Grönkullas fjordföl myser tillsammans i hagen – hälsa på Castor, Pollux och Gemini

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2017-05-24

Grönkullas fjordföl myser tillsammans i hagen – hälsa på Castor, Pollux och Gemini

Grönkullas fjordhäststuteri i Skåne har i vår fått tre små stjärnor: Castor, Pollux och Gemini. Fölen går i flock tillsammans med fem ston och en hingst. Visst ser de ut att ha det mysigt? Här nedan berättar Anette Holmgren mer om fölen och varför stuteriet valde fribetäckning i år. Dessutom delar hon med sig av bilder som får hjärtat att smälta.

Text: Frida Bank
Foto:
Privat
 
Hej Anette, berätta om fölen!

– I år har samtliga föl namn efter stjärnor på himlavalvet och av någon outgrundlig anledning fick vi fyra hingstföl av fyra möjliga! Det är en musblack, Castor. Han är strax två månader. Pollux är sex veckor och minstingen Gemini är tre veckor.
– Den fjärde bor i Östergötland och kommer flytta till oss efter avvänjning. Han heter Sirius, så egentligen är det inte en trio utan en kvartett. Filmen är tagen i dag när jag var ute och kollade brunster i hagen. 
  
Vem går mer i flocken?
– I år har vi för första gången provat på fribetäckning, så i flocken går även fem ston samt vår hingst Glibings Ajs. En vacker, rödblack, dansk elithingst som gärna kliar eller leker med en liten fölunge.
  
Hur kommer det sig att ni valde fribetäckning i år?
– Hingsten har gått på fribetäckning i Danmark med bra resultat. Vi har varit hingsthållare i 20 år och har inte vågat prova. Men Ajs vill helst sköta damerna själv och det är till och med så att det varit lite svårt att se om han uppvaktat eller inte, blyg kanske?
– Det är fantastiskt att se honom in action, väldigt försiktig och uppvaktande. Även om stona verkar brunstiga för vårt öga så avvaktar han. Det är absolut inte så att han betäcker "bara för att".
– När han kom hit i höstas upplevde vi att han vandrade mycket, så efter bara en vecka flyttade han ut till de dräktiga stona i ligghallen. Det blev en både rundare och gladare hingst efter det!
  
Hur känns det nu efter att ha testat detta i år?
– Ja, det har ju gjort hingsthållningen lite lättare. Han passar själv brunster! Men man får plocka lite i gruppen, något sto har en benägenhet att prenumerera på honom.
– Tyvärr blir det ingen fortsättning för hingsthålleriet, vi firar 20 år i år och kommer att dra ner på aveln och avsluta karriären som hingsthållare. Men det har varit fantastiska år.

 

Även vuxna gillar att klia på varandra...


Mer i Hippson-TV

Aktivist rids över av jaktlag

Rävjakt har förbjudits i England men ändå menar djurrättsaktivister att det fortfarande pågår. Här försöker aktivister stoppa en jakt men i stället rider jaktlaget rakt mot en av aktivisterna och en av ryttarna rider över honom. Aktivisten ska ha förlorat medvetandet och blivit skadad vid händelsen, det rapporterar Expressen.


Sett 3543 ggr

När dottern behöver göra nummer två mitt i löshoppningen

Att kombinera hästliv med familjeliv kan ibland komma med vissa utmaningar. När Johanna Carlsson-Sandström skulle löshoppa hingsten Capacitet H (e. Copycat - Cardento), tog hon hjälp av sina familjemedlemmar. Maken Fredrik stod för filmningen medan dottern Livia, 4 år, glatt kommenterade att "nummer två" var på väg. Se det roliga klippet - med ljud på!
Johanna och hennes familj jobbar tillsammans på Holsteryds gård.


Sett 953 ggr

När bron är farlig men gräset är grönare på andra sidan

Visst längtar vi alla lite extra efter sommar och sol? Sofia Bryntesson delar med sig av ett klipp från i somras när hennes haflinger Latina tog sig över den läskiga bron till maten och kompisarna på andra sidan.
Hon är en matglad, nyfiken och go tjej som kan se lite spöken på olika ställen. Broar har varit läskiga tidigare, men nu går det mycket bättre efter en sommar i denna hage, berättar Sofia. 


Sett 6031 ggr

Tjoho matte, nu ska vi bada!

Vatten kan vara lite läskigt om man är häst. Är det bäst att skritta försiktigt, eller skutta i? Den här ryttaren fick sig en blötare ridtur än väntat men som tur är gick allt bra.


Sett 9264 ggr

Hästen som leker med maten

Ibland kan de enklaste leksakerna vara de roligaste. Det tycker i alla fall den här hästen, som har hittat en krubba att kasta upp och ner. Visst verkar han ha roligt?


Sett 3229 ggr

"Grisigt" värre på ridbanan

Gårdens två grisar har inte alls förstått hur bommarna på ridbanan ska användas. Eller så vill de helt enkelt ändra på ridövningen som de tycker att den bör göras.


Sett 8439 ggr

Dressyrryttarens uppsittningsutmaning

Dressyrryttaren Jessica von Bredow-Werndl inleder det nya året med att skicka ut en utmaning till alla ryttare. Klarar ni av att sitta upp utan att använda händerna? Och från båda sidorna? Jessica klarar det galant.


Sett 7179 ggr

Efter tävling är det dags för lerbad

När man vunnit ska man så klart fira. Sen gör ju alla det på olika sätt. Galoppören Envoi Allen firar stort genom att få sig en ordentligt lerinpackning i hagen.


Sett 4941 ggr

Galoppombyten utan att spilla en droppe ur glaset

Vi startar veckan med en rolig utmaning. Dressyrryttaren Abi Lyle inledde året med att göra galoppombyten med ett dryckesglas i handen utan att spilla ut en droppe. Kanske något att testa vid nästa träningspass? 


Sett 1959 ggr

När unghästen stjäl mössan

Det treåriga stoet Totally In Love (e. Totilas) är nyfiken och lite busig av sig. Dressyrryttaren Paulinda Friberg delar med sig av ett roligt klipp. Stoet, som dessutom är barnbarn till Paulindas tidigare topphäst Di Lapponia T, bestämmer sig för att hon behöver mössan bättre än pappa Tyko.


Sett 2427 ggrAktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 6

– TEMA: Kom längre med tekniken
– Porträtt: Louise Romeike
– Hjärngympa för ryttaren

– Tips från fotografen
– När är hästens karriär över?
– Sissela Smiths favoritövning
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

När är vaccinet mot eksem på marknaden?
Mälaren Hästklinik svarar
Är det farligt att spruta igång stoets brunst?
Mälaren Hästklinik svarar
Rutinerad häst som plötsligt vägrar hoppa vattengrav
Lennart Lindelöw svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.