Johanna Due-Boje: ”Arbetet i stallet och på hästryggen är monotont – jätteviktigt att göra annat också”
Presenteras i samarbete med: Saab och Ridsportens Innovationer

Johanna Due-Boje: ”Arbetet i stallet och på hästryggen är monotont – jätteviktigt att göra annat också”

Hållbara ryttare 3, del 4: Det är dags för fjärde delen av serien Hållbara ryttare, där sitsforskaren Maria Terese Engell hjälper ryttarna i Saab Team Sweden Dressage med deras position i sadeln. Denna gång förklarar hon varför det är viktigt att fysträna sig själv – samt analyserar landslagsryttaren Johanna Due-Boje.

Maria Terese Engell inleder med att betona att fysisk träning är viktig för alla människor, oavsett ålder eller sysselsättning.
– Det gör oss mentalt vakna och kapabla att hantera exempelvis en arbetsdag.
När det gäller upplägg för ett träningspass till ryttare är det enligt henne helt avgörande vilken gren du sysslar med – exempelvis ställer hoppning och dressyr skilda krav på kroppen.
– Behöver du bättre fysisk styrka och kondition generellt, eller är du redan i bra form men vill hitta balansstrategier och koordinationslösningar? Ett träningspass behöver byggas upp helt individuellt, säger hon.
  
Kan ha väldigt långa karriärer
Dressyrryttarna Cecilia Bergåkra, Jeanna Högberg och Johanna Due-Boje berättar i denna del av serien hur de själva tränar utöver ridningen, detta är dock något samtliga av dem vill bli bättre på. Men så var det ju det här med tidsbristen…
Tina Due-Boje, som är landslagsledare för U25- och young rider-ryttarna, medverkar också. Hon påpekar att man inom ridsporten kan vara elitidrottare väldigt länge, du kan vara på topp när du är 55 eller till och med 60 år. Därmed är det är A och O att ta hand om kroppen långsiktigt, så att den håller länge. 
  
Viktigt att ta sig tiden
Slutligen är det dags för Johanna Due-Boje att få sin sits och hjälpgivning analyserad av Maria Terese Engell, samt att få individanpassade träningstips.
– Det är ett ganska monotont arbete man gör både i stallet och på hästryggen, så jag tror att det är jätteviktigt att göra annat också, funderar ryttaren och fortsätter:
– Man vinner i längden på att vara lite noggrann med annan typ av träning.
Inför Maria Tereses granskande ögon får Johanna sitta på en pilatesboll och där låtsas att hon rider en galoppsax, fast i slow-motion. Samtidigt analyserar sitsforskaren hennes hjälpgivning i detalj.
  
Gäller att justera rätt sak
Due-Boje har själv märkt att hennes vänsterhand kan krypa upp ibland i lite svåra situationer. Men Maria Terese menar att denna rörelse egentligen inte har med handen eller ens axeln att göra, utan att det handlar om hela bålen. Johanna får bland annat instruktionen att sänka revbenen på den sidan.
– Det gjorde jättestor skillnad i mitt tänk, kommenterar ryttaren entusiastiskt.

Del 3: Så blir du följsam i sadeln – som Jeanna Högberg
Del 2: ”Alla ryttare kan få förståelse för sin egen kropp”
Del 1: Landslagsryttare tar hjälp av forskning
Tidigare säsonger av Hållbara ryttare hittar du här
Läs mer om Maria Terese och hennes doktorsavhandling

Presenteras av Ridsportens Innovationer
Projektet Ridsportens Innovationer har som mål att bidra till utvecklingen av ridsporten med ny kunskap, innovativa idéer och metoder som är till stor nytta för ridsportens aktiva.
Läs mer på Innovare.se
Mer i Hippson-TV

Putsa stövlarna som Beezie Madden

När den amerikanska toppryttaren Beezie Madden putsar stövlarna använder hon sig av så lite produkter som möjligt. I det här klippet visar hon hur hon, steg för steg, får den där riktigt glansiga finishen.


