Hjälp Matilda att hitta hästen Helge

Hippson-TV

Nyheter

Publicerad: 2015-01-09

Hjälp Matilda att hitta hästen Helge

Hästen Helge sprang hemifrån på nyårsafton – skrämd av fyrverkerierna. Nu vädjar ägaren Matilda Gustafsson, bland annat genom det här inslaget i TV4:s Nyhetsmorgon, om hjälp med att hitta sin kära familjemedlem. Inte minst ber hon alla i Norrtälje-trakten med omnejd att hålla ögonen öppna.
  
Facebooksidan Hitta Helge  
  

Matildas efterlysning:

Hästen Helge blev jätterädd av alla nyårsraketer och sprang till skogs fem minuter över tolv på nyårsnatten och han är fortfarande borta! Han är en tioårig nordsvensk travare, van vi det mesta inklusive att dra vagn i stadstrafik och han är mkt snäll att hantera.
Han har bott nära en skjutbana och är van vid ljudet av skott. I år blev dock fyrverkerierna alltför intensiva för honom och han skenade chockad till skogs. Han har varit ute på Limmaren och sprungit, men såvitt vi vet har isen burit. Spår har setts runt en del kärr inne i skogen men vi har inte hittat honom någonstans. Han är i mycket god kondition och kan springa långt på kort tid.
Det kan även vara så att han har stannat i närheten och står och trycker i någon skog. Sökandet efter honom är intensivast i området kring Limmaren, mellan Hammarby och Sika, men han kan ha tagit sig betydligt längre vid det här laget. 

Vi är tacksamma för all information som kan hjälpa oss i sökandet efter Helge. För deltagande i sökandet och uppdatering följ oss på Facebook, via gruppen ”Hitta Helge!”. Om du rör dig mycket i ett visst skogsparti och kan hålla utkik efter spår av Helge så är det jättebra om du kan rapportera att området är avkollat och eventuella fynd. På så sätt kan vi tillsammans hålla koll på de stora skogspartierna, vilket är helt omöjligt för några enstaka personer.

Helikopter kommer deltaga i sökandet och förhoppningen är att vi inte ska hitta några vakar och att vi kanske skymtar Helge som är gulbrun till färgen och ganska stor. Om han står i någon dunge och gömmer sig kanske han skräms fram av helikoptern så att vi upptäcker honom.
Om du stöter på Helge och ser att han har grimman kvar på huvudet så är det bäst att prata lugnt, se ner i marken med sänkt huvud och röra sig stillsamt mot honom lite på snedden med ena axeln före och armarna hängande. På så vis undviker du att skrämma Helge. Låt honom nosa lite på axeln och tag sedan tag i grimman lugnt men ganska omgående. Han är nog fortfarande skärrad och lättskrämd.

Får du tag i grimman och kan hålla stadigt så bör det inte vara några svårigheter att hålla kvar honom då han är mycket lydig. Ring något av nedanstående nummer så kommer någon med grimskaft och hjälper till. Ser du honom och inte anser dig kunna fånga honom ring snarast något av nedanstående nummer och berätta var han är. Stanna lugnt på platsen för med lite tur stannar han nära dig och vi kan komma och hägna in honom. Vi räknar med att han fortfarande kan vara chockad och därför behöva lite tid på sig i en tillfällig hage i skogen för att sedan låta sig fångas. 
 
Ring: Polisen 11414


Mer i Hippson-TV

King Edward tillbaka på tävlingsbanan – i en 1,30-klass

Sedan världscupfinalvinsten i Riyadh i april har King Edward haft ett tävlingsbreak. På torsdagen var det däremot dags igen, när startade Henrik von Eckermann gjorde en mjukstart med sin guldhäst under tävlingarna hos Sentower Park i belgiska Opglabbeek.
– Även om Calizi var bra i dag med en andraplats i 1,50, så njöt jag verkligen mest i 1,30 med King Edward. Första klassen efter världscupfinalen och jag kunde inte haft en bättre känsla, skriver ryttaren på sin Instagram.


