Frieservalacken Ikaros unika löshoppningsteknik: ”Han har fullt upp med att kolla på sig själv i spegeln”

Hippson-TV

Reportage

Publicerad: 2020-12-27

Frieservalacken Ikaros unika löshoppningsteknik: ”Han har fullt upp med att kolla på sig själv i spegeln”

När den tioåriga frieservalacken Ikaros skulle hoppa för andra gången i sitt liv bjöd han på en riktig show. Varför hoppa när man kan studsa fram + göra någon form av passage mellan bommarna? Ägaren Cilla Lundin berättar mer om sin ”kung”.

MEST SEDDA KLIPP 2020 – PLATS SJU:
Vi återpublicerar det här klippet då det var det sjunde mest sedda under 2020.

Text:
Ida Röök
  
Cilla Lundin beskriver sig själv som en aktiv tantryttare, plus att hon är rädd för att hoppa.
– Så någon hopphäst ville jag inte ha, men man ska passa sig för vad man önskar sig. Särskilt när man ser hur det gick när Ikaros skulle löshoppa, säger hon och skrattar.
Cilla har delat med sig av de roliga klippen i Facebook-gruppen Dressyrsnacket och har fått massor med hejarop.
  
Har höga tankar om sig själv
– Jag bjuder på det, jag vill inte bara visa när allt är tipp-topp och perfekt. Det här är vardagen med min älskade häst. Så varför inte bjuda andra på ett gott skratt?
Ikaros (e. Dries 421 ue. Nanning 374) har en härlig personlighet och Cilla ”varnade” de andra som hjälpte till vid löshoppningen om att de skulle få se något alldeles extra.
– Jag visste ju att han skulle göra det på sitt sätt. Han hade fullt upp med att kolla på sig själv i spegeln och att lattja. Han har väldigt höga tankar om sig själv helt klart. Men han är en otrolig häst som är rolig att arbeta med, varje dag, säger Cilla.


Ikaros tävlar dressyr med René Knutsson i sadeln. Foto: Julia Andersson
  
Hon gillar att variera träningen för Ikaros, så han löshoppar och arbetas även från marken vid sidan av uteritter och dressyrträningar. Just nu matchas han för att kunna få ett så kallat sportpredikat, en utmärkelse för frieserhästar.
Det kommer också att bli fler tillfällen för löshoppning för Ikaros.
– Vi vågade inte riktigt höja den här gången men vi testar igen om ett par veckor, så ser vi hur han löser det då, säger Cilla.

Se lite passage över bommarna här: 


Mer i Hippson-TV

Superman sitter och vilar sig i form

Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman "Sune", född 2019, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl. 
Han är en riktigt stilig kille och ett charmtroll är han också. Otroligt social, trevlig och älskar att gosa. Mot sina syskon är han dock en retsticka och busar ofta med dem. I framtiden väntar ett liv som dressyrhäst, berättar matte Linda Hansson som även är uppfödare till "Sune". 


Sett 7473 ggr

Dansar med islandshästar, hundar och hela stallgänget: "Oj så roligt!"

Dansutmaningen Jerusalema Challenge har genomförts över hela världen. I förra veckan delade Hippson ett klipp med Tågarpsortens ryttarförening som gör dansen uppsuttet till häst. Stallgänget hos Jamila Bergs islandshästar har också tagit fram dansskorna, och delar glädjen med både hundar och hästar.
– Vi gjorde denna och oj så roligt samtidigt som teambuilding! Vi utmanar alla som har inackorderade, säger Jamila.


Sett 30022 ggr

Vi börjar veckan med ett leende

Vad gjorde vi innan sociala medier kunde få de mest banala små vardagssaker att bli lustifikationer. Som när en söt liten häst får kicka igång veckan med sitt "skratt".


Sett 1122 ggr

Det ska böjas i tid det som krokigt ska bli

Det här lilla barnet har turen att han en moster som har en väldigt snäll häst. Så varför inte redan i väldigt unga år få prova på piaff och passage – då har man ju den rätta känslan redan från start …


Sett 5884 ggr

Kanske tur att snön är på väg bort

Pontus Hugosson har tidigare visat upp hur han testar skijoring hemma på gården. Han har dessutom tagit sig vidare i TV4:s program Talang tillsammans med söta Katitzi. Så kanske, med tanke på en eventuell finalplats, är det tur att snön är på väg bort i Västsverige. För senast gick skijoringen inte helt perfekt …


Sett 5010 ggr

Systrarna Bergåkra vloggar hos SVT

Den 23 februari är det premiär för systrarna Emilia och Olivia Bergåkras vlogg på SVT Barn och SVT Play. Det blir sammanlagt 12 avsnitt och givetvis medverkar även storasyster Cecilia och mamma Sigrid. Så häng med den hästtokiga familjen på tävling och i vardagen på gården i Hälsingland. 


Sett 2111 ggr

Ryttarförening gjorde dansutmaning till häst

Dansutmaningen Jerusalema Challenge har blivit viral och det är många som genomför dansen runtom i världen. Även inom ridsporten är det flera som har tagit sin an utmaningen, men någon som gör det med en liten twist är Tågarpsortens ryttarförening. De genomför nämligen dansen uppsuttet till häst och vill nu utmana andra ridklubbar i landet.


Sett 90086 ggr

När snön vräker ner och traktorn strejkar

Linnea Åkesson driver utbildningsstall i Småland och där har det snöat en del på sistone. När hennes mamma Maria en dag kommer ut till ridbanan håller Linnea på att skotta fram fyrkantsspåret med en spångrep. Se klippet, glöm inte ljudet och se ända till slutet – ingen kan påstå att inte hästfolk är innovativa.


Sett 25197 ggr

Jo, gräset ÄR grönare på andra sidan

I vintertider kan det vara extra klurigt att hitta något att tugga på i hagen. Då gäller det att vara påhittig så att man kan lyckas få en smakbit av gräset på andra sidan staketet. Men det är ingen konst för Wish Princess Victoria, ett treårigt welsh cob-sto från Kil, Värmland, hälsar hennes ägare Lina Thor.


Sett 2928 ggr

När samspelet fungerar perfekt

Man kan inte annat än imponeras av den franska mounted gamesryttaren Violaine Ferrandez och hennes ponny Licorne du Mas. I full fart tar de sig an alla hinder hur smidigt och samspelt som helst.


Sett 15121 ggr