Hoppstjärnan Eric Lamaze kämpar mot hjärntumören – vann GP: "En dröm att vara tillbaka"

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2019-06-10

Eric Lamaze you are a hero 💪 Press Conference of the RBC Grand Prix - Spruce Meadows

Publicerat av Steve Guerdat Söndag 9 juni 2019

Hoppstjärnan Eric Lamaze kämpar mot hjärntumören – vann GP: "En dröm att vara tillbaka"

Den kanadensiska hoppryttaren Eric Lamaze kämpar mot en hjärntumör. Han var sjuk redan när han red VM i Tryon förra året, men det är först nyligen som han har kommenterat det offentligt. I helgen gjorde han en känslosam comeback i Spruce Meadows – och vann Grand Prix of Canada.

Helgens tävling i Spruce Meadows var den första sedan den 51-årige hoppstjärnan berättat om cancern offentligt. Under ett och ett halvt år har han kämpat mot sjukdomen. Efter VM i USA förra året tog han en paus från tävlingsbanorna under ett halvårs tid. I mars var han tillbaka och startade bland annat Global Champions Tour i Miami och i Windsor i England. Men målet har hela tiden varit att tävla i Spruce Meadows, platsen där han vunnit några av karriärens största segrar på hemmaplan. Att bara delta är en bedrift i sig, men Eric slog de andra ryttarna på fingrarna och vann RGC Grand Prix of Canada, tillsammans med hästen Chacco Kid.

"En dröm att vara tillbaka"
Eric har inte berättat vad det är för behandlingar som han har gått, eller går, igenom eller hur prognosen ser ut. Han säger till Calgary Sun att hans balans, energinivå och reflexer är påverkade.
– Nu handlar det om att försöka få tillbaka känslan och att känna mig konkurrenskraftig igen. Jag var inte borta så länge men att komma tillbaka var definitivt svårare än vad jag hade förväntat mig. Vi har haft våra strider, men här är jag och det gör mig väldigt glad, säger han till tidningen.
– Att vara här (Spruce Meadows, reds. anm) är en dröm, när jag ser tillbaka på det senaste året. Det är lite känslosamt.

Mållös Guerdat hyllar Lamaze
Eric har representerat Kanada under sju VM och tagit individuellt OS-guld 2008 och OS-brons 2016. Hans långsiktiga mål är att delta under OS i Tokyo 2020.
– Jag har inga ord. Det han har gjort är mer än vad någon annan atlet troligtvis gjort i sitt liv. Jag är hedrad över att ha honom som vän. Jag är så glad att se att han är tillbaka och att se honom vinna en klass som den här, säger Steve Guerdat, som kom tvåa med SWB-stoet Bianca efter Eric i Grand Prix-klassen (se intervjun ovan).

Till intervjun i Calgary Sun


Eric Lamaze under VM i Tryon. Foto: Tomas Holcbecher

Mer i Hippson-TV

De halvvilda fellponnyerna riskerar att dö ut

Den halvvilda fellponnyn lever fortfarande i frihet i Cumbria i norra England. Men allt färre är intresserade av att föda upp rasen i området och antalet ston är nere på cirka 150. Fell Pony Heritage Centre har därför dels startat en insamling, dels en stor utställning för att berätta om rasen. Man hoppas kunna öka intresset för dessa halvvilda hästar så att de inte dör ut. 


Sett 1966 ggr

När lastningen går alldeles av sig själv

Den här hästen måste verkligen gilla att åka lastbil. Den tar sikte på lastbilen på långt håll och går självmant hela vägen upp på lämmen. Det är inte alla som har det lika lätt med lastningen!


Sett 4183 ggr

Shettisen och influencern Teddy tar pulsen på ridsportens EM-grenar – på sitt alldeles eget vis

Måndag drar ryttar-EM i dressyr, hoppning och paradressyr i gång i nederländska Rotterdam. Veckan därpå är det dags för fälttävlans dito i tyska Luhmühlen.
  