Sett 1067 ggr

När man är supersupersupertaggad på att få komma ut i hagen

Det här bedårande fölet, som i klippet bara är några dagar gammalt, tar internet med storm. Tehya och hennes mamma kunde inte komma ut i hagen dagen innan på grund av ett oväder. Så nu är fölungen verkligen ett litet energiknippe. Tehya och hennes mamma bor på Rainbow Meadows Equine Rescue i USA. De som driver stället tar hand om vanvårdade och övergivna hästar och ser till så att de kommer till bra hem i framtiden.


Sett 5506 ggr

Erica förverkligade drömmen – red utan sadel och träns: ”Jag har velat göra detta länge”

Hoppryttaren Erica Johansson tycker att det är viktigt att bygga en relation till sina hästar. Häromdagen tog hon det hela ett steg längre – och hoppade upp på sin tävlingshäst utan både sadel och träns. Här berättar hon mer om hur hon förverkligat drömmen.


Sett 3423 ggr

Dags för världscuppremiär – minns ni förra årets superstart?

I helgen är det äntligen dags. Världscupsäsongen drar i gång och precis som förra året går första omgången i Oslo. Ni minns väl hur bra det gick förra året? Då vann Douglas Lindelöw och Zacramento. I år är Douglas tillbaka i Norge. På plats finns även Peder Fredricson, Henrik von Eckermann och Evelina Tovek. Angelica Augustsson rider kringklasserna. SVT sänder direkt från alla världscuptävlingar i hoppning.


Sett 1137 ggr

Massor av fjordingar i ett spann

Här är ett ekipage med fjordingar i mängd – hinner ni räkna? Annars kan vi avslöja facit, hela tolv stycken är det, visst ser det läckert ut!


Sett 5151 ggr

Morgontrött? Ja, vissa mer än andra...

Äntligen är det måndag och en helt ny vecka! Men det är inte alla som studsar upp ur sängen fulla av energi på morgonen. Den här söta pållen vilar mulen i stallströet och har inga planer på att aktivera sig. Och visst ser det mysigt ut? Se klippet från den norska ryttaren Sandra Landås.


Sett 5518 ggr

Europamästarens hopp-elev får (nästan) en flygtur

Att man tränar för en av världens bästa ryttare är ingen garanti för att det aldrig går snett. Det här "fail-klippet" är upplagt av självaste Martin Fuchs från Schweiz, som vann individuellt guld på EM i Rotterdam i somras tillsammans med Clooney.
  
Instagram kommenterar Martin stilstudien på sin elev med ”Training by Fuchs!” och diverse emojis. Vi kan alltså konstatera att han har både humor och självdistans, den där Europamästaren!


Sett 8707 ggr

Därför är zebrafölet Tira svart med vita prickar

För några veckor sedan tog ett prickigt zebraföl vid namn Tira internet med storm. Att fölet är svart med vita prickar, i stället för klassiskt zebrarandigt, beror på en pigmentrubbning – i klippet ovan beskrivs genetiken bakom fenomenet. Dessutom bjuds vi på flera härliga bilder och på filmklipp med sötheten i egen hög "person".


Sett 4355 ggr

Patrik Kittel om GP-hästen: ”Ska kunna sträcka ut halsen precis som en unghäst”

Grand Prix, del 1: Det har äntligen blivit dags för den fjärde och sista säsongen av Patrik Kittels filmade utbildningsserie. Denna gång handlar det om den allra högsta tävlingsnivån, som Patrik vill avdramatisera lite grann.
– Vi ska jobba med det alla tror är det svåraste, men som jag ska försöka bevisa är lätt – Grand Prix! utbrister han.


Sett 45 ggr

Dags för Nations Cup-final – kolla in terrängbanan

Årets Nations Cup-final i fälttävlan avgörs i Boekelo, Nederländerna, i helgen. Sverige har ett lag på plats. Kolla in terrängbanan i klippet från arrangören. 


Sett 1431 ggr