Johanna Due-Boje: ”Arbetet i stallet och på hästryggen är monotont – jätteviktigt att göra annat också”
Presenteras i samarbete med: Saab och Ridsportens Innovationer

Johanna Due-Boje: ”Arbetet i stallet och på hästryggen är monotont – jätteviktigt att göra annat också”

Hållbara ryttare 3, del 4: Det är dags för fjärde delen av serien Hållbara ryttare, där sitsforskaren Maria Terese Engell hjälper ryttarna i Saab Team Sweden Dressage med deras position i sadeln. Denna gång förklarar hon varför det är viktigt att fysträna sig själv – samt analyserar landslagsryttaren Johanna Due-Boje.

Maria Terese Engell inleder med att betona att fysisk träning är viktig för alla människor, oavsett ålder eller sysselsättning.
– Det gör oss mentalt vakna och kapabla att hantera exempelvis en arbetsdag.
När det gäller upplägg för ett träningspass till ryttare är det enligt henne helt avgörande vilken gren du sysslar med – exempelvis ställer hoppning och dressyr skilda krav på kroppen.
– Behöver du bättre fysisk styrka och kondition generellt, eller är du redan i bra form men vill hitta balansstrategier och koordinationslösningar? Ett träningspass behöver byggas upp helt individuellt, säger hon.
  
Kan ha väldigt långa karriärer
Dressyrryttarna Cecilia Bergåkra, Jeanna Högberg och Johanna Due-Boje berättar i denna del av serien hur de själva tränar utöver ridningen, detta är dock något samtliga av dem vill bli bättre på. Men så var det ju det här med tidsbristen…
Tina Due-Boje, som är landslagsledare för U25- och young rider-ryttarna, medverkar också. Hon påpekar att man inom ridsporten kan vara elitidrottare väldigt länge, du kan vara på topp när du är 55 eller till och med 60 år. Därmed är det är A och O att ta hand om kroppen långsiktigt, så att den håller länge. 
  
Viktigt att ta sig tiden
Slutligen är det dags för Johanna Due-Boje att få sin sits och hjälpgivning analyserad av Maria Terese Engell, samt att få individanpassade träningstips.
– Det är ett ganska monotont arbete man gör både i stallet och på hästryggen, så jag tror att det är jätteviktigt att göra annat också, funderar ryttaren och fortsätter:
– Man vinner i längden på att vara lite noggrann med annan typ av träning.
Inför Maria Tereses granskande ögon får Johanna sitta på en pilatesboll och där låtsas att hon rider en galoppsax, fast i slow-motion. Samtidigt analyserar sitsforskaren hennes hjälpgivning i detalj.
  
Gäller att justera rätt sak
Due-Boje har själv märkt att hennes vänsterhand kan krypa upp ibland i lite svåra situationer. Men Maria Terese menar att denna rörelse egentligen inte har med handen eller ens axeln att göra, utan att det handlar om hela bålen. Johanna får bland annat instruktionen att sänka revbenen på den sidan.
– Det gjorde jättestor skillnad i mitt tänk, kommenterar ryttaren entusiastiskt.

Del 3: Så blir du följsam i sadeln – som Jeanna Högberg
Del 2: ”Alla ryttare kan få förståelse för sin egen kropp”
Del 1: Landslagsryttare tar hjälp av forskning
Tidigare säsonger av Hållbara ryttare hittar du här
Läs mer om Maria Terese och hennes doktorsavhandling

Presenteras av Ridsportens Innovationer
Projektet Ridsportens Innovationer har som mål att bidra till utvecklingen av ridsporten med ny kunskap, innovativa idéer och metoder som är till stor nytta för ridsportens aktiva.
Läs mer på Innovare.se

Mer i Hippson-TV

Pensionären Di Lapponia T har födelsedagskalas: "Ett fyrfaldigt leve"

Paulinda Fribergs topphäst Di Lapponia T fyllde 20 år i veckan. Det firades med morötter, födelsedagssång och kramar från syskonbarnen Saga och Hollie. Se det söta klippet ovan. Det var i samband med världscuptävlingarna i Göteborg förra året som stoet tackades av inför Scandinavium-publiken, efter en lång och framgångsrik tävlingskarriär. Paulinda har själv ridit in och utbildat stoet till högsta nivå, nu är Di Lapponia T dräktig med ingen mindre än Totilas.