Sett 1395 ggr

Stinsen återförenas med stona på Lojsta hed

Förra helgen släpptes russhingsten Stinsen ut på Lojsta hed för andra sommaren på rad. Det var inte bara gamla bekantskaper han fick träffa, utan även sina nya avkommor.


Sett 2795 ggr

Indisk dressyrryttare redo för OS

Indien har fått sin första dressyrryttare någonsin till OS-tävlingarna i Paris 2024. Ryttaren heter Anush Agarwalla och är 25 år från Kolkata i Indien. Anush Agarwalla tävlade vid World Equestrian Games 2022 och var den första indiska dressyrryttaren, tillsammans med Shruti Vora, som tävlade i dressyr-VM. Han vann där en guldmedalj och en bronsmedalj i den individuella tävlingen i Equesterian Dressage vid Asian Games 2022. Han kvalificerade sig därmed för OS och fick en kvotplats för Indien i februari i år. OS i Paris 2024 kommer att vara första gången Indien deltar i dressyrtävlingen.


Sett 777 ggr

Förenklad hovtvätt med smidigt diskborste

Dressyrryttaren Ebba Nilsson har hittat en smart diskborste. Vatten och såpa hälls enkelt i behållaren, sedan kommer blandningen ut i borsten vid tryck på knappen som sitter uppepå.
– Det är väldigt smidigt att slippa ta med sig både en hink med vatten och såpa. Det räcker med bara den här, säger Ebba om sitt nya "stallhack" som används vid tvätt av hovarna.
Ännu har hon inte testat borsten till fler användningsområden, men hon gissar att den säkerligen kan passa bra för tvätt av exempelvis hinkar, benskydd med mera. Diskborsten kan köpas på Ikea och finns i två färger.


Sett 2007 ggr

Två pensionerad topphästar njuter på Grevlunda

I veckan meddelades det att Peder Fredricsons H&M Christian K pensioneras från tävlingsbanan. Nu tillbringas hans dagar i stora, gröna gräshagar på Grevlundagården – och det gör han i bästa sällskap av H&M All In och Flecu. Se det härliga klippet!


Sett 4113 ggr

Galoppiruetten – från 1960 till 2021

Utförandet av en galoppiruett har ändrats genom åren. Det visar klippet nedan, där en sammanställning av hur OS-guldmedaljörernas piruetter sett ut från 1960 till 2021. Kan ni notera skillnaden i utförande – och vilken är er favorit?


Sett 3825 ggr

Peder Fredricsons väg till världscupfinalen

Fallet på Stockholm stadion förra sommaren, och det missade EM:et till följd av fallet, fick Peder Fredricson att satsa på världscupen. I ett filmat FEI-reportage får tittaren följa hans resa till världscupfinalen i Riyadh, med bland annat en gedigen tillbakablick till Europafinalen i Göteborg.


Sett 2940 ggr

Amerikanska ryttaren briljerar på hoppbanan – utan träns

Brendan Wise tränslösa tävlingsrundor i halsring har fått stor uppmärksamhet. Med lätthet lotsar han sin 15-åriga valack Lyric genom hoppbanan. I en intervju berättar ryttaren att han hoppas inspirera andra.


Sett 9543 ggr

Hästen ska äta hö - då hoppar katten upp

En häst går lugnt fram i hagen för att mumsa hö. Överraskningen kommer när mulen nuddar höet och en katt hoppar upp. Kanske hade stallkatten hittat ett nytt sovställe eller kanske var det ett spratt. Resultatet blir detsamma då hästen hoppar högt. Se det roliga klippet.


Sett 11832 ggr

När hagkompisen får med tappskon in: "Är ett mysterium"

Med leriga hagar kan en och annan tappsko bli ett faktum och att leta hästskor är som bekant inte den roligaste sysslan. När Andy Gel tappat en sko fanns däremot den förlorade skon betydligt närmre än beräknat och på ett udda ställe: sittandes på kompisen Kapten Nemos täcke.
– Vi reagerade med ett skratt och funderade på hur det kunde hända. Vad som hänt har vi ingen aning om, men de måste ju vara att de lekt i hagen. Resten är ett mysterium, säger ägaren Madelen Bersås till Hippson.


Sett 9695 ggr


Senaste numretLäs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.