Hingst kom lös på veterinärbesiktningen

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2015-08-28

The most interesting trot up !! Fortunately no one was hurt and yes it's official I never have and never will like stallions !!!

Posted by Sue Hodgson on den 26 augusti 2015

Hingst kom lös på veterinärbesiktningen

Under onsdagens veterinärbesiktning i franska Valence, där Rolf-Göran Bengtsson tävlar i helgen, uppstod ordentligt tumult när en av hingstarna kom lös.
  
En av åskådarna lyckades filma händelsen som kunde ha slutat riktigt illa – både för hästar och skötare. Som tur var skadade sig ingen, och hingsten kunde fångas in. 
  
Flera uppmärksammade fall
Det är inte första gången vi får rapporter om lösa hingstar på veterinärbesiktningar. År 2011 var det Ludger Beerbaums Coupe de Coeur som kom lös och attackerade Rolf-Göran Bengtssons Quintero La Silla – under veterinärbesiktningen i Leipzig. Då spreds bilder från tumultet, där man ser hur Rolf-Görans hästskötare Celia Rijntjes försöker skydda sin häst.
En av de senaste incidenterna var under världscupfinalen i Las Vegas, där den spanska dressyrryttaren Morgan Barbancon Mestres hingst Painted Black sparkade sin ryttare och kom lös under veterinärbesiktningen. Även där klarade sig alla inblandade, även om Morgan fick känningar i benet efter sparken.


"Gömde oss bakom ett staket"

Vi ringer upp Hippsons husbloggare, proffshästskötaren My Almqvist, som under fem år har tillbringat mycket tid med både hingstar och på internationella tävlingar.
  
Hej My, har du varit med om någon liknande händelse?
– Ja, när vi var i polska Sopot för nationshoppningen med Lunatic för något år sedan, då gick kedjan av för en av hingstarna som kom lös. Den hingsten var inte bara aggressiv mot andra hästar utan även mot människor. Veterinärerna och övrig personal fick ta parasollen och gömma sig bakom.
  
Vad gjorde du som stod där med Lunatic?
– Jag tog honom och sprang så fort det gick. Vi gömde oss bakom ett högt staket tills de hade fångat hingsten.
  
Du som har varit på många besiktningar, är det vanligt att hingstar kommer lösa?
– Det är vanligt att hästar är lite vilda, men det är väldigt sällan groomarna tappar dem. Här har vi som hästskötare ett stort ansvar, att se till att besiktningen går smidigt för alla inblandade.
  
Hur menar du?
– Om jag ser tillbaka på när vi hade hingsten Colmar 1179 till exempel. Han var väldigt hingstig och kunde inte stå stilla i en kö och vänta. Då hade jag ofta en medhjälpare med mig som gick före och såg till att jag aldrig behövde stå still. Jag kunde direkt gå fram till veterinären och springa upp, sedan snabbt lämna de andra hästarna innan han hetsade upp sig.
  
My berättar att när man kommer till en internationell veterinärbesiktning, och visar pappret, räcker det med att säga att det är en hingst för att få gå före i kön. Det är både en säkerhetsaspekt och en enkel lösning för att få ett lugn bland alla hästar.
  
När du hanterade en hingst som Colmar, vad besiktigade du i då?
– Jag hade det vanliga tränset, men spände åt käkremmen lite extra så att det inte skulle kunna åka av om han försökte slita sig. I stället för ett vanligt grimskaft hade jag longerlina.
  
Utöver det du beskriver ovan, tror du att man kan göra veterinärbesiktningen säkrare?
– En uppsutten besiktning tycker jag vore det bästa. Med ryttaren på ryggen känns det som att riskerna för olyckor, likt den på filmen, blir minimala.

Mer i Hippson-TV

När man verkligen vill klia sig

Varmblodet Cisco ville verkligen klia sig, och tänkte att man får väl använda sig av det som finns i närheten. Den nya höbalen fick bli lösningen på problemet. Missa inte det härliga klippet! 


