Grönkullas fjordföl myser tillsammans i hagen – hälsa på Castor, Pollux och Gemini

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2017-05-24

Grönkullas fjordföl myser tillsammans i hagen – hälsa på Castor, Pollux och Gemini

Grönkullas fjordhäststuteri i Skåne har i vår fått tre små stjärnor: Castor, Pollux och Gemini. Fölen går i flock tillsammans med fem ston och en hingst. Visst ser de ut att ha det mysigt? Här nedan berättar Anette Holmgren mer om fölen och varför stuteriet valde fribetäckning i år. Dessutom delar hon med sig av bilder som får hjärtat att smälta.

Text: Frida Bank
Foto:
Privat
 
Hej Anette, berätta om fölen!

– I år har samtliga föl namn efter stjärnor på himlavalvet och av någon outgrundlig anledning fick vi fyra hingstföl av fyra möjliga! Det är en musblack, Castor. Han är strax två månader. Pollux är sex veckor och minstingen Gemini är tre veckor.
– Den fjärde bor i Östergötland och kommer flytta till oss efter avvänjning. Han heter Sirius, så egentligen är det inte en trio utan en kvartett. Filmen är tagen i dag när jag var ute och kollade brunster i hagen. 
  
Vem går mer i flocken?
– I år har vi för första gången provat på fribetäckning, så i flocken går även fem ston samt vår hingst Glibings Ajs. En vacker, rödblack, dansk elithingst som gärna kliar eller leker med en liten fölunge.
  
Hur kommer det sig att ni valde fribetäckning i år?
– Hingsten har gått på fribetäckning i Danmark med bra resultat. Vi har varit hingsthållare i 20 år och har inte vågat prova. Men Ajs vill helst sköta damerna själv och det är till och med så att det varit lite svårt att se om han uppvaktat eller inte, blyg kanske?
– Det är fantastiskt att se honom in action, väldigt försiktig och uppvaktande. Även om stona verkar brunstiga för vårt öga så avvaktar han. Det är absolut inte så att han betäcker "bara för att".
– När han kom hit i höstas upplevde vi att han vandrade mycket, så efter bara en vecka flyttade han ut till de dräktiga stona i ligghallen. Det blev en både rundare och gladare hingst efter det!
  
Hur känns det nu efter att ha testat detta i år?
– Ja, det har ju gjort hingsthållningen lite lättare. Han passar själv brunster! Men man får plocka lite i gruppen, något sto har en benägenhet att prenumerera på honom.
– Tyvärr blir det ingen fortsättning för hingsthålleriet, vi firar 20 år i år och kommer att dra ner på aveln och avsluta karriären som hingsthållare. Men det har varit fantastiska år.

 

Även vuxna gillar att klia på varandra...


Mer i Hippson-TV

Livet leker – med lerinpackning och bus i hagen

Sydney Neilly har en häst som verkligen vet av att njuta av livet. Hästen "Tomas" är både badsugen, har spring i benen och verkar hur nöjd som helst. Ägaren? Inte så nöjd. Ha en härlig helg!


Sett 2316 ggr

Följer galoppträningen från framsätet

Den här hunden har full koll och fullt fokus på galoppträningen på banan utanför bilen. När några ekipage försvinner ur synhåll kommer det nya.


Sett 3236 ggr

Bästa hjälpredan när stallgången ska sopas

Allt blir så mycket roligare om man gör det tillsammans – som att sopa stallgången. Frågan är hur mycket hjälp den här hästen egentligen kommer med, men ett skratt bjuder den på i alla fall.


Sett 928 ggr

Börja veckan med morgongymnastik

Så drar vi igång veckan med lite morgongymnastik. Den här hästen tar på sig att vara ledare för passet. Ett och två och kör!


Sett 1284 ggr

Lite uppvärmning inför hoppningen i Falsterbo

SVT hästar bjuder på ett klipp på Instagram så här i Falsterbo-tider. 1983 reds det fälttävlan i Falsterbo med bansträckning ut i havet. Här är det Anders Gernandt som kommenterar. Se Jan Jönsson, Sven Ingvarsson med flera i det härliga nostalgiklippet.


Sett 2447 ggr

När kossan hellre vill vara en häst

Så härligt när hästarna släpps ut i sommarhagen fulla med spring i benen – men vänta – vem är det som kommer lite på efterkälken? Är det … en ko!


Sett 4248 ggr

Stilstudie när Pontus Hugosson och Katitzi intar terrängbanan

Vi har tidigare sett Pontus Hugosson och Katitzi busa runt på terrängbanan – men nu gör de det i en ny tappning. På med tolkningsselen och rullskridskorna, sedan är det bara att köra! Och nog verkar publiken imponerad över deras prestation?


Sett 11200 ggr

Igenom, över eller kanske under?

Det heter att alla sätt är bra utom de dåliga – och det visar de här hästarna minsann prov på. Mycket riktigt går det lika bra att springa igenom häcken som att hoppa över den.


Sett 10689 ggr

När tvångstankarna kickar in

Perfektionisten, hypokondrikern eller övertänkaren. Vi har nog alla träffat dem i stallmiljön, kanske är du helt enkelt en av dem själv? I vilket fall som helst så kan säkert flera relatera till klippet med hög igenkänningsfaktor och glimten i ögat, som Axelina Pettersson Häggström och André Brandt delar med sig av.


Sett 9985 ggr

Så hanterar FEI värmen för ryttare och hästar i Tokyo

Ett varmt klimat med hög luftfuktighet väntar för de hästar och ryttare som ska tävla vid OS i Tokyo. För att hantera värmen har FEI vidtagit flera åtgärder på plats såsom bland annat luftkonditionering i stallarna och "kyl-tält" med fläktar och isvatten. I det här klippet från FEI får vi veta mer om detta samt hur restriktionerna kring covid-19 kommer att fungera på plats. 
FEI har tidigare släppt flera avsnitt på sin Youtube-kanal där de beskriver ytterligare åtgärder för hur hästar och ryttare kan förbereda sig för klimatet under OS i Japan. 


Sett 2667 ggrAktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 3

– TEMA: Smarta stall
– Reportage: Malin Baryard Johnsson
– Trappan till skänkelvikning

– Bärighet och rakriktning
– Nya sätt att hältutreda hästar
– Så upplever hästen sin värld
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Hjälp, hur ska jag hantera min häst?
Elke Hartmann svarar
Tips för att få stabil hand i hoppningen
Lennart Lindelöw svarar
Hitta självförtroendet i hoppningen efter en olycka
Lennart Lindelöw svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.