Hästgården matar även 40 älgar – nu hjälper allmänheten till: "Många har verkligen brytt sig"

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2018-03-06

Hästgården matar även 40 älgar – nu hjälper allmänheten till: "Många har verkligen brytt sig"

Ofelas Islandshästar utanför Kiruna får varje år besök av hungriga älgar i sina hagar. Men nu är läget med fodret akut och ett "älgkonto" har startats.

Kerstin Nilsson berättar för Hippson att det är minst 40 älgar som dagligen besöker gården, ibland fler. 
– Det är höbrist här i norr också, men vi bör nog ha så att vi klarar oss, säger hon. 
  
Givmilda vänner på Swish
Att älgarna kommer i så stora mängder till gården brukar hon inte uppleva, därför har Kerstin insett att de har svårt att hitta foder i skogen. När läget nu har blivit akut tar hon med sig hö på uteritterna för att mata de älgar som är för svaga för att komma till gården. Häromdagen startade hon en insamling för att kunna fortsätta stötta älgarna.
– Vi har fått in pengar, många har verkligen brytt sig, berättar hon. 

Originalinlägget på Facebook: 

"Det är en tuff vinter för älgarna i år, något som vi på Ofelaš Islandshästar, 25 km väster om Kiruna märkt av. Nu startar vi ett “Älgkonto” där du kan vara med och bidra för att stödutfodra skogens konung.
_______________________________

Den här vintern har snömängden och kylan varit extremare än vad den har varit på många år. Redan i december hade vi ett snödjup att jämföra med det vi vanligtvis har i februari. Något som har ställt till det för djuren i skogen, och framförallt älgarna och renarna. Därför är det också viktigt att ta hänsyn till djuren när du rör dig efter vägen och när du möter dem i naturen.

Vi har under hela vår 20-åriga verksamhet varit vana vid att älgarna kommer till vår gård för att ta del av hästarnas hö. De har nästan blivit en självklarhet. Men i år är det på ett annat sätt.

Älgarna är oskygga och söker sig till höet på ett desperat vis. Utifrån vår erfarenhet och kunskap vågar vi påstå att det här beteendet är ett resultat av att det pågår svält i skogen just nu.

Sedan en tid tillbaka har vi också börjat ta med hö ut på våra turer, för att även kunna stödutfodra älgarna som inte orkar ta sig till gården. Och några av dem har visat sig starkare redan.

Denna stödutfodring gör vi på eget initiativ, vilket bidragit till en kostnad som är långt över vår budget. Därför vill vi öppna upp möjligheten för allmänheten att bidra.
Varje gåva gör skillnad!
__________________________________

SÅ HÄR GÖR DU:

Skicka valfri summa till vårt “älgkonto” med Swish
Skickas till 123 142 1650

För betalningar från utlandet
BIC: HANDSESS
IBAN: SE37 6000 0000 0005 2196 5411

Tack för ditt visade engagemang!"

Mer i Hippson-TV

Morgontrött? Ja, vissa mer än andra...

Äntligen är det måndag och en helt ny vecka! Men det är inte alla som studsar upp ur sängen fulla av energi på morgonen. Den här söta pållen vilar mulen i stallströet och har inga planer på att aktivera sig. Och visst ser det mysigt ut? Se klippet från den norska ryttaren Sandra Landås.


Sett 1187 ggr

Europamästarens hopp-elev får (nästan) en flygtur

Att man tränar för en av världens bästa ryttare är ingen garanti för att det aldrig går snett. Det här "fail-klippet" är upplagt av självaste Martin Fuchs från Schweiz, som vann individuellt guld på EM i Rotterdam i somras tillsammans med Clooney.
  
Instagram kommenterar Martin stilstudien på sin elev med ”Training by Fuchs!” och diverse emojis. Vi kan alltså konstatera att han har både humor och självdistans, den där Europamästaren!


Sett 3712 ggr

Därför är zebrafölet Tira svart med vita prickar

För några veckor sedan tog ett prickigt zebraföl vid namn Tira internet med storm. Att fölet är svart med vita prickar, i stället för klassiskt zebrarandigt, beror på en pigmentrubbning – i klippet ovan beskrivs genetiken bakom fenomenet. Dessutom bjuds vi på flera härliga bilder och på filmklipp med sötheten i egen hög "person".


Sett 3139 ggr

Dags för Nations Cup-final – kolla in terrängbanan

Årets Nations Cup-final i fälttävlan avgörs i Boekelo, Nederländerna, i helgen. Sverige har ett lag på plats. Kolla in terrängbanan i klippet från arrangören. 


Sett 1276 ggr

Lockar ponny med dekorationsväxterna

Att leda en hungrig ponny runt en hinderbana, kantad av smaskiga dekorationsväxter, visade sig vara lättare sagt än gjort. Den här flickan kom dock på ett trick för att få ponnyn med på noterna. Varför inte ta blommorna med sig och locka ponnyn med en liten muta på vägen? Se det roliga och söta klippet i Hippson-TV. 


Sett 2972 ggr

Nyfikna Milo räds inte paraplyet: "Superspännande med allt som är nytt"

Milagro de Amor är bara fem månader, men han visar redan att han är en tålig liten herre. Matte Angelique Mårtensson berättar att namnet betyder kärlekens mirakel och Milo, som han kallas, är hennes första uppfödning.


Sett 1681 ggr

Tar sig an terrängbanan med bara en halsrem

Den här ryttaren tar sig an en terrängbana med bara en halsring på hästen. Det är imponerande att se samspelet dem emellan när de i jämnt tempo tar sig genom banan och över alla hinder. 


Sett 7561 ggr

Spökar det – vem är det som sopar egentligen?

I det här stallet har sopkvasten fått eget liv. Eller är det någon i änden på skaftet? Ett spöke eller en lekfull häst – se själva.


Sett 4450 ggr

SL-buss körde fel – Agnes Mårs på Lövsta fick rädda situationen: "Varierande arbetsuppgifter här"

Kollegorna på Lövsta stuteri fick oväntat besök på onsdagsmorgonen. Plötsligt kom en SL-ledbuss körandes på gårdsplanen. Busschauffören hade missat ändhållplatsen en bit bort och letade efter en plats där han kunde vända. Men det var lättare sagt än gjort. Som tur var hade han hamnat hos ett helt gäng med kvinnor vana vid att köra hästtransport.

– Jag hoppade in och backade bussen rätt. Det var ganska trångt men jag klarade det på första försöket. Det är samma principer som när man kör hästsläp, fast lite större och så svängde det mer. Det enda som skadades var busschaufförens självförtroende, berättar Agnes Mårs och skrattar.
– Det är verkligen varierande arbetsuppgifter här på Lövsta.


Sett 32117 ggr

Sitsforskaren: ”När man börjar korrigera sin position i sadeln blir man först väldigt frustrerad”

Hållbara ryttare 3, del 7: I sista delen av tredje säsongens ”Hållbara ryttare” får Jeanna Högberg, från Saab Team Sweden Dressage, sitshjälp av forskaren Maria Terese Engell. De har tidigare tränat avsuttet, nu har det blivit dags att sitta upp på hästen.


Sett 3270 ggr