Frieservalacken Ikaros unika löshoppningsteknik: ”Han har fullt upp med att kolla på sig själv i spegeln”

Hippson-TV

Reportage

Publicerad: 2020-02-12

Frieservalacken Ikaros unika löshoppningsteknik: ”Han har fullt upp med att kolla på sig själv i spegeln”

När den tioåriga frieservalacken Ikaros skulle hoppa för andra gången i sitt liv bjöd han på en riktig show. Varför hoppa när man kan studsa fram + göra någon form av passage mellan bommarna? Ägaren Cilla Lundin berättar mer om sin ”kung”.

Text: Ida Röök
  
Cilla Lundin beskriver sig själv som en aktiv tantryttare, plus att hon är rädd för att hoppa.
– Så någon hopphäst ville jag inte ha, men man ska passa sig för vad man önskar sig. Särskilt när man ser hur det gick när Ikaros skulle löshoppa, säger hon och skrattar.
Cilla har delat med sig av de roliga klippen i Facebook-gruppen Dressyrsnacket och har fått massor med hejarop.
  
Har höga tankar om sig själv
– Jag bjuder på det, jag vill inte bara visa när allt är tipp-topp och perfekt. Det här är vardagen med min älskade häst. Så varför inte bjuda andra på ett gott skratt?
Ikaros (e. Dries 421 ue. Nanning 374) har en härlig personlighet och Cilla ”varnade” de andra som hjälpte till vid löshoppningen om att de skulle få se något alldeles extra.
– Jag visste ju att han skulle göra det på sitt sätt. Han hade fullt upp med att kolla på sig själv i spegeln och att lattja. Han har väldigt höga tankar om sig själv helt klart. Men han är en otrolig häst som är rolig att arbeta med, varje dag, säger Cilla.


Ikaros tävlar dressyr med René Knutsson i sadeln. Foto: Julia Andersson
  
Hon gillar att variera träningen för Ikaros, så han löshoppar och arbetas även från marken vid sidan av uteritter och dressyrträningar. Just nu matchas han för att kunna få ett så kallat sportpredikat, en utmärkelse för frieserhästar.
Det kommer också att bli fler tillfällen för löshoppning för Ikaros.
– Vi vågade inte riktigt höja den här gången men vi testar igen om ett par veckor, så ser vi hur han löser det då, säger Cilla.

Se lite passage över bommarna här: Mer i Hippson-TV

Lekfull stund med fåglarna i hagen

Vissa hästar blir rädda för fåglar, andra bryr sig inte alls. Den här hästen, som finns i USA hos Mary Beth, verkar tycka att ett helt gäng fåglar i hagen är det roligaste som finns och springer gärna runt och busar med dem! Spana in klippet ovan.


Sett 1074 ggr

Håll i fjädrarna – här kommer hopphästen Khaleesi

När stoet Khaleesi van den Blijkeer Z har siktat in sig på ett hinder spelar det ingen roll om duvor kommer i vägen. De får helt enkelt flytta på sig – illa kvickt! Se klippet på Angela Laschitza och hennes häst.
– När Khaleesi har förstått sitt uppdrag släpper hon inte fokus, det är ett sto med ett hjärta av guld, säger Angela, och berättar att de ser fram emot att komma ut på hoppbanorna nästa vår.
– Om inte corona stoppar tävlingarna, för duvorna hoppar hon tillsynes över.


Sett 33808 ggr

En badboll är hur kul som helst

Den här hästen kombinerar bad med lek och har med sig en gigantisk boll att leka med på stranden. Visst får klippet en att drömma om sommaren nu när höstmörkret har sänkt sig över oss.


Sett 3421 ggr

Luring, Phasanova och grävmaskinen

Maria Wieslanders två hästar, treåriga fjordingen Luring och ettårshingsten Phasanova, räds inte grävmaskinen. De tycker den är spännande värre och vill gärna vara med när det grävs.


Sett 9070 ggr

Härligt träningspass på stranden

Visst ser det alldeles underbart ut när de här hästarna får sin konditionsträning på stranden. Det är jockeyn Christian Williams med team som tränar hästarna på stranden vid Ogmore-By-Sea i Wales.


Sett 2169 ggr

Nostalgiklipp från SVT: Rolf-Göran Bengtsson möter Lennart Lindelöw på tävling

I väntan på att världscupen i hoppning förhoppningsvis ska komma igång bjuder SVT på ett arkivklipp från 1983. Det är den då 21-årige hoppstjärnan Rolf-Göran Bengtsson, som får se sig slagen av en annan stjärna – Lennart Lindelöw. Se det härliga klippet ovan.


Sett 3199 ggr

Hästarna står på rad – när älgen river staketet

Jessica Lindahl föder upp SWB-hästar hemma på gården på Tjörn. I dagarna såg hon plötsligt en älg springa in i sommarhagen och fastna i staketet. Den kämpade en kort stund för att ta sig loss, och travade sedan vidare till synes oskadd. Hästarna på gården följde händelsen med stor uppmärksamhet.
– 20 minuter tidigare hade jag pratat med min granne om att vi inte kommer släppa ut hästar där mer i år, och att vi ska ta bort staketet vid vägen i veckan. Efter älgens framfart så var det bara fem stolpar kvar att dra upp, säger Jessica.


Sett 51384 ggr

Bästa vänner delar på allt

De här två kompisarna delar lika när det bjuds på godis. Det är den danska hoppryttaren Agnes Donskov Lytzen som delat med sig av det kamratliga klippet på Instagram.


Sett 1435 ggr

Löshoppning ute i det fria med Giorgio Pagliaro

Den italienska hoppryttaren Giorgio Pagliaro är utbildad parelliinstruktör och bor utanför Verona. När han inte syns på hopptävlingar eller håller undervisningar på Liberty Stables kan man hitta honom ute i naturen med en häst. Som i klippet ovan, där löshoppning stod på schemat. Giorgio hopptränar hästar både uppsuttet och från marken. I klippet nedan hoppar han utan sadel och träns.


Sett 19207 ggr

När det är dags för söndagsmys

Vissa dagar har man bara bestämt sig – i dag ska det bli en lugn söndag. Jannike Lineruth delar med sig av ett klipp med hennes tävlingshäst i hoppning, Camiro 11 år, som gärna tar sig en härlig sovmorgon. 
– Jag hade varit iväg och tränat dagen innan. Tydligen tyckte Laban, som han kallas, att han hellre skulle ha en vilodag än en skrittur i skogen, berättar Jannike. 
Missa inte det söta klippet ovan!


Sett 26525 ggr