Johanna Due-Boje: ”Arbetet i stallet och på hästryggen är monotont – jätteviktigt att göra annat också”
Presenteras i samarbete med: Saab och Ridsportens Innovationer

Johanna Due-Boje: ”Arbetet i stallet och på hästryggen är monotont – jätteviktigt att göra annat också”

Hållbara ryttare 3, del 4: Det är dags för fjärde delen av serien Hållbara ryttare, där sitsforskaren Maria Terese Engell hjälper ryttarna i Saab Team Sweden Dressage med deras position i sadeln. Denna gång förklarar hon varför det är viktigt att fysträna sig själv – samt analyserar landslagsryttaren Johanna Due-Boje.

Maria Terese Engell inleder med att betona att fysisk träning är viktig för alla människor, oavsett ålder eller sysselsättning.
– Det gör oss mentalt vakna och kapabla att hantera exempelvis en arbetsdag.
När det gäller upplägg för ett träningspass till ryttare är det enligt henne helt avgörande vilken gren du sysslar med – exempelvis ställer hoppning och dressyr skilda krav på kroppen.
– Behöver du bättre fysisk styrka och kondition generellt, eller är du redan i bra form men vill hitta balansstrategier och koordinationslösningar? Ett träningspass behöver byggas upp helt individuellt, säger hon.
  
Kan ha väldigt långa karriärer
Dressyrryttarna Cecilia Bergåkra, Jeanna Högberg och Johanna Due-Boje berättar i denna del av serien hur de själva tränar utöver ridningen, detta är dock något samtliga av dem vill bli bättre på. Men så var det ju det här med tidsbristen…
Tina Due-Boje, som är landslagsledare för U25- och young rider-ryttarna, medverkar också. Hon påpekar att man inom ridsporten kan vara elitidrottare väldigt länge, du kan vara på topp när du är 55 eller till och med 60 år. Därmed är det är A och O att ta hand om kroppen långsiktigt, så att den håller länge. 
  
Viktigt att ta sig tiden
Slutligen är det dags för Johanna Due-Boje att få sin sits och hjälpgivning analyserad av Maria Terese Engell, samt att få individanpassade träningstips.
– Det är ett ganska monotont arbete man gör både i stallet och på hästryggen, så jag tror att det är jätteviktigt att göra annat också, funderar ryttaren och fortsätter:
– Man vinner i längden på att vara lite noggrann med annan typ av träning.
Inför Maria Tereses granskande ögon får Johanna sitta på en pilatesboll och där låtsas att hon rider en galoppsax, fast i slow-motion. Samtidigt analyserar sitsforskaren hennes hjälpgivning i detalj.
  
Gäller att justera rätt sak
Due-Boje har själv märkt att hennes vänsterhand kan krypa upp ibland i lite svåra situationer. Men Maria Terese menar att denna rörelse egentligen inte har med handen eller ens axeln att göra, utan att det handlar om hela bålen. Johanna får bland annat instruktionen att sänka revbenen på den sidan.
– Det gjorde jättestor skillnad i mitt tänk, kommenterar ryttaren entusiastiskt.

Del 3: Så blir du följsam i sadeln – som Jeanna Högberg
Del 2: ”Alla ryttare kan få förståelse för sin egen kropp”
Del 1: Landslagsryttare tar hjälp av forskning
Tidigare säsonger av Hållbara ryttare hittar du här
Läs mer om Maria Terese och hennes doktorsavhandling

Presenteras av Ridsportens Innovationer
Projektet Ridsportens Innovationer har som mål att bidra till utvecklingen av ridsporten med ny kunskap, innovativa idéer och metoder som är till stor nytta för ridsportens aktiva.
Läs mer på Innovare.se


Mer i Hippson-TV

Malin Baryard Johnsson om stallets superstjärnor

I den tredje delen av H&M we love horses Youtube-serie med Malin Baryard Johnsson om coronapandemin och tiden som varit berättar Malin mer om stallets hästar. Den givna superstjärnan är såklart H&M Indiana men Malin tycker att alla hästar är superstjärnor på sitt vis.
– Jag vill inte lyfta någon av dem, särskilt inte när de kan höra mig, säger hon med ett skratt.


