Jim Andersson: "Alla hästar kan, det är vi som måste lära oss av dem"

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2020-09-23

Jim Andersson: "Alla hästar kan, det är vi som måste lära oss av dem"

När Jim Andersson var barn tricktränade han hundar, duvor och shetlandsponnyn Doris. I dag driver han egen hästverksamhet på gården i Grängesberg, med 15 fyrbenta kollegor. Grunden till hans träningsfilosofi är frihetsdressyr, och i klippet ovan får vi se valacken "Piraten".
– Det är en dröm att få jobba med det man brinner för, säger Jim.

Text: Frida Bank
Foto: Foto

Jim Andersson är 24 år och på en hästgård i Grängesberg, Dalarna, tillsammans med sin partner Jessica Pettersson. Han har alltid älskat djur och redan som barn tricktränade han familjens schäfer, samt flera duvor. 
– När jag var åtta år gammal så insåg jag att djur betyder så mycket för mig, de är mitt allt och de ger så mycket tillbaka, säger han.
Efter att framgångsrikt tränat både hundar och fåglar provade han med shetlandsponnyn Doris.
– Hon lärde sig allt från att ligga ner till att buga och stegra, och på den vägen är det.
På gården har nu Jim 15 egna hästar av olika raser, samt bland annat getter, minigrisar och fåglar.
– Duvor är charmiga djur. Det är lite som en farm här hemma.

Ridskola med 70 elever
Hästverksamheten har varit en hobby under lång tid, men för tre år sedan startade Jim företaget NTF-Horses. Runt 70 elever tränar regelbundet på gården. Han åker också till olika delar av landet för att hålla kurser, han tar emot hästar för utbildning samt "problemhästar" som annars skulle ha fått somna in.
– I vissa fall var hästarna farliga för människan, folk har flugit in i sargen och hästar har skenat. Det är allt från dressyr- till ridskolehästar och det har varit jätteroligt att få hjälpa dem och att ge dem en andra chans. För mig gör det ingenting om det är en lång och slingrig väg, tid har ingen betydelse. Det går att hitta livsgnistan och att få fram en stjärna, gammal som ung, säger han.

Utan styrka och bestraffning
Jims träningsfilosofi bygger på ett partnerskap med hästen där avslappning, lekfullhet och glädje är grundstenarna. Han arbetar hästar både från marken och uppsuttet, samt hämtar inspiration från akademisk ridkonst. Både häst och ryttare ska hitta sin balans och lära sig att kommunicera med varandra. All träning sker utan bestraffning och ridningen ska ske utan att ryttaren behöver använda styrka.
– För mig är frihetsdressyr ett sätt att jobba naturligt med hästen. I min värld kvittar det om jag rider med eller utan sadel och träns, bärigheten hos hästen ska vara densamma. Jag skolar hästen till en hållbar häst som håller i många år. Sen är vi alla olika och man måste se till varje individ och häst, och helheten hos ekipagen. Alla hästar kan, det är vi som måste lära oss av dem.

Tränar flera hästar i grupp
I klippet ovan är det tioårige "Piraten" som tränar med Jim. Valacken kom till honom för två år sedan och hade då ingen erfarenhet av frihetsdressyr.
– Hans arbetsvilja och motivation i träningen är enorm. Han läser mig direkt och har alltid något nytt att visa under varje pass. Utan träns visar han verkligen vad frihetsdressyr betyder, han är helt fantastisk. 
Jim tränar också flera hästar samtidigt. "Gruppen", som han kallar det, består av en frieser, irish cob, haflinger, arab, welsh cob och PRE.
– Hästarna lever i flock tillsammans året runt. Att lära sig förstå och tolka dem är en viktig faktor, och vår resa börjar med att jag studerade dem i hagen. Innan man börjar jobba dem tillsammans är det viktigt att ha byggt upp en stadig grund med varje individ. Jag vill också lyfta fram att man inte behöver ha samma ras, utan att man kan jobba med flera olika.

Lär sig av sina djur
Jim menar att intresset för frihetsdressyr och en mer relationsbaserad träning ökar hela tiden, även på ridskolor. Hans mål framöver är att nå ut till fler och att hjälpa människor med deras hästar.
– Man får bra en fin och bra relation till hästen och lär sig förstå deras språk och hur de fungerar. Det är hästarna som visar mig vägen, det är lite av mitt motto. Att det är hästarna som lär mig.

Se när Jim tränar hästar i grupp:DRESSYRVECKA PÅ HIPPSON MARKET
Hitta din nästa dressyrstjärna på Hippson Market!

