Maria Gretzers Fecybelle leker i den översvämmade bäcken

Hippson-TV

Hippson Lifestyle

Publicerad: 2014-10-20

Maria Gretzers Fecybelle leker i den översvämmade bäcken

|Publicerad 2014-10-20| Maria Gretzer har lagt upp flera härliga klipp på sin Facebook-sida. I en av filmerna kommer fina Fecybelle gående genom djupt vatten. Hippson ringde upp Maria för att höra vad som händer på gården i skånska Tygelsjö:

Vi ser filmerna på Facebook – det måsta ha regnat mycket?
– Nej, det har faktiskt inte regnat så mycket, men just där bäcken ligger samlas allt vatten och nu har det helt enkelt blivit för mycket. Det påverkar inte stall eller bostadshus som tur är, utan bara några av hagarna.
  
Brukar det bli översvämning i bäcken?
– Nej, inte så här mycket. På våren ökar vattnet i bäcken när snön smälter, eftersom det blir en naturlig samlingspunkt. Men vi har bott här i 40 år och jag har bara sett det så här vid några få tillfällen. 
  
Fecybelle verkar tycka att det är ganska roligt, eller hur?
– Ja, första gången ville hon inte gå igenom, då fick jag locka på henne för att få in henne. Det verkar som att hon uppskattade uppmärksamheten hon fick då, för i morse bjöd hon på en riktig show. Jag stod uppe vid huset och såg henne springa upp och ner i vattnet och sedan mot huset – nästan som att hon sa "såg du?".
   
Maria berättar att filmens stjärna, fyraåriga Fecybelle (e. Carambole, u. Becybelle, e. Sjapoo) är en av hennes finaste hästar. Om man bortser från godkända hingsten Singular LS La Silla, så klart. Hon är en otrolig individ som har presterat riktigt bra både på Avelschampionatet och i Champion of the Youngsters.

Stoet har efter Avelschampionatet fått två månaders semester, innan det är dags för ridning igen. Hon går i skrittmaskinen och njuter av lediga dagar i hagen.
– Även om hon är en av mina finaste hästar vill jag inte stänga in henne, hon är ung och måste få vara häst. Lindar man in dem i bomull kommer de att skada sig ändå, säger Maria.

Lagom till jul är det dags att sätta i gång med ridningen igen, men fram till dess är det härliga dagar i den stora hagen som gäller. Och som det ser ut nu kommer Fecybelle att fortsätta med sin vattenträning.
– Jag fick en kommentar om att hon kommer att trampa i vattengravarna på tävling i framtiden, men det tror jag inte, skrattar Maria.Mer i Hippson-TV

Pax för att inte borsta!

Det finns hästar som gillar att rulla och så finns det hästar som går all in i leran. I det här fallet känns ju den kritvita hagkompisen som ett betydligt mer lockande alternativ att plocka in från hagen – men någon verkar i alla fall utomordentligt nöjd med sin insats!


Sett 1478 ggr

Miniatyrhingsten Akilles låter inte matte mocka hagen – vill pussas istället

När Evelyn Banffy ska mocka i hagen får hon genast sällskap. Den amerikanska miniatyrhästen Akilles går vid hennes sida och passar på att visa upp sina tricks. Han både pussas och gör spansk skritt, så mockningen får vänta. 

Förra året nominerades den charmiga ponnyn, 76 centimeter i mankhöjd, till Årets vårdhjälte. Tillsammans med Evelyn besöker han olika äldreboenden och demensboenden. Där sprider de värme och glädje, och de boende får en chans till ett avbrott i vardagen. Coronapandemin innebär dock ett avbrott i hans viktiga arbete. Akilles är även en duktig körhäst, han är tränad i klassisk dressyr från marken och Evelyn tricktränar honom också.


Sett 21238 ggr

Oss fyrbenta vänner emellan

En bästa vän är alltid bra att ha och individerna i klippet har verkligen funnit varandra. Trots att de verkar vara ett omaka par delar hunden och hästen en mysig stund tillsammans – fyrbenta vänner emellan! Missa inte det söta klippet ovan!


Sett 10903 ggr

Namnkunnigt startfält tar sig an Hermanstorps nya terrängbana

Det har snickrats och hamrats hos Hermanstorps kör- och ridklubb i vinter. Martin Möllgård har designat hindren till klubbens nya trestjärniga terrängbana och till helgen ska ryttarna få känna på den. Då arrangeras Hermanstorp fälttävlans cup 2020 med två- och trestjärniga klasser samt ponny. 


Sett 9424 ggr

Måndagstrött? Du är inte ensam

Ibland behöver man en lite lugnare start på veckan. Varför inte göra som den här hästen – ta en powernap, helt enkelt. Kolla in det roliga klippet med ljud på!


Sett 8980 ggr

Hästen Cainwen fastnade mellan två träd – fick hjälp av räddningstjänsten

När Ebba Gren kollade till hästarna i beteshagen upptäckte hon att treåriga Cainwen satt fast mellan två träd. Som tur är kunde räddningstjänsten hjälpa till att få loss henne. Se räddningsaktionen i klippet ovan.
– Hon kom varken framåt eller bakåt. Vi förstår inte hur hon har lyckats ta sig in där, säger Ebba.


Sett 13289 ggr

Busar med mamma när tränaren tar paus

Lilla Otis Price är son till fälttävlansryttarna Tim och Jonelle Price. Den här dagen sitter han vid ridbanan när mamma tränar för självaste Charlotte Dujardin. Men så måste tränaren smita iväg en stund och då passar Otis på att ta över tränarrollen. 


Sett 3971 ggr

Samspelet mellan en häst och en liten flicka

Vi har tidigare fått se Bongo dansa fram med Greetje Hakvoort i sadeln, medan sexåriga dottern Jolie bjudit på sötchock med ponnyn Napoleon. I det här klippet är det däremot dottern som tagit över träningen av mammans häst – och visst bjuder de på ett fantastiskt samspel och en fin tillit till varandra? Klippet kommer från Human & Horse Academy by Greetje Hakvoort.


Sett 7196 ggr

Brandmän räddar häst ur brinnande stall

Vid en stallbrand i USA hade man lyckats rädda alla hästar utom ett sto som var kvar i lågorna. Men brandmännen lyckas, tillsammans med en av personerna på gården, rädda stoet som klarade branden utan skador medan stallet brann ned till grunden. Se den heroiska räddningsinsatsen i Expressens klipp ovan.


Sett 14331 ggr

Skippy har fått nog av vilan – studsar fram i hagen

Den 22-årige ponnyn Skippy har haft en lugn period under våren och sommaren. Det är han trött på nu, vilket han visar för matte Karin Tyskling. Se de fina klippen – med ljud!


Sett 20735 ggr