Gusten är kung i hagen och hoppar som en mästare: "Han är älskad av alla barnen i stallet"

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2021-01-13

Gusten är kung i hagen och hoppar som en mästare: "Han är älskad av alla barnen i stallet"

Minishettisen Gusten är en liten hingst med stor personlighet. Hans fem stora kompisar i hagen avgudar honom och han följer gärna med på gårdens alla aktiviteter, så som löshoppning. Eva Sjönnerhem på Sjönnerhemsgården i Hällingsjö delar med sig av några favoritklipp och berättar mer om det lilla charmtrollet.

Hej Eva, berätta om Gusten?
– Gustens riktiga namn är Rotenäs Reko Allright. Han är född 2017 och han är en minishetlandshingst på 83 centimeter i mankhöjd.

Hur ser Gustens vardag ut?
– Gusten är kung i hagen. Han går tillsammans med fem halvblodsvalacker. De avgudar honom allihop och vill gärna leka och busa. Gusten kan inte ha grimma i hagen för då är det risk att de lyfter honom. Quicken och Sixten är två av våra vuxna hästar och dom vaktar och skyddar Gusten. De tycker inte om när vi tar ut honom ur hagen. Då står de på vakt och tittar efter honom.
– Gusten har en hage utanför den gemensamma hagen, som han kan smita ut i om det går för vilt till med de stora killarna. Han brukar smita in i sjukhagarna eller i hagar där det står nya hästar och sällskapa en stund. Gusten springer med i manegen när de andra rids. Han är perfekt att ha som sällskap när unghästarna ska ut och ledas och han är med på våra aktiviteter så som löshoppning. Tanken är att han ska köras in till våren.

Hur skulle du beskriva hans personlighet?
– Gusten är en busig, glad liten kille med en räv bakom örat. Han är älskad av alla barnen i stallet som gärna pysslar med honom. Det är inte alltid så lätt då han trots allt är en liten fuxhingst!

Och sist men inte minst, berätta om Sjönnerhemsgården?

– Det är en familjeägd gård som bedriver inackordering. Här utbildar och tävlar även vår dotter Amanda Sjönnerhem hästar i olika åldrar i hoppning. Vi satsar på en hållbar hästhållning där välmående hästar är prio ett. Vi äger sju hästar, allt från unghästar till välmeriterade hopphästar.

Löshoppning på schemat:

Visa det här inlägget på Instagram

Ett inlägg delat av Agrias Ponnyklubb (@agriasponnyklubb)

Bus med kompis i ridhuset:


Mer i Hippson-TV

När man snubblar och hoppas att ingen ser

Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?


Sett 1314 ggr

Häst eller flodhäst?

Denna hästen verkar ha hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Vilken hästägare känner (inte) igen sig?


Sett 1503 ggr

Måndag morgon och man vill bara snooza

Låt mig får sova bara lite till, ska strax gå upp. Visst vill man bara ligga kvar i sängen när klockan ringer på måndag morgon.


Sett 873 ggr

Sofie Jahn berättar om ”Hästgården” – historien ska även bli tv-serie

Den prisade radiodokumentären ”Hästgården” handlar om sexuella övergrepp, lögner och familjesvek vid ett ridcenter. Mannen som var ansvarig för händelserna dömdes för sexuella övergrepp. Hans dotter, Sofie Jahn, väljer nu att berätta sin historia i SVT:s nya talkshow med Carina Bergfeldt som har premiär i dag, fredag. Dessutom ska den omtalade historien bli tv-serie på TV4. 


Sett 11326 ggr

Smart tips när snösula saknas

Det är snö i stora delar av landet och många har satt snösulor på sina hästar. Men många väljer också att avstå av olika anledningar. Bland dem Annika Strömberg som har kommit på en smart lösning när snöklamparna växer sig stora och det blir riskabelt att såväl rida som att leda häst.


Sett 20919 ggr

Pontus Hugossons smala sockerbitsutmaning

Pontus Hugosson fortsätter att utmana sina ryttarkollegor. Den här gången har han vidareutvecklat sockerbitsutmaningen på bredden, fast tvärtom, kan man säga. Det är med nioåriga stoet All of Me, efter Camaro M, som startat trestjärnig fälttävlan som han tar sig an sockerbitarna från den smala sidan.
– Som fälttävlansryttare tränar vi redan mycket smalhinder. I detta fallet är det extremt smalt så jag visste inte om det skulle gå. Men blev positivt överraskad och riktigt imponerad av hästen, säger Pontus till Hippson.


Sett 3823 ggr

När man trampar på stället och inte tar sig framåt...

Har du också ibland fått känslan av att tiden står still, att du står och stampar på samma ställe och inte tar dig framåt? Ungefär som när man försöker köra en skottkärra över en isig stallplan? Missa inte det roliga klippet ovan!


Sett 4312 ggr

Pontus Hugosson provar skijoring med ponnyn Katitzi

Stora delar av landet är täckta av snö, vilket lockar fram nya aktiviteter hos många. Några som tar vara på snön är fälttävlansryttaren Pontus Hugosson och ponnyn Katitzi som plockade fram skidorna och tolkningsselen för att testa skijoring. Pontus berättar att Katitzi är inkörd, men det var första gången som han provade att åka skidor bakom. 
Hon är bäst och van vid det mesta, säger han. 
Kolla in det härliga klippet ovan!


Sett 5219 ggr

Måndagsmotivation med Peder och Hansson WL

Hur startar man veckan på bästa sätt? Kanske genom att låta sig inspireras av mästarna. Peder Fredricson och Hansson WL skickar lite måndagspepp från senaste träningspasset via H&M Welovehorses.


Sett 2426 ggr

Bröderna som öppnar både hagar och boxdörrar

Minns ni hästen Muzze som lärde sig att öppna boxdörren? Det visade sig att hans egenskap går i släkten. Emmie Eriksson jobbar som hästskötare hos Stina Lilje sedan fem år tillbaka och delar här med sig av ett klipp på Muzzes halvbror, Li Diamond, även känd som "Berra". Unghästen har lärt sig att öppna hagen.
Han är en nybliven fyraåring efter Diarado-Irco Mena. Han är min ögonsten och har varit det sedan han föddes, så jag kan inte riktigt bli arg på honom för hans finurliga påhitt, säger Emmie. 


Sett 3688 ggr