Glad Bruno lämnar hagen med elegant språng: ”Har vant mig vid hans hittepån”

Hippson-TV

Hoppning

Publicerad: 2020-12-26

Glad Bruno lämnar hagen med elegant språng: ”Har vant mig vid hans hittepån”

Louise Svantes Annbjers valack Bruno är en spjuver utöver det vanliga. I klippet ovan hoppar han till exempel över hagtråden och ser väldigt nöjd ut med sig själv.
– Jag stod och smygfilmade honom bakom lastbilen. Han är en häst som ständigt hittar på tok, så det är tur att han är söt och att man vänjer sig, skrattar matte.

MEST SEDDA KLIPP UNDER 2020 – PLATS ÅTTA:
Den här artikeln, och klippet, återpubliceras då det är med på Hippsons lista över mest lästa och sedda under 2020.

Bruno är en elvaårig valack med hoppstam, som Louise har ägt i fyra och ett halvt år.
– Han har gjort mig gråhårig, men jag har vant mig vid hans ”hittepån”. Allt från att klä av hagkompisar täckena till att öppna upp hagar genom att bita i handtagen, berättar hon.

Tar sig tillbaka till stallet
En blåsig dag fick Bruno för sig att lämna hagen för att ta sig in i stallet.
– Och efter det blev det mer en vana än ett undantag, trots fri tillgång på grovfoder och kompisar i hagen.
Louise testade att flytta honom till hingsthagen med trästaket som ligger på 1,50- till 1,80 meter.
– Men efter en dag tog han mod till sig att hoppa över där också. Han hoppar även ut från skrittmaskinen om han tröttar, men för det mesta är han kvar då han är en arbetsmyra.
Matte har haft sin egensinniga valack både på box och i lösdrift, men hans personlighet och energi är densamma oavsett.

Gillar speciella hästar
Själv bor Louise med sin sambo och två barn på en hästgård. Hon satsade på hoppningen och på problemlösning innan barnen kom – och hoppas kunna återuppta detta så småningom.
– Utöver Bruno har vi barnens ponny och åsna, min gamla tävlingshäst samt vårt SWB-sto som precis har fått föl. Fölet hoppas jag ska kunna bli den framtida tävlingshästen, vid sidan av Bruno.
Louise berättar att hon gillar lite svårare individer.
– Jag har mestadels haft ”problematiska” hästar, så Bruno passar mig som handen i handsken. Han är ganska skarp i ridningen, säger hon och tillägger:
– Men han är genomsnäll i all hantering och älskar att mysa. Vår femåriga son kan hantera och ta in och ut honom från hagen utan problem.


På filmen nedan hör man Louise sucka i slutet när Bruno sparkar sönder stolpen. Och hennes sambo skriker från gården "Du får laga staketet!”:

Ytterligare ett upptåg:

Man vänjer sig säjs de.. Från att stalldörren stängt till att den 1timme senare öppnas så har Bruno kommit åt snöret...

Publicerat av Louise Svantes Annbjer Måndag 30 mars 2020

Mer i Hippson-TV

Svenskarna i Belgien om EHV-1: "Vi är jätterädda för det"

SVT har intervjuat de svenska ryttarna Angelica Augustsson och Sofia Westborg som båda är baserade i Belgien. De berättar vilka åtgärder de har tagit för att minska risken för smittspridning av EHV-1, efter det stora utbrottet i Valencia. Angelica visar bland annat att de har byggt ett karantänstall för att kunna separera hästar som har tävlat i Oliva i Spanien. Båda är oroliga för att få in smittan i den egna verksamheten.
– Det skulle naturligtvis vara en katastrof, säger Sofia till
SVT.


Sett 1979 ggr

"Om du får en puss av mig, får jag testa bilen då?"

Här har vi en busig häst som verkar ganska sugen på att köra barnets bil. Det är lite som han försöker med "Om du får en puss av mig, får jag testa bilen då?"


Sett 1321 ggr

Kärlek mellan fyrbenta vänner

I dessa tider behöver vi alla sprida lite extra kärlek. Dessa fyrbenta kompisar behöver inte hålla social distans, utan njuter istället av varandras sällskap. Se det söta klippet!


Sett 1733 ggr

Veterinär kämpar för att rädda häst med EHV-1

Den franske veterinären Christophe Schlotty vill uppmana ryttare till eftertanke kring situationen gällande utbrottet av EHV-1. I ett filmklipp delar han med sig av hur de kämpar för att rädda ett sto som blev svårt sjuk efter hemkomsten från tävlingarna i spanska Valencia. Han uppmanar allmänheten att göra det man kan för att stoppa smittspridningen. I klippet ser vi hästen tillfriskna under en veckas tid, sammanfattat på ett par minuter. 
OBS vi vill varna känsliga tittare för obehagliga bilder.


Sett 35734 ggr

När vårkänslorna spritter i hela kroppen – dags att fatta galoppen

Vem längtar inte efter att få dra iväg i en fartfylld galopp över ängarna? Femårige Oakley behöver inte ens några tyglar när den lille ryttaren flyger fram tillsammans med sin söta ponny.


Sett 23325 ggr

Pensionären Di Lapponia T har födelsedagskalas: "Ett fyrfaldigt leve"

Paulinda Fribergs topphäst Di Lapponia T fyllde 20 år i veckan. Det firades med morötter, födelsedagssång och kramar från syskonbarnen Saga och Hollie. Se det söta klippet ovan. Det var i samband med världscuptävlingarna i Göteborg förra året som stoet tackades av inför Scandinavium-publiken, efter en lång och framgångsrik tävlingskarriär. Paulinda har själv ridit in och utbildat stoet till högsta nivå, nu är Di Lapponia T dräktig med ingen mindre än Totilas.


Sett 3382 ggr

Vad bra att du har lärt hästarna att hoppa! Eller?

Hästarna Molly och Gem väljer själva i vilken hage de ska gå. Om de nu ens känner för att gå i en hage... Duktiga på att hoppa är de i alla fall, vilket de även visar när de tävlar fälttävlan tillsammans med ryttaren Persia Bhatia från Skottland.


Sett 18177 ggr

Se Douglas snabba omhoppning – vinner 1,50-klassen

Douglas Lindelöw vann lördagens fyrstjärniga 1,50-hoppning i Vejer de la Frontera i Spanien, med Casquo Blue. Se deras omhoppning i klippet ovan (bläddra i inlägget)! Dessutom blev det dubbelt svenskt på pallen, då Angelie von Essen knep andraplatsen med Cochella. Över 90 ekipage startade i klassen och även Alexander Zetterman, Sissela Smith och Antonia Andersson var placerade.
– Sverige är i bra form helt enkelt! Alla tycker det är väldigt skönt att vara i gång igen, säger Douglas till SvRF.Sett 1152 ggr

Fredag, vårkänslor och spring i benen

Vad är härligare än ett urgulligt föl med spring i benen? Gör nu som fölungen och sätt full fart mot helgen. 


Sett 5351 ggr

Superman sitter och vilar sig i form

Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman "Sune", född 2019, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl. 
Han är en riktigt stilig kille och ett charmtroll är han också. Otroligt social, trevlig och älskar att gosa. Mot sina syskon är han dock en retsticka och busar ofta med dem. I framtiden väntar ett liv som dressyrhäst, berättar matte Linda Hansson som även är uppfödare till "Sune". 


Sett 17531 ggr
Senaste expertsvaren

Hur mycket lusern motsvarar ett kilo hö?
Eva Dahlström svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Håller sig hästen varm med mat? Eva Dahlström svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.