Hingst kom lös på veterinärbesiktningen

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2015-08-28

The most interesting trot up !! Fortunately no one was hurt and yes it's official I never have and never will like stallions !!!

Posted by Sue Hodgson on den 26 augusti 2015

Hingst kom lös på veterinärbesiktningen

Under onsdagens veterinärbesiktning i franska Valence, där Rolf-Göran Bengtsson tävlar i helgen, uppstod ordentligt tumult när en av hingstarna kom lös.
  
En av åskådarna lyckades filma händelsen som kunde ha slutat riktigt illa – både för hästar och skötare. Som tur var skadade sig ingen, och hingsten kunde fångas in. 
  
Flera uppmärksammade fall
Det är inte första gången vi får rapporter om lösa hingstar på veterinärbesiktningar. År 2011 var det Ludger Beerbaums Coupe de Coeur som kom lös och attackerade Rolf-Göran Bengtssons Quintero La Silla – under veterinärbesiktningen i Leipzig. Då spreds bilder från tumultet, där man ser hur Rolf-Görans hästskötare Celia Rijntjes försöker skydda sin häst.
En av de senaste incidenterna var under världscupfinalen i Las Vegas, där den spanska dressyrryttaren Morgan Barbancon Mestres hingst Painted Black sparkade sin ryttare och kom lös under veterinärbesiktningen. Även där klarade sig alla inblandade, även om Morgan fick känningar i benet efter sparken.


"Gömde oss bakom ett staket"

Vi ringer upp Hippsons husbloggare, proffshästskötaren My Almqvist, som under fem år har tillbringat mycket tid med både hingstar och på internationella tävlingar.
  
Hej My, har du varit med om någon liknande händelse?
– Ja, när vi var i polska Sopot för nationshoppningen med Lunatic för något år sedan, då gick kedjan av för en av hingstarna som kom lös. Den hingsten var inte bara aggressiv mot andra hästar utan även mot människor. Veterinärerna och övrig personal fick ta parasollen och gömma sig bakom.
  
Vad gjorde du som stod där med Lunatic?
– Jag tog honom och sprang så fort det gick. Vi gömde oss bakom ett högt staket tills de hade fångat hingsten.
  
Du som har varit på många besiktningar, är det vanligt att hingstar kommer lösa?
– Det är vanligt att hästar är lite vilda, men det är väldigt sällan groomarna tappar dem. Här har vi som hästskötare ett stort ansvar, att se till att besiktningen går smidigt för alla inblandade.
  
Hur menar du?
– Om jag ser tillbaka på när vi hade hingsten Colmar 1179 till exempel. Han var väldigt hingstig och kunde inte stå stilla i en kö och vänta. Då hade jag ofta en medhjälpare med mig som gick före och såg till att jag aldrig behövde stå still. Jag kunde direkt gå fram till veterinären och springa upp, sedan snabbt lämna de andra hästarna innan han hetsade upp sig.
  
My berättar att när man kommer till en internationell veterinärbesiktning, och visar pappret, räcker det med att säga att det är en hingst för att få gå före i kön. Det är både en säkerhetsaspekt och en enkel lösning för att få ett lugn bland alla hästar.
  
När du hanterade en hingst som Colmar, vad besiktigade du i då?
– Jag hade det vanliga tränset, men spände åt käkremmen lite extra så att det inte skulle kunna åka av om han försökte slita sig. I stället för ett vanligt grimskaft hade jag longerlina.
  
Utöver det du beskriver ovan, tror du att man kan göra veterinärbesiktningen säkrare?
– En uppsutten besiktning tycker jag vore det bästa. Med ryttaren på ryggen känns det som att riskerna för olyckor, likt den på filmen, blir minimala.


Mer i Hippson-TV

När man glömmer bort att man blivit mamma

Äntligen är det dags att springa ut i hagen! Full fart framåt bara, det gröna gräset väntar! Fast vänta lite, glömde jag inte något?


