Hästgården matar även 40 älgar – nu hjälper allmänheten till: "Många har verkligen brytt sig"

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2018-03-06

Hästgården matar även 40 älgar – nu hjälper allmänheten till: "Många har verkligen brytt sig"

Ofelas Islandshästar utanför Kiruna får varje år besök av hungriga älgar i sina hagar. Men nu är läget med fodret akut och ett "älgkonto" har startats.

Kerstin Nilsson berättar för Hippson att det är minst 40 älgar som dagligen besöker gården, ibland fler. 
– Det är höbrist här i norr också, men vi bör nog ha så att vi klarar oss, säger hon. 
  
Givmilda vänner på Swish
Att älgarna kommer i så stora mängder till gården brukar hon inte uppleva, därför har Kerstin insett att de har svårt att hitta foder i skogen. När läget nu har blivit akut tar hon med sig hö på uteritterna för att mata de älgar som är för svaga för att komma till gården. Häromdagen startade hon en insamling för att kunna fortsätta stötta älgarna.
– Vi har fått in pengar, många har verkligen brytt sig, berättar hon. 

Originalinlägget på Facebook: 

"Det är en tuff vinter för älgarna i år, något som vi på Ofelaš Islandshästar, 25 km väster om Kiruna märkt av. Nu startar vi ett “Älgkonto” där du kan vara med och bidra för att stödutfodra skogens konung.
_______________________________

Den här vintern har snömängden och kylan varit extremare än vad den har varit på många år. Redan i december hade vi ett snödjup att jämföra med det vi vanligtvis har i februari. Något som har ställt till det för djuren i skogen, och framförallt älgarna och renarna. Därför är det också viktigt att ta hänsyn till djuren när du rör dig efter vägen och när du möter dem i naturen.

Vi har under hela vår 20-åriga verksamhet varit vana vid att älgarna kommer till vår gård för att ta del av hästarnas hö. De har nästan blivit en självklarhet. Men i år är det på ett annat sätt.

Älgarna är oskygga och söker sig till höet på ett desperat vis. Utifrån vår erfarenhet och kunskap vågar vi påstå att det här beteendet är ett resultat av att det pågår svält i skogen just nu.

Sedan en tid tillbaka har vi också börjat ta med hö ut på våra turer, för att även kunna stödutfodra älgarna som inte orkar ta sig till gården. Och några av dem har visat sig starkare redan.

Denna stödutfodring gör vi på eget initiativ, vilket bidragit till en kostnad som är långt över vår budget. Därför vill vi öppna upp möjligheten för allmänheten att bidra.
Varje gåva gör skillnad!
__________________________________

SÅ HÄR GÖR DU:

Skicka valfri summa till vårt “älgkonto” med Swish
Skickas till 123 142 1650

För betalningar från utlandet
BIC: HANDSESS
IBAN: SE37 6000 0000 0005 2196 5411

Tack för ditt visade engagemang!"

Mer i Hippson-TV

Finurliga Sally en riktig hejare på att låsa upp dörrar: ”En mycket smart ponny”

Ponnyn Sally står i sjukhage efter att ha fått en allvarlig senskada. Det gör att hon är lite lätt uttråkad. För att fördriva tiden hittar hon på bus – genom att låsa upp dörrar till sina kompisars boxar.
Åsa Norström berättar om Sally, som stått länge i sjukhage efter att ha fått en allvarlig senskada.
– Hon är en mycket smart ponny, det var ingen som trodde att hon skulle klara av att stå så länge på så liten yta. Men hon sysselsätter sig på ett roligt sätt.

Sally har en egen utebox dit hon kan söka sig för att vila och ta skydd. Men hon ska ändå göra inbrott hos kompisarna för att kolla läget.
– Vi har bytt lås flera gånger och satt på trähaspar på dörrarna men det hjälper inte. Sally tar sig in ändå och uträttar sina behov eller sover en stund i sina kompisars boxar.


Sett 2267 ggr

Global Champions Tour blir något i hästväg – se en trailer inför tävlingen

Den 13–16 juni är det dags för Stockholm Horse Week och GCT, SVT kommer att sända en hel del från evenemanget. För att komma i stämning har de gjort en trailer – se den i Hippson-TV.


Sett 1063 ggr

"Räven" pensioneras – firade med morotstårta

Reveur de Hurtebise, "Räven", tävlades från 2009 av Malin Baryard Johnsson. Tillsammans hade de flera framgångar med placeringar upp till Grand Prix. 2012 blev franska Kevin Staut valackens nya ryttare och framgångarna fortsatte. Tillsammans har ekipaget bland annat hoppat två världscupfinaler samt två EM, och vid OS i Rio tog de guld i lag.
Nu pensioneras 18-åriga Räven och under de internationella tävlingarna i La Baule, Frankrike, var det dags för avtackning. Se hyllningsfilmen och avtackningen i Hippson-TV nedan.


