Fuxen Cayenne fixar godis själv: "Han hittar ofta på hyss"

Hippson-TV

Hippson Lifestyle

Publicerad: 2016-12-04

Publicerat av Matilda Niord den 29 november 2016

Fuxen Cayenne fixar godis själv: "Han hittar ofta på hyss"

Hippson-läsaren Matilda Niord skickade in ett klipp på sin godisälskande häst, som har kommit på hur man själv kan få tag på gotteburken när matte inte bjuder. Vi kontaktade Matilda för att få reda på mer om denna finurliga herre.

Hej Matilda, det verkar vara en påhittig häst du har. Berätta!
– Cayenne, eller Cay som han kallas för till vardags, är en valack född 1998 e. Vitluvens Curbitz u. Camomill ue. Chirac. Jag äger honom sedan elva år tillbaka. Han är en livlig och vaken kille i sina bästa år, som bara blir bättre och livligare med åren. 
– Det här året har jag åkt av flera gånger på grund av att han har reflekterat över färgskiftningar i gräset. Med andra ord är han en pigg och vaken herre! Han har väldigt mycket idéer och saker för sig, så han är den häst i stallet som hittar på väldigt mycket hyss när jag inte är i närheten.
  
Och så verkar han godissugen. Har han några andra ”hyss” för sig för att få tag på godis?
– Om jag är borta över natten vet jag att de där hemma har fullt upp med att hålla ordning på honom. Han är aldrig dum och elak, men hittar på hyss och ska vara på allt. Han är den som får fart på alla i hagen vid insläppet så att det blir kaos. Har han tråkigt kör han minspel och räcker ut tungan. Eller hittar på saker att göra.
  
Är det första gången han tar godisburken?
– Han tycker om godis, det gör han. Speciellt de här godisarna som man köper i hästbutiker. Jag har sett att burken till godiset har varit i boxen och även godissmulor, men jag har inte riktigt sett hur han har lyckats. Men häromdagen stod jag och borstade min andra häst, Cay blev i vanlig ordning avundsjuk och ville ha uppmärksamhet. Då gjorde han så här två gånger! Så ja, han har gjort detta innan...


Mer i Hippson-TV

Den coolaste katten i hästhagen

Här har vi en riktigt cool katt som inte har några som helst problem med att skaffa nya vänner. De unga Clydesdale-hästarna är nyfikna, men katten verkar vara ganska nöjd med uppmärksamheten. 


Sett 686 ggr

Hästar rids genom öppen eld för att renas

Ett hundratal hästar rids varje år genom öppen eld under festivalen Las Luminarias i San Bartolomé de Pinares, Spanien. Traditionen sträcker sig flera hundra år tillbaka i tiden och är en del av firandet av djurens skyddshelgon, Saint Anthony, i januari. Elden och röken sägs rena hästarna, samtidigt som de får skydd av helgonet under det kommande året. 


Sett 2070 ggr

Tandproblem hos häst – se hur veterinären lagar en sprucken tand

I två videofilmer visas hur en tand lagas på en häst, det borras upp och fylls i, härdas och slipas ner, väldigt likt när du själv går till tandläkaren och lagar ett hål. Den stora skillnaden blir alla verktyg och hjälpmedel som krävs för att lag långt in i hästens mun. Teamet på den belgiska veterinärkliniken Equitom delar med sig av några av deras mer speciella fall och i det här fallet ett rutiningrepp. Känsliga tittare varnas för att denna video kan upplevas som obehaglig då det är ganska närgånget filmat från hästens mun, men detta är en film med lite eller inget blod.


Sett 593 ggr

Hästlivet som alla kan relatera till

En hästägares liv är långt ifrån perfekt, men vi älskar ju det ändå. Även de dagar när allt inte går som planerat. I ett träffsäkert klipp som blivit viralt illustreras flera situationer som hästägaren kan känna igen sig i som när hästen inte vill lastas, ställer sig på vattenslangen eller varför inte dra av sig en sko i hagen? Vilka situationer har ni råkat ut för i stallet?


Sett 7010 ggr

När kliandet är så skönt att man får snabel

DaiSuki (e. Dalwhinnie) njuter så av att bli borstad att mulen blir in till en snabel. Det är matte Ann-Catrin Lofvars som delat med sig av klippet som gjort viral succé. Hon berättar vidare att Dai Suki är ett elegant dressyrsto som älskar att hoppa, men är mindre bra i den disciplinen. 


Sett 2204 ggr

Kickar igång veckan med åsnan Gunnars glädjeskrik

Kan man få för mycket av åsnan Gunnar? Svaret är nej! Gunnar har så roligt i snön att det hörs långväga kring.


Sett 8582 ggr

"...du måste vara tuff"

Pontus Hugosson visar med jämna mellanrum upp sina hästäventyr, i början på året gjorde han en video med en hel del ögonblick där saker inte gick enligt plan. Ljud på rekommenderas. Ledmotivet till videon säger en del, i fri översättning  av refrängen: "Om du bär dig dumt åt måste du vara tuff och härdad". Pontus Hugosson står och går än och som han skriver: Jag är förväntansfull inför 2023.... 


Sett 12681 ggr

Alvin och Paulina Tufvesson charmade publiken i TV4:s program Talang

Shetlandsponnyn Alvin och Paulina Tufvesson gick rakt igenom rutan och nästan hela vägen till juryn. Alvin rörde jurymedlemmen Helena Bergström till tårar. "Jag blir djupt berörd av värmen mellan er två", sa Helena Bergström.


Sett 7942 ggr

Nyhetsmorgons programledare på galoppsimulatorn: "Sjukt jobbigt"

TV4 Nyhetsmorgons programledare Soraya och Martin får testa att rida ett galopplöp på en simulator i studion. Mjölksyran kommer snabbt, vem av de två bar snabbast i loppet, se själva i inslaget ovan.


Sett 1889 ggr

När leran besegrar ryttaren

Ibland längtar man lite extra efter våren och de torra, fina markerna. Hon skulle bara hämta hästen i hagen men leran vann kampen och slukade hela ryttaren. Se klippet med hög igenkänningsfaktor!


Sett 9076 ggr


Senaste numretLäs mer om nummer 6 2022

– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning

– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.