Sett 529 ggr

Margareta Sjödin har haft svårt att hitta en sadel – red pay and ride barbacka

Margareta Sjödin har haft mycket svårt att hitta en sadel till sitt tinker- och irish cob-sto Whitney. I helgen red de därför Medelsvår C barbacka, på en pay and ride.
– Det gick faktiskt bättre än det brukar göra när jag har sadel. Vi har precis börjat träna för tränare och det har gett resultat, säger Margareta.


Sett 3482 ggr

Frieserhästen Marisca och shettisen Minya har många talanger: "Entusiastiska i allt de gör"

Mikaela Jansson tränar sina hästar i frihetsdressyr genom positiv förstärkning. I hennes senaste Facebook-klipp visar friesern Marisca och shettisen Minya upp några av sina favoritövningar.


Sett 739 ggr

Video: Peders och "Allans" supersnabba omhoppning

Peder Fredricson satte full fart med H&M All In när det var dags för omhoppning vid världscuppremiären i Oslo. När de red över mållinjen var de snabbast av alla men en bom hade fallit och de slutade sexa, se omhoppningen i SVT:s farfyllda klipp.


Sett 625 ggr

När det spritter i hela kroppen

Det här lilla fölet, en mula, har så mycket spring i kroppen. Matte hörs skratta i bakgrunden åt den härliga livsglädjen som han utstrålar.


Sett 7989 ggr

Madde har ett riktigt hästjobb

19-åriga Madde Lundström gick ett naturbruksgymnasium med inriktning häst. Efter studenten har hon fått jobb på Flemminge gård som hästskötare. Hästnäringens nationella stiftelse har gjort en film där Madde berättar om sitt jobb och sina framtidsdrömmar. Ett riktigt hästjobb är ett där den anställda får vit och avtalsenlig lön, är försäkrad och jobbar i en trygg arbetsmiljö.


Sett 1905 ggr

Ponnyn som kastar boll med målet i sikte

Flera hästar tycker om att leka med bollar, men den här ponnyn har tagit det hela till nästa nivå. Han kan inte bara leka med bollen – han kan göra mål också! Kolla in det söta klippet!


Sett 3352 ggr

Tester av underlag ska minska skaderisken: ”Mäter vad hästen känner”

Under en tävlingsvecka, när flera hästar tävlar på samma underlag, är det viktigt att det är väl förberett och tas omhand under tiden. Detta för att kunna bibehålla en hög standard. Under EM i Rotterdam i somras träffade FEI den svenska forskaren Lars Roepstorff som berättade om den senaste utvecklingen inom tester av underlag på tävlingsarenor.
  
I detta klipp berättar Lars mer om hur underlaget kontrolleras för att leva upp till en viss standard – och visar en maskin som mäter vad hästen känner när hovarna landar på underlaget efter ett språng. Med hjälp av testerna vill man minimera risken för skador hos hästen, samtidigt som den ska kunna prestera. Missa inte det intressanta klippet!


Sett 1966 ggr

Putsa stövlarna som Beezie Madden

När den amerikanska toppryttaren Beezie Madden putsar stövlarna använder hon sig av så lite produkter som möjligt. I det här klippet visar hon hur hon, steg för steg, får den där riktigt glansiga finishen.


Sett 3486 ggr

När man är supersupersupertaggad på att få komma ut i hagen

Det här bedårande fölet, som i klippet bara är några dagar gammalt, tar internet med storm. Tehya och hennes mamma kunde inte komma ut i hagen dagen innan på grund av ett oväder. Så nu är fölungen verkligen ett litet energiknippe. Tehya och hennes mamma bor på Rainbow Meadows Equine Rescue i USA. De som driver stället tar hand om vanvårdade och övergivna hästar och ser till så att de kommer till bra hem i framtiden.


Sett 18990 ggr