Glad Bruno lämnar hagen med elegant språng: ”Har vant mig vid hans hittepån”

Hippson-TV

Hoppning

Publicerad: 2023-01-26

Glad Bruno lämnar hagen med elegant språng: ”Har vant mig vid hans hittepån”

Louise Svantes Annbjers valack Bruno är en spjuver utöver det vanliga. I klippet ovan hoppar han till exempel över hagtråden och ser väldigt nöjd ut med sig själv.
– Jag stod och smygfilmade honom bakom lastbilen. Han är en häst som ständigt hittar på tok, så det är tur att han är söt och att man vänjer sig, skrattar matte.

Den här artikeln, och klippet, är från 2020 och var med på Hippsons lista över mest lästa artiklar det året. Det återpubliceras som en "Läsarfavorit".

Bruno är en elvaårig valack med hoppstam, som Louise har ägt i fyra och ett halvt år.
– Han har gjort mig gråhårig, men jag har vant mig vid hans ”hittepån”. Allt från att klä av hagkompisar täckena till att öppna upp hagar genom att bita i handtagen, berättar hon.

Tar sig tillbaka till stallet
En blåsig dag fick Bruno för sig att lämna hagen för att ta sig in i stallet.
– Och efter det blev det mer en vana än ett undantag, trots fri tillgång på grovfoder och kompisar i hagen.
Louise testade att flytta honom till hingsthagen med trästaket som ligger på 1,50- till 1,80 meter.
– Men efter en dag tog han mod till sig att hoppa över där också. Han hoppar även ut från skrittmaskinen om han tröttar, men för det mesta är han kvar då han är en arbetsmyra.
Matte har haft sin egensinniga valack både på box och i lösdrift, men hans personlighet och energi är densamma oavsett.

Gillar speciella hästar
Själv bor Louise med sin sambo och två barn på en hästgård. Hon satsade på hoppningen och på problemlösning innan barnen kom – och hoppas kunna återuppta detta så småningom.
– Utöver Bruno har vi barnens ponny och åsna, min gamla tävlingshäst samt vårt SWB-sto som precis har fått föl. Fölet hoppas jag ska kunna bli den framtida tävlingshästen, vid sidan av Bruno.
Louise berättar att hon gillar lite svårare individer.
– Jag har mestadels haft ”problematiska” hästar, så Bruno passar mig som handen i handsken. Han är ganska skarp i ridningen, säger hon och tillägger:
– Men han är genomsnäll i all hantering och älskar att mysa. Vår femåriga son kan hantera och ta in och ut honom från hagen utan problem.


På filmen nedan hör man Louise sucka i slutet när Bruno sparkar sönder stolpen. Och hennes sambo skriker från gården "Du får laga staketet!”:

Ytterligare ett upptåg:

Man vänjer sig säjs de.. Från att stalldörren stängt till att den 1timme senare öppnas så har Bruno kommit åt snöret...

Publicerat av Louise Svantes Annbjer Måndag 30 mars 2020

Mer i Hippson-TV

"Kolla, kolla mitt roliga partytrick"

Hästen Heero har kommit på ett rejält partytrick. Det roar kanske främst de tvåbenta åskådarna medan hunden verkar måttligt road. Heeros ägare Olivia berättar att han är 13 år och att de främst tränar dressyr. De har börjat tävla så smått också.
– Han är en otroligt personlig häst och en riktig bästa vän, skriver hon.


Sett 816 ggr

När man tar skottkärran till stallet

Vissa prylar kan verka helt oumbärliga eller också fullständigt onödiga. Som en kombination av segway och skottkärra – smart pryl eller helt onödig – vad tycker ni?


Sett 313 ggr

Stoet Juni rör sig som en get

Philippa Rosensköld delar med sig av ett klipp på sitt sto  Júnidis från Engelstoft, eller Juni som hon kallas till vardags.
– Hon har visat sig vara mer av en get än islandshäst. Förra veckan hade hon klättrat över till grannens åker och i dag mötte min sambo henne på bar gärning när hon klättrat in på ridbanan. Världens snällaste häst men uppenbarligen en liten "getgen" i sig, skriver Philippa.
Vad tror ni, har Juni en getgen?


Sett 5946 ggr

Se förhands-klippet på Maria Gretzer och Marcoville från Mästarnas mästare

På söndag kliver Maria Gretzer in i TV-rutan för att delta i Mästarnas mästare. Men redan nu får vi ta del av en liten förhandsvisning från programmet. I klippet från SVT får vi se en av de hästar som har betytt allra mest för Maria, nämligen Marcoville. 


Sett 2751 ggr

Dressyrhästen Zienna satsar på en karriär som hopphäst

Linda Salenmo i Arboga tränade stoet Zienna (2021, e. Johnson – Weltman) på ridbanan. Då fick stoet för sig att det var dags att hoppa lite.
– Ridbanan kändes fin så efter lite träning från marken fick hon vara lös och jag hoppades fånga hennes fina gångarter på film då hon är till salu. Hon visade fin hoppteknik och mod istället. Helt uppenbart hade hon lärt sig ett och annat på den enda löshoppning hon testat för ett par veckor sedan. Jag tänker att jag bjuder på det, skriver Linda till Hippson.


Sett 10628 ggr

När man har en riktigt söt stallkompis

Det gäller att berätta för sina vänner hur mycket man gillar dem. Den här hästen visar det med en riktigt blöt "puss". Se det gulliga klippet ovan eller på Instagram.


Sett 2257 ggr

Beridna Högvakten tog en tur genom staden

Nyligen var det dags för hästarna från den Beridna högvakten att genomföra en eskortövning, då hästarna reds tillsammans med ridande poliser och hovstallets två vagnar. Flera hästar debuterade i sammanhanget och fick stöd av de mer rutinerade trupphästarna. Se klippet här, som Beridna högvakten delar via sin Facebooksida. Visst är det ett härligt vårtecken?


Sett 889 ggr

"Älskling jag krympte hästen"

Så här kan det gå om man tvättar kläder, förlåt, hästen, i för varmt vatten …

Till klippet på Instagram


Sett 1819 ggr

Finns det något skönare än nybäddat?

Den här hästen vet hur det ska vara som skönast i boxen. Fixar bädden alldeles själv innan det är dags för att rulla sig i det mjuka och fluffiga.


Sett 840 ggr

Söndagsmysteriet – var är fölet

Kurragömma är ju en kul lek tycker många. Men hur bra fungerar det att leka det i en box? Svaret är – hur bra som helst.


Sett 977 ggr


Senaste numretLäs mer om nummer 1 2023

– Tema: Med bjudning framåt 
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B

– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.