Det internationella ridsportförbundet FEI laddar upp genom att låta ”Teddy the Shetland” (som har 127 000 följare
på Instagram) prova på livet som EM-häst. Som ni ser i klippet ovan gör han det på sitt alldeles eget vis…


Sett 2634 ggr

Terapihästen Misan lättar upp stämningen hos Morgonpasset

När terapihästen Misan och hennes ägare Caroline Lindblad besökte Morgonpasset i P3 mådde redaktionens medlemmar strax SÅ mycket bättre. En liten vit ponny kan lätta upp dåligt morgonhumör hos de flesta.
 
>> Lyssna på podden Morgonpasset i P3 och Misans besök i radiostudion


Sett 788 ggr

Fotboll är så mycket roligare om man är två (eller fler)

Den här miniatyrhästen går nyfiket fram när en boll kastas in i hagen. När kompisen kommer kanske det kan bli lite match också, eller vad tror ni?


Sett 2576 ggr

Peder Fredricson hoppas på fler EM-guld: "Svenska laget är väldigt starkt"

Inför EM i Rotterdam har FEI träffat Peder Fredricson, som reflekterar över 2017 års mästerskap i Göteborg. Regerande Europamästaren berättar att det var fantastiskt att vinna på hemmaplan och han hyllar sin partner H&M All In.
– Det är en fantastisk häst. Han kan sträcka ut sig över en bred oxer, hoppa högt över ett rättuppstående, han är snabb och modig. All In är allt man vill att en häst ska vara.
  
Peder blickar även framåt mot nästa veckas mästerskap, dit han åker med både H&M All In och H&M Christian K.
– All In har haft en fantastisk säsong. Är han i bra form är han en otrolig häst att rida under ett mästerskap, säger Peder, som också tror att det svenska laget har riktigt bra chanser att ta medalj:
– Svenska laget är riktigt starkt. Förra EM tog vi silver, det vore fantastiskt med ett guld.


Sett 2745 ggr

Häng med till Patrik Kittels "drömmiga" anläggning

I ett nästan 22 minuter långt videoreportage tar Matt Harnacke och Jesse Drent med tittaren till Patrik Kittels och Lyndal Oatleys nya ridanläggning. Hör dem berätta om bygget och visa det färdiga resultatet i klippet ovan.


Sett 7070 ggr

Kämpar för att mulor ska få fortsätta tävla dressyr: ”De är ju till hälften hästar och rids på samma sätt”

Vi har tidigare berättat om dressyrmulan Wallace, som från början var förbjuden att tävla men vars fans fick det brittiska ridsportförbundet att ändra reglerna för hur ”häst” definieras på tävling. I klippet ovan, filmat av BBC för ett år sedan, vinner han sin första klass.


Sett 6362 ggr

Måndagsfeeling med ponnyn Pedro i hagen: "Han trycker på snooze – om och om igen"

Den 22-åriga New Forest-ponnyn Pedro bor hos Johanna och hennes dotter Melina. Han är världens bästa läromästare åt Melina och älskar uteritter. Men kanske ännu mer älskar han att ta sovmorgon.
– Det han mest vill prioritera är att få sova ut på morgonen. Pedro gick rätt in i våra hjärtan och förtroendet fanns där nästan från dag ett. Och vem har hjärta när han ”pratar” med små grymt och pust att be honom vakna tidigt på morgonen? Man kan verkligen säga att Pedro trycker på "snooze". Om och om igen, säger Johanna, och delar med sig av ett härligt klipp.


Sett 4794 ggr

Minishettisen Blackis vilar lunch – ordentligt nerbäddad

Alexandra Furmans minishettis Blackis, två år, tycker att tuppluren efter lunch är viktig. Och nog blir det hela ännu mysigare om man bäddar ner sig med en filt.


Sett 2329 ggr