Hästen dog av svält – ägaren misstänks för djurplågeri

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2015-01-29

Hästen dog av svält – ägaren misstänks för djurplågeri

Hästen som självdog i en hage i Essunga, i armarna på förbipasserande Thérése Forsberg, var angripen av mask och parasiter – och den dog av svält. En åklagare kommer nu att delge hästägaren en misstanke om djurplågeri, rapporterar Sveriges Radio P4 Skaraborg.
  

  
Det var på morgonen den 11 december som Thérése Forsberg körde förbi med sin bil och upptäckte stoet i hagen, hästen låg då ner och krampade.
– Jag var livrädd för vad jag skulle få se. Det var fruktansvärt på alla sätt. Livet försvann liksom ur henne medan jag hade hennes huvud i mitt knä, berättar Thérése för Hippson.
 
Veterinären hann inte fram
Hon sprang först hem för att hämta filtar, hennes syster kom också till platsen för att hjälpa till. Polis tillkallades och systrarna ringde även efter veterinär och Länsstyrelsens djurskyddsinspektörer.
– Ingen av dem hann dit innan det var för sent. Hästen dog precis när polisbilen körde fram. Stoet lugnade sig när jag satt med henne, men hennes föl var helt hysteriskt. Och de andra hästarna i hagen var också väldigt ”på” eftersom de, som jag upplevde det, var väldigt hungriga, säger Thérése.
Sedan händelsen i den leriga hagen har hon haft svårt att sova. Hon känner en stor sorg för hästen, men också en vrede gentemot mannen som ägde henne.
– Hur kan man göra så mot ett djur? Det är helt främmande för mig. Jag kan bara inte förstå det, säger hon.
  
Obduktionsrapporten klar
Enligt Sveriges Radio P4 Skaraborg är nu obuktionsrapporten av stoet klar. Den visar att hon var helt utmärglad och att hennes kropp var full av parasiter och mask, som orsakat inflammationer i flera organ.

– Veterinären har skrivit ganska utförligt om vilka brister man har funnit och har dragit slutsatsen att hästen lidit. Jag kan bara tänka mig att det naturligtvis måste göra ont och vara hemskt för hästen, säger kammaråklagare Jennifer Hasselroth till Sveriges Radio P4 Skaraborg.
  

  
Hade inspekterats
Hon kommer nu att delge ägaren till stoet misstanke om brott mot djurskyddslagen. Och det är perioden mellan den 21 november och framåt som är aktuell. Då gjorde nämligen Länsstyrelsen en oanmäld kontroll i hagen, men ägaren meddelade att hästen skulle avlivas. Detta skedde alltså inte, och åklagaren menar därför att man kan bevisa att hästen har gått med stora plågor under sina sista 20 dagar i livet.

Text: Ida Röök

Läs mer här hos Sveriges Radio P4 Skaraborg.

OM FILMKLIPPET
Klippet ovan är filmat av de båda systrarna Thérése och Emelie, som förgäves försökte rädda hästen. De bäddade in den i filtar och gav stoet tröst under hennes sista minuter i livet.


Foto: Privat

Mer i Hippson-TV

Sofie Relanders nyttiga bakdörr ut från paddocken: ”Perfekt för hästarna att hitta framåtbjudningen”

Dressyrryttaren Sofie Relander har förverkligat en dröm. En ”bakdörr” ut från ridbanan som tillåter bus över stock och sten gör underverk för framåtbjudningen. Missa inte det coola klippet här.


Sett 4589 ggr

Ponnyn Ess gnäggar sött i sömnen

Ess från Bästekille tog en tupplur i matte Madeleine Escandes knä ute i hagen. Nog somnade han gott i vårsolen – och man kan ju undra vad han drömmer om?


Sett 4344 ggr

Shettisen Zimba behöver också motion – hänger med lös på skogsturen

Shetlandsponnyn Zimba är 24 år och förgyller allas tillvaro. När hennes ryttare, Rosa, inte kan rida får ponnyn följa med på promenad för att få motion. Zimba är van vid att gå lös och hon verkar ha det riktigt härligt i vårsolen i skogen.
– Hon är stallets lilla guldklimp, säger Daniéla Almqvist.


Sett 3699 ggr

När skrittmaskinen blir en karusell

Den här smarta hönan har kommit på det allra bästa sättet att använda en skrittmaskin på. Sittandes uppe på den får hon både en åktur och har full koll på omgivningarna.


Sett 3764 ggr

Topphästen Parzival njuter av pensionärslivet

Med Adelinde Cornelissen var Parzival (född 1997, e. Jazz – Ulft) en av världens bästa dressyrhästar. Han pensionerades efter OS i Rio 2016 och avtackades i mars året därpå inför publiken i ’s-Hertogenbosch. Nu har hans ryttare delat ett klipp i sociala medier på den före detta topphästen – visst ser Parzival ut att njuta av pensionen till fullo?


Sett 7672 ggr

Jaycen, 12 år, och Glücksbär inspirerar: ”Vill visa att barn med funktionshinder kan göra samma saker som andra"

Jaycen Schlesinger är tolv år gammal och har Downs syndrom. När han föddes fick han ponnyn Glücksbär och tillsammans har de blivit ett riktigt radarpar. Via sitt Instagramkonto inspirerar Jaycen andra att träna med sina hästar. Missa inte klippet ovan – där han och Glücksbär visar ett av sina trick.


Sett 3623 ggr

"Kom igen mamma, det är dags att leka"

När man är liten och det spritter i kroppen kan det hända att mamma tycker att man är lite jobbig. Eller vad tror ni att det här charmiga fölets mor tycker om sin avkommas försök att dra i gång dagens lekpass?


Sett 10528 ggr

Glada shirehästar svämmar över av vårkänslor på betet

Visst är det något speciellt med årets första släpp på grönt gräs? I dessa tider beslutade Wadworth Shire Horses sig för att ge hästarna tid på betet – och nog var det något som uppskattades stort av de fyrbenta bjässarna.


Sett 9575 ggr

Löshoppning är shettisen Berras favorit: ”Han gillar att stå i centrum”

Anne Källgrens urgulliga shettis Berra, 26 år, är ett riktigt lyckopiller. När han inte besöker äldreboenden för att sprida glädje är löshoppning en favorit. Missa inte de härliga klippen här.


Sett 8041 ggr

Bollerups skolchef sitter upp när eleverna pluggar hemma: ”Imponerad över alla som rider”

Bollerup naturbruksgymnasium är tömt på elever, på grund av coronaviruset. Men de drygt 40 skolhästarna måste ändå hållas i gång. Då ställer skolchefen Simon Blixt upp och hjälper till, med glimten i ögat.


Sett 11245 ggrAktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet