Johanna Due-Boje efter sitsanalysen: ”Jag märker jättestor skillnad i min ridning”
Presenteras i samarbete med: Saab och Ridsportens Innovationer

Johanna Due-Boje efter sitsanalysen: ”Jag märker jättestor skillnad i min ridning”

Hållbara ryttare 3, del 6: Vi har kommit fram till näst sista delen av Hållbara ryttare, där sitsforskaren Maria Terese Engell coachar Johanna Due-Boje från Saab Team Sweden Dressage. Precis som tidigare handlar det om att förfina hjälpgivningen och känslan.

Maria Terese Engell inleder med att summera ryttarens biomekanik, som blir ganska komplex när man lägger ihop alla parametrar och kroppsdelar.
– Alla frågar mig vad som är viktigast, men för mig är allt lika viktigt! Det här är så individuellt – för någon ryttare är det bröstet som är avgörande, för någon annan bäckenet och för en tredje foten. Det finns inget facit så länge man jobbar med biologi, säger hon med ett snett leende.
  
En ångestknut som lossade
Vi får följa med när landslagsryttaren Johanna Due-Boje går från avsutten träning till uppsutten sitshjälp. Hon får bland annat jobba med att inte vika sig i högersidan och med att hålla huvudet rakt.
– Små justeringar gav stor skillnad i de olika rörelserna, berättar hon efteråt.
Johanna förklarar att hon tidigare har haft en ganska ångestfylld relation till slutorna, inte minst i trav. Men med detta sätt att tänka fick hