Hästen dog av svält – ägaren misstänks för djurplågeri

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2015-01-29

Hästen dog av svält – ägaren misstänks för djurplågeri

Hästen som självdog i en hage i Essunga, i armarna på förbipasserande Thérése Forsberg, var angripen av mask och parasiter – och den dog av svält. En åklagare kommer nu att delge hästägaren en misstanke om djurplågeri, rapporterar Sveriges Radio P4 Skaraborg.
  

  
Det var på morgonen den 11 december som Thérése Forsberg körde förbi med sin bil och upptäckte stoet i hagen, hästen låg då ner och krampade.
– Jag var livrädd för vad jag skulle få se. Det var fruktansvärt på alla sätt. Livet försvann liksom ur henne medan jag hade hennes huvud i mitt knä, berättar Thérése för Hippson.
 
Veterinären hann inte fram
Hon sprang först hem för att hämta filtar, hennes syster kom också till platsen för att hjälpa till. Polis tillkallades och systrarna ringde även efter veterinär och Länsstyrelsens djurskyddsinspektörer.
– Ingen av dem hann dit innan det var för sent. Hästen dog precis när polisbilen körde fram. Stoet lugnade sig när jag satt med henne, men hennes föl var helt hysteriskt. Och de andra hästarna i hagen var också väldigt ”på” eftersom de, som jag upplevde det, var väldigt hungriga, säger Thérése.
Sedan händelsen i den leriga hagen har hon haft svårt att sova. Hon känner en stor sorg för hästen, men också en vrede gentemot mannen som ägde henne.
– Hur kan man göra så mot ett djur? Det är helt främmande för mig. Jag kan bara inte förstå det, säger hon.
  
Obduktionsrapporten klar
Enligt Sveriges Radio P4 Skaraborg är nu obuktionsrapporten av stoet klar. Den visar att hon var helt utmärglad och att hennes kropp var full av parasiter och mask, som orsakat inflammationer i flera organ.

– Veterinären har skrivit ganska utförligt om vilka brister man har funnit och har dragit slutsatsen att hästen lidit. Jag kan bara tänka mig att det naturligtvis måste göra ont och vara hemskt för hästen, säger kammaråklagare Jennifer Hasselroth till Sveriges Radio P4 Skaraborg.
  

  
Hade inspekterats
Hon kommer nu att delge ägaren till stoet misstanke om brott mot djurskyddslagen. Och det är perioden mellan den 21 november och framåt som är aktuell. Då gjorde nämligen Länsstyrelsen en oanmäld kontroll i hagen, men ägaren meddelade att hästen skulle avlivas. Detta skedde alltså inte, och åklagaren menar därför att man kan bevisa att hästen har gått med stora plågor under sina sista 20 dagar i livet.

Text: Ida Röök

Läs mer här hos Sveriges Radio P4 Skaraborg.

OM FILMKLIPPET
Klippet ovan är filmat av de båda systrarna Thérése och Emelie, som förgäves försökte rädda hästen. De bäddade in den i filtar och gav stoet tröst under hennes sista minuter i livet.


Foto: Privat


Mer i Hippson-TV

När fölet har mer spring i benen än sin mor

De flesta föräldrar kan säkert relatera till småbarnsåren då barnen springer runt och utforskar, medans mamman försöker hålla uppsikt. Här har vi ett litet föl som gärna springer runt och leker, samtidigt som mamman har fullt upp med att hålla koll på den busiga lilla hästen. Se det söta klippet!


Sett 5213 ggr

Grattis Casall 22 år – se nostalgiklippet

Casall är en av världens mest framgångsrika hästar genom tiderna. Tillsammans med Rolf-Göran Bengtsson tog han mängder med placeringar och vinster på toppnivå.
I dag, den 13 april, fyller hingsten 22 år. Det firar vi genom att blicka tillbaka på hans avtackning, som ägde rum i Scandinavium 2017. Inte ett öga var torrt när Casall galopperade fram till publikens jubel. Se klippet från Gothenburg Horse Show!


Sett 2324 ggr

Evelyn och Akilles visar klurig bomövning

Evelyn Banffy och den charmiga ponnyn Akilles, 76 centimeter i mankhöjd, gör mycket tillsammans i vardagen. Akilles är en duktig körhäst, han är tränad i klassisk dressyr från marken och tricktränas också. I det här klippet visar de att två bommar, och godis, är det enda som behövs för ett roligt träningspass.


Sett 6078 ggr

Tomas Erikssons dag i Mästarnas Mästare

I söndagens avsnitt av Mästarnas Mästare var det Tomas Erikssons tur att visa filmen från hans långa och framgångsrika karriär som fyrspannskusk. Dessutom fick deltagarna följa med hem till Tomas gård och prova på att köra storbal. Hur det gick för Tomas i tävlingen? Se hela avsnittet HÄR.


Sett 2940 ggr

Så trillar man av i vattenhindret torrskodd

Att trilla av i vattenhindret är blött, eller? Den här tjejen gör en imponerande räddning och ser ut att klara sig utan att blöta ner sig – och med ett härligt skratt.


Sett 9387 ggr

Så får äntligen tävlingarna dra igång

Den här veckan startar tävlingarna upp igen efter EHV-1-utbrottet och stoppet som infördes på grund av det. Fortfarande råder det restriktioner med anledning av pandemin och tävlingarna är inte öppna för alla. Men förhoppningsvis blir det ändring på det snart. För den som glömt hur en tävlingsdag kan se ut bjuder här en brittisk fälttävlansryttare på en snabbrepris av en tävlingsdag – som en påminnelse helt enkelt.


Sett 1085 ggr

Ibland går det inte att rädda situationen – eller …

Den här jockeyn bjuder på en balans- och akrobatakt av imponerande snitt. Att vara så definitivt på väg av hästryggen och ta sig tillbaka – det är imponerande.


Sett 11743 ggr

Mora Ridklubb dansar till förmån för Cancerfonden

Mora Ridklubb har tagit den populära Jerusalema Dance Challange till en ny nivå. Samtidigt som de samlar in pengar till cancerfonden. Se deras fina kadrilj i Hippson-TV. 


Sett 44473 ggr

När man får riktig fredagsfeeling

Ponnyn Iris vet verkligen hur man kickar igång helgen. I longeringen sparar hon inte på krutet, utan visar matte ren livsglädje. Se det härliga klippet med ljud på!


Sett 30613 ggr

Morgonyoga för fyrbenta

Så var det dags att ta tag i veckan igen efter påskledigheten. Varför inte mjukstarta med lite yoga, som Ruddi Rascal gör. Ruddi är fem år, född på självaste nationaldagen 2016. Han är en SWB-häst efter Cartier - Robin Z och ägs av sin uppfödare Lena Tillgren i Grästorp. Det är Lena själv som skickade in klippet till Hippson.
Ruddi Rascal har alltid varit en clown, full i trix och älskar när man skrattar åt honom – och han ger en massor av tillfällen att göra just det, skratta. I det smått tokiga klippet så vet jag inte vad han tänker, ny yogaställning eller så leker han struts, skriver Lena.
Till vardags går Ruddi ridgymnasiet på Flyinge tillsammans med sin ryttare Linnea Carlsson, som var den som fångade "yogapasset" på film.

 


Sett 5537 ggrAktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 2

– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen

– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Tips på ridövning för häst med stora gångarter
Jessica Nordin svarar
Avtalsfrihet råder gällande handpenning
Eva Johansson svarar
Hur mycket lusern motsvarar ett kilo hö?
Eva Dahlström svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.