Gör bytesserier som Patrik Kittel: "Viktig att sitta kvar och ge hjälpen rakt"
Presenteras i samarbete med: Saab och Patrik Kittel Dressage Tour

Gör bytesserier som Patrik Kittel: "Viktig att sitta kvar och ge hjälpen rakt"

Grand Prix, del 3: I det tredje avsnittet av Patrik Kittels filmade dressyrskola står seriebyten på tapeten. Här förklarar Patrik det förberedande arbetet, pratar om det viktiga förtroendet och avslöjar en ryttarsvaghet.
– Framför allt när man börjar byta i varje är det viktigt att man inte stressar med hästen, säger han.

Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Saab och Patrik Kittel. Under fyra år delar Patrik med sig av sina kunskaper genom årliga clinics och videokurser. De tre första säsongerna finns att se på Dressagetour.se. Där hittar du även biljetter till Patriks clinics.


Avsnitt 3: Byten i serier

Patrik Kittel inleder med att poängtera vikten av att stämma av grunderna. Det ska gå att samla hästen, göra tempoväxlingar samt övergångar. Grunden är densamma som för den unga hästen.
– Det är bara det att nu så har vi den lite mer på kontakten, lite mer på tygeln och lite mer i samling, säger Patrik.
I inledningen av dagens avsnitt rider Patrik på Eddieni (född 2009 e. Johnson – Negro). Arbetet med byten kan inledas på diagonalen, där fokus ligger på att få hästen rak samt att göra ett par normala byten.
– Jag tittar så han är i balans, att jag kan komma lite tillbaka på bakbenen så att han inte går i väg för mig. Utan jag håller galoppen, stannar kvar i handen, kommer in på diagonalen och kan göra bytet.

Bytesserier – en svaghet
Just bytesserier är en rörelse Patrik fått jobba en del med sig själv som ryttare i.
– Min första häst hade lite svårt för byten, så jag måste alltid jobba med att sitta rakt, hålla mig på linjen och kolla så att jag går rakt fram, säger han och fortsätter:
– Därför kan jag ibland få lite misstag, så när jag tränar byten är det viktig att sitta kvar och ge hjälpen rakt.
När det blivit dags att stämma av bytena i varje föredrar Patrik att börja lägga in två byten på långsidan. Huvudsaken är att hästen kommer på en rak linje och får en trygghet i momentet.
– Framför allt när man börjar byta i varje är det viktigt att man inte stressar med hästen, utan att man sitter kvar och berömmer när hästen gör det bra.
Först när de få bytena sitter kan fler läggas till. Patrik poängterar även vikten av beröm.
– När han gör något bra, klappa. Det är speciellt viktigt när man lär dem, att när hästen gjort något bra då får han en paus och känner sig trygg.

"Skäms inte för att det blir fel"
Patrik sitter senare upp på Diva (född 2008, e. Richfield - Silvano). Han inleder grundjobbet på samma sätt som med Eddieni – och understryker även i detta avsnitt att det är okej att det blir fel ibland.
– Skäms inte för att det blir fel. Det viktiga är att det blir rätt inne på banan och inte när man tränar. Då är det viktigaste att man lär sig och att det blir bättre, säger Patrik och fortsätter:
– Ofta när folk gör fel blir dem arga och då blir hästen spänd, i stället för att man ignorerar sina misstag och berömmer det som är bra.
När det blivit dags för ettorna med Diva förklarar Patrik att han aldrig har ett bestämt antal byten att göra. Han fokuserar snarare på tempo och rakhet och fungerar det lägger han in flera byten.

Förlorar inget på att prova
Avslutningsvis vill Patrik uppmuntra till att våga prova – och hänvisar till sitt motto "alla kan rida Grand Prix".
– Det är bättre att lära en häst byten i varje än att aldrig ens försöka. För om man provar sig fram, så lär man sig och hästen, säger han och fortsätter:
– Kanske blir det aldrig perfekt, men nästa häst man har kanske har ännu mer talang och det blir hästen man vinner OS med.

Tidigare säsonger och avsnitt hittar du här

Presenteras i samarbete med Patrik Kittel Dressage Tour
Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Patrik Kittel och Saab, som en del av Saabs satsning på att lyfta svensk dressyr till nya höjder. Officiell klädpartner i projektet är Equestrian Stockholm. 
Läs mer på Dressagetour.se
 Mer i Hippson-TV

Sara Li Vestberg bjuder på ridövning: "En kul och nyttig övning!"