Sett 1113 ggr

Vad bra att du har lärt hästarna att hoppa! Eller?

Hästarna Molly och Gem väljer själva i vilken hage de ska gå. Om de nu ens känner för att gå i en hage... Duktiga på att hoppa är de i alla fall, vilket de även visar när de tävlar fälttävlan tillsammans med ryttaren Persia Bhatia från Skottland.


Sett 3655 ggr

Se Douglas snabba omhoppning – vinner 1,50-klassen

Douglas Lindelöw vann lördagens fyrstjärniga 1,50-hoppning i Vejer de la Frontera i Spanien, med Casquo Blue. Se deras omhoppning i klippet ovan (bläddra i inlägget)! Dessutom blev det dubbelt svenskt på pallen, då Angelie von Essen knep andraplatsen med Cochella. Över 90 ekipage startade i klassen och även Alexander Zetterman, Sissela Smith och Antonia Andersson var placerade.
– Sverige är i bra form helt enkelt! Alla tycker det är väldigt skönt att vara i gång igen, säger Douglas till SvRF.Sett 601 ggr

Fredag, vårkänslor och spring i benen

Vad är härligare än ett urgulligt föl med spring i benen? Gör nu som fölungen och sätt full fart mot helgen. 


Sett 3772 ggr

Superman sitter och vilar sig i form

Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman "Sune", född 2019, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl. 
Han är en riktigt stilig kille och ett charmtroll är han också. Otroligt social, trevlig och älskar att gosa. Mot sina syskon är han dock en retsticka och busar ofta med dem. I framtiden väntar ett liv som dressyrhäst, berättar matte Linda Hansson som även är uppfödare till "Sune". 


Sett 16972 ggr

Dansar med islandshästar, hundar och hela stallgänget: "Oj så roligt!"

Dansutmaningen Jerusalema Challenge har genomförts över hela världen. I förra veckan delade Hippson ett klipp med Tågarpsortens ryttarförening som gör dansen uppsuttet till häst. Stallgänget hos Jamila Bergs islandshästar har också tagit fram dansskorna, och delar glädjen med både hundar och hästar.
– Vi gjorde denna och oj så roligt samtidigt som teambuilding! Vi utmanar alla som har inackorderade, säger Jamila.


Sett 31975 ggr

Vi börjar veckan med ett leende

Vad gjorde vi innan sociala medier kunde få de mest banala små vardagssaker att bli lustifikationer. Som när en söt liten häst får kicka igång veckan med sitt "skratt".


Sett 1274 ggr

Det ska böjas i tid det som krokigt ska bli

Det här lilla barnet har turen att han en moster som har en väldigt snäll häst. Så varför inte redan i väldigt unga år få prova på piaff och passage – då har man ju den rätta känslan redan från start …


Sett 6078 ggr

Kanske tur att snön är på väg bort

Pontus Hugosson har tidigare visat upp hur han testar skijoring hemma på gården. Han har dessutom tagit sig vidare i TV4:s program Talang tillsammans med söta Katitzi. Så kanske, med tanke på en eventuell finalplats, är det tur att snön är på väg bort i Västsverige. För senast gick skijoringen inte helt perfekt …


Sett 5104 ggr

Systrarna Bergåkra vloggar hos SVT

Den 23 februari är det premiär för systrarna Emilia och Olivia Bergåkras vlogg på SVT Barn och SVT Play. Det blir sammanlagt 12 avsnitt och givetvis medverkar även storasyster Cecilia och mamma Sigrid. Så häng med den hästtokiga familjen på tävling och i vardagen på gården i Hälsingland. 


Sett 2176 ggr