Hästen dog av svält – ägaren misstänks för djurplågeri

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2015-01-29

Hästen dog av svält – ägaren misstänks för djurplågeri

Hästen som självdog i en hage i Essunga, i armarna på förbipasserande Thérése Forsberg, var angripen av mask och parasiter – och den dog av svält. En åklagare kommer nu att delge hästägaren en misstanke om djurplågeri, rapporterar Sveriges Radio P4 Skaraborg.
  

  
Det var på morgonen den 11 december som Thérése Forsberg körde förbi med sin bil och upptäckte stoet i hagen, hästen låg då ner och krampade.
– Jag var livrädd för vad jag skulle få se. Det var fruktansvärt på alla sätt. Livet försvann liksom ur henne medan jag hade hennes huvud i mitt knä, berättar Thérése för Hippson.
 
Veterinären hann inte fram
Hon sprang först hem för att hämta filtar, hennes syster kom också till platsen för att hjälpa till. Polis tillkallades och systrarna ringde även efter veterinär och Länsstyrelsens djurskyddsinspektörer.
– Ingen av dem hann dit innan det var för sent. Hästen dog precis när polisbilen körde fram. Stoet lugnade sig när jag satt med henne, men hennes föl var helt hysteriskt. Och de andra hästarna i hagen var också väldigt ”på” eftersom de, som jag upplevde det, var väldigt hungriga, säger Thérése.
Sedan händelsen i den leriga hagen har hon haft svårt att sova. Hon känner en stor sorg för hästen, men också en vrede gentemot mannen som ägde henne.
– Hur kan man göra så mot ett djur? Det är helt främmande för mig. Jag kan bara inte förstå det, säger hon.
  
Obduktionsrapporten klar
Enligt Sveriges Radio P4 Skaraborg är nu obuktionsrapporten av stoet klar. Den visar att hon var helt utmärglad och att hennes kropp var full av parasiter och mask, som orsakat inflammationer i flera organ.

– Veterinären har skrivit ganska utförligt om vilka brister man har funnit och har dragit slutsatsen att hästen lidit. Jag kan bara tänka mig att det naturligtvis måste göra ont och vara hemskt för hästen, säger kammaråklagare Jennifer Hasselroth till Sveriges Radio P4 Skaraborg.
  

  
Hade inspekterats
Hon kommer nu att delge ägaren till stoet misstanke om brott mot djurskyddslagen. Och det är perioden mellan den 21 november och framåt som är aktuell. Då gjorde nämligen Länsstyrelsen en oanmäld kontroll i hagen, men ägaren meddelade att hästen skulle avlivas. Detta skedde alltså inte, och åklagaren menar därför att man kan bevisa att hästen har gått med stora plågor under sina sista 20 dagar i livet.

Text: Ida Röök

Läs mer här hos Sveriges Radio P4 Skaraborg.

OM FILMKLIPPET
Klippet ovan är filmat av de båda systrarna Thérése och Emelie, som förgäves försökte rädda hästen. De bäddade in den i filtar och gav stoet tröst under hennes sista minuter i livet.


Foto: Privat

Mer i Hippson-TV

Peder Fredricson: ”Det krävs en topp tre-placering på söndag”

Inför världscupens Europafinal är Peder Fredricson på plats 29, 18 tar sig vidare till finalen i Las Vegas i vår. På söndag rider Peder H&M Christian K.
  
TV4:s reporter möter Peder på plats i Scandinavium, där han berättar om förberedelserna inför de internationella hoppklasserna – och vad som krävs för att ta sig till den absoluta toppnivån inom sporten. Han berättar också att H&M All In är hemma och startar säsongen lite senare i år, eftersom han matchas till OS i Tokyo.


Sett 563 ggr

Nästan blind hoppryttare vill inspirera andra att följa sina drömmar

Wren Blae Zimmerman fick en ovanlig ögonsjukdom när hon var 17 år. Några år senare hade hon förlorat i princip hela sin synförmåga. Den centrala synen är helt blank – och i dag har hon bara en viss begränsad, suddig, syn i periferin.
  
Trots det har Wren börjat rida och hopptävla. Innan tävlingen går hon banan tillsammans med en medhjälpare, både innan hindren är uppställda och när de står på banan. Den nu 30-åriga ryttaren förklarar för
Horse & Hound att hon föreställer sig banan som ett rutnät och att hon får hjälp av sin tränare via en hörsnäcka om hon "tappar linjen" när hon väl rider. 
– Genom att tävla kan jag göra det som människor tidigare sagt åt mig att jag inte kan, och visa att de har fel. Men jag vill också förändra människors föreställningar om vad en blind eller synnedsatt person är kapabel till, säger hon till tidningen.
  
Wren, som bor i Kentucky i USA, berättar också att hon hoppas att det amerikanska förbundet ska införa parahoppning vid sidan av paradressyren.


Sett 889 ggr

Se hästarna busa loss – i full trav: ”Travare kan verkligen njuta av att dra på i frihet”

Att hästar ”drar en repa” i full galopp i hagen är vi alla vana vid att se. Men är man avlad för trav kan rejsandet med kompisen lika gärna ske i den gångarten. Vilket Lisbeth "Pippi" Gunnars klipp visar.


Sett 13739 ggr

Delad pinne är dubbelt så roligt

De här två hästarna roar sig med en pinne och likt två hundar har de dragkamp om den. Men så är det ju så mycket roligare att leka tillsammans än ensam.


Sett 2506 ggr

Sötchock när ponnyn uppvaktar på alla hjärtans dag

Minns ni "alla hjärtans dag"-ponnyn från förra året? I år bjuder den på ännu ett uppvaktande klipp – och nog är det svårt att motstå en sådan charmör?


Sett 2515 ggr

Rebecca Mauleons treåring maxar myset: ”Får snart anställa en person som kan gosa med honom på heltid”

Dressyrryttaren Rebecca Mauleon har sedan december en ny blivande stjärna i stallet. Treårige Molukki är dock inte som alla andra – han ”kräver” extremt mycket mys. Missa inte det härliga klippet!


Sett 7885 ggr

Den där känslan när det är nybäddat

Finns det något skönare än att lägga sig i en nybäddad säng med rena sängkläder? Det är en känsla som vi delar med våra fyrbenta älsklingar, fast för dem handlar det om en härligt nyströad bädd – som här med gyllengul halm.


Sett 2639 ggr

Europamästaren Martin Fuchs tävlade i dressyr

Häromdagen fick publiken i Wellington, Florida, uppleva något utöver det vanliga. Europamästaren i hoppning, Martin Fuchs, tävlade nämligen i dressyr under ett triathlon för ryttare.
Dressyr-, hopp- och poloryttare tävlade i lag, men inte i sina vanliga grenar. Eventet hölls till förmån för
"Boys & Girls Clubs of Palm Beach County". Se hur det gick för Fuchs ovan.


Sett 5745 ggr

När longerpisken förvandlas till en hästätande orm

Efter ett träningspass i ridhuset avslutade Karin Pradjiotis med att leka "följa John" med sin treåring Susie Q. Stoet fick sig dock en rejäl överraskning när longerspöet riktades mot marken och snärten plötsligt blev en hästätande orm.


Sett 14740 ggr

Frieservalacken Ikaros unika löshoppningsteknik: ”Han har fullt upp med att kolla på sig själv i spegeln”

När den tioåriga frieservalacken Ikaros skulle hoppa för andra gången i sitt liv bjöd han på en riktig show. Varför hoppa när man kan studsa fram + göra någon form av passage mellan bommarna? Ägaren Cilla Lundin berättar mer om sin ”kung”.


Sett 23735 ggrAktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.