Gör bytesserier som Patrik Kittel: "Viktig att sitta kvar och ge hjälpen rakt"
Presenteras i samarbete med: Saab och Patrik Kittel Dressage Tour

Gör bytesserier som Patrik Kittel: "Viktig att sitta kvar och ge hjälpen rakt"

Grand Prix, del 3: I det tredje avsnittet av Patrik Kittels filmade dressyrskola står seriebyten på tapeten. Här förklarar Patrik det förberedande arbetet, pratar om det viktiga förtroendet och avslöjar en ryttarsvaghet.
– Framför allt när man börjar byta i varje är det viktigt att man inte stressar med hästen, säger han.

Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Saab och Patrik Kittel. Under fyra år delar Patrik med sig av sina kunskaper genom årliga clinics och videokurser. De tre första säsongerna finns att se på Dressagetour.se. Där hittar du även biljetter till Patriks clinics.


Avsnitt 3: Byten i serier

Patrik Kittel inleder med att poängtera vikten av att stämma av grunderna. Det ska gå att samla hästen, göra tempoväxlingar samt övergångar. Grunden är densamma som för den unga hästen.
– Det är bara det att nu så har vi den lite mer på kontakten, lite mer på tygeln och lite mer i samling, säger Patrik.
I inledningen av dagens avsnitt rider Patrik på Eddieni (född 2009 e. Johnson – Negro). Arbetet med byten kan inledas på diagonalen, där fokus ligger på att få hästen rak samt att göra ett par normala byten.
– Jag tittar så han är i balans, att jag kan komma lite tillbaka på bakbenen så att han inte går i väg för mig. Utan jag håller galoppen, stannar kvar i handen, kommer in på diagonalen och kan göra bytet.

Bytesserier – en svaghet
Just bytesserier är en rörelse Patrik fått jobba en del med sig själv som ryttare i.
– Min första häst hade lite svårt för byten, så jag måste alltid jobba med att sitta rakt, hålla mig på linjen och kolla så att jag går rakt fram, säger han och fortsätter:
– Därför kan jag ibland få lite misstag, så när jag tränar byten är det viktig att sitta kvar och ge hjälpen rakt.
När det blivit dags att stämma av bytena i varje föredrar Patrik att börja lägga in två byten på långsidan. Huvudsaken är att hästen kommer på en rak linje och får en trygghet i momentet.
– Framför allt när man börjar byta i varje är det viktigt att man inte stressar med hästen, utan att man sitter kvar och berömmer när hästen gör det bra.
Först när de få bytena sitter kan fler läggas till. Patrik poängterar även vikten av beröm.
– När han gör något bra, klappa. Det är speciellt viktigt när man lär dem, att när hästen gjort något bra då får han en paus och känner sig trygg.

"Skäms inte för att det blir fel"
Patrik sitter senare upp på Diva (född 2008, e. Richfield - Silvano). Han inleder grundjobbet på samma sätt som med Eddieni – och understryker även i detta avsnitt att det är okej att det blir fel ibland.
– Skäms inte för att det blir fel. Det viktiga är att det blir rätt inne på banan och inte när man tränar. Då är det viktigaste att man lär sig och att det blir bättre, säger Patrik och fortsätter:
– Ofta när folk gör fel blir dem arga och då blir hästen spänd, i stället för att man ignorerar sina misstag och berömmer det som är bra.
När det blivit dags för ettorna med Diva förklarar Patrik att han aldrig har ett bestämt antal byten att göra. Han fokuserar snarare på tempo och rakhet och fungerar det lägger han in flera byten.

Förlorar inget på att prova
Avslutningsvis vill Patrik uppmuntra till att våga prova – och hänvisar till sitt motto "alla kan rida Grand Prix".
– Det är bättre att lära en häst byten i varje än att aldrig ens försöka. För om man provar sig fram, så lär man sig och hästen, säger han och fortsätter:
– Kanske blir det aldrig perfekt, men nästa häst man har kanske har ännu mer talang och det blir hästen man vinner OS med.

Tidigare säsonger och avsnitt hittar du här

Presenteras i samarbete med Patrik Kittel Dressage Tour
Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Patrik Kittel och Saab, som en del av Saabs satsning på att lyfta svensk dressyr till nya höjder. Officiell klädpartner i projektet är Equestrian Stockholm. 
Läs mer på Dressagetour.se
 


Mer i Hippson-TV

Kärlek mellan fyrbenta vänner

I dessa tider behöver vi alla sprida lite extra kärlek. Dessa fyrbenta kompisar behöver inte hålla social distans, utan njuter istället av varandras sällskap. Se det söta klippet!


