Johanna Due-Boje: ”Arbetet i stallet och på hästryggen är monotont – jätteviktigt att göra annat också”
Presenteras i samarbete med: Saab och Ridsportens Innovationer

Johanna Due-Boje: ”Arbetet i stallet och på hästryggen är monotont – jätteviktigt att göra annat också”

Hållbara ryttare 3, del 4: Det är dags för fjärde delen av serien Hållbara ryttare, där sitsforskaren Maria Terese Engell hjälper ryttarna i Saab Team Sweden Dressage med deras position i sadeln. Denna gång förklarar hon varför det är viktigt att fysträna sig själv – samt analyserar landslagsryttaren Johanna Due-Boje.

Maria Terese Engell inleder med att betona att fysisk träning är viktig för alla människor, oavsett ålder eller sysselsättning.
– Det gör oss mentalt vakna och kapabla att hantera exempelvis en arbetsdag.
När det gäller upplägg för ett träningspass till ryttare är det enligt henne helt avgörande vilken gren du sysslar med – exempelvis ställer hoppning och dressyr skilda krav på kroppen.
– Behöver du bättre fysisk styrka och kondition generellt, eller är du redan i bra form men vill hitta balansstrategier och koordinationslösningar? Ett träningspass behöver byggas upp helt individuellt, säger hon.
  
Kan ha väldigt långa karriärer
Dressyrryttarna Cecilia Bergåkra, Jeanna Högberg och Johanna Due-Boje berättar i denna del av serien hur de själva tränar utöver ridningen, detta är dock något samtliga av dem vill bli bättre på. Men så var det ju det här med tidsbristen…
Tina Due-Boje, som är landslagsledare för U25- och young rider-ryttarna, medverkar också. Hon påpekar att man inom ridsporten kan vara elitidrottare väldigt länge, du kan vara på topp när du är 55 eller till och med 60 år. Därmed är det är A och O att ta hand om kroppen långsiktigt, så att den håller länge. 
  
Viktigt att ta sig tiden
Slutligen är det dags för Johanna Due-Boje att få sin sits och hjälpgivning analyserad av Maria Terese Engell, samt att få individanpassade träningstips.
– Det är ett ganska monotont arbete man gör både i stallet och på hästryggen, så jag tror att det är jätteviktigt att göra annat också, funderar ryttaren och fortsätter:
– Man vinner i längden på att vara lite noggrann med annan typ av träning.
Inför Maria Tereses granskande ögon får Johanna sitta på en pilatesboll och där låtsas att hon rider en galoppsax, fast i slow-motion. Samtidigt analyserar sitsforskaren hennes hjälpgivning i detalj.
  
Gäller att justera rätt sak
Due-Boje har själv märkt att hennes vänsterhand kan krypa upp ibland i lite svåra situationer. Men Maria Terese menar att denna rörelse egentligen inte har med handen eller ens axeln att göra, utan att det handlar om hela bålen. Johanna får bland annat instruktionen att sänka revbenen på den sidan.
– Det gjorde jättestor skillnad i mitt tänk, kommenterar ryttaren entusiastiskt.

Del 3: Så blir du följsam i sadeln – som Jeanna Högberg
Del 2: ”Alla ryttare kan få förståelse för sin egen kropp”
Del 1: Landslagsryttare tar hjälp av forskning
Tidigare säsonger av Hållbara ryttare hittar du här
Läs mer om Maria Terese och hennes doktorsavhandling

Presenteras av Ridsportens Innovationer
Projektet Ridsportens Innovationer har som mål att bidra till utvecklingen av ridsporten med ny kunskap, innovativa idéer och metoder som är till stor nytta för ridsportens aktiva.
Läs mer på Innovare.se
Mer i Hippson-TV

Polishästen Jake dricker te varje morgon

Den engelska polishästen Jake har något gemensamt med sina brittiska kollegor: han älskar te. Varje morgon bjuder de tvåbenta kollegorna honom på en kopp och han reser sig inte upp ur sängen förrän han druckit upp varje droppe! Se det söta klippet ovan. 


Sett 338 ggr

Pensionerade topphästarna njuter i gröna hagar

På "Madden Mountain" får de pensionerade tävlingshästarna gå utomhus dygnet runt. Hör toppryttaren Beezie Madden berätta mer om sin filosofi – och se hästarna njuta till fullo av pensionen i det här härliga klippet.


Sett 4054 ggr

Tobbe Larssons hästar ”sjunger” i reklamfilmer på tv: ”Det gläder mig”

Tobbe Larsson firar som bekant 20 år som hästartist. Nu har hans fyrbenta vänner utvecklat oanade talanger – i reklamfilmer som kommer att visas i tv sjunger de nämligen. Eller?!


Sett 2402 ggr

Tullen går lös i skogen och kommer när matte ropar: ”Godis en bidragande faktor”

Mina Möllers fjording Kjensrud Tullen går lös med matte på promenad – och kommer på inkallning. Här berättar Mina mer om sin mycket speciella häst, missa inte det fina klippet ovan.


Sett 5695 ggr

Ägaren till Stockby ridskola: "Inget lämnar det här stallet just nu"

TV4 har besökt Stockby ridskola och pratat med ägaren Carl-G Leissner efter att en häst konstaterats ha EHV-1. Han berättar för reportern att personalen agerat precis som de ska och att inga hästar lämnar anläggningen och inga släpps in. Gittan Gröndahl, SVA, förklarar hur allvarligt läget är.


Sett 4462 ggr

Tiny Tink drömmer om att hjälpa tomten

Den brittiska djurvälfärdsorganisationen RSPCA har gjort en julig reklamfilm, för att få folk att donera så här i juletid. Den lilla ponnyn Tiny Tink drömmer om att få ingå i tomtens spann och hjälpa till att dela ut julklappar till alla behövande djur. Blir drömmen verklighet?


Sett 1309 ggr

Sprallig men kommer när matte ropar

Den här hästen har så mycket spring i benen och hagen är så stor. Men när matte ropar, då är det stopp och inkallning som med den mest väldresserade hund. Vem mer kan skryta med sådan pli på sin häst?Sett 16953 ggr

Ponnyn Gino satsar allt – hoppar över ridhussargen

I fredags skulle Linnea Rönneke motionera sin ponny Gino i ridhuset. Att han är en påhittig individ vet hon om, men det här var hon inte beredd på. Gino satsar nämligen järnet och flyger över ridhussargen. Som tur är klarade han sig helt oskadd.
– Jag blev så chockad. Helt tom. Jag bara sprang till honom, säger Linnea.


Sett 29318 ggr

Årets hästskötare Roberto Scherneck hyllas: "Tacksam att ha honom som vän och i mitt team"

I förra veckan fick Roberto Scherneck ta emot utmärkelsen Årets hästskötare under Ryttargalan i Stockholm. Roberto arbetar hos fälttävlansryttaren Sara Algotsson Ostholt, och är både en kär vän och kollega. I somras gjorde han en heroisk insats när ryttarens hästbuss började brinna på motorvägen. SvRF har besökt Sara och Roberto, som berättar om sitt arbete och om den fruktansvärda tragedin.


Sett 1258 ggr

Om du ska ramla av hästen inne på banan – gör det med stil!

Vi börjar veckan med ett häftigt klipp från den tyska fotografen Volker Brandt. Det visar hur ryttaren Hermann Schäls häst Calinka nitar rejält under en tävling i Neustadt för en dryg vecka sedan. Inte någon kul händelse i sig, men visst sitter ryttaren av rätt snyggt? Dessutom behåller han lugnet och klappar sin häst, som snällt står kvar vid hindret!


Sett 26816 ggr