Sett 1278 ggr

Det gäller att vara på sin vakt vid bräkande får

Ulliga och söta – så skulle nog vi människor beskriva ett får. Men när man som häst aldrig sett ett får tidigare i sitt liv, ja, då kan de faktiskt vara rätt skräckinjagande. Speciellt när de dessutom bräker högt!


Sett 12186 ggr

Stor glädje under Alexias, 5 år, första terrängträning: "Skrattade till och med i sömnen"

Femåriga Alexia satt på hästryggen redan innan hon kunde gå och lärde sig rida på mamma Anna-Carin Kolds storhäst. Hästarna har alltid legat henne varmt om hjärtat och i höstas började hon rida den 25-åriga ponnyn Samuraj.
– "Sammy" som han kallas är en riktigt läromästare med bakgrund på terrängbanan. Han är fortfarande "still going strong" och lär Alexia allt han kan samt ger henne ett fantastiskt självförtroende i ridningen, berättar Anna-Carin.
Alexia vill lära sig allt inom ridningen och rider Sammy ungefär tre dagar i veckan. I går, onsdag, gjorde de sin första terrängträning tillsammans.
– Sammy är helt klart hennes bästa kompis. Alexia var helt salig efter gårdagens träning, hon skrattade till och med i sömnen i natt. Jag som mamma fick mig dessutom ett ordentligt löppass och vi hade väldigt kul alla tre!


Sett 6592 ggr

När man hittat en alldeles egen leksak i hagen

Den här lilla ponnyn är otroligt nöjd med sin alldeles egna leksak i hagen. Ibland krävs det inte så mycket mer än en helt vanlig kon för att göra dagen komplett! 


Sett 8456 ggr

Varvar dressyrträningen med dans

Dressyrryttaren Elenore Simberg har sin bas i Skåne utanför Lund, där hon arbetar med utbildning och försäljning av dressyrhästar. 
Tillsammans med trettonåriga Dajhann (e. Quaterback) bestämde hon sig för att varva dressyrträningen med lite dans från marken. 
– Vi har ett speciellt band, han och jag, berättar hon. 


Sett 11466 ggr

Barbackagalopp i god balans

Den här lilla tjejen har verkligen bra balans! I en härlig galopp, barbacka på favorithästen, sträcker hon obekymrat ut armarna. Hur brukar ni träna för att hålla balansen?


Sett 3470 ggr

När man hittat en kompis i precis rätt storlek

Pitbullen Chance hittades vanvårdad och övergiven. Nu har han fått ett nytt hem, på The Peeps Foundation i USA. Det passar honom utmärkt, då han har en rad lekkamrater i samma storlek. Att de flesta av dem är miniatyrhästar verkar inte vara något problem. I klippet ovan visar minstingen Tank sin uppskattning. Se klippet nedan för mer info om hur The Peeps Foundation tar hand om övergivna och vanvårdade djur.


Sett 10857 ggr

Se Peders och "Charlies" omhoppning – pallplats i St Tropez

Peder Fredricson visade formen i Frankrike i helgen. I söndagens Grand Prix över 1,60-hinder blev han trea tillsammans med valacken Catch Me Not S. I klippet ovan kan ni se deras fina runda i omhoppningen, på tiden 38,86 sekunder. Steve Guerdat vann klassen.


Sett 2025 ggr

Kom nu kompis, så går vi!

För att vara fyrbenta vänner behöver man nödvändigtvis inte vara av samma art. Den här hunden tar med stor glädje med sig sin hästkompis ut på en promenad – och hästen följer snällt med.


Sett 8913 ggr

Hoppsan! – så kan det gå när fokus är på ekipaget

Den här mannen har fokus helt och hållet på barnet i sadeln på ponnyn. Det slutar med att han står på huvudet, allt fångat på film. Se det roliga klippet och glöm inte ljudet och hör det hjärtliga skrattet.


Sett 11809 ggr