Maria Gretzers Fecybelle leker i den översvämmade bäcken

Hippson-TV

Hippson Lifestyle

Publicerad: 2014-10-20

Maria Gretzers Fecybelle leker i den översvämmade bäcken

|Publicerad 2014-10-20| Maria Gretzer har lagt upp flera härliga klipp på sin Facebook-sida. I en av filmerna kommer fina Fecybelle gående genom djupt vatten. Hippson ringde upp Maria för att höra vad som händer på gården i skånska Tygelsjö:

Vi ser filmerna på Facebook – det måsta ha regnat mycket?
– Nej, det har faktiskt inte regnat så mycket, men just där bäcken ligger samlas allt vatten och nu har det helt enkelt blivit för mycket. Det påverkar inte stall eller bostadshus som tur är, utan bara några av hagarna.
  
Brukar det bli översvämning i bäcken?
– Nej, inte så här mycket. På våren ökar vattnet i bäcken när snön smälter, eftersom det blir en naturlig samlingspunkt. Men vi har bott här i 40 år och jag har bara sett det så här vid några få tillfällen. 
  
Fecybelle verkar tycka att det är ganska roligt, eller hur?
– Ja, första gången ville hon inte gå igenom, då fick jag locka på henne för att få in henne. Det verkar som att hon uppskattade uppmärksamheten hon fick då, för i morse bjöd hon på en riktig show. Jag stod uppe vid huset och såg henne springa upp och ner i vattnet och sedan mot huset – nästan som att hon sa "såg du?".
   
Maria berättar att filmens stjärna, fyraåriga Fecybelle (e. Carambole, u. Becybelle, e. Sjapoo) är en av hennes finaste hästar. Om man bortser från godkända hingsten Singular LS La Silla, så klart. Hon är en otrolig individ som har presterat riktigt bra både på Avelschampionatet och i Champion of the Youngsters.

Stoet har efter Avelschampionatet fått två månaders semester, innan det är dags för ridning igen. Hon går i skrittmaskinen och njuter av lediga dagar i hagen.
– Även om hon är en av mina finaste hästar vill jag inte stänga in henne, hon är ung och måste få vara häst. Lindar man in dem i bomull kommer de att skada sig ändå, säger Maria.

Lagom till jul är det dags att sätta i gång med ridningen igen, men fram till dess är det härliga dagar i den stora hagen som gäller. Och som det ser ut nu kommer Fecybelle att fortsätta med sin vattenträning.
– Jag fick en kommentar om att hon kommer att trampa i vattengravarna på tävling i framtiden, men det tror jag inte, skrattar Maria.


Mer i Hippson-TV

Se 24-åringen ta sin första världscupseger

Lars Kersten från Nederländerna är blott 24 år gammal men i Scandinavium red han hem sin första vinst i världscupen inför en fullsatt arena. Strax bakom sig hade han inte bara en, utan två, meriterade svenska ryttare. Se segerrundan ovan!


Sett 729 ggr

Taymar Townsends superkraft

17- åriga Taymar Townsends har en egen metod för att plocka undan. Ingen är så stark och tidseffektiv som en hästtjej, det vet ju alla. 


Sett 4854 ggr

Lövsta köper dyrgrip för 8,2 miljoner

Lövsta stuteri med Antonia Ax:son Johnson i spetsen slog på stort och köpte en hingst för 8,2 miljoner kronor under den spektakulära premieringen i Oldenburg.
– Ännu en lite ungdomlig hingst, men byggd i uppförsbacke med väldigt naturliga gångarter, säger Oldenburgs avelschef Bernhard Thoben. 


Sett 6857 ggr

Fridas klipp gör succé på sociala medier: "Jag tror många känner igen sig"

När Frida Nordgren publicerade ett klipp på sociala medier från en hoppträning tillsammans med sin övertaggade häst Klaas tog det snabbt fart. På ett dygn hade klippet fått över 350 000 visningar. Anledningen till den stora spridningen tror Frida är att många ryttare känner igen sig i situationen med vinterpigga hästar. Här berättar hon mer. 


Sett 29097 ggr

Rolf-Göran Bengtsson värmer upp inför världscupen – med hopprep

Oavsett idrott är uppvärmningen inför en träning viktig. Vi ryttare är ofta noga med att hästen successivt ska värmas upp i muskler och leder men inte lika noga med oss själva. För handen på hjärtat, hur ofta värmer du upp inför ridpasset? Några som gör det är teamet hos hoppryttaren Rolf-Göran Bengtsson. Något för oss övriga att inspireras av kanske?  


Sett 3000 ggr

Skogens konung gjorde entré under slädturen: "Gjorde ingen stor grej av det"

Ibland dyker det upp oväntat besök när man är i skogen – och precis det fick Peter Karlsson erfara under en snöig slädtur här om veckan. Slå på ljudet, se det härliga klippet och läs intervjun nedan!

Till klippet på Sya häst & naturs Facebook-sida


Sett 5308 ggr

Ålder är bara en siffra - se när John Whitaker vinner Six Bar i London

Trots att han börjar närma sig 70-årsstrecket kan han fortfarande utmana och ge de yngre ryttarna ett tufft motstånd. Vem pratar vi om, jo legenden John Whitaker förstås! Under London International Horse Show i december 2023 slog han vill med en vinst i publikfavoriten Six Bar där han tillsammans med hästen Sharid hoppade 1.90 centimeter. 


Sett 2067 ggr

[DIY] Gör mankskydd av gammal sadelpadd

Smarta och billiga lösningar för olika stall och utrustningsproblem finns det gott om bland landets alla hästägare. Här har Malin Römer gjort ett mankskydd av en gammal sadelpadd åt sin PRE-hingst Pinturero JCL som annars får skav. Se filmen hur hon fäst sadelpadden! 


Sett 1770 ggr

Nyårsgalopp på stranden

På stranden i Halmstad reds det på nyårsafton traditionsenligt en härlig nyårsgalopp. Ritten kallas "Svens nyårsritt" och förutom en härlig ritt skänks pengar till Hjärt- och lungfonden. Sven själv brukade rida med men han gick bort 2013 och nu genomförs ritten till hans minne. Det är Nina Stålnacke som delat med sig av klippet. Hennes dotter Klara red med på sin 22 år gamla ponny Primo Chania.


Sett 2177 ggr

Inga hästar i närheten av vulkanutbrottet

Ett omfattande vulkanutbrott har startat på isländska Reykjaneshalvön, norr om staden Grindavik. Lava sprutar högt ut ur sprickan som är flera kilometer lång.


Sett 1877 ggr


Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna

Senaste numretLäs mer om nummer 1 2024

– Tema: Allt fler upptäcker WE
– Porträtt: Sara Algotsson Ostholt
– Hitta samspelet med slingan

– I huvudet på Steve Guerdat
– Ridning under småbarnsåren
– Få hästen lösgjord i balans
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.