Hingsten Luxus njuter av träningen i naturen

Hippson-TV

Dressyr

Publicerad: 2019-11-16
Dressyrträning utomhus

Tränar arbetspiruetter på grusvägarna vid stallet. Älskar hur arbetsvillig Luxus är att allt det svåra går bra att träna på ute också.

Publicerat av Luxus CML 1246 Tisdag 12 november 2019

Hingsten Luxus njuter av träningen i naturen

Den godkända hingsten Luxus CML 1246 är ett välkänt ansikte i Hööks-katalogen. Till vardags tränas han oftast utomhus längs med grusvägarna vid stallet – och med fördel kan rörelser som till exempel arbetspiruetter läggas in.

Text: Jennie Börs
 
Luxus CML 1246 (född 2007, e. Florencio I u. Boette ue. Bolero, uppf. Charlotte och Magnus Liliemark) rids av Anna Sundström som också äger hingsten tillsammans med Johannes Walter. På Luxus Facebook-sida delar ryttaren med sig av ett härligt träningsklipp, Hippson kontaktade Anna för att få veta mer.

Hej Anna! Luxus CML 1246 är ju känd som modell i Hööks-katalogen. Berätta, vad gör han förutom att stå modell?
– Luxus är en godkänd hingst som blev A-premierad tidigare i år. Han är också svårklasshäst i dressyr och har ett par placeringar i fälttävlan.

Ni varierar ju Luxus arbete i vardagen. Vilka inslag finns med?
– Stallet där Luxus står nu har varken ridbana eller ridhus. Därför blir de flesta passen ute på grusvägarna och på våren kan vi även rida i en av sommarhagarna. Ridhus kör jag till noll till två gånger i veckan. Jag hoppar honom inte själv längre på grund av en ryggskada, men till min hjälp har jag en av mina kompisar.

Varför är det viktigt att variera arbetet – och vilka fördelar ser ni?
– Det finns flera anledningar till att variera arbetet. Hållbarhet och hästens inställning samt motivation är det de flesta tänker på. Dessutom utvecklar man också nya sätt att göra och tänka kring övningar när man har begränsningar som lutning, åkrar i sidled, ojämnt underlag och så vidare i naturen.


Nog förekommer pass med matchande lindor och schabrak – men till vardags rids hingsten endast med benskydd fram.Mer i Hippson-TV

Att galoppera är det roligaste som finns

Linda Björks fyraåriga dotter har en stabil och, framförallt, rolig vän i lilla ponnyn TurboÅke. Här hänger de med mamma på en galopp längs grönskande skogsvägar. Glöm inte att sätta på ljudet.


Sett 2536 ggr

Historien bakom framgångssagan Cathrine och Cassidy

Cathrine Dufour och Atterupgaards Cassidy har varit ett radarpar i ett decennium. I en intervju med FEI Dressage berättar ryttaren om deras resa – från början till de stora mästerskapen.


Sett 680 ggr

Sjunger sin häst till sömns

Den här lilla flickan sjunger vaggvisa för hästen som verkar ha somnat gott. Det blir inte mycket sötare än så här helt enkelt.


Sett 8757 ggr

Glädjefylld terrängritt för både ryttare och häst

Emilia Karlsson och hennes sjuåriga c-ponny älskar att flyga fram på terrängbanan. Kolla in det fartfyllda klippet, där ekipaget visar sin glädje genom hela ritten. 


Sett 12900 ggr

Idel gulsvarta manar när Taffsnäs rider ut

Ända sedan 1963 har det arrangerats ridläger på Taffsnäs. Det var Sonja och Börje Klangestam som startade verksamheten. Det som gör Taffsnäs unikt är att deras hästbestånd består av fjordingar. I dag är det Börje och Sonjas barn och barnbarn som driver verksamheten vidare. 


Sett 12370 ggr

Härlig galopp över gröna sommarängar

Johanna DueBoje satt upp på sin fina Mazy Klövenhöj och tog med sig eleverna Klara Svanberg på Bon Geste och Nellie Liljegren på ponnyn Wizard ut på en galopp över gröna sommarängar. Hon delar med sig av den härliga upplevelsen på Instagram.


Sett 3598 ggr

När vattenhindret blir ockuperat

Tyvärr, det blir ingen träning på vattenhindret i dag. Det har blivit ockuperat av en svanfamilj. Det blir till att träna på annat helt enkelt. Det är den brittiska hoppryttaren Joe Stockdale som delar med sig av sitt söta vardagsbekymmer.


Sett 6560 ggr

Får + ponny = bästa vänner för alltid

Det spelar väl ingen roll hur man ser ut och vad man är så länge man är snäll och rolig att vara med. Som den här söta ponnyn som är bästa kompis med ett får.


Sett 8465 ggr

Ridskoleponnyn Laban stjärna i Petra Marklunds video

När artisten Petra Marklund nyligen släppte ny musik tog hon hjälp av Tyresö ryttarförening. Deras lektionsponny Laban medverkar i videon och även verksamhetschefen Nina Ström fick agera stuntman i galoppsekvensen då Petra Marklund inte ridit tidigare. 
– Laban var en filmstjärna långt över förväntningarna. Om jag hade vetat vad han skulle prova på så hade jag nog sagt att det skulle bli svårt men han ställde upp på varenda tagning i knölig terräng och med miljarder knott, Han stod lika stolt uppställd varje gång. Dessutom var vi i ett tätbebyggt område sent på kvällen och när jag red dit passerade tung högljudd trafik och han vände inte ett öra när vi gick där på vägen. Jag var otroligt stolt över honom, säger Nina.
Att vara med vid filminspelningar hör inte till vanligheterna men de hade varit med i en även veckan före.
– Vi tycker att det är kul när vi kan haka på lite annorlunda saker och visa våra fina ridskolehästar, säger Nina stolt.


Sett 8200 ggr

Svalkande dusch i sommarvärmen

En av hästarna hos paret Lyndal Oatley och Patrik Kittel har alltid huvudet ute på kvällen när vattenspridaren går igång. Här lyckas Lyndal fånga på bild varför …
Se det svalkande klippet – se ända till slutet.


Sett 13336 ggr