Sett 19518 ggr

Praktiskt när hästen hjälper till med snöplogen

Birgitta Rydberg bor på en gård i Mårdaklev där hon har sina fyra egenuppfödda new forest ponnyer, två ston och deras föl. Birgitta har tävlat i både sportkörning och brukskörning med sina hästar.
– På gården får hästarna göra nytta både genom att ploga snö och jobba lite i skogen. På filmen är det Viva la Diva, som kallas Diva. Hon är fantastiskt rolig att jobba tillsammans med. Det är en härlig känsla att göra nyttiga saker tillsammans, säger Birgitta.


Sett 2773 ggr

När hinderdekorationen blir ett terränghinder

I samband med Global Champions Tour bjöds det inte bara på stora hoppklasser, utan även inslag av inomhusfälttävlan. Detta när ryttaren Mike Kawai, som tävlar för Japan, råkade rida an mot blomsterdekorationerna. Hästen visade på fin hoppteknik och fortsatte sedan med resten av banan. 


Sett 5832 ggr

Snabbast i hagen när det vankas mat

Den här lilla ponnyn är snabb som attans när det vankas mat. Är man liten gäller det att ta för sig först.


Sett 6096 ggr

Glädjen över att få en alldeles egen ponny

Lilla Leah är bara 2,5 år men hästintresset är redan stort. Så glädjen är stor när hon får en alldeles egen liten ponny. Se det härliga mötet mellan Leah och Millan som vi har fått mamma Sannas tillåtelse att dela. Sanna berättar att planen är att öppna ett eget instagramkonto för Leah och Millan inom kort, det kommer att heta Leahochmillan för den som vill följa det söta ekipaget.


Sett 17062 ggr

Kärleken till hästarna var drivkraften

Den spanska dressyrryttaren Juan Matute Guimon drabbades av en hjärnblödning i maj 2020. Han låg flera veckor i koma men är i dag tillbaka i sadeln. För FEI berättar han om vad som motiverade honom under den långa läkeprocessen och om kärleken till hästarna.


Sett 1677 ggr

Pontus och Katitizi i full fart över snön

Pontus Hugosson har spänt på skidorna och spänt för Katitzi. För är det snö då ska man tolka efter häst om man har möjlighet, det är sen gammalt, eller vad tycker ni?


Sett 2781 ggr

Lina Dolk testade islandshäst i Friends

Vid årets Sweden International Horse Show hölls även ett gediget program i mässans paddock. Bland annat fick dressyrryttaren Lina Dolk testa på att rida islandshäst.


Sett 5920 ggr

När man vaknar och ser snö för första gången

Allt var som vanligt när den här fölungen somnade, men på morgonen såg plötsligt hela världen helt annorlunda ut. Vad är det vita? Kan jag gå på det? Äter snö hästar? Se det härliga klippet från Racehorse Rescue Centre i Storbritannien.


Sett 25384 ggr

Team Dufour dansar med i küren: "Detta säger allt!"

Danska Cathrine Dufour och Bohemian red in på en andraplats under finalen av Saab Top 10 under Sweden International Horse Show. Vid hennes sida har hon ett stort och minst sagt engagerat team, som följer varje steg Bohemian tar med stor inlevelse.
– En av mina följare skickade den här videon till mig, och jag tycker att detta säger allt! Älskar er!, skriver Cathrine på Facebook.


Sett 3037 ggrAktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 6

– TEMA: Kom längre med tekniken
– Porträtt: Louise Romeike
– Hjärngympa för ryttaren

– Tips från fotografen
– När är hästens karriär över?
– Sissela Smiths favoritövning
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Omtvistade rättsregler för inackorderingsavtal
Eva Johansson svarar
Vad kan man göra när en inackorderad i ett kollektivt stall inte sköter sina uppgifter?
Eva Johansson svarar
Ramlade av vid veterinärbesök – vad gäller?
Eva Johansson svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.