Gör bytesserier som Patrik Kittel: "Viktig att sitta kvar och ge hjälpen rakt"
Presenteras i samarbete med: Saab och Patrik Kittel Dressage Tour

Gör bytesserier som Patrik Kittel: "Viktig att sitta kvar och ge hjälpen rakt"

Grand Prix, del 3: I det tredje avsnittet av Patrik Kittels filmade dressyrskola står seriebyten på tapeten. Här förklarar Patrik det förberedande arbetet, pratar om det viktiga förtroendet och avslöjar en ryttarsvaghet.
– Framför allt när man börjar byta i varje är det viktigt att man inte stressar med hästen, säger han.

Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Saab och Patrik Kittel. Under fyra år delar Patrik med sig av sina kunskaper genom årliga clinics och videokurser. De tre första säsongerna finns att se på Dressagetour.se. Där hittar du även biljetter till Patriks clinics.


Avsnitt 3: Byten i serier

Patrik Kittel inleder med att poängtera vikten av att stämma av grunderna. Det ska gå att samla hästen, göra tempoväxlingar samt övergångar. Grunden är densamma som för den unga hästen.
– Det är bara det att nu så har vi den lite mer på kontakten, lite mer på tygeln och lite mer i samling, säger Patrik.
I inledningen av dagens avsnitt rider Patrik på Eddieni (född 2009 e. Johnson – Negro). Arbetet med byten kan inledas på diagonalen, där fokus ligger på att få hästen rak samt att göra ett par normala byten.
– Jag tittar så han är i balans, att jag kan komma lite tillbaka på bakbenen så att han inte går i väg för mig. Utan jag håller galoppen, stannar kvar i handen, kommer in på diagonalen och kan göra bytet.

Bytesserier – en svaghet
Just bytesserier är en rörelse Patrik fått jobba en del med sig själv som ryttare i.
– Min första häst hade lite svårt för byten, så jag måste alltid jobba med att sitta rakt, hålla mig på linjen och kolla så att jag går rakt fram, säger han och fortsätter:
– Därför kan jag ibland få lite misstag, så när jag tränar byten är det viktig att sitta kvar och ge hjälpen rakt.
När det blivit dags att stämma av bytena i varje föredrar Patrik att börja lägga in två byten på långsidan. Huvudsaken är att hästen kommer på en rak linje och får en trygghet i momentet.
– Framför allt när man börjar byta i varje är det viktigt att man inte stressar med hästen, utan att man sitter kvar och berömmer när hästen gör det bra.
Först när de få bytena sitter kan fler läggas till. Patrik poängterar även vikten av beröm.
– När han gör något bra, klappa. Det är speciellt viktigt när man lär dem, att när hästen gjort något bra då får han en paus och känner sig trygg.

"Skäms inte för att det blir fel"
Patrik sitter senare upp på Diva (född 2008, e. Richfield - Silvano). Han inleder grundjobbet på samma sätt som med Eddieni – och understryker även i detta avsnitt att det är okej att det blir fel ibland.
– Skäms inte för att det blir fel. Det viktiga är att det blir rätt inne på banan och inte när man tränar. Då är det viktigaste att man lär sig och att det blir bättre, säger Patrik och fortsätter:
– Ofta när folk gör fel blir dem arga och då blir hästen spänd, i stället för att man ignorerar sina misstag och berömmer det som är bra.
När det blivit dags för ettorna med Diva förklarar Patrik att han aldrig har ett bestämt antal byten att göra. Han fokuserar snarare på tempo och rakhet och fungerar det lägger han in flera byten.

Förlorar inget på att prova
Avslutningsvis vill Patrik uppmuntra till att våga prova – och hänvisar till sitt motto "alla kan rida Grand Prix".
– Det är bättre att lära en häst byten i varje än att aldrig ens försöka. För om man provar sig fram, så lär man sig och hästen, säger han och fortsätter:
– Kanske blir det aldrig perfekt, men nästa häst man har kanske har ännu mer talang och det blir hästen man vinner OS med.

