Hingst kom lös på veterinärbesiktningen

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2015-08-28

The most interesting trot up !! Fortunately no one was hurt and yes it's official I never have and never will like stallions !!!

Posted by Sue Hodgson on den 26 augusti 2015

Hingst kom lös på veterinärbesiktningen

Under onsdagens veterinärbesiktning i franska Valence, där Rolf-Göran Bengtsson tävlar i helgen, uppstod ordentligt tumult när en av hingstarna kom lös.
  
En av åskådarna lyckades filma händelsen som kunde ha slutat riktigt illa – både för hästar och skötare. Som tur var skadade sig ingen, och hingsten kunde fångas in. 
  
Flera uppmärksammade fall
Det är inte första gången vi får rapporter om lösa hingstar på veterinärbesiktningar. År 2011 var det Ludger Beerbaums Coupe de Coeur som kom lös och attackerade Rolf-Göran Bengtssons Quintero La Silla – under veterinärbesiktningen i Leipzig. Då spreds bilder från tumultet, där man ser hur Rolf-Görans hästskötare Celia Rijntjes försöker skydda sin häst.
En av de senaste incidenterna var under världscupfinalen i Las Vegas, där den spanska dressyrryttaren Morgan Barbancon Mestres hingst Painted Black sparkade sin ryttare och kom lös under veterinärbesiktningen. Även där klarade sig alla inblandade, även om Morgan fick känningar i benet efter sparken.


"Gömde oss bakom ett staket"

Vi ringer upp Hippsons husbloggare, proffshästskötaren My Almqvist, som under fem år har tillbringat mycket tid med både hingstar och på internationella tävlingar.
  
Hej My, har du varit med om någon liknande händelse?
– Ja, när vi var i polska Sopot för nationshoppningen med Lunatic för något år sedan, då gick kedjan av för en av hingstarna som kom lös. Den hingsten var inte bara aggressiv mot andra hästar utan även mot människor. Veterinärerna och övrig personal fick ta parasollen och gömma sig bakom.
  
Vad gjorde du som stod där med Lunatic?
– Jag tog honom och sprang så fort det gick. Vi gömde oss bakom ett högt staket tills de hade fångat hingsten.
  
Du som har varit på många besiktningar, är det vanligt att hingstar kommer lösa?
– Det är vanligt att hästar är lite vilda, men det är väldigt sällan groomarna tappar dem. Här har vi som hästskötare ett stort ansvar, att se till att besiktningen går smidigt för alla inblandade.
  
Hur menar du?
– Om jag ser tillbaka på när vi hade hingsten Colmar 1179 till exempel. Han var väldigt hingstig och kunde inte stå stilla i en kö och vänta. Då hade jag ofta en medhjälpare med mig som gick före och såg till att jag aldrig behövde stå still. Jag kunde direkt gå fram till veterinären och springa upp, sedan snabbt lämna de andra hästarna innan han hetsade upp sig.
  
My berättar att när man kommer till en internationell veterinärbesiktning, och visar pappret, räcker det med att säga att det är en hingst för att få gå före i kön. Det är både en säkerhetsaspekt och en enkel lösning för att få ett lugn bland alla hästar.
  
När du hanterade en hingst som Colmar, vad besiktigade du i då?
– Jag hade det vanliga tränset, men spände åt käkremmen lite extra så att det inte skulle kunna åka av om han försökte slita sig. I stället för ett vanligt grimskaft hade jag longerlina.
  
Utöver det du beskriver ovan, tror du att man kan göra veterinärbesiktningen säkrare?
– En uppsutten besiktning tycker jag vore det bästa. Med ryttaren på ryggen känns det som att riskerna för olyckor, likt den på filmen, blir minimala.Mer i Hippson-TV

Ridskolehästarna fick oväntat älgbesök: "Första gången vi ser älgar här"

Tidigare i veckan fick några av hästarna på Tyresö ryttarförening besök av två långbenta älgar. Besökarna togs emot med stor spänning. 
– Några ston blev lite upprörda och nyfikna men det var ganska lugnt i hagarna. Vi har en hel del hjort och rådjur som rör sig hos oss och även rävar men det är första gången vi ser älgar här. Det var fjolårskalvar som verkade lite förvirrade och vad vi förstod så hade de varit runt i Tyresö under gårdagen, säger Nina Ström.


