Maria Gretzers Fecybelle leker i den översvämmade bäcken

Hippson-TV

Hippson Lifestyle

Publicerad: 2014-10-20

Maria Gretzers Fecybelle leker i den översvämmade bäcken

|Publicerad 2014-10-20| Maria Gretzer har lagt upp flera härliga klipp på sin Facebook-sida. I en av filmerna kommer fina Fecybelle gående genom djupt vatten. Hippson ringde upp Maria för att höra vad som händer på gården i skånska Tygelsjö:

Vi ser filmerna på Facebook – det måsta ha regnat mycket?
– Nej, det har faktiskt inte regnat så mycket, men just där bäcken ligger samlas allt vatten och nu har det helt enkelt blivit för mycket. Det påverkar inte stall eller bostadshus som tur är, utan bara några av hagarna.
  
Brukar det bli översvämning i bäcken?
– Nej, inte så här mycket. På våren ökar vattnet i bäcken när snön smälter, eftersom det blir en naturlig samlingspunkt. Men vi har bott här i 40 år och jag har bara sett det så här vid några få tillfällen. 
  
Fecybelle verkar tycka att det är ganska roligt, eller hur?
– Ja, första gången ville hon inte gå igenom, då fick jag locka på henne för att få in henne. Det verkar som att hon uppskattade uppmärksamheten hon fick då, för i morse bjöd hon på en riktig show. Jag stod uppe vid huset och såg henne springa upp och ner i vattnet och sedan mot huset – nästan som att hon sa "såg du?".
   
Maria berättar att filmens stjärna, fyraåriga Fecybelle (e. Carambole, u. Becybelle, e. Sjapoo) är en av hennes finaste hästar. Om man bortser från godkända hingsten Singular LS La Silla, så klart. Hon är en otrolig individ som har presterat riktigt bra både på Avelschampionatet och i Champion of the Youngsters.

Stoet har efter Avelschampionatet fått två månaders semester, innan det är dags för ridning igen. Hon går i skrittmaskinen och njuter av lediga dagar i hagen.
– Även om hon är en av mina finaste hästar vill jag inte stänga in henne, hon är ung och måste få vara häst. Lindar man in dem i bomull kommer de att skada sig ändå, säger Maria.

Lagom till jul är det dags att sätta i gång med ridningen igen, men fram till dess är det härliga dagar i den stora hagen som gäller. Och som det ser ut nu kommer Fecybelle att fortsätta med sin vattenträning.
– Jag fick en kommentar om att hon kommer att trampa i vattengravarna på tävling i framtiden, men det tror jag inte, skrattar Maria.

Mer i Hippson-TV

När en råkar ångra sig lite för sent

Ibland blir det inte riktigt som en tänkt sig – som när den här ponnyn bokstavligt talat landar och blir ståendes mitt i oxern. Som tur är tar den situationen med lugn, om än lite förvånad.


Sett 4219 ggr

FEI:s solidaritetspris till svensk hovslagare

Det blev den svenske hovslagaren Uno Yxklinten som fick ta emot FEI:s solidaritetspris under galan FEI Awards på tisdagskvällen. Han belönades för sitt arbete i projektet med hovslagare i Zambia. I klippet ovan, från FEI, berättar han mer. 


Sett 971 ggr

Drömhästen auktioneras ut – lovande framtid i avelsboxen och på dressyrbanan

En av hästarna som säljs under PSI-auktionen i början av december är den godkända hingsten For Romance II (född 2013, e. Furst Romancier – Sir Donnerhall). Förutom en lovande karriär i avelsboxen förutspås hingsten även få en strålande framtid på de internationella dressyrbanorna. Helbror är ingen mindre än Therese Nilshagens lovande Grand Prix-häst For Romance I (född 2011).


Sett 2801 ggr

Ännu en Whitaker tar sig an hindren

Den brittiska hoppryttaren Ellen Whitakers äldsta son Harry, fem år, visar både talang och intresse för att följa mamma och stora delar av övriga släkten i fotspåren. Redan nu har han debuterat på tävlingsbanan och har erövrat sina första segerrosetter.


Sett 1986 ggr

Hur söt? Vi vill också ha en ”kontorsponny”!

För ett par dagar sedan lade The Peeps Foundation ut det här helt bedårande klippet på miniatyrhästen som ”assisterar” hovslagaren, med kommentaren: ”Just helping run the family business!”
  
Stiftelsens mål är att rädda och hjälpa miniatyrhästar som hamnat i fel händer, och man tar hand om individer med eller utan dvärgväxt (och de problem detta kan medföra). Dels omplacerar man friska miniatyrer till nya hem, dels erbjuder man en fristad för ponnyer som har drabbats av missbildningar och andra problem – ibland på grund av att de bär på defekter i arvsmassan.


Sett 6571 ggr

Bollkontroll när hästen kastar boll i stallet

Med fullt fokus och fullträff varje gång lirar den här hästen boll med matte. Och visst ser den nästan lite upprörd ut när människan är för seg med att kasta bollen mellan varven?


Sett 6518 ggr

Så introducerar Patrik Kittel piaff och passage: "Små, små steg så att hästen lär sig att det inte är så farligt"

Grand Prix, del 6: Vi har nått fram till det sjätte och näst sista avsnittet i den avslutande säsongen av Patrik Kittels filmade dressyrskola. Här ovan presenterar han arbetet med piaff och passage.
– Det behöver inte vara så avancerat från början, säger landslagsstjärnan.


Sett 432 ggr

Hingsten Luxus njuter av träningen i naturen

Den godkända hingsten Luxus CML 1246 är ett välkänt ansikte i Hööks-katalogen. Till vardags tränas han oftast utomhus längs med grusvägarna vid stallet – och med fördel kan rörelser som till exempel arbetspiruetter läggas in.


Sett 8989 ggr

En "racerhäst" med äkta hästkrafter

Gina Schumacher är dotter till den världsberömda formel 1-föraren Michael Schumacher, som skadades svårt i en skidolycka 2013. Vid tävlingarna i italienska Verona förra veckan passade hon på att hylla sin pappa med en uppvisning med riktiga hästkrafter. Missa inte klippet ovan!


Sett 3599 ggr

Kolla in Patrik Kittels och Sezuans träning

Sezuan vann unghäst-VM både som fem-, sex- och sjuåring tillsammans med tyska Dorothee Schneider. Nu har hingsten hunnit bli tio år och är i full gång med sin träning tillsammans med Patrik Kittel. Hästägaren, Gestüt Peterhof, delar här med sig av ett klipp som visar var ekipaget befinner sig i sin träning just nu. Spana in dem i videon ovan! 


Sett 4915 ggr