Tidigare säsonger och avsnitt hittar du här

Presenteras i samarbete med Patrik Kittel Dressage Tour
Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Patrik Kittel och Saab, som en del av Saabs satsning på att lyfta svensk dressyr till nya höjder. Officiell klädpartner i projektet är Equestrian Stockholm. 
Läs mer på Dressagetour.se
 

Mer i Hippson-TV

När en råkar ångra sig lite för sent

Ibland blir det inte riktigt som en tänkt sig – som när den här ponnyn bokstavligt talat landar och blir ståendes mitt i oxern. Som tur är tar den situationen med lugn, om än lite förvånad.


Sett 5101 ggr

FEI:s solidaritetspris till svensk hovslagare

Det blev den svenske hovslagaren Uno Yxklinten som fick ta emot FEI:s solidaritetspris under galan FEI Awards på tisdagskvällen. Han belönades för sitt arbete i projektet med hovslagare i Zambia. I klippet ovan, från FEI, berättar han mer. 


Sett 1061 ggr

Drömhästen auktioneras ut – lovande framtid i avelsboxen och på dressyrbanan

En av hästarna som säljs under PSI-auktionen i början av december är den godkända hingsten For Romance II (född 2013, e. Furst Romancier – Sir Donnerhall). Förutom en lovande karriär i avelsboxen förutspås hingsten även få en strålande framtid på de internationella dressyrbanorna. Helbror är ingen mindre än Therese Nilshagens lovande Grand Prix-häst For Romance I (född 2011).


Sett 2885 ggr

Ännu en Whitaker tar sig an hindren

Den brittiska hoppryttaren Ellen Whitakers äldsta son Harry, fem år, visar både talang och intresse för att följa mamma och stora delar av övriga släkten i fotspåren. Redan nu har han debuterat på tävlingsbanan och har erövrat sina första segerrosetter.


Sett 2043 ggr

Hur söt? Vi vill också ha en ”kontorsponny”!

För ett par dagar sedan lade The Peeps Foundation ut det här helt bedårande klippet på miniatyrhästen som ”assisterar” hovslagaren, med kommentaren: ”Just helping run the family business!”
  
Stiftelsens mål är att rädda och hjälpa miniatyrhästar som hamnat i fel händer, och man tar hand om individer med eller utan dvärgväxt (och de problem detta kan medföra). Dels omplacerar man friska miniatyrer till nya hem, dels erbjuder man en fristad för ponnyer som har drabbats av missbildningar och andra problem – ibland på grund av att de bär på defekter i arvsmassan.


Sett 6669 ggr

Bollkontroll när hästen kastar boll i stallet

Med fullt fokus och fullträff varje gång lirar den här hästen boll med matte. Och visst ser den nästan lite upprörd ut när människan är för seg med att kasta bollen mellan varven?


Sett 6593 ggr

Så introducerar Patrik Kittel piaff och passage: "Små, små steg så att hästen lär sig att det inte är så farligt"

Grand Prix, del 6: Vi har nått fram till det sjätte och näst sista avsnittet i den avslutande säsongen av Patrik Kittels filmade dressyrskola. Här ovan presenterar han arbetet med piaff och passage.
– Det behöver inte vara så avancerat från början, säger landslagsstjärnan.


Sett 582 ggr

Hingsten Luxus njuter av träningen i naturen

Den godkända hingsten Luxus CML 1246 är ett välkänt ansikte i Hööks-katalogen. Till vardags tränas han oftast utomhus längs med grusvägarna vid stallet – och med fördel kan rörelser som till exempel arbetspiruetter läggas in.


Sett 9033 ggr

En "racerhäst" med äkta hästkrafter

Gina Schumacher är dotter till den världsberömda formel 1-föraren Michael Schumacher, som skadades svårt i en skidolycka 2013. Vid tävlingarna i italienska Verona förra veckan passade hon på att hylla sin pappa med en uppvisning med riktiga hästkrafter. Missa inte klippet ovan!


Sett 3616 ggr

Kolla in Patrik Kittels och Sezuans träning

Sezuan vann unghäst-VM både som fem-, sex- och sjuåring tillsammans med tyska Dorothee Schneider. Nu har hingsten hunnit bli tio år och är i full gång med sin träning tillsammans med Patrik Kittel. Hästägaren, Gestüt Peterhof, delar här med sig av ett klipp som visar var ekipaget befinner sig i sin träning just nu. Spana in dem i videon ovan! 


Sett 4924 ggr