Sett 749 ggr

Veterinär kämpar för att rädda häst med EHV-1

Den franske veterinären Christophe Schlotty vill uppmana ryttare till eftertanke kring situationen gällande utbrottet av EHV-1. I ett filmklipp delar han med sig av hur de kämpar för att rädda ett sto som blev svårt sjuk efter hemkomsten från tävlingarna i spanska Valencia. Han uppmanar allmänheten att göra det man kan för att stoppa smittspridningen. I klippet ser vi hästen tillfriskna under en veckas tid, sammanfattat på ett par minuter. 
OBS vi vill varna känsliga tittare för obehagliga bilder.


Sett 29103 ggr

När vårkänslorna spritter i hela kroppen – dags att fatta galoppen

Vem längtar inte efter att få dra iväg i en fartfylld galopp över ängarna? Femårige Oakley behöver inte ens några tyglar när den lille ryttaren flyger fram tillsammans med sin söta ponny.


Sett 19137 ggr

Pensionären Di Lapponia T har födelsedagskalas: "Ett fyrfaldigt leve"

Paulinda Fribergs topphäst Di Lapponia T fyllde 20 år i veckan. Det firades med morötter, födelsedagssång och kramar från syskonbarnen Saga och Hollie. Se det söta klippet ovan. Det var i samband med världscuptävlingarna i Göteborg förra året som stoet tackades av inför Scandinavium-publiken, efter en lång och framgångsrik tävlingskarriär. Paulinda har själv ridit in och utbildat stoet till högsta nivå, nu är Di Lapponia T dräktig med ingen mindre än Totilas.


Sett 3152 ggr

Vad bra att du har lärt hästarna att hoppa! Eller?

Hästarna Molly och Gem väljer själva i vilken hage de ska gå. Om de nu ens känner för att gå i en hage... Duktiga på att hoppa är de i alla fall, vilket de även visar när de tävlar fälttävlan tillsammans med ryttaren Persia Bhatia från Skottland.


Sett 16953 ggr

Se Douglas snabba omhoppning – vinner 1,50-klassen

Douglas Lindelöw vann lördagens fyrstjärniga 1,50-hoppning i Vejer de la Frontera i Spanien, med Casquo Blue. Se deras omhoppning i klippet ovan (bläddra i inlägget)! Dessutom blev det dubbelt svenskt på pallen, då Angelie von Essen knep andraplatsen med Cochella. Över 90 ekipage startade i klassen och även Alexander Zetterman, Sissela Smith och Antonia Andersson var placerade.
– Sverige är i bra form helt enkelt! Alla tycker det är väldigt skönt att vara i gång igen, säger Douglas till SvRF.Sett 1064 ggr

Fredag, vårkänslor och spring i benen

Vad är härligare än ett urgulligt föl med spring i benen? Gör nu som fölungen och sätt full fart mot helgen. 


Sett 5229 ggr

Superman sitter och vilar sig i form

Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman "Sune", född 2019, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl. 
Han är en riktigt stilig kille och ett charmtroll är han också. Otroligt social, trevlig och älskar att gosa. Mot sina syskon är han dock en retsticka och busar ofta med dem. I framtiden väntar ett liv som dressyrhäst, berättar matte Linda Hansson som även är uppfödare till "Sune". 


Sett 17412 ggr

Dansar med islandshästar, hundar och hela stallgänget: "Oj så roligt!"

Dansutmaningen Jerusalema Challenge har genomförts över hela världen. I förra veckan delade Hippson ett klipp med Tågarpsortens ryttarförening som gör dansen uppsuttet till häst. Stallgänget hos Jamila Bergs islandshästar har också tagit fram dansskorna, och delar glädjen med både hundar och hästar.
– Vi gjorde denna och oj så roligt samtidigt som teambuilding! Vi utmanar alla som har inackorderade, säger Jamila.


Sett 32370 ggr

Vi börjar veckan med ett leende

Vad gjorde vi innan sociala medier kunde få de mest banala små vardagssaker att bli lustifikationer. Som när en söt liten häst får kicka igång veckan med sitt "skratt".


Sett 1403 ggr