Hoppryttaren och C-tränaren Sara Li Vestberg tipsar i klippet ovan om en övning som tränar både hästens rakriktning och uppmärksamhet, såväl som ryttarens timing och fokus. Det blir små skutt både på rakt och böjt spår. Läs nedan för mer info.
– Jag har haft den på alla mina träningar i veckan och det har gett superresultat, säger Sara.

Sett 671 ggr

Hoppryttaren Peter Bengtsson bjuder på en krasch: "Älskade knäppa häst!"

Det ser riktigt bra ut när Peter Bengtsson och hästen Columbus börjar sin runda på hoppbanan. Men så blir hästen distraherad och sen går det inte längre som det var tänkt... Ryttaren bjuder på klippet, då han filmade allt som hände med sin hjälmkamera. Han hälsar också att både människa och häst klarade sig bra. Sätt på ljudet och hör besvikelsen, med glimten i ögat!


Sett 9964 ggr

Såg militärfilmen och antog utmaningen – Nora hoppar med sadeln i handen

Nora Lindberg, 14 år, såg klippet med militärerna som rider barbacka och hoppar med sadeln i handen. Hon antog utmaningen tillsammans med hästen Farenheit. Se klippet och läs mer nedan.


Sett 3138 ggr

Pontus Hugossons härliga Katitzi bjuder på bus

Pontus Hugosson har delat ett härligt klipp som bjuder på en riktig sötchock. Det är lilla Katitzi som busar på terrängbanan. Men verkar hon inte lite mer sugen på att äta än att hoppa? Missa inte klippet ovan.


Sett 6703 ggr

Louise Etzner Jakobsson tränar mer ute: ”Kan inte bara ställa in hästen i ett garage och säga att nu pausar vi”

I ett klipp från Parasport Värmland berättar paradressyrryttaren Louise Etzner Jakobsson hur hon tänker kring träning under coronapandemin. Att ställa in Zernard i ett garage och säga att ”nu pausar vi ett tag” är ju så klart inte möjligt.
De tränar därför på som vanligt, även om det blir mer ridning ute i naturen nu. Louise har också hittat ett knep för att hålla sig själv i form, men den typen av motion slipper Zernard. Se klippet ovan.


Sett 865 ggr

Henrik von Eckermann och Mary Lou i härligt klipp: ”Hon ger mig en fantastisk känsla”

FEI-TV uppmärksammar Henrik von Eckermann och fantastiska Toveks Mary Lou. Under de fyra år de har haft tillsammans har de skapat ett fint samspel, med massor av framgångar. Missa inte det stämningsfulla klippet, som också bjuder på tillbakablickar med gåshudsvarning.


Sett 4023 ggr

Filmad frågestund med Ludwig Svennerstål

Vilket är det läskigaste fälttävlanshindret Ludwig Svennerstål har hoppat och vem är hans idol? FEI Eventing bad sina följare om frågor till den svenska landslagsryttaren – här ger han sina svar i en filmad frågestund med FEI-TV.


Sett 1162 ggr

Hingstsläpp på Lojsta hed – se när Clip får träffa flocken

I helgen var det dags. Russhingsten Clip 712 släpptes in i flocken med ston och föl på Lojsta hed, Gotland. Clip gick med flocken även förra året. Till nästa år beräknas drygt 30 föl komma. I år skedde hingstsläppet utan publik, på grund av coronasmittan, men du kan se hur det gick i klippet ovan.


Sett 25263 ggr

Hästkompisarna som INTE praktiserar social distansering

Brittiska hopptränaren Claire Edwards har delat det här klippet på de båda hästarna Balou och Eric, som ”tungkysser” (eller vad man nu ska kalla det…) varandra i stallet.
“Have had to have a word with Balou and Eric… Failing to adhere to social distancing.” är hennes kommentar på Facebook. Har ni sett något liknande?


Sett 1958 ggr

Hoppa med sadeln i handen – den ultimata utmaningen

Så här i utmaningstider kan vi inte låta bli att dela med oss av ett helt galet klipp där militärer rider i strömhopp, barbacka och med sadeln i handen!
En något mer sansad, men ändå imponerande, utmaning är den hoppryttaren Nicole Holmén visar – där hon uppmanar ryttarkollegorna att hoppa utan stigbyglar. Se hennes inlägg nedan:


Sett 3475 ggr