Gör bytesserier som Patrik Kittel: "Viktig att sitta kvar och ge hjälpen rakt"
Presenteras i samarbete med: Saab och Patrik Kittel Dressage Tour

Gör bytesserier som Patrik Kittel: "Viktig att sitta kvar och ge hjälpen rakt"

Grand Prix, del 3: I det tredje avsnittet av Patrik Kittels filmade dressyrskola står seriebyten på tapeten. Här förklarar Patrik det förberedande arbetet, pratar om det viktiga förtroendet och avslöjar en ryttarsvaghet.
– Framför allt när man börjar byta i varje är det viktigt att man inte stressar med hästen, säger han.

Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Saab och Patrik Kittel. Under fyra år delar Patrik med sig av sina kunskaper genom årliga clinics och videokurser. De tre första säsongerna finns att se på Dressagetour.se. Där hittar du även biljetter till Patriks clinics.


Avsnitt 3: Byten i serier

Patrik Kittel inleder med att poängtera vikten av att stämma av grunderna. Det ska gå att samla hästen, göra tempoväxlingar samt övergångar. Grunden är densamma som för den unga hästen.
– Det är bara det att nu så har vi den lite mer på kontakten, lite mer på tygeln och lite mer i samling, säger Patrik.
I inledningen av dagens avsnitt rider Patrik på Eddieni (född 2009 e. Johnson – Negro). Arbetet med byten kan inledas på diagonalen, där fokus ligger på att få hästen rak samt att göra ett par normala byten.
– Jag tittar så han är i balans, att jag kan komma lite tillbaka på bakbenen så att han inte går i väg för mig. Utan jag håller galoppen, stannar kvar i handen, kommer in på diagonalen och kan göra bytet.

Bytesserier – en svaghet
Just bytesserier är en rörelse Patrik fått jobba en del med sig själv som ryttare i.
– Min första häst hade lite svårt för byten, så jag måste alltid jobba med att sitta rakt, hålla mig på linjen och kolla så att jag går rakt fram, säger han och fortsätter:
– Därför kan jag ibland få lite misstag, så när jag tränar byten är det viktig att sitta kvar och ge hjälpen rakt.
När det blivit dags att stämma av bytena i varje föredrar Patrik att börja lägga in två byten på långsidan. Huvudsaken är att hästen kommer på en rak linje och får en trygghet i momentet.
– Framför allt när man börjar byta i varje är det viktigt att man inte stressar med hästen, utan att man sitter kvar och berömmer när hästen gör det bra.
Först när de få bytena sitter kan fler läggas till. Patrik poängterar även vikten av beröm.
– När han gör något bra, klappa. Det är speciellt viktigt när man lär dem, att när hästen gjort något bra då får han en paus och känner sig trygg.

"Skäms inte för att det blir fel"
Patrik sitter senare upp på Diva (född 2008, e. Richfield - Silvano). Han inleder grundjobbet på samma sätt som med Eddieni – och understryker även i detta avsnitt att det är okej att det blir fel ibland.
– Skäms inte för att det blir fel. Det viktiga är att det blir rätt inne på banan och inte när man tränar. Då är det viktigaste att man lär sig och att det blir bättre, säger Patrik och fortsätter:
– Ofta när folk gör fel blir dem arga och då blir hästen spänd, i stället för att man ignorerar sina misstag och berömmer det som är bra.
När det blivit dags för ettorna med Diva förklarar Patrik att han aldrig har ett bestämt antal byten att göra. Han fokuserar snarare på tempo och rakhet och fungerar det lägger han in flera byten.

Förlorar inget på att prova
Avslutningsvis vill Patrik uppmuntra till att våga prova – och hänvisar till sitt motto "alla kan rida Grand Prix".
– Det är bättre att lära en häst byten i varje än att aldrig ens försöka. För om man provar sig fram, så lär man sig och hästen, säger han och fortsätter:
– Kanske blir det aldrig perfekt, men nästa häst man har kanske har ännu mer talang och det blir hästen man vinner OS med.

