Glad Bruno lämnar hagen med elegant språng: ”Har vant mig vid hans hittepån”

Hippson-TV

Hoppning

Publicerad: 2023-01-26

Glad Bruno lämnar hagen med elegant språng: ”Har vant mig vid hans hittepån”

Louise Svantes Annbjers valack Bruno är en spjuver utöver det vanliga. I klippet ovan hoppar han till exempel över hagtråden och ser väldigt nöjd ut med sig själv.
– Jag stod och smygfilmade honom bakom lastbilen. Han är en häst som ständigt hittar på tok, så det är tur att han är söt och att man vänjer sig, skrattar matte.

Den här artikeln, och klippet, är från 2020 och var med på Hippsons lista över mest lästa artiklar det året. Det återpubliceras som en "Läsarfavorit".

Bruno är en elvaårig valack med hoppstam, som Louise har ägt i fyra och ett halvt år.
– Han har gjort mig gråhårig, men jag har vant mig vid hans ”hittepån”. Allt från att klä av hagkompisar täckena till att öppna upp hagar genom att bita i handtagen, berättar hon.

Tar sig tillbaka till stallet
En blåsig dag fick Bruno för sig att lämna hagen för att ta sig in i stallet.
– Och efter det blev det mer en vana än ett undantag, trots fri tillgång på grovfoder och kompisar i hagen.
Louise testade att flytta honom till hingsthagen med trästaket som ligger på 1,50- till 1,80 meter.
– Men efter en dag tog han mod till sig att hoppa över där också. Han hoppar även ut från skrittmaskinen om han tröttar, men för det mesta är han kvar då han är en arbetsmyra.
Matte har haft sin egensinniga valack både på box och i lösdrift, men hans personlighet och energi är densamma oavsett.

Gillar speciella hästar
Själv bor Louise med sin sambo och två barn på en hästgård. Hon satsade på hoppningen och på problemlösning innan barnen kom – och hoppas kunna återuppta detta så småningom.
– Utöver Bruno har vi barnens ponny och åsna, min gamla tävlingshäst samt vårt SWB-sto som precis har fått föl. Fölet hoppas jag ska kunna bli den framtida tävlingshästen, vid sidan av Bruno.
Louise berättar att hon gillar lite svårare individer.
– Jag har mestadels haft ”problematiska” hästar, så Bruno passar mig som handen i handsken. Han är ganska skarp i ridningen, säger hon och tillägger:
– Men han är genomsnäll i all hantering och älskar att mysa. Vår femåriga son kan hantera och ta in och ut honom från hagen utan problem.


På filmen nedan hör man Louise sucka i slutet när Bruno sparkar sönder stolpen. Och hennes sambo skriker från gården "Du får laga staketet!”:

Ytterligare ett upptåg:

Man vänjer sig säjs de.. Från att stalldörren stängt till att den 1timme senare öppnas så har Bruno kommit åt snöret...

Publicerat av Louise Svantes Annbjer Måndag 30 mars 2020

Mer i Hippson-TV

Se 24-åringen ta sin första världscupseger

Lars Kersten från Nederländerna är blott 24 år gammal men i Scandinavium red han hem sin första vinst i världscupen inför en fullsatt arena. Strax bakom sig hade han inte bara en, utan två, meriterade svenska ryttare. Se segerrundan ovan!


Sett 760 ggr

Taymar Townsends superkraft

17- åriga Taymar Townsends har en egen metod för att plocka undan. Ingen är så stark och tidseffektiv som en hästtjej, det vet ju alla. 


Sett 4857 ggr

Lövsta köper dyrgrip för 8,2 miljoner

Lövsta stuteri med Antonia Ax:son Johnson i spetsen slog på stort och köpte en hingst för 8,2 miljoner kronor under den spektakulära premieringen i Oldenburg.
– Ännu en lite ungdomlig hingst, men byggd i uppförsbacke med väldigt naturliga gångarter, säger Oldenburgs avelschef Bernhard Thoben. 


Sett 6858 ggr

Fridas klipp gör succé på sociala medier: "Jag tror många känner igen sig"

När Frida Nordgren publicerade ett klipp på sociala medier från en hoppträning tillsammans med sin övertaggade häst Klaas tog det snabbt fart. På ett dygn hade klippet fått över 350 000 visningar. Anledningen till den stora spridningen tror Frida är att många ryttare känner igen sig i situationen med vinterpigga hästar. Här berättar hon mer. 


Sett 29098 ggr

Rolf-Göran Bengtsson värmer upp inför världscupen – med hopprep

Oavsett idrott är uppvärmningen inför en träning viktig. Vi ryttare är ofta noga med att hästen successivt ska värmas upp i muskler och leder men inte lika noga med oss själva. För handen på hjärtat, hur ofta värmer du upp inför ridpasset? Några som gör det är teamet hos hoppryttaren Rolf-Göran Bengtsson. Något för oss övriga att inspireras av kanske?  


Sett 3001 ggr

Skogens konung gjorde entré under slädturen: "Gjorde ingen stor grej av det"

Ibland dyker det upp oväntat besök när man är i skogen – och precis det fick Peter Karlsson erfara under en snöig slädtur här om veckan. Slå på ljudet, se det härliga klippet och läs intervjun nedan!

Till klippet på Sya häst & naturs Facebook-sida


Sett 5309 ggr

Ålder är bara en siffra - se när John Whitaker vinner Six Bar i London

Trots att han börjar närma sig 70-årsstrecket kan han fortfarande utmana och ge de yngre ryttarna ett tufft motstånd. Vem pratar vi om, jo legenden John Whitaker förstås! Under London International Horse Show i december 2023 slog han vill med en vinst i publikfavoriten Six Bar där han tillsammans med hästen Sharid hoppade 1.90 centimeter. 


Sett 2068 ggr

[DIY] Gör mankskydd av gammal sadelpadd

Smarta och billiga lösningar för olika stall och utrustningsproblem finns det gott om bland landets alla hästägare. Här har Malin Römer gjort ett mankskydd av en gammal sadelpadd åt sin PRE-hingst Pinturero JCL som annars får skav. Se filmen hur hon fäst sadelpadden! 


Sett 1774 ggr

Nyårsgalopp på stranden

På stranden i Halmstad reds det på nyårsafton traditionsenligt en härlig nyårsgalopp. Ritten kallas "Svens nyårsritt" och förutom en härlig ritt skänks pengar till Hjärt- och lungfonden. Sven själv brukade rida med men han gick bort 2013 och nu genomförs ritten till hans minne. Det är Nina Stålnacke som delat med sig av klippet. Hennes dotter Klara red med på sin 22 år gamla ponny Primo Chania.


Sett 2178 ggr

Inga hästar i närheten av vulkanutbrottet

Ett omfattande vulkanutbrott har startat på isländska Reykjaneshalvön, norr om staden Grindavik. Lava sprutar högt ut ur sprickan som är flera kilometer lång.


Sett 1878 ggr


Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna

Senaste numretLäs mer om nummer 1 2024

– Tema: Allt fler upptäcker WE
– Porträtt: Sara Algotsson Ostholt
– Hitta samspelet med slingan

– I huvudet på Steve Guerdat
– Ridning under småbarnsåren
– Få hästen lösgjord i balans
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.