Frieservalacken Ikaros unika löshoppningsteknik: ”Han har fullt upp med att kolla på sig själv i spegeln”

Hippson-TV

Reportage

Publicerad: 2020-02-12

Frieservalacken Ikaros unika löshoppningsteknik: ”Han har fullt upp med att kolla på sig själv i spegeln”

När den tioåriga frieservalacken Ikaros skulle hoppa för andra gången i sitt liv bjöd han på en riktig show. Varför hoppa när man kan studsa fram + göra någon form av passage mellan bommarna? Ägaren Cilla Lundin berättar mer om sin ”kung”.

Text: Ida Röök
  
Cilla Lundin beskriver sig själv som en aktiv tantryttare, plus att hon är rädd för att hoppa.
– Så någon hopphäst ville jag inte ha, men man ska passa sig för vad man önskar sig. Särskilt när man ser hur det gick när Ikaros skulle löshoppa, säger hon och skrattar.
Cilla har delat med sig av de roliga klippen i Facebook-gruppen Dressyrsnacket och har fått massor med hejarop.
  
Har höga tankar om sig själv
– Jag bjuder på det, jag vill inte bara visa när allt är tipp-topp och perfekt. Det här är vardagen med min älskade häst. Så varför inte bjuda andra på ett gott skratt?
Ikaros (e. Dries 421 ue. Nanning 374) har en härlig personlighet och Cilla ”varnade” de andra som hjälpte till vid löshoppningen om att de skulle få se något alldeles extra.
– Jag visste ju att han skulle göra det på sitt sätt. Han hade fullt upp med att kolla på sig själv i spegeln och att lattja. Han har väldigt höga tankar om sig själv helt klart. Men han är en otrolig häst som är rolig att arbeta med, varje dag, säger Cilla.


Ikaros tävlar dressyr med René Knutsson i sadeln. Foto: Julia Andersson
  
Hon gillar att variera träningen för Ikaros, så han löshoppar och arbetas även från marken vid sidan av uteritter och dressyrträningar. Just nu matchas han för att kunna få ett så kallat sportpredikat, en utmärkelse för frieserhästar.
Det kommer också att bli fler tillfällen för löshoppning för Ikaros.
– Vi vågade inte riktigt höja den här gången men vi testar igen om ett par veckor, så ser vi hur han löser det då, säger Cilla.

Se lite passage över bommarna här: 

Mer i Hippson-TV

Louise och Alex tränar piaff och galopp för hand: "Gör att man får ett fint samspel"

Grand Prix-ryttaren Louise Sättermann ser många fördelar med att träna sin häst från marken. I klippet ovan är det hästen Alex som får prova att göra övergångar mellan galopp och piaff.


Sett 4692 ggr

Hingsten Glock's Victorio leker helst med grimman

Hästarna hos Stall Glock i Nederländerna gillar att bjuda på bus. Och deras tvåbenta vänner delar gärna med sig av buset på Instagram. Den här gången är det Glock's Victorio som hellre leker med grimman än har den på huvudet.


Sett 406 ggr

Kent Farrington håller sig i form

Den tidigare världsettan Kent Farrington, USA, bjuder på lite träningspepp. För dem som menar att ridning inte är en sport och ryttare inga atleter – de kan ju försöka slå Farrington i hopprepshoppning. Imponerande, eller hur!


Sett 716 ggr

Kör egen hoppträning ut ur hagen

De här två hästarna är sugna på lite terränghoppning framåt kvällen. Så ut ur hagen blir det först ett lågt elstaket, sedan två galoppsprång och över en rejäl grind. Matte får se sprången bakifrån.


Sett 11282 ggr

Sofie Relanders nyttiga bakdörr ut från paddocken: ”Perfekt för hästarna att hitta framåtbjudningen”

Dressyrryttaren Sofie Relander har förverkligat en dröm. En ”bakdörr” ut från ridbanan som tillåter bus över stock och sten gör underverk för framåtbjudningen. Missa inte det coola klippet här.


Sett 8233 ggr

Ponnyn Ess gnäggar sött i sömnen

Ess från Bästekille tog en tupplur i matte Madeleine Escandes knä ute i hagen. Nog somnade han gott i vårsolen – och man kan ju undra vad han drömmer om?


Sett 5339 ggr

Shettisen Zimba behöver också motion – hänger med lös på skogsturen

Shetlandsponnyn Zimba är 24 år och förgyller allas tillvaro. När hennes ryttare, Rosa, inte kan rida får ponnyn följa med på promenad för att få motion. Zimba är van vid att gå lös och hon verkar ha det riktigt härligt i vårsolen i skogen.
– Hon är stallets lilla guldklimp, säger Daniéla Almqvist.


Sett 4377 ggr

När skrittmaskinen blir en karusell

Den här smarta hönan har kommit på det allra bästa sättet att använda en skrittmaskin på. Sittandes uppe på den får hon både en åktur och har full koll på omgivningarna.


Sett 4351 ggr

Topphästen Parzival njuter av pensionärslivet

Med Adelinde Cornelissen var Parzival (född 1997, e. Jazz – Ulft) en av världens bästa dressyrhästar. Han pensionerades efter OS i Rio 2016 och avtackades i mars året därpå inför publiken i ’s-Hertogenbosch. Nu har hans ryttare delat ett klipp i sociala medier på den före detta topphästen – visst ser Parzival ut att njuta av pensionen till fullo?


Sett 8017 ggr

Jaycen, 12 år, och Glücksbär inspirerar: ”Vill visa att barn med funktionshinder kan göra samma saker som andra"

Jaycen Schlesinger är tolv år gammal och har Downs syndrom. När han föddes fick han ponnyn Glücksbär och tillsammans har de blivit ett riktigt radarpar. Via sitt Instagramkonto inspirerar Jaycen andra att träna med sina hästar. Missa inte klippet ovan – där han och Glücksbär visar ett av sina trick.


Sett 4115 ggr


taggar


liknande webbartiklar


Mest sedda


Populära taggar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet