Grönkullas fjordföl myser tillsammans i hagen – hälsa på Castor, Pollux och Gemini

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2017-05-24

Grönkullas fjordföl myser tillsammans i hagen – hälsa på Castor, Pollux och Gemini

Grönkullas fjordhäststuteri i Skåne har i vår fått tre små stjärnor: Castor, Pollux och Gemini. Fölen går i flock tillsammans med fem ston och en hingst. Visst ser de ut att ha det mysigt? Här nedan berättar Anette Holmgren mer om fölen och varför stuteriet valde fribetäckning i år. Dessutom delar hon med sig av bilder som får hjärtat att smälta.

Text: Frida Bank
Foto:
Privat
 
Hej Anette, berätta om fölen!

– I år har samtliga föl namn efter stjärnor på himlavalvet och av någon outgrundlig anledning fick vi fyra hingstföl av fyra möjliga! Det är en musblack, Castor. Han är strax två månader. Pollux är sex veckor och minstingen Gemini är tre veckor.
– Den fjärde bor i Östergötland och kommer flytta till oss efter avvänjning. Han heter Sirius, så egentligen är det inte en trio utan en kvartett. Filmen är tagen i dag när jag var ute och kollade brunster i hagen. 
  
Vem går mer i flocken?
– I år har vi för första gången provat på fribetäckning, så i flocken går även fem ston samt vår hingst Glibings Ajs. En vacker, rödblack, dansk elithingst som gärna kliar eller leker med en liten fölunge.
  
Hur kommer det sig att ni valde fribetäckning i år?
– Hingsten har gått på fribetäckning i Danmark med bra resultat. Vi har varit hingsthållare i 20 år och har inte vågat prova. Men Ajs vill helst sköta damerna själv och det är till och med så att det varit lite svårt att se om han uppvaktat eller inte, blyg kanske?
– Det är fantastiskt att se honom in action, väldigt försiktig och uppvaktande. Även om stona verkar brunstiga för vårt öga så avvaktar han. Det är absolut inte så att han betäcker "bara för att".
– När han kom hit i höstas upplevde vi att han vandrade mycket, så efter bara en vecka flyttade han ut till de dräktiga stona i ligghallen. Det blev en både rundare och gladare hingst efter det!
  
Hur känns det nu efter att ha testat detta i år?
– Ja, det har ju gjort hingsthållningen lite lättare. Han passar själv brunster! Men man får plocka lite i gruppen, något sto har en benägenhet att prenumerera på honom.
– Tyvärr blir det ingen fortsättning för hingsthålleriet, vi firar 20 år i år och kommer att dra ner på aveln och avsluta karriären som hingsthållare. Men det har varit fantastiska år.

 

Även vuxna gillar att klia på varandra...

Mer i Hippson-TV

Cassidy njuter av att bli borstad

Danmarks Cathrine Dufour har tävlat i Aachen med Atterupgaards Cassidy. Det blev en tredjeplats i onsdagens fyrstjärniga Grand Prix. Så på torsdagen fick han en joggingtur och massor av pyssel och kärlek. Visst ser han ut att njuta?


Sett 1179 ggr

Legendaren John Whitaker visar fortfarande vad han går för

Namnet John Whitaker går nog ingen omärkt förbi – och 64 år gammal är han "still going strong" i sadeln. Senast i förra veckan imponerade han på hemmapubliken under Great Yorkshire Show med en snygg omhoppning, som räckte till en tredjeplacering.


Sett 972 ggr

Malin Baryard Johnsson har övat in segergesten

Malin Baryard Johnsson gjorde fyra starter i Falsterbo, hon vann tre av dem. Två tidshoppningar med H&M Second Chance och hon ingick i det segrande Nations Cup-laget med H&M Indiana. Är man så framgångsrik måste man givetvis ha en ordentlig segergest, här visar hon den tillsammans med sonen.


Sett 2192 ggr

När klippningen blir en konstform

För somliga blir klippningen av hästen en konstform. Se de konstfullt klippta hästarna, som tatueringar, bara synd att det växer bort så snabbt. 


Sett 3401 ggr

Esther och Luna lever livet på kollo: ”Bor i trädgården och går lite som de vill”

Carl Hedin bjuder på ett galet sött klipp. Det är shettisarna Esther och Luna som njuter av tillvaron på sommarkollo. Varje år får de bo vid Carls föräldrars sommarstuga. 
– Där är de barnvakter åt mina syskonbarn. De bor i trädgården och går lite som de vill, de tar skydd under studsmattan om de behöver. Det gäller att hålla alla dörrar stängda så att de inte går in, säger Carl glatt.
I klippet är det Luna som rastar sig lite extra.
– Här hemma är de två shettisarna det perfekta ”fartguppet”. Alla som kör förbi bromsar in för att kolla in dem.
Missa inte klippet ovan – sätt på ljudet!


Sett 10817 ggr

Lyckligt slut när föl förlorade sin mamma: ”Tog bara några sekunder för honom att börja dia”

Fölet Lance fick en tuff start på livet när hans mamma gick bort en tid efter förlossningen. Nu njuter han dock av tillvaron, tack vare den rutinerade amman Helga.


Sett 3885 ggr

Ponnyn som går sin egen väg

Vissa vill helt enkelt inte göra som alla andra här i livet. Denna ponny bestämde sig för att det var mycket roligare att gå i skrittmaskinen på motsatt håll, än att följa med strömmen och göra som de andra. Se det gulliga klippet i Hippson-TV.


Sett 15309 ggr

Se Malins och Eddienis kürhöjdpunkter

För femte året i rad toppade Sverige Nations Cup i Falsterbo. Malin Wahlkamp Nilsson och Eddieni blev bästa svenska ekipage i küren, när de dansade hem en individuell tredjeplats. Det gjorde de till tonerna av Billy Idol, en kürmusik Malins arbetsgivare Patrik Kittel tidigare har ridit till. I klippet kan du se programmets höjdpunkter om och om igen.


Sett 1317 ggr

Ulla Håkanson: "Håll i gång, sitt inte framför datorn"

Dressyrryttaren Ulla Håkanson, 81, var på plats i Falsterbo förra veckan för att tävla. För Expressen berättade hon mer om hur hon gör för att hålla sig i form. Ulla är nämligen inte bara ryttare utan hon går även stavgång, utövar yoga och dansar linedance. Det viktigaste, menar hon, är att man håller i gång och inte sitter still hela dagarna. Se Expressens intervju i Hippson-TV ovan.


Sett 4909 ggr

Återupplev Peders bragdritt: ”En liten munsbit till frukost för Pantern – fasen vad bra de är!”

Vi kan inte sluta att njuta av de svenska framgångarna i Falsterbo. Och finns det något bättre sätt att kickstarta den nya veckan än med att återuppleva Peder Fredricson sista runda i gårdagens nationshoppning, där han säkrade lagsegern?
  
Vill du läsa allt om klassen och se bilder
går du till Hippsons referat, annars kan du höra Sveriges radios Christian Olsson samt expertkommentator Maria Gretzer kommentera ritten (och gnabbas!) nedan. Eller helt enkelt se rundan om och om igen i klippet från SVT ovan!


Sett 4786 ggr