Hästar rids genom öppen eld för att renas

Hippson-TV

Nyheter

Publicerad: 2023-01-26

Hästar rids genom öppen eld för att renas

Ett hundratal hästar rids varje år genom öppen eld under festivalen Las Luminarias i San Bartolomé de Pinares, Spanien. Traditionen sträcker sig flera hundra år tillbaka i tiden och är en del av firandet av djurens skyddshelgon, Saint Anthony, i januari. Elden och röken sägs rena hästarna, samtidigt som de får skydd av helgonet under det kommande året. 

Ridningen genom elden har bland annat kritiserats av djurvälfärdsgrupper och det politiska partiet PACMA, som arbetar för djurens rättigheter. PACMA menar att festivalen innebär ett stort lidande för djuren, som upplever rädsla och höga nivåer av stress.
– Hästar har en naturlig rädsla för eld, de uppfattar det som farligt. Det är därför som det här sätter dem under en fruktansvärd stress vilket kan äventyra deras liv, skriver partiledaren Javier Luna på PACMA:s hemsida.
– Det är dags att sluta använda och utnyttja djur i fester och traditioner. Det är möjligt att välja etiska alternativ som inte involverar djurens lidande, skriver Javier.

"Vi behandlar dem inte illa"
Ryttare och andra som medverkar vid festivalen säger att djuren inte far illa. För att undvika skador har de bland annat förberett hästarna genom att skydda man och svans. 
– För oss är festivalen mer än en fest, det är en känsla. Vi har hästarna året runt för att nu kunna gå ut och njuta av dem. Det är därför vi tar hand om dem så väl. Vi behandlar dem inte illa, säger en ryttare till TV4
Ulrika Backan från Hästnäringens Nationella Stiftelse är kritisk.
– Det är tråkigt att vi fortfarande gör sådana saker med djur för att tillfredsställa olika behov hos människor. Röken är också allvarlig. Det är inte naturligt av en häst att hoppa genom eld, det är en obekväm situation för dem och det leder till höga stresspåslag, säger hon till TV4.

Horses Leap Over Huge Bonfires at Spanish Festival

Revelers riding horses leapt over huge bonfires Monday, in a purification ceremony known as “Las Luminarias,” a traditional festival that gathered hundreds of locals and tourists in central Spain. The event takes place in San Bartolome de Pinares every January 16, the eve of Saint Anthony's Day, Spain's patron saint of animals. A hundred horses galloped through the small municipality's narrow cobble-stoned streets, which according to tradition, purify the animals with the smoke and flames of the bonfires for the coming year. (Reuters)

Publicerat av Voice of America Tisdag 17 januari 2023


Mer i Hippson-TV

"Kolla, kolla mitt roliga partytrick"

Hästen Heero har kommit på ett rejält partytrick. Det roar kanske främst de tvåbenta åskådarna medan hunden verkar måttligt road. Heeros ägare Olivia berättar att han är 13 år och att de främst tränar dressyr. De har börjat tävla så smått också.
– Han är en otroligt personlig häst och en riktig bästa vän, skriver hon.


Sett 810 ggr

När man tar skottkärran till stallet

Vissa prylar kan verka helt oumbärliga eller också fullständigt onödiga. Som en kombination av segway och skottkärra – smart pryl eller helt onödig – vad tycker ni?


Sett 310 ggr

Stoet Juni rör sig som en get

Philippa Rosensköld delar med sig av ett klipp på sitt sto  Júnidis från Engelstoft, eller Juni som hon kallas till vardags.
– Hon har visat sig vara mer av en get än islandshäst. Förra veckan hade hon klättrat över till grannens åker och i dag mötte min sambo henne på bar gärning när hon klättrat in på ridbanan. Världens snällaste häst men uppenbarligen en liten "getgen" i sig, skriver Philippa.
Vad tror ni, har Juni en getgen?


Sett 5934 ggr

Se förhands-klippet på Maria Gretzer och Marcoville från Mästarnas mästare

På söndag kliver Maria Gretzer in i TV-rutan för att delta i Mästarnas mästare. Men redan nu får vi ta del av en liten förhandsvisning från programmet. I klippet från SVT får vi se en av de hästar som har betytt allra mest för Maria, nämligen Marcoville. 


Sett 2749 ggr

Dressyrhästen Zienna satsar på en karriär som hopphäst

Linda Salenmo i Arboga tränade stoet Zienna (2021, e. Johnson – Weltman) på ridbanan. Då fick stoet för sig att det var dags att hoppa lite.
– Ridbanan kändes fin så efter lite träning från marken fick hon vara lös och jag hoppades fånga hennes fina gångarter på film då hon är till salu. Hon visade fin hoppteknik och mod istället. Helt uppenbart hade hon lärt sig ett och annat på den enda löshoppning hon testat för ett par veckor sedan. Jag tänker att jag bjuder på det, skriver Linda till Hippson.


Sett 10625 ggr

När man har en riktigt söt stallkompis

Det gäller att berätta för sina vänner hur mycket man gillar dem. Den här hästen visar det med en riktigt blöt "puss". Se det gulliga klippet ovan eller på Instagram.


Sett 2255 ggr

Beridna Högvakten tog en tur genom staden

Nyligen var det dags för hästarna från den Beridna högvakten att genomföra en eskortövning, då hästarna reds tillsammans med ridande poliser och hovstallets två vagnar. Flera hästar debuterade i sammanhanget och fick stöd av de mer rutinerade trupphästarna. Se klippet här, som Beridna högvakten delar via sin Facebooksida. Visst är det ett härligt vårtecken?


Sett 889 ggr

"Älskling jag krympte hästen"

Så här kan det gå om man tvättar kläder, förlåt, hästen, i för varmt vatten …

Till klippet på Instagram


Sett 1814 ggr

Finns det något skönare än nybäddat?

Den här hästen vet hur det ska vara som skönast i boxen. Fixar bädden alldeles själv innan det är dags för att rulla sig i det mjuka och fluffiga.


Sett 840 ggr

Söndagsmysteriet – var är fölet

Kurragömma är ju en kul lek tycker många. Men hur bra fungerar det att leka det i en box? Svaret är – hur bra som helst.


Sett 977 ggr


Senaste numretLäs mer om nummer 1 2023

– Tema: Med bjudning framåt 
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B

– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.