Här fångas de tre unghingstarna in: ”Väldigt glada miner i dag”

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2018-06-20

Här fångas de tre unghingstarna in: ”Väldigt glada miner i dag”

Ella Brolins tre ettåriga islandshingstar var på rymmen i Rörsby. De försvann under måndagseftermiddagen och många slöt upp för att hitta dem. På tisdagen lyckades de fångas in och nu är de tillbaka i hagen igen.
– Det är helt fantastiskt att så många snälla människor har hjälpt till, säger Ella.

Text: Frida Bank
Foto: Privat
 
Ella tog de tre unghingstarna och en äldre hingst till ett bete på en gård i Rörsby under söndagen. Alla hästarna hade gått tillsammans på hemmaplan tidigare. På måndagseftermiddagen tog de sig ut ur hagen och försvann i väg. Och på tisdagen hörde några grannar av sig och berättade att de hade sett hingstarna.
– Det var helt otroligt. Vi trodde att det skulle ta några dagar innan man kunde få pejl på var de var. I panik fick vi kalla in några som kunde rida. Det är helt fantastiskt att så många snälla människor har hjälpt till. De släppte allt och åkte i väg. Det är väldigt glada miner i dag, säger Ella.
  
Planerade noggrant
Hingstarna var några kilometer från hagen. Fyra ryttare red fram till dem och unghingstarna valde då att göra dem sällskap tillbaka till hagen. En avstickare ut i skogen blev det på vägen, men som tur är lyckades vännerna få dem att vända igen.
– Ett skäl till att det gick så bra är att Cristin, som äger gården, är jaktledare. Vi hade ett möte innan vi gav oss i väg och gick igenom exakt vem som skulle stå var och hur vi skulle göra. Alla som var med är hästkunniga. Det är viktigt i sådana här situationer att man kan läsa av hästarna och att man märker om de vill svänga eller följa med.
  
”De var jättenöjda”
Nu är hingstarna tillbaka i hagen. Ella tror att en äldre hingst förmodligen har jagat ut dem. Staketet är förstärkt och Ella har svårt att se att något liknande skulle kunna hända igen.
– Det var en segerkänsla när vi fick in dem i hagen. Hästarna var jättenöjda och hur lugna som helst. Det är riktigt skönt på så många sätt, för det är ju inte bara hästarna som kan skada sig. De kan orsaka bilolyckor och allt möjligt. Jag såg framför mig hur vi skulle jaga hästar hela sommaren.
Ella avslutar med att poängtera sin tacksamhet.
– Det är otroligt att så många har hjälpt till. Det ger en hopp om mänskligheten.

Arkiv: Tre unghingstar på rymmen


Mer i Hippson-TV

När hinderdekorationen blir ett terränghinder

I samband med Global Champions Tour bjöds det inte bara på stora hoppklasser, utan även inslag av inomhusfälttävlan. Detta när ryttaren Mike Kawai, som tävlar för Japan, råkade rida an mot blomsterdekorationerna. Hästen visade på fin hoppteknik och fortsatte sedan med resten av banan. 


Sett 4207 ggr

Glädjen över att få en alldeles egen ponny

Lilla Leah är bara 2,5 år men hästintresset är redan stort. Så glädjen är stor när hon får en alldeles egen liten ponny. Se det härliga mötet mellan Leah och Millan som vi har fått mamma Sannas tillåtelse att dela. Sanna berättar att planen är att öppna ett eget instagramkonto för Leah och Millan inom kort, det kommer att heta Leahochmillan för den som vill följa det söta ekipaget.


Sett 13948 ggr

Kärleken till hästarna var drivkraften

Den spanska dressyrryttaren Juan Matute Guimon drabbades av en hjärnblödning i maj 2020. Han låg flera veckor i koma men är i dag tillbaka i sadeln. För FEI berättar han om vad som motiverade honom under den långa läkeprocessen och om kärleken till hästarna.


Sett 1558 ggr

Pontus och Katitizi i full fart över snön

Pontus Hugosson har spänt på skidorna och spänt för Katitzi. För är det snö då ska man tolka efter häst om man har möjlighet, det är sen gammalt, eller vad tycker ni?


Sett 2512 ggr

Lina Dolk testade islandshäst i Friends

Vid årets Sweden International Horse Show hölls även ett gediget program i mässans paddock. Bland annat fick dressyrryttaren Lina Dolk testa på att rida islandshäst.


Sett 5843 ggr

När man vaknar och ser snö för första gången

Allt var som vanligt när den här fölungen somnade, men på morgonen såg plötsligt hela världen helt annorlunda ut. Vad är det vita? Kan jag gå på det? Äter snö hästar? Se det härliga klippet från Racehorse Rescue Centre i Storbritannien.


Sett 25057 ggr

Team Dufour dansar med i küren: "Detta säger allt!"

Danska Cathrine Dufour och Bohemian red in på en andraplats under finalen av Saab Top 10 under Sweden International Horse Show. Vid hennes sida har hon ett stort och minst sagt engagerat team, som följer varje steg Bohemian tar med stor inlevelse.
– En av mina följare skickade den här videon till mig, och jag tycker att detta säger allt! Älskar er!, skriver Cathrine på Facebook.


Sett 2904 ggr

"Bajskastning mot skottkärra"

Vår bloggare Annelie som funderar på hur det kommer sig att just när det kommer till att pricka skottkärran på långt avstånd är man pricksäker som få. Men i alla andra sammanhang kan man inte slå in en straff i öppet mål från en meters håll.


Sett 4228 ggr

Hästen blir verkligen överlycklig av mat

Äntligen är det matdags! Den här pållen blir väldigt glad och samtidigt som den äter passar den på att rulla sig i hela härligheten. Finns det kattmynta fast för hästar ... ?


Sett 2911 ggr

När man vet något som ingen annan vet

Vad är härligare än en ponny? Två ponnyer. Och bättre än det är ett helg gäng med glada ponnyer, som lyckligt rusar efter varandra. Men den som kommer sist vet något som de andra inte vet ... Sätt på ljudet!


Sett 13477 ggrAktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 6

– TEMA: Kom längre med tekniken
– Porträtt: Louise Romeike
– Hjärngympa för ryttaren

– Tips från fotografen
– När är hästens karriär över?
– Sissela Smiths favoritövning
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Vad kan man göra när en inackorderad i ett kollektivt stall inte sköter sina uppgifter?
Eva Johansson svarar
Ramlade av vid veterinärbesök – vad gäller?
Eva Johansson svarar
"Att kunna rätta in framdelen framför bakdelen är otroligt viktigt"
Jessica Nordin svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.