Inspireras av hoppryttaren Cornelia Ryléns sitsträning

Hippson-TV

Hippson Lifestyle

Publicerad: 2016-12-21

Publicerat av Cornelia Rylen den 18 december 2016

Inspireras av hoppryttaren Cornelia Ryléns sitsträning

När hoppryttaren Cornelia Rylén publicerade ett inspirerande klipp på sin Facebook-sida tog det inte lång stund innan tipset nådde oss på Hippson. I klippet rider hon nämligen utan stigbyglar och man kan inte annat än imponeras över hennes sits och lättridning. Vi kontaktade Cornelia för att få reda på mer om klippet. 

Text: Cajsa Ekström

Hej Cornelia, berätta om klippet. Vad går övningen ut på?
– Främst handlar det om kroppskontroll och balans. Man får inte hänga i hästens mun eller dunsa ner i sadeln för att man rider utan stigbyglar. 

Vad har du för tips till den som vill skaffa sig din kroppskontroll? 
– Nu har jag turen att få rida många och olika hästar varje dag, så jag får mycket "gratis" av det. Men det är bara att träna på. Jag rider inte mina hästar med kraft eller styrka utan ser till att ridningen går ut på kommunikation och förståelse, och för det krävs kroppskontroll. Sitsen brukar komma på köpet om man bara fokuserar på att förbättra sin ridning och samspelet med sin häst.
  
Rider du ofta utan stigbyglar? 
– Inte direkt, ett par gånger i veckan travar jag av någon häst utan. Men som sagt, då rider jag ungefär åtta-nio hästar om dagen.
  
Vad är det för häst du rider här?
– Det är min fantastiska Carina van de Zuuthoeve. Hon är åtta år och hoppar 1,50-klasser.
  
Berätta lite om dig själv för den som inte känner till dig!
– Jag är 22 år gammal och bor utanför Norrköping. Här driver jag eget företag där jag säljer St Hippolyts häst- och hundfoder samt jobbar med tillridning och försäljning av hästar. Dessutom håller jag mycket lektioner. Jag har ungefär tio-elva hästar på gården varav de flesta är mina egna. Jag har tävlat upp till 1,55 och hoppas kunna fortsätta med detta under många år framöver!

Cornelia Ryléns hemsida Mer i Hippson-TV

Överraskningsmulan Mulle Meck visar ny talang – drar vagn med stil

För fyra år sedan fick Lunds civila ryttarförening en oväntad sommarpresent när ponnyn Rut födde en mula. Mulle Meck har nu fått vänja sig både vid att ha en ryttare på ryggen och att löshoppas. Nu har han också blivit inkörd och i klippet ovan kan du se honom ute på tur.


Sett 3445 ggr

Små ponnyer leker med radiostyrd bil

Är det en hund? En katt? Nej, det är en radiostyrd bil som har letat sig in i ponnyernas hage hos Lavandin Equine LLC i USA. Bäst att kolla lite närmare – och att jaga ut den! 


Sett 5637 ggr

Jim Andersson: "Alla hästar kan, det är vi som måste lära oss av dem"

När Jim Andersson var barn tricktränade han hundar, duvor och shetlandsponnyn Doris. I dag driver han egen hästverksamhet på gården i Grängesberg, med 15 fyrbenta kollegor. Grunden till hans träningsfilosofi är frihetsdressyr, och i klippet ovan får vi se valacken "Piraten".
– Det är en dröm att få jobba med det man brinner för, säger Jim.


Sett 7044 ggr

Känslomässigt när Gal rider kür på Totilas son

Edward Gal var tårögd under sin kürritt vid årets nederländska mästerskap. Anledningen var att han red samma kür som han red med Totilas i VM i Kentucky för tio år sedan, där det blev guld. Han gjorde det på hingstens son nioåriga Glock's Toto Jr och deras kür belönades med hela 86,150 procent. I ett känslosamt inlägg på Facebook beskriver Edward Gal sina känslor, han skriver, bland annat: "Det var tio år sedan jag red den här küren – som har komponerats av Joost Peters – med Totilas i Kentucky. Jag trodde aldrig jag skulle rida den igen. Men i dag gjorde jag det med hans son och det var fantastiskt. Jag kände tårarna komma och var överväldigad när ni gav oss stående ovationer." Se ett klipp på ekipaget ovan.


Sett 7530 ggr

Hästen Cannon får massor av valppussar

Lina Dolk har med sig pappas lilla valp Pazz till stallet, det är en vit älghund-vaktel, som blivit bästis med hästen Cannon. Lina berättar att Cannon älskar att bli kliad i näsborrarna av stallets tvåbenta men att inget slår att gosa med valpen.


Sett 4402 ggr

Niklas Arvidsson hoppar ut från banan

Vid tävlingar i helgen slutade en av Niklas Arvidssons ritter inte riktigt som det var tänkt. Ett missförstånd och hästen valde att hoppa ut från banan.
– Jag skulle gå innanför men hästen trodde att den skulle hoppa oxern baklänges och sög tag i hindret. Jag var tvungen att styra undan och då hoppade den rakt ut, förklarar han för Hippson när vi når honom på telefon.
Både han och hästen klarade äventyret utan några komplikationer.
– Det var första gången jag red den mot klockan och den förstod inte. Som tur är var det inga barn eller människor i vägen så att gick bra och ingen skadade sig, säger Niklas och bjuder på klippet och sig själv.


Sett 56606 ggr

Måndag morgon och vardag igen för alla – liten som stor

Så var det måndag morgon igen och väckarklockan ringer – jobb och skola väntar för många. Och måste man så måste man – även om man är liten och söt som socker.


Sett 12149 ggr

Glada hästar och ryttare på jaktritt

I september är det många som väljer att ge sig ut på jaktritt. I Hallaröd deltog flera glada ekipage vid den ca två timmar långa uteritten med frivilliga hinder. Här bjuder Viveka Westergren på ett härligt klipp från ritten. Visst blir man sugen på att hänga med i full galopp?


Sett 9595 ggr

Som häst och katt = bästa vänner

När hästen Curre härom morgonen kom ut i hagen fick han sällskap vid vattentunnan av stallkatten. Sötaste vännerna, eller hur? Curre verkar trivas i kattens närhet, och vill gärna känna på den mjuka pälsen.


Sett 21061 ggr

Turboåke och Alva konditionstränar

Vi har fått möta det charmiga ekipaget Turboåke och Alva tidigare och nu är det dags igen. Alva ska debutera i fälttävlan i slutet av september. Det är Baståsens RK som arrangerar en minifälttävlan med alla tre momenten med. Alva har ridit några pay & jump men det här blir första gången i dressyr och terräng. I klippet konditionstränar de. Vi håller såklart tummarna för det söta ekipaget i fälttävlansdebuten.


Sett 16954 ggr