Tidigare säsonger och avsnitt hittar du här

Presenteras i samarbete med Patrik Kittel Dressage Tour
Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Patrik Kittel och Saab, som en del av Saabs satsning på att lyfta svensk dressyr till nya höjder. Officiell klädpartner i projektet är Equestrian Stockholm. 
Läs mer på Dressagetour.se
 


(Logga in för att skriva en kommentar)

Mer i Hippson-TV

Nostalgi från SVT: Se Jappeloup och Pierre Durand i Göteborg

Jappeloup de Luze är en av världshistoriens mest kända hopphästar. Jappeloupe reds av fransmannen Pierre Durand och tillsammans vann de individuellt guld i OS i Seoul. Det som gjorde Jappeloup så speciell var att han bara var 158 centimeter i mankhöjd och till hälften travare. I det här klippet från SVT får vi se den modige lille hästen i världscupfinalen 1988 i Göteborg, där ekipaget kom på andra plats.


Sett 5053 ggr

Fem saker du bör veta innan du dejtar en hästtjej

Hon kommer att vara sen och när hon väl dyker upp finns det en risk att hon har halm i håret. Hon pratar helst bara om sin häst och har ett lite annorlunda bordsskick... Med glimten i ögat listar Pontus Hugosson fem saker som du bör känna till innan du dejtar en ryttare.


Sett 15273 ggr

Fizzy Pop har hittat en väg ut – och in igen

Fizzy Pop är en svensk ridponny, 1,5 år gammal efter Leuns Velds Lord. Hon bor hos familjen Kyhlberg i Småland där det bedrivs uppfödning av SWB-hästar i mindre skala. Fizzy Pops små utflykter ut ur hagen har förbryllat familjen.
– Det känns tryggt med ett trästaket kring hästarna. Men Fizzy Pop tycks se det lilla grindhålet som en möjlig passage för att komma till sitt lyckofält bakom stenmuren, berättar matte Sandra.
– Hon har aldrig gått längre bort och det tog ett tag för oss att inse hur hon bar sig åt eftersom hon alltid var tillbaka i hagen igen. 


Sett 12363 ggr

Ibland måste man bara få dansa litegrann

I skogarna utanför Vimmerby håller ett härligt hästgäng till. Med humor får de vardagen att förlöpa lättare helt enkelt. Här är det Greta, fyra år, på shettisen Rosetta, Liv, sju år, på b-ponnyn Backebys Chess som tillsammans med Robin Johansson på Forcila bjuder på en liten dansuppvisning.


Sett 12387 ggr

När katten vill följa med på ridturen

På en gård i Uddevalla bor familjen Ambjörnsson med sina ponnyer. Här är det inte bara människorna som verkar ha ett intresse för hästar – utan även stallkatterna. Madeleine Ambjörnsson delar med sig av ett härligt klipp på dottern Linnea, hennes ponny Bosse och katten Wilda.


Sett 14258 ggr

När måndag morgon kommer alldeles för fort

Visst vill man bara dra täcket över huvudet och låtsas att det är helg en liten stund till. Måndag morgon är det kämpigt, kanske kan man göra som hästen här för att förlänga stunden i sängen. Alltså att äta i sömnen, fast det verkar ju inte helt oproblematiskt.


Sett 10892 ggr

När ridstövlarna är äldre än groomen

Patrik Kittel inser att hans favoritridstövlar hunnit bli riktigt gamla. Så gamla att han faktiskt har hästskötare i stallet som är yngre – något som får honom att skratta gott. Har du själv någon favoritsak i stallet som varit med riktigt länge?


Sett 10872 ggr

Nostalgi med Gladstone och E.T

Vad gör en legendar? Ja, det kan vara många saker, som att vinna den allra första världscupfinalen och sedan upprepa det ytterligare två gånger. Ryttaren som gjort just det heter Hugo Simon. Här bjuder SVT på klipp från Scandinavium där Hugo rider fantastiska Gladstone och E.T samt kommentar från Peder Fredricson.


Sett 15798 ggr

Skånska hästprofiler berättar i kortfilm

Flera stora hästprofiler och entreprenörer har sin verksamhet i sydöstra Skåne. I en nyproducerad kortfilm, som tagits fram av projektet Destination Häst, får vi träffa flera av dem och höra mer om varför de valt att bo i just Skåne. Se filmen här. 


Sett 16288 ggr

När man ska filma med dottern på axlarna: "Nu bajsar jag"

När Ida-Maria Källqvist Alm tävlar är maken med och stöttar, håller koll på dottern Saga och filmar ritten. Ett uppdrag som inte alltid är helt lätt, i det här klippet kommer, då, treåriga dottern Saga på att hon nog, sittandes på pappas axlar, behöver göra nummer två. Men pappa måste filma klart Ida-Marias ritt på egna uppfödningen IMK Boccherini.


Sett 28790 ggr