom här.
– Det tror jag har stor inverkan när det gäller hur lugn och hanterad han är. När en häst ska spännas för kan den inte kasta ett bakben åt sidan eller slänga ut bogen hit och dit. Den måste stå stilla och detta hade Leon med sig när jag köpte honom.

Vet vad som gäller
Konsekvens har varit nyckeln när det har gällt att få Leon att stå stilla vid lift och ramp.
– Då vi vande honom vid detta gjorde vi alltid på samma sätt, han fick bekanta sig med rampen och liften med en annan ryttare på ryggen och jag satt där och gav honom beröm och morötter. Han är extremt lugn och lyhörd för mig, nu känner vi varandra utan och innan. Men han har alltid känt sig trygg med mig eftersom jag erbjuder samma rutiner hela tiden. Han vet vad som gäller när det är dags att sitta upp, eftersom vi alltid har varit konsekventa.
Innan Marléne kunde sitta upp vande de Leon vid liften genom att hon hissade den upp och ner medan hennes medhjälpare red honom intill och förbi liften.
– Han förstod snabbt att det där var inget konstigt. Där sitter ju matte med godis och allt är som det ska.

Får påminna ibland
När det sedan var dags för Marléne själv att sitta upp var Leon med på noterna utan problem.
– Även om han är van vid liften och rampen kan det vara annat runt omkring som han reagerar på, då får man bara påminna honom om att han måste vara med mig och inget annat. Det är viktigt att han står absolut stilla, så att jag inte hamnar snett i sadeln.
När Marléne tävlar åker hon oftast till platser där det finns lift och ramp.
– Men det har hänt att jag får ta hjälp av andra för att komma upp, det har aldrig varit något problem. Det krävs två starka karlar och någon som håller Leon, så funkar det hur bra som helst.


Tidigare på Hippson.se:
Äntligen är det fritt fram för Marléne att tävla


Mer i Hippson-TV

Livet leker – med lerinpackning och bus i hagen

Sydney Neilly har en häst som verkligen vet av att njuta av livet. Hästen "Tomas" är både badsugen, har spring i benen och verkar hur nöjd som helst. Ägaren? Inte så nöjd. Ha en härlig helg!


Sett 1014 ggr

Följer galoppträningen från framsätet

Den här hunden har full koll och fullt fokus på galoppträningen på banan utanför bilen. När några ekipage försvinner ur synhåll kommer det nya.


Sett 1894 ggr

Bästa hjälpredan när stallgången ska sopas

Allt blir så mycket roligare om man gör det tillsammans – som att sopa stallgången. Frågan är hur mycket hjälp den här hästen egentligen kommer med, men ett skratt bjuder den på i alla fall.


Sett 804 ggr

Börja veckan med morgongymnastik

Så drar vi igång veckan med lite morgongymnastik. Den här hästen tar på sig att vara ledare för passet. Ett och två och kör!


Sett 1161 ggr

Lite uppvärmning inför hoppningen i Falsterbo

SVT hästar bjuder på ett klipp på Instagram så här i Falsterbo-tider. 1983 reds det fälttävlan i Falsterbo med bansträckning ut i havet. Här är det Anders Gernandt som kommenterar. Se Jan Jönsson, Sven Ingvarsson med flera i det härliga nostalgiklippet.


Sett 2367 ggr

När kossan hellre vill vara en häst

Så härligt när hästarna släpps ut i sommarhagen fulla med spring i benen – men vänta – vem är det som kommer lite på efterkälken? Är det … en ko!


Sett 4120 ggr

Stilstudie när Pontus Hugosson och Katitzi intar terrängbanan

Vi har tidigare sett Pontus Hugosson och Katitzi busa runt på terrängbanan – men nu gör de det i en ny tappning. På med tolkningsselen och rullskridskorna, sedan är det bara att köra! Och nog verkar publiken imponerad över deras prestation?


Sett 11136 ggr

Igenom, över eller kanske under?

Det heter att alla sätt är bra utom de dåliga – och det visar de här hästarna minsann prov på. Mycket riktigt går det lika bra att springa igenom häcken som att hoppa över den.


Sett 10639 ggr

När tvångstankarna kickar in

Perfektionisten, hypokondrikern eller övertänkaren. Vi har nog alla träffat dem i stallmiljön, kanske är du helt enkelt en av dem själv? I vilket fall som helst så kan säkert flera relatera till klippet med hög igenkänningsfaktor och glimten i ögat, som Axelina Pettersson Häggström och André Brandt delar med sig av.


Sett 9928 ggr

Så hanterar FEI värmen för ryttare och hästar i Tokyo

Ett varmt klimat med hög luftfuktighet väntar för de hästar och ryttare som ska tävla vid OS i Tokyo. För att hantera värmen har FEI vidtagit flera åtgärder på plats såsom bland annat luftkonditionering i stallarna och "kyl-tält" med fläktar och isvatten. I det här klippet från FEI får vi veta mer om detta samt hur restriktionerna kring covid-19 kommer att fungera på plats. 
FEI har tidigare släppt flera avsnitt på sin Youtube-kanal där de beskriver ytterligare åtgärder för hur hästar och ryttare kan förbereda sig för klimatet under OS i Japan. 


Sett 2648 ggrAktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 3

– TEMA: Smarta stall
– Reportage: Malin Baryard Johnsson
– Trappan till skänkelvikning

– Bärighet och rakriktning
– Nya sätt att hältutreda hästar
– Så upplever hästen sin värld
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Hjälp, hur ska jag hantera min häst?
Elke Hartmann svarar
Tips för att få stabil hand i hoppningen
Lennart Lindelöw svarar
Hitta självförtroendet i hoppningen efter en olycka
Lennart Lindelöw svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.