Här fångas de tre unghingstarna in: ”Väldigt glada miner i dag”

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2018-06-20

Här fångas de tre unghingstarna in: ”Väldigt glada miner i dag”

Ella Brolins tre ettåriga islandshingstar var på rymmen i Rörsby. De försvann under måndagseftermiddagen och många slöt upp för att hitta dem. På tisdagen lyckades de fångas in och nu är de tillbaka i hagen igen.
– Det är helt fantastiskt att så många snälla människor har hjälpt till, säger Ella.

Text: Frida Bank
Foto: Privat
 
Ella tog de tre unghingstarna och en äldre hingst till ett bete på en gård i Rörsby under söndagen. Alla hästarna hade gått tillsammans på hemmaplan tidigare. På måndagseftermiddagen tog de sig ut ur hagen och försvann i väg. Och på tisdagen hörde några grannar av sig och berättade att de hade sett hingstarna.
– Det var helt otroligt. Vi trodde att det skulle ta några dagar innan man kunde få pejl på var de var. I panik fick vi kalla in några som kunde rida. Det är helt fantastiskt att så många snälla människor har hjälpt till. De släppte allt och åkte i väg. Det är väldigt glada miner i dag, säger Ella.
  
Planerade noggrant
Hingstarna var några kilometer från hagen. Fyra ryttare red fram till dem och unghingstarna valde då att göra dem sällskap tillbaka till hagen. En avstickare ut i skogen blev det på vägen, men som tur är lyckades vännerna få dem att vända igen.
– Ett skäl till att det gick så bra är att Cristin, som äger gården, är jaktledare. Vi hade ett möte innan vi gav oss i väg och gick igenom exakt vem som skulle stå var och hur vi skulle göra. Alla som var med är hästkunniga. Det är viktigt i sådana här situationer att man kan läsa av hästarna och att man märker om de vill svänga eller följa med.
  
”De var jättenöjda”
Nu är hingstarna tillbaka i hagen. Ella tror att en äldre hingst förmodligen har jagat ut dem. Staketet är förstärkt och Ella har svårt att se att något liknande skulle kunna hända igen.
– Det var en segerkänsla när vi fick in dem i hagen. Hästarna var jättenöjda och hur lugna som helst. Det är riktigt skönt på så många sätt, för det är ju inte bara hästarna som kan skada sig. De kan orsaka bilolyckor och allt möjligt. Jag såg framför mig hur vi skulle jaga hästar hela sommaren.
Ella avslutar med att poängtera sin tacksamhet.
– Det är otroligt att så många har hjälpt till. Det ger en hopp om mänskligheten.

Arkiv: Tre unghingstar på rymmenMer i Hippson-TV

Kom nu kompis, så går vi!

För att vara fyrbenta vänner behöver man nödvändigtvis inte vara av samma art. Den här hunden tar med stor glädje med sig sin hästkompis ut på en promenad – och hästen följer snällt med.


Sett 245 ggr

Voltige eller hoppning – varför ens välja

Den här tjejen har talang för voltige – och hoppning dessutom. Kanske kan bli en ny gren där man kombinerar de båda. 


Sett 6920 ggr

Att galoppera är det roligaste som finns

Linda Björks fyraåriga dotter har en stabil och, framförallt, rolig vän i lilla ponnyn TurboÅke. Här hänger de med mamma på en galopp längs grönskande skogsvägar. Glöm inte att sätta på ljudet.


Sett 17327 ggr

Historien bakom framgångssagan Cathrine och Cassidy

Cathrine Dufour och Atterupgaards Cassidy har varit ett radarpar i ett decennium. I en intervju med FEI Dressage berättar ryttaren om deras resa – från början till de stora mästerskapen.


Sett 1404 ggr

Sjunger sin häst till sömns

Den här lilla flickan sjunger vaggvisa för hästen som verkar ha somnat gott. Det blir inte mycket sötare än så här helt enkelt.


Sett 10150 ggr

Glädjefylld terrängritt för både ryttare och häst

Emilia Karlsson och hennes sjuåriga c-ponny älskar att flyga fram på terrängbanan. Kolla in det fartfyllda klippet, där ekipaget visar sin glädje genom hela ritten. 


Sett 13843 ggr

Idel gulsvarta manar när Taffsnäs rider ut

Ända sedan 1963 har det arrangerats ridläger på Taffsnäs. Det var Sonja och Börje Klangestam som startade verksamheten. Det som gör Taffsnäs unikt är att deras hästbestånd består av fjordingar. I dag är det Börje och Sonjas barn och barnbarn som driver verksamheten vidare. 


Sett 13041 ggr

Härlig galopp över gröna sommarängar

Johanna DueBoje satt upp på sin fina Mazy Klövenhöj och tog med sig eleverna Klara Svanberg på Bon Geste och Nellie Liljegren på ponnyn Wizard ut på en galopp över gröna sommarängar. Hon delar med sig av den härliga upplevelsen på Instagram.


Sett 3947 ggr

När vattenhindret blir ockuperat

Tyvärr, det blir ingen träning på vattenhindret i dag. Det har blivit ockuperat av en svanfamilj. Det blir till att träna på annat helt enkelt. Det är den brittiska hoppryttaren Joe Stockdale som delar med sig av sitt söta vardagsbekymmer.


Sett 6839 ggr

Får + ponny = bästa vänner för alltid

Det spelar väl ingen roll hur man ser ut och vad man är så länge man är snäll och rolig att vara med. Som den här söta ponnyn som är bästa kompis med ett får.


Sett 8768 ggr