Här fångas de tre unghingstarna in: ”Väldigt glada miner i dag”

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2018-06-20

Här fångas de tre unghingstarna in: ”Väldigt glada miner i dag”

Ella Brolins tre ettåriga islandshingstar var på rymmen i Rörsby. De försvann under måndagseftermiddagen och många slöt upp för att hitta dem. På tisdagen lyckades de fångas in och nu är de tillbaka i hagen igen.
– Det är helt fantastiskt att så många snälla människor har hjälpt till, säger Ella.

Text: Frida Bank
Foto: Privat
 
Ella tog de tre unghingstarna och en äldre hingst till ett bete på en gård i Rörsby under söndagen. Alla hästarna hade gått tillsammans på hemmaplan tidigare. På måndagseftermiddagen tog de sig ut ur hagen och försvann i väg. Och på tisdagen hörde några grannar av sig och berättade att de hade sett hingstarna.
– Det var helt otroligt. Vi trodde att det skulle ta några dagar innan man kunde få pejl på var de var. I panik fick vi kalla in några som kunde rida. Det är helt fantastiskt att så många snälla människor har hjälpt till. De släppte allt och åkte i väg. Det är väldigt glada miner i dag, säger Ella.
  
Planerade noggrant
Hingstarna var några kilometer från hagen. Fyra ryttare red fram till dem och unghingstarna valde då att göra dem sällskap tillbaka till hagen. En avstickare ut i skogen blev det på vägen, men som tur är lyckades vännerna få dem att vända igen.
– Ett skäl till att det gick så bra är att Cristin, som äger gården, är jaktledare. Vi hade ett möte innan vi gav oss i väg och gick igenom exakt vem som skulle stå var och hur vi skulle göra. Alla som var med är hästkunniga. Det är viktigt i sådana här situationer att man kan läsa av hästarna och att man märker om de vill svänga eller följa med.
  
”De var jättenöjda”
Nu är hingstarna tillbaka i hagen. Ella tror att en äldre hingst förmodligen har jagat ut dem. Staketet är förstärkt och Ella har svårt att se att något liknande skulle kunna hända igen.
– Det var en segerkänsla när vi fick in dem i hagen. Hästarna var jättenöjda och hur lugna som helst. Det är riktigt skönt på så många sätt, för det är ju inte bara hästarna som kan skada sig. De kan orsaka bilolyckor och allt möjligt. Jag såg framför mig hur vi skulle jaga hästar hela sommaren.
Ella avslutar med att poängtera sin tacksamhet.
– Det är otroligt att så många har hjälpt till. Det ger en hopp om mänskligheten.

Arkiv: Tre unghingstar på rymmen

Mer i Hippson-TV

En helt vanlig hopptävling – på stranden (!)

Att rida på stranden är något alldeles speciellt. Tänk då att tävla med ljudet av havets vågor i bakgrunden! I dagarna blev det verklighet, då det arrangerades en hopptävling på stranden i Erquy i nordvästra Frankrike. Det var dessutom tioårsjubileum för tävlingen. Visst ser det härligt ut? Se fler klipp nedan.


Sett 700 ggr

Ledsagarhästen Flirty tog flyget med matte – så gick resan

Ledsagarponnyn Flirty tros vara den första miniatyrhästen i amerikansk flyghistoria att äntra en kommersiell flygning. Inside Edition var där för att för att bevittna det stora ögonblicket – spana in klippet för att se hur det gick till från start till landning.


Sett 2231 ggr

400 veterinärer saknas: "Åkte 14 mil för att skriva ett recept"

Närmare 400 veterinärer saknas i Sverige. Det visar Svensk djursjukvårds senaste branschrapport. Svårast är det att rekrytera distriktsveterinärer till mindre orter. På måndagen tog TV4 Nyheterna upp frågan.


Sett 1424 ggr

Överraskningsmulan Mulle Meck – en framtida hoppstjärna?

För tre år sedan överraskade den nyinköpta ponnyn Rut Lunds civila ryttarförening när hon födde en liten mula. Sedan dess har mulan Mulle Meck fått äran att bli Skånes ridsportförbunds maskot. I år har hans utbildning tagit fart, vilket inte minst syns i den snabba löshoppningen ovan. 


Sett 4127 ggr

Fyrbenta poliskollegor som verkar gilla varandra skarpt

Polishunden Loki får en välgörande massage av sin fyrbenta kollega, polishästen Inverness. En skön avslutning på en lång arbetsdag på "kontoret". Det är den skotska polisen som bjuder på det roliga klippet på sin Facebooksida.


Sett 2196 ggr

Ensamma ponnyn med abnormt förvuxna hovar har fått ett hem – för resten av livet

Den internationella sajten The Dodo, som publicerar klipp om djur och djurväldfärd, har i skrivande stund fått hela 460 000 reaktioner och 30 000 kommentarer på det här klippet från i måndags förra veckan.


Sett 17703 ggr

Auktionerade ut häst till förmån för skadad ryttarkollega

I augusti skadade sig den irländska hoppryttaren Kevin Babington allvarligt i samband med tävling. Han vårdas på sjukhus för skador på ryggmärgen.
  
Såldes för en rejäl summa
För att stötta Kevin har vänner och ryttarkollegor, bland dem Shane Sweetnam, gått samman och köpt hästen Fairy Tale för att kunna sälja den och skänka pengarna till en fond som startats efter olyckan. Hästen auktionerades ut i fredags och pengarna går till Kevin Babington och hans familj. Fairy Tale auktionerades ut vid "The Ten Auction", han såldes för 257 000 dollar varav 137 000 går till
Kevin Babingtons fond.


Sett 2920 ggr

Terrängträning utan huvudlag

Amerikanska Melanie Ferrio-Wise och hennes häst Wings, även kallad "Vlad", väcker åter uppmärksamhet. Den här gången har de varit på terrängträning – och hoppar utan huvudlag.


Sett 5274 ggr

Så blir du följsam i sadeln: ”Tänk att allt du vill att hästen ska göra – det speglar du med din kropp”

Hållbara ryttare 3, del 3: Vi har kommit fram till tredje delen av serien ”Hållbara ryttare”, därmed är det dags för Saab Team Sweden Dressages Jeanna Högberg att få sin sits analyserad av Maria Terese Engell. Dessutom berättar professor Lars Roepstorff mer om ämnet biomekanik.


Sett 3027 ggr

Höbalen får ett nytt användningsområde

Är man liten kan en höbal fungera alldeles utmärkt när det kliar på magen. Visst ser det ut att riva sådär lagom mycket, den lilla ponnyn har verkligen fått in den rätta tekniken.


Sett 3871 ggr