Isak rider ”fräsig” hopphäst för första gången: ”Han blev nog lite övermodig”

Hippson-TV

Hoppning

Publicerad: 2016-10-11

För första gången någonsin fick Isak efter mycket om och men prova att rida på en av mina hästar. Valet av häst var självklart eftersom Sally är världens snällaste. Åh herregud! Båda gjorde nog sitt bästa men nej, vi behöver helt klart en annan häst till Isak 😂 Han konstaterade efteråt att jag jag nog behöver "trimma till den där hästen lite innan Elmia" 😆

Publicerat av Manda Rautenberg den 3 oktober 2016

Isak rider ”fräsig” hopphäst för första gången: ”Han blev nog lite övermodig”

MEST TITTAT 2016 – PLATS 8
Detta klipp återpubliceras eftersom det var det åttonde mest tittade på Hippson.se under 2016.

Manda Rautenbergs man Isak är väldigt intresserad av hennes hästar, han följer gärna med på tävling och hjälper till. Isak har länge tjatat om att få rida en av tävlingshästarna – men när det väl blev av gick det inte riktigt som planerat.

Manda Rautenberg har ett gäng hästar som hon tävlar på olika nivåer. Hennes man, Isak, är väldigt intresserad av hästarna.
– Han följer med mig på alla tävlingar och hjälper till både på framhoppningen och med allt runt omkring, berättar hon.
  
Vill rida en tävlingshäst
Fram till häromdagen kunde Manda motstå Isaks tjat om att faktiskt få sitta upp på en av hennes tävlingshästar.
– Han fick fem ridlektioner på en ridskola av mig i julklapp som han tog och då hoppade han redan på andra lektionen. Men det var ju på en lugn och stabil ridskolehäst. Han är väldigt modig och att hoppa är något han verkligen vill göra. Men att rida på mina hästar har jag alltid sagt nej till, då de är ganska pigga och kanske lite för fina, säger Manda.
Till slut kunde hon som sagt inte säga nej längre. Den som fick ställa upp var stoet Casalca Z, en femåring efter Casall – Corrado I.
– Hon är helt otroligt snäll och väldigt lugn och säker, så jag sade att han kunde få skritta och trava lite på henne. Isak blev överlycklig så klart och var superladdad. Han skrittade runt några varv, över lite bommar och så där och allt gick bra, så jag sade att han skulle trava lite på en volt runt mig.
  
Casalca tyckte galopp – inte trav
Det var ungefär där det började gå lite överstyr. Manda kunde snabbt konstatera att även om Casalca är en väldigt lugn och snäll häst, så var hon tydligen lite för pigg för Isak. Hon ville helt enkelt galoppera i stället för trava.
– Det var inte meningen att det skulle bli galopp, inte för mig i alla fall, men Isak är nog lite övermodig och hade inte något emot gångartsbytet. Men det blev helt klart för svårt för honom att kontrollera galoppen, säger Manda, som hade väldigt svårt att hålla sig för skratt när hon filmade.
Nu får Isak och Manda börja leta efter en riktigt stabil läromästare i stället.
– Vi får hitta en häst som han kan lära sig på och så får vi se om han vill fortsätta efter det. Hans mål är Amatörtouren i Falsterbo, men efter ridpasset tror jag till och med att han insåg att Falsterbo-start 2017 blir ett för tight mål.
För Casalca väntar äventyr tillsammans med sin ordinarie ryttare. Manda ska rida henne i unghästklasserna på Elmia.
– Det ska bli riktigt roligt!

Mer i Hippson-TV

Tester av underlag ska minska skaderisken: ”Mäter vad hästen känner”

Under en tävlingsvecka, när flera hästar tävlar på samma underlag, är det viktigt att det är väl förberett och tas omhand under tiden. Detta för att kunna bibehålla en hög standard. Under EM i Rotterdam i somras träffade FEI den svenska forskaren Lars Roepstorff som berättade om den senaste utvecklingen inom tester av underlag på tävlingsarenor.
  
I detta klipp berättar Lars mer om hur underlaget kontrolleras för att leva upp till en viss standard – och visar en maskin som mäter vad hästen känner när hovarna landar på underlaget efter ett språng. Med hjälp av testerna vill man minimera risken för skador hos hästen, samtidigt som den ska kunna prestera. Missa inte det intressanta klippet!