Ovan visas de sex senaste annonserna inom kategorin:
"Dressyr | Alla".
Har du en egen dressyrhäst att sälja?
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du säljer som privatperson eller som företag. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger en extra trygghet.
Publicerar du en annons under kategorin "Dressyrhästar" visas den just nu även på Hippson.se. Vill du ha hjälp med att komma med kan du kontakta: info@hippsonmarket.se


Mer i Hippson-TV

Lekfull stund med fåglarna i hagen

Vissa hästar blir rädda för fåglar, andra bryr sig inte alls. Den här hästen, som finns i USA hos Mary Beth, verkar tycka att ett helt gäng fåglar i hagen är det roligaste som finns och springer gärna runt och busar med dem! Spana in klippet ovan.


Sett 1560 ggr

Håll i fjädrarna – här kommer hopphästen Khaleesi

När stoet Khaleesi van den Blijkeer Z har siktat in sig på ett hinder spelar det ingen roll om duvor kommer i vägen. De får helt enkelt flytta på sig – illa kvickt! Se klippet på Angela Laschitza och hennes häst.
– När Khaleesi har förstått sitt uppdrag släpper hon inte fokus, det är ett sto med ett hjärta av guld, säger Angela, och berättar att de ser fram emot att komma ut på hoppbanorna nästa vår.
– Om inte corona stoppar tävlingarna, för duvorna hoppar hon tillsynes över.


Sett 34604 ggr

En badboll är hur kul som helst

Den här hästen kombinerar bad med lek och har med sig en gigantisk boll att leka med på stranden. Visst får klippet en att drömma om sommaren nu när höstmörkret har sänkt sig över oss.


Sett 3523 ggr

Luring, Phasanova och grävmaskinen

Maria Wieslanders två hästar, treåriga fjordingen Luring och ettårshingsten Phasanova, räds inte grävmaskinen. De tycker den är spännande värre och vill gärna vara med när det grävs.


Sett 9172 ggr

Härligt träningspass på stranden

Visst ser det alldeles underbart ut när de här hästarna får sin konditionsträning på stranden. Det är jockeyn Christian Williams med team som tränar hästarna på stranden vid Ogmore-By-Sea i Wales.


Sett 2186 ggr

Nostalgiklipp från SVT: Rolf-Göran Bengtsson möter Lennart Lindelöw på tävling

I väntan på att världscupen i hoppning förhoppningsvis ska komma igång bjuder SVT på ett arkivklipp från 1983. Det är den då 21-årige hoppstjärnan Rolf-Göran Bengtsson, som får se sig slagen av en annan stjärna – Lennart Lindelöw. Se det härliga klippet ovan.


Sett 3209 ggr

Hästarna står på rad – när älgen river staketet

Jessica Lindahl föder upp SWB-hästar hemma på gården på Tjörn. I dagarna såg hon plötsligt en älg springa in i sommarhagen och fastna i staketet. Den kämpade en kort stund för att ta sig loss, och travade sedan vidare till synes oskadd. Hästarna på gården följde händelsen med stor uppmärksamhet.
– 20 minuter tidigare hade jag pratat med min granne om att vi inte kommer släppa ut hästar där mer i år, och att vi ska ta bort staketet vid vägen i veckan. Efter älgens framfart så var det bara fem stolpar kvar att dra upp, säger Jessica.


Sett 51391 ggr

Bästa vänner delar på allt

De här två kompisarna delar lika när det bjuds på godis. Det är den danska hoppryttaren Agnes Donskov Lytzen som delat med sig av det kamratliga klippet på Instagram.


Sett 1441 ggr

Löshoppning ute i det fria med Giorgio Pagliaro

Den italienska hoppryttaren Giorgio Pagliaro är utbildad parelliinstruktör och bor utanför Verona. När han inte syns på hopptävlingar eller håller undervisningar på Liberty Stables kan man hitta honom ute i naturen med en häst. Som i klippet ovan, där löshoppning stod på schemat. Giorgio hopptränar hästar både uppsuttet och från marken. I klippet nedan hoppar han utan sadel och träns.


Sett 19210 ggr

När det är dags för söndagsmys

Vissa dagar har man bara bestämt sig – i dag ska det bli en lugn söndag. Jannike Lineruth delar med sig av ett klipp med hennes tävlingshäst i hoppning, Camiro 11 år, som gärna tar sig en härlig sovmorgon. 
– Jag hade varit iväg och tränat dagen innan. Tydligen tyckte Laban, som han kallas, att han hellre skulle ha en vilodag än en skrittur i skogen, berättar Jannike. 
Missa inte det söta klippet ovan!


Sett 26532 ggr