Hästen dog av svält – ägaren misstänks för djurplågeri

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2015-01-29

Hästen dog av svält – ägaren misstänks för djurplågeri

Hästen som självdog i en hage i Essunga, i armarna på förbipasserande Thérése Forsberg, var angripen av mask och parasiter – och den dog av svält. En åklagare kommer nu att delge hästägaren en misstanke om djurplågeri, rapporterar Sveriges Radio P4 Skaraborg.
  

  
Det var på morgonen den 11 december som Thérése Forsberg körde förbi med sin bil och upptäckte stoet i hagen, hästen låg då ner och krampade.
– Jag var livrädd för vad jag skulle få se. Det var fruktansvärt på alla sätt. Livet försvann liksom ur henne medan jag hade hennes huvud i mitt knä, berättar Thérése för Hippson.
 
Veterinären hann inte fram
Hon sprang först hem för att hämta filtar, hennes syster kom också till platsen för att hjälpa till. Polis tillkallades och systrarna ringde även efter veterinär och Länsstyrelsens djurskyddsinspektörer.
– Ingen av dem hann dit innan det var för sent. Hästen dog precis när polisbilen körde fram. Stoet lugnade sig när jag satt med henne, men hennes föl var helt hysteriskt. Och de andra hästarna i hagen var också väldigt ”på” eftersom de, som jag upplevde det, var väldigt hungriga, säger Thérése.
Sedan händelsen i den leriga hagen har hon haft svårt att sova. Hon känner en stor sorg för hästen, men också en vrede gentemot mannen som ägde henne.
– Hur kan man göra så mot ett djur? Det är helt främmande för mig. Jag kan bara inte förstå det, säger hon.
  
Obduktionsrapporten klar
Enligt Sveriges Radio P4 Skaraborg är nu obuktionsrapporten av stoet klar. Den visar att hon var helt utmärglad och att hennes kropp var full av parasiter och mask, som orsakat inflammationer i flera organ.

– Veterinären har skrivit ganska utförligt om vilka brister man har funnit och har dragit slutsatsen att hästen lidit. Jag kan bara tänka mig att det naturligtvis måste göra ont och vara hemskt för hästen, säger kammaråklagare Jennifer Hasselroth till Sveriges Radio P4 Skaraborg.
  

  
Hade inspekterats
Hon kommer nu att delge ägaren till stoet misstanke om brott mot djurskyddslagen. Och det är perioden mellan den 21 november och framåt som är aktuell. Då gjorde nämligen Länsstyrelsen en oanmäld kontroll i hagen, men ägaren meddelade att hästen skulle avlivas. Detta skedde alltså inte, och åklagaren menar därför att man kan bevisa att hästen har gått med stora plågor under sina sista 20 dagar i livet.

Text: Ida Röök

Läs mer här hos Sveriges Radio P4 Skaraborg.

OM FILMKLIPPET
Klippet ovan är filmat av de båda systrarna Thérése och Emelie, som förgäves försökte rädda hästen. De bäddade in den i filtar och gav stoet tröst under hennes sista minuter i livet.


Foto: Privat

Mer i Hippson-TV

En helt vanlig hopptävling – på stranden (!)

Att rida på stranden är något alldeles speciellt. Tänk då att tävla med ljudet av havets vågor i bakgrunden! I dagarna blev det verklighet, då det arrangerades en hopptävling på stranden i Erquy i nordvästra Frankrike. Det var dessutom tioårsjubileum för tävlingen. Visst ser det härligt ut? Se fler klipp nedan.


Sett 927 ggr

Ledsagarhästen Flirty tog flyget med matte – så gick resan

Ledsagarponnyn Flirty tros vara den första miniatyrhästen i amerikansk flyghistoria att äntra en kommersiell flygning. Inside Edition var där för att för att bevittna det stora ögonblicket – spana in klippet för att se hur det gick till från start till landning.


Sett 2436 ggr

400 veterinärer saknas: "Åkte 14 mil för att skriva ett recept"

Närmare 400 veterinärer saknas i Sverige. Det visar Svensk djursjukvårds senaste branschrapport. Svårast är det att rekrytera distriktsveterinärer till mindre orter. På måndagen tog TV4 Nyheterna upp frågan.


Sett 1520 ggr

Överraskningsmulan Mulle Meck – en framtida hoppstjärna?

För tre år sedan överraskade den nyinköpta ponnyn Rut Lunds civila ryttarförening när hon födde en liten mula. Sedan dess har mulan Mulle Meck fått äran att bli Skånes ridsportförbunds maskot. I år har hans utbildning tagit fart, vilket inte minst syns i den snabba löshoppningen ovan. 


Sett 4348 ggr

Fyrbenta poliskollegor som verkar gilla varandra skarpt

Polishunden Loki får en välgörande massage av sin fyrbenta kollega, polishästen Inverness. En skön avslutning på en lång arbetsdag på "kontoret". Det är den skotska polisen som bjuder på det roliga klippet på sin Facebooksida.


Sett 2263 ggr

Ensamma ponnyn med abnormt förvuxna hovar har fått ett hem – för resten av livet

Den internationella sajten The Dodo, som publicerar klipp om djur och djurväldfärd, har i skrivande stund fått hela 460 000 reaktioner och 30 000 kommentarer på det här klippet från i måndags förra veckan.


Sett 18353 ggr

Auktionerade ut häst till förmån för skadad ryttarkollega

I augusti skadade sig den irländska hoppryttaren Kevin Babington allvarligt i samband med tävling. Han vårdas på sjukhus för skador på ryggmärgen.
  
Såldes för en rejäl summa
För att stötta Kevin har vänner och ryttarkollegor, bland dem Shane Sweetnam, gått samman och köpt hästen Fairy Tale för att kunna sälja den och skänka pengarna till en fond som startats efter olyckan. Hästen auktionerades ut i fredags och pengarna går till Kevin Babington och hans familj. Fairy Tale auktionerades ut vid "The Ten Auction", han såldes för 257 000 dollar varav 137 000 går till
Kevin Babingtons fond.


Sett 2971 ggr

Terrängträning utan huvudlag

Amerikanska Melanie Ferrio-Wise och hennes häst Wings, även kallad "Vlad", väcker åter uppmärksamhet. Den här gången har de varit på terrängträning – och hoppar utan huvudlag.


Sett 5355 ggr

Så blir du följsam i sadeln: ”Tänk att allt du vill att hästen ska göra – det speglar du med din kropp”

Hållbara ryttare 3, del 3: Vi har kommit fram till tredje delen av serien ”Hållbara ryttare”, därmed är det dags för Saab Team Sweden Dressages Jeanna Högberg att få sin sits analyserad av Maria Terese Engell. Dessutom berättar professor Lars Roepstorff mer om ämnet biomekanik.


Sett 3111 ggr

Höbalen får ett nytt användningsområde

Är man liten kan en höbal fungera alldeles utmärkt när det kliar på magen. Visst ser det ut att riva sådär lagom mycket, den lilla ponnyn har verkligen fått in den rätta tekniken.


Sett 3910 ggr