Sett 1101 ggr

Putsa stövlarna som Beezie Madden

När den amerikanska toppryttaren Beezie Madden putsar stövlarna använder hon sig av så lite produkter som möjligt. I det här klippet visar hon hur hon, steg för steg, får den där riktigt glansiga finishen.


Sett 2467 ggr

När man är supersupersupertaggad på att få komma ut i hagen

Det här bedårande fölet, som i klippet bara är några dagar gammalt, tar internet med storm. Tehya och hennes mamma kunde inte komma ut i hagen dagen innan på grund av ett oväder. Så nu är fölungen verkligen ett litet energiknippe. Tehya och hennes mamma bor på Rainbow Meadows Equine Rescue i USA. De som driver stället tar hand om vanvårdade och övergivna hästar och ser till så att de kommer till bra hem i framtiden.


Sett 13245 ggr

Erica förverkligade drömmen – red utan sadel och träns: ”Jag har velat göra detta länge”

Hoppryttaren Erica Johansson tycker att det är viktigt att bygga en relation till sina hästar. Häromdagen tog hon det hela ett steg längre – och hoppade upp på sin tävlingshäst utan både sadel och träns. Här berättar hon mer om hur hon förverkligat drömmen.


Sett 4715 ggr

Dags för världscuppremiär – minns ni förra årets superstart?

I helgen är det äntligen dags. Världscupsäsongen drar i gång och precis som förra året går första omgången i Oslo. Ni minns väl hur bra det gick förra året? Då vann Douglas Lindelöw och Zacramento. I år är Douglas tillbaka i Norge. På plats finns även Peder Fredricson, Henrik von Eckermann och Evelina Tovek. Angelica Augustsson rider kringklasserna. SVT sänder direkt från alla världscuptävlingar i hoppning.


Sett 1242 ggr

Massor av fjordingar i ett spann

Här är ett ekipage med fjordingar i mängd – hinner ni räkna? Annars kan vi avslöja facit, hela tolv stycken är det, visst ser det läckert ut!


Sett 5616 ggr

Morgontrött? Ja, vissa mer än andra...

Äntligen är det måndag och en helt ny vecka! Men det är inte alla som studsar upp ur sängen fulla av energi på morgonen. Den här söta pållen vilar mulen i stallströet och har inga planer på att aktivera sig. Och visst ser det mysigt ut? Se klippet från den norska ryttaren Sandra Landås.


Sett 5963 ggr

Europamästarens hopp-elev får (nästan) en flygtur

Att man tränar för en av världens bästa ryttare är ingen garanti för att det aldrig går snett. Det här "fail-klippet" är upplagt av självaste Martin Fuchs från Schweiz, som vann individuellt guld på EM i Rotterdam i somras tillsammans med Clooney.
  
Instagram kommenterar Martin stilstudien på sin elev med ”Training by Fuchs!” och diverse emojis. Vi kan alltså konstatera att han har både humor och självdistans, den där Europamästaren!


Sett 9339 ggr

Därför är zebrafölet Tira svart med vita prickar

För några veckor sedan tog ett prickigt zebraföl vid namn Tira internet med storm. Att fölet är svart med vita prickar, i stället för klassiskt zebrarandigt, beror på en pigmentrubbning – i klippet ovan beskrivs genetiken bakom fenomenet. Dessutom bjuds vi på flera härliga bilder och på filmklipp med sötheten i egen hög "person".


Sett 4436 ggr

Patrik Kittel om GP-hästen: ”Ska kunna sträcka ut halsen precis som en unghäst”

Grand Prix, del 1: Det har äntligen blivit dags för den fjärde och sista säsongen av Patrik Kittels filmade utbildningsserie. Denna gång handlar det om den allra högsta tävlingsnivån, som Patrik vill avdramatisera lite grann.
– Vi ska jobba med det alla tror är det svåraste, men som jag ska försöka bevisa är lätt – Grand Prix! utbrister han.


Sett 1906 ggr


taggar


liknande webbartiklar


Mest sedda


Populära taggar