Hästgården matar även 40 älgar – nu hjälper allmänheten till: "Många har verkligen brytt sig"

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2018-03-06

Hästgården matar även 40 älgar – nu hjälper allmänheten till: "Många har verkligen brytt sig"

Ofelas Islandshästar utanför Kiruna får varje år besök av hungriga älgar i sina hagar. Men nu är läget med fodret akut och ett "älgkonto" har startats.

Kerstin Nilsson berättar för Hippson att det är minst 40 älgar som dagligen besöker gården, ibland fler. 
– Det är höbrist här i norr också, men vi bör nog ha så att vi klarar oss, säger hon. 
  
Givmilda vänner på Swish
Att älgarna kommer i så stora mängder till gården brukar hon inte uppleva, därför har Kerstin insett att de har svårt att hitta foder i skogen. När läget nu har blivit akut tar hon med sig hö på uteritterna för att mata de älgar som är för svaga för att komma till gården. Häromdagen startade hon en insamling för att kunna fortsätta stötta älgarna.
– Vi har fått in pengar, många har verkligen brytt sig, berättar hon. 

Originalinlägget på Facebook: 

"Det är en tuff vinter för älgarna i år, något som vi på Ofelaš Islandshästar, 25 km väster om Kiruna märkt av. Nu startar vi ett “Älgkonto” där du kan vara med och bidra för att stödutfodra skogens konung.
_______________________________

Den här vintern har snömängden och kylan varit extremare än vad den har varit på många år. Redan i december hade vi ett snödjup att jämföra med det vi vanligtvis har i februari. Något som har ställt till det för djuren i skogen, och framförallt älgarna och renarna. Därför är det också viktigt att ta hänsyn till djuren när du rör dig efter vägen och när du möter dem i naturen.

Vi har under hela vår 20-åriga verksamhet varit vana vid att älgarna kommer till vår gård för att ta del av hästarnas hö. De har nästan blivit en självklarhet. Men i år är det på ett annat sätt.

Älgarna är oskygga och söker sig till höet på ett desperat vis. Utifrån vår erfarenhet och kunskap vågar vi påstå att det här beteendet är ett resultat av att det pågår svält i skogen just nu.

Sedan en tid tillbaka har vi också börjat ta med hö ut på våra turer, för att även kunna stödutfodra älgarna som inte orkar ta sig till gården. Och några av dem har visat sig starkare redan.

Denna stödutfodring gör vi på eget initiativ, vilket bidragit till en kostnad som är långt över vår budget. Därför vill vi öppna upp möjligheten för allmänheten att bidra.
Varje gåva gör skillnad!
__________________________________

SÅ HÄR GÖR DU:

Skicka valfri summa till vårt “älgkonto” med Swish
Skickas till 123 142 1650

För betalningar från utlandet
BIC: HANDSESS
IBAN: SE37 6000 0000 0005 2196 5411

Tack för ditt visade engagemang!"

Mer i Hippson-TV

Katten Freddy följer ridsport-EM med stort intresse

Agneta Högsvik Hjerpes katt Freddy har en härlig personlighet och han har så här i mästerskapstider full koll på sändningarna via tv. I filmen ovan följer han hoppningen med stort intresse. Missa inte det söta klippet.


Sett 1873 ggr

Se Louise Etzner Jakobssons bronsritt under EM

Torsdag tog Louise Etzner Jakobsson paradressyrbrons på EM i Rotterdam. Hon och Zernard belönades med 72,902 procent av domarna. Se den fina ritten ovan, i ett klipp från SVT Sport.

Läs Hippsons intervju med den glada medaljören


Sett 504 ggr

Peder och Fredde om vänskapen: ”Precis som när vi gick i femman”

Fredag rids lagfinalen under EM i hoppning. Peder Fredricson och Fredrik Jönsson slåss tillsammans om medalj för Sverige. I det här sköna klippet från SVT Sport berättar de mer om sin vänskap sedan barnsben och om varandras olika personligheter.


Sett 3213 ggr

Här slår Kittel till med personbästa – se svenskarnas bronsritter

Det blev en omtumlande dressyrtisdag under EM i Rotterdam, där medaljstriden pågick ända fram till sista Grand Prix-ryttare och Storbritannien sedan diskades. I all spänning gick svenskarna in och levererade fyra fina ritter. Patrik Kittel och Well Done de la Roche drämde till med personbästa – och laget tog brons! 


Sett 1146 ggr

Se Antonia Ramels mästerskapsdebut med Brother de Jeu

Antonia Ramel och Brother de Jeu var först ut att representera Sverige i måndagens Grand Prix. De red i mål på fina 74,224 vilket nästan var personbästa. Se ritten ovan och läs vad Antonia sa efteråt här.


Sett 1642 ggr

Dressyrhästen Smoky, 21 år ung, får feeling i bytena i varje: ”Är verkligen en läromästare”

Vi har fått lov att dela Alice Runossons härliga klipp där hon och hennes fina skäck, 21-åriga Smoky 249, får feeling och gör seriebyten barbacka i bara grimman. I vår intervju berättar ryttaren mer om sin fina häst.


Sett 13860 ggr

Ebby Storm testar barbackahoppning i repgrimma: ”Får inte glömma att ha roligt!”

Vi kan inte låta bli att dela det här härliga klippet (missa inte att slå på ljudet!) från den talangfulla hoppryttaren Ebby Storm. Häromdagen testade hon att hoppa med halsring och repgrimma på sin Nougat – och bjuder både på ”fails” och lyckade hopp.
– Hoppas ni får ett skratt!, skriver hon
på Instagram.


Sett 6671 ggr

När man verkligen, verkligen inte vill trilla av

Den senaste tiden har vi sett klipp på flera eleganta avramlingar (till exempel här och här). Hoppryttaren Tom Whitaker bjuder däremot på en video där han gör allt för att absolut inte trilla av, mitt under rundan. Se hur det gick ovan.


Sett 11359 ggr

De halvvilda fellponnyerna riskerar att dö ut

Den halvvilda fellponnyn lever fortfarande i frihet i Cumbria i norra England. Men allt färre är intresserade av att föda upp rasen i området och antalet ston är nere på cirka 150. Fell Pony Heritage Centre har därför dels startat en insamling, dels en stor utställning för att berätta om rasen. Man hoppas kunna öka intresset för dessa halvvilda hästar så att de inte dör ut. 


Sett 3865 ggr

När lastningen går alldeles av sig själv

Den här hästen måste verkligen gilla att åka lastbil. Den tar sikte på lastbilen på långt håll och går självmant hela vägen upp på lämmen. Det är inte alla som har det lika lätt med lastningen!


Sett 8144 ggr