Sett 1834 ggr

Sara Li Vestberg bjuder på ridövning: "En kul och nyttig övning!"

Hoppryttaren och C-tränaren Sara Li Vestberg tipsar i klippet ovan om en övning som tränar både hästens rakriktning och uppmärksamhet, såväl som ryttarens timing och fokus. Det blir små skutt både på rakt och böjt spår. Läs nedan för mer info.
– Jag har haft den på alla mina träningar i veckan och det har gett superresultat, säger Sara.

Sett 1119 ggr

Hoppryttaren Peter Bengtsson bjuder på en krasch: "Älskade knäppa häst!"

Det ser riktigt bra ut när Peter Bengtsson och hästen Columbus börjar sin runda på hoppbanan. Men så blir hästen distraherad och sen går det inte längre som det var tänkt... Ryttaren bjuder på klippet, då han filmade allt som hände med sin hjälmkamera. Han hälsar också att både människa och häst klarade sig bra. Sätt på ljudet och hör besvikelsen, med glimten i ögat!


Sett 11189 ggr

Såg militärfilmen och antog utmaningen – Nora hoppar med sadeln i handen

Nora Lindberg, 14 år, såg klippet med militärerna som rider barbacka och hoppar med sadeln i handen. Hon antog utmaningen tillsammans med hästen Farenheit. Se klippet och läs mer nedan.


Sett 3431 ggr

Pontus Hugossons härliga Katitzi bjuder på bus

Pontus Hugosson har delat ett härligt klipp som bjuder på en riktig sötchock. Det är lilla Katitzi som busar på terrängbanan. Men verkar hon inte lite mer sugen på att äta än att hoppa? Missa inte klippet ovan.


Sett 6878 ggr

Louise Etzner Jakobsson tränar mer ute: ”Kan inte bara ställa in hästen i ett garage och säga att nu pausar vi”

I ett klipp från Parasport Värmland berättar paradressyrryttaren Louise Etzner Jakobsson hur hon tänker kring träning under coronapandemin. Att ställa in Zernard i ett garage och säga att ”nu pausar vi ett tag” är ju så klart inte möjligt.
De tränar därför på som vanligt, även om det blir mer ridning ute i naturen nu. Louise har också hittat ett knep för att hålla sig själv i form, men den typen av motion slipper Zernard. Se klippet ovan.


Sett 888 ggr

Henrik von Eckermann och Mary Lou i härligt klipp: ”Hon ger mig en fantastisk känsla”

FEI-TV uppmärksammar Henrik von Eckermann och fantastiska Toveks Mary Lou. Under de fyra år de har haft tillsammans har de skapat ett fint samspel, med massor av framgångar. Missa inte det stämningsfulla klippet, som också bjuder på tillbakablickar med gåshudsvarning.


Sett 4084 ggr

Filmad frågestund med Ludwig Svennerstål

Vilket är det läskigaste fälttävlanshindret Ludwig Svennerstål har hoppat och vem är hans idol? FEI Eventing bad sina följare om frågor till den svenska landslagsryttaren – här ger han sina svar i en filmad frågestund med FEI-TV.


Sett 1183 ggr

Hingstsläpp på Lojsta hed – se när Clip får träffa flocken

I helgen var det dags. Russhingsten Clip 712 släpptes in i flocken med ston och föl på Lojsta hed, Gotland. Clip gick med flocken även förra året. Till nästa år beräknas drygt 30 föl komma. I år skedde hingstsläppet utan publik, på grund av coronasmittan, men du kan se hur det gick i klippet ovan.


Sett 25329 ggr

Hästkompisarna som INTE praktiserar social distansering

Brittiska hopptränaren Claire Edwards har delat det här klippet på de båda hästarna Balou och Eric, som ”tungkysser” (eller vad man nu ska kalla det…) varandra i stallet.
“Have had to have a word with Balou and Eric… Failing to adhere to social distancing.” är hennes kommentar på Facebook. Har ni sett något liknande?


Sett 1963 ggr