Hingsten Luxus njuter av träningen i naturen

Hippson-TV

Dressyr

Publicerad: 2019-11-16
Dressyrträning utomhus

Tränar arbetspiruetter på grusvägarna vid stallet. Älskar hur arbetsvillig Luxus är att allt det svåra går bra att träna på ute också.

Publicerat av Luxus CML 1246 Tisdag 12 november 2019

Hingsten Luxus njuter av träningen i naturen

Den godkända hingsten Luxus CML 1246 är ett välkänt ansikte i Hööks-katalogen. Till vardags tränas han oftast utomhus längs med grusvägarna vid stallet – och med fördel kan rörelser som till exempel arbetspiruetter läggas in.

Text: Jennie Börs
 
Luxus CML 1246 (född 2007, e. Florencio I u. Boette ue. Bolero, uppf. Charlotte och Magnus Liliemark) rids av Anna Sundström som också äger hingsten tillsammans med Johannes Walter. På Luxus Facebook-sida delar ryttaren med sig av ett härligt träningsklipp, Hippson kontaktade Anna för att få veta mer.

Hej Anna! Luxus CML 1246 är ju känd som modell i Hööks-katalogen. Berätta, vad gör han förutom att stå modell?
– Luxus är en godkänd hingst som blev A-premierad tidigare i år. Han är också svårklasshäst i dressyr och har ett par placeringar i fälttävlan.

Ni varierar ju Luxus arbete i vardagen. Vilka inslag finns med?
– Stallet där Luxus står nu har varken ridbana eller ridhus. Därför blir de flesta passen ute på grusvägarna och på våren kan vi även rida i en av sommarhagarna. Ridhus kör jag till noll till två gånger i veckan. Jag hoppar honom inte själv längre på grund av en ryggskada, men till min hjälp har jag en av mina kompisar.

Varför är det viktigt att variera arbetet – och vilka fördelar ser ni?
– Det finns flera anledningar till att variera arbetet. Hållbarhet och hästens inställning samt motivation är det de flesta tänker på. Dessutom utvecklar man också nya sätt att göra och tänka kring övningar när man har begränsningar som lutning, åkrar i sidled, ojämnt underlag och så vidare i naturen.


Nog förekommer pass med matchande lindor och schabrak – men till vardags rids hingsten endast med benskydd fram.


Mer i Hippson-TV

Se klippet: Charlotte Fry tog hem guldet

Charlotte Fry och Glamourdale red in på VM-arenan till peppande kürmusik som publiken älskade. Se klippet på segerritten här.


Sett 12110 ggr

Återupplev Charlotte Frys VM-guldritt

Charlotte Fry med Glamourdale bjöd på en riktigt härlig uppvisning under måndagens Grand Prix Special i Herning och det räckte hela vägen till guldmedalj. Se och njut – en perfekt uppladdning inför den spännande upplösning i Grand Prix kür som börjar vid klockan 20. Vem tror du står högst upp på podiet i dag?

Till SVT Plays sändning från küren, start onsdag 19.55


Sett 1633 ggr

Kel och första pedikyren på samma gång

Sandra Åhs Nilsson läste artikeln om fölverkningen som gick fel och ville dela med sig av ett klipp där ett av hennes frieserföl verkas för första gången. Här är det söta Vienna af Aftonmora som verkas av Linda Karlsson för allra första gången. Man kan ana stoet i bakgrunden som håller ett vakande öga över det hela.


Sett 1057 ggr

Dante Weltino – en hjärtehäst: "Han vet att han är kung"

Therese Nilshagen och Dante Weltino har hängt ihop i många år. I ett nypublicerat klipp berättar hon om sin kärlek till hingsten och deras relation – som hon beskriver blir extra stark inför ett mästerskap.


Sett 2718 ggr

Att dansa tillsammans på stranden

En härlig ridtur på stranden är det nog få som tackar nej till. Här bjuds det dessutom på fina byten i varje – frågan är däremot, vem får högst betyg: den två- eller fyrbenta?

Länk till klippet


Sett 974 ggr

Stormen drog in över Moa Liljemarks gård: "Blev chockad över att vindarna var så kraftiga"

Moa Liljemark fick på nära håll bevittna det kraftiga oväder som slog till på sina håll i torsdags. Från stalldörren fångade hon vädrets makter på film – och för Hippson berättar hon om upplevelsen.


Sett 4088 ggr

Att bada tillsammans är det bästa som finns

Billdals ridklubb delar med sig av ett härligt klipp där tre-åringarna Liamoo och Hybrid har upptäckt hur kul det är att ha en bäck i hagen. Att bada tillsammans verkar vara det bästa som finns för att svalka sig i sommarvärmen. 


Sett 1761 ggr

Fina fyrbeningar kommer alltid sent

En, två, tre... åtta vita ponnyer! Sällskapets nionde medlem har dock inte lika bråttom, men nog är den söta åsnemaskoten i slutet värd att vänta på?

Länk till klippet


Sett 2615 ggr

Nostalgi: Se Isabell Werth och Satchmos världsrekordritt

Den legendariska hästen Satchmo har gått bort, 28 år gammal. Med tyska Isabell Werth i sadeln hade de stora framgångar på dressyrbanorna. De tog bland annat tre VM-guld vid VM i Aachen 2006. Valacken har levt pensionärsliv sedan 2011. I det här klippet från 2005 minns vi tillbaka till när ekipaget slog världsrekord på 79,958 procent. 


Sett 1223 ggr

Lekstund är den bästa stunden

Det krävs inte så mycket för att det här lilla fölet (e. Mr Vain u. Prada Prescelly ue. Sandro Ace, äg/uppf. Helena Söderberg) ska bli på gott humör. En boll i hagen, och så är det roliga fixat.


Sett 1013 ggr


Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 4

– TEMA: Ryttarfys
– Porträtt: Ingrid Klimke
– Travhoppa för styrka

– Lär hästen piaff
– Köp och import av iberiska hästar
– Bli en mästare på vattenhinder
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.