Hästgården matar även 40 älgar – nu hjälper allmänheten till: "Många har verkligen brytt sig"

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2018-03-06

Hästgården matar även 40 älgar – nu hjälper allmänheten till: "Många har verkligen brytt sig"

Ofelas Islandshästar utanför Kiruna får varje år besök av hungriga älgar i sina hagar. Men nu är läget med fodret akut och ett "älgkonto" har startats.

Kerstin Nilsson berättar för Hippson att det är minst 40 älgar som dagligen besöker gården, ibland fler. 
– Det är höbrist här i norr också, men vi bör nog ha så att vi klarar oss, säger hon. 
  
Givmilda vänner på Swish
Att älgarna kommer i så stora mängder till gården brukar hon inte uppleva, därför har Kerstin insett att de har svårt att hitta foder i skogen. När läget nu har blivit akut tar hon med sig hö på uteritterna för att mata de älgar som är för svaga för att komma till gården. Häromdagen startade hon en insamling för att kunna fortsätta stötta älgarna.
– Vi har fått in pengar, många har verkligen brytt sig, berättar hon. 

Originalinlägget på Facebook: 

"Det är en tuff vinter för älgarna i år, något som vi på Ofelaš Islandshästar, 25 km väster om Kiruna märkt av. Nu startar vi ett “Älgkonto” där du kan vara med och bidra för att stödutfodra skogens konung.
_______________________________

Den här vintern har snömängden och kylan varit extremare än vad den har varit på många år. Redan i december hade vi ett snödjup att jämföra med det vi vanligtvis har i februari. Något som har ställt till det för djuren i skogen, och framförallt älgarna och renarna. Därför är det också viktigt att ta hänsyn till djuren när du rör dig efter vägen och när du möter dem i naturen.

Vi har under hela vår 20-åriga verksamhet varit vana vid att älgarna kommer till vår gård för att ta del av hästarnas hö. De har nästan blivit en självklarhet. Men i år är det på ett annat sätt.

Älgarna är oskygga och söker sig till höet på ett desperat vis. Utifrån vår erfarenhet och kunskap vågar vi påstå att det här beteendet är ett resultat av att det pågår svält i skogen just nu.

Sedan en tid tillbaka har vi också börjat ta med hö ut på våra turer, för att även kunna stödutfodra älgarna som inte orkar ta sig till gården. Och några av dem har visat sig starkare redan.

Denna stödutfodring gör vi på eget initiativ, vilket bidragit till en kostnad som är långt över vår budget. Därför vill vi öppna upp möjligheten för allmänheten att bidra.
Varje gåva gör skillnad!
__________________________________

SÅ HÄR GÖR DU:

Skicka valfri summa till vårt “älgkonto” med Swish
Skickas till 123 142 1650

För betalningar från utlandet
BIC: HANDSESS
IBAN: SE37 6000 0000 0005 2196 5411

Tack för ditt visade engagemang!"Mer i Hippson-TV

Mor och dotter på ridtur – med ponny och kamel(!): "Väldigt lätt att ha kamel"

Tilde och shetlandsponnyn Ditte fick i somras sällskap på sin ridtur. Mamma Anna-Carin Karlsson hängde med, ridandes på familjens kamel Judit. Den sexåriga kamelen är klickertränad och inriden. Dessutom kan hon bland annat spela fotboll, lägga sig ner på kommando och pussas. Se klippet ovan – och missa absolut inte Judits många talanger i klippet längre ner i artikeln.


Sett 953 ggr

Ridtravaren "Olle" debuterar i fälttävlan

Linnéa Björklund har ägt ridtravaren Athos Hornline, som kallas Olle till vardags, i fyra år. I helgen var det dags för fälttävlansdebut för ekipaget och det blev placering direkt.


Sett 1906 ggr

När man verkligen inte känner för att arbeta

Så var det måndag morgon igen och dags att gå till jobb och skola. Men om man inte alls har lust till det – slipper man då?


Sett 5025 ggr

När det helt enkelt är för roligt att leka

Visst kan man känna igen sig i känslan, när man som barn hade så roligt att man aldrig ville gå in. Precis som det här supersöta fölet som bara vill busa runt.


Sett 5462 ggr

Överraskningsmulan Mulle Meck visar ny talang – drar vagn med stil

För fyra år sedan fick Lunds civila ryttarförening en oväntad sommarpresent när ponnyn Rut födde en mula. Mulle Meck har nu fått vänja sig både vid att ha en ryttare på ryggen och att löshoppas. Nu har han också blivit inkörd och i klippet ovan kan du se honom ute på tur.


Sett 12944 ggr

Små ponnyer leker med radiostyrd bil

Är det en hund? En katt? Nej, det är en radiostyrd bil som har letat sig in i ponnyernas hage hos Lavandin Equine LLC i USA. Bäst att kolla lite närmare – och att jaga ut den! 


Sett 7868 ggr

Jim Andersson: "Alla hästar kan, det är vi som måste lära oss av dem"

När Jim Andersson var barn tricktränade han hundar, duvor och shetlandsponnyn Doris. I dag driver han egen hästverksamhet på gården i Grängesberg, med 15 fyrbenta kollegor. Grunden till hans träningsfilosofi är frihetsdressyr, och i klippet ovan får vi se valacken "Piraten".
– Det är en dröm att få jobba med det man brinner för, säger Jim.


Sett 7984 ggr

Känslomässigt när Gal rider kür på Totilas son

Edward Gal var tårögd under sin kürritt vid årets nederländska mästerskap. Anledningen var att han red samma kür som han red med Totilas i VM i Kentucky för tio år sedan, där det blev guld. Han gjorde det på hingstens son nioåriga Glock's Toto Jr och deras kür belönades med hela 86,150 procent. I ett känslosamt inlägg på Facebook beskriver Edward Gal sina känslor, han skriver, bland annat: "Det var tio år sedan jag red den här küren – som har komponerats av Joost Peters – med Totilas i Kentucky. Jag trodde aldrig jag skulle rida den igen. Men i dag gjorde jag det med hans son och det var fantastiskt. Jag kände tårarna komma och var överväldigad när ni gav oss stående ovationer." Se ett klipp på ekipaget ovan.


Sett 7943 ggr

Hästen Cannon får massor av valppussar

Lina Dolk har med sig pappas lilla valp Pazz till stallet, det är en vit älghund-vaktel, som blivit bästis med hästen Cannon. Lina berättar att Cannon älskar att bli kliad i näsborrarna av stallets tvåbenta men att inget slår att gosa med valpen.


Sett 4599 ggr

Niklas Arvidsson hoppar ut från banan

Vid tävlingar i helgen slutade en av Niklas Arvidssons ritter inte riktigt som det var tänkt. Ett missförstånd och hästen valde att hoppa ut från banan.
– Jag skulle gå innanför men hästen trodde att den skulle hoppa oxern baklänges och sög tag i hindret. Jag var tvungen att styra undan och då hoppade den rakt ut, förklarar han för Hippson när vi når honom på telefon.
Både han och hästen klarade äventyret utan några komplikationer.
– Det var första gången jag red den mot klockan och den förstod inte. Som tur är var det inga barn eller människor i vägen så att gick bra och ingen skadade sig, säger Niklas och bjuder på klippet och sig själv.


Sett 57735 ggr