Sett 1173 ggr

Gunnar, snart elva år, älskar sina busiga ponnyer – och har en grym balans!

Ridning är det stora fritidsintresset för Anna Ravik och hennes döttrar Ingrid och Märta. De har länge försökt få med lillebror Gunnar till stallet, och nu har de lyckats.

– Vi har försökt få med Gunnar på att rida eftersom det är vad vi gör på fritiden, då han annars blir sittandes spelandes. Eftersom vi bor på landet kan han ju inte bara springa över och spela fotboll hos kompisar. Nu är han helt fast och rör på sig mycket mer, säger Anna.
Gunnar fyller snart elva år och nu har han fått ta över storasystrarnas ponnyer. I klippet ovan hoppar han ponnyn Ture för första gången (se fler klipp nedan).
– Trots lite bus älskar han att rida och tävla. Det är en kaxig liten brorsa som älskar sina busiga ponnyer. Det är så roligt att han har grym balans och inte blir rädd, han kör bara på.


Sett 6938 ggr

Katten Bosse och hästen Capella kelar gärna med varandra: "Alltid visat ödmjukhet mot katter"

Emma Bengtsson har haft sin häst Capella i tio år. Capella fyller snart 18 år och hon har alltid varit lite sur i box. Emma tror att stoet som ung blev slagen med sopkvastar i stallet där hon då stod.

– Någon ville läxa upp henne och efter det blev hon mycket rädd. Det har satt djupa spår i henne. Förra ägaren och uppfödaren brukade då alltid ha med sig en katt i famnen när hon gick in i boxen för att hästen inte skulle fokusera på om människan skulle göra samma dumma sak igen, och sedan dess har min häst alltid visat ödmjukhet och välvilja mot katter. Speciellt om de vill gosa, som katten Bosse i nuvarande stall, berättar Emma.


Sett 3137 ggr

Cyklar runt Europa med sina miniatyrhästar

Emma Massingale cyklar runt i Europa med sina miniatyrhästar i ett släp bakom cykeln. Detta för att samla in pengar till välgörenhet, och för att få folk att le. Se klippet i Hippson-TV, och ta del av de fina bilderna från Emmas Facebooksida.


Sett 2162 ggr

Tabitha, 12 år, hoppar redan som en toppryttare – på sin jättehäst: "Fantastisk ridning!"

Det här klippet, på tolvåriga Tabitha Kyle från brittiska Leicestershire som hoppar nioåriga irländaren Grennanstown Sarco Luxhill, har väckt stor uppmärksamhet och beundran i sociala medier. Det är filmat av Clipmyhorse under Chepstow International CSI** för två veckor sedan, där ekipaget vann både speed- och Grand Prix-klassen för childrenryttare. ”Fantastic riding!”, är tv-kanalens kommentar.
  
Hindren är 1,25 meter höga, Tabitha är liten och hästen riktigt stor – men hon styr runt honom lika säkert som vilken vuxen ryttare som helst. Och hon har att brås på, som dotter till de båda professionella fälttävlansryttarna Mark och Tanya Kyle. Parallellt med att Tabitha tävlar children-klasser är hon också en av Storbritanniens mest framgångsrika ponnyryttare.
  
Vill man vara kritisk kan man förstås fråga sig om detta var FEI:s syfte när children-kategorin infördes, det vill säga att barn skulle tävla på oproportionerligt stora hästar i stället för på ponnyer. Men det tar inte ifrån Tabitha hennes bedrift. Snacka om talang – vilken ridning!


Sett 23754 ggr

Kittel fick rida ärevarv till tonerna av Avicii

När Patrik Kittel vann lördagens Grand Prix i Compiègne, Frankrike, blev det så klart ärevarv. Och då bjöd arrangören på svenskklingande ärevarvsmusik. Vad sägs om Avicii på fiol, kanske inte det bästa arrangemanget av låten som vi har hört, men det funkar ändå helt okej både till galopp och passage.


Sett 5936 ggr

Fölet som inte får nog av kramar – smälter allas hjärtan

Den här fölungen är hur social som helst och gillar att kela med sin ägare. "Det här är den bästa dagen i mitt liv", säger kvinnan. Ja, mysigare än så kan det väl knappast bli?


Sett 6737 ggr

Hjälpreda vid hagmockningen – eller?

Att ha en hjälpreda till hands när det är dags att mocka hagen skadar aldrig. Den här hästen är däremot en riktig skojare – och frågan är om den snarare stjälper än hjälper. Se det roliga klippet här ovan.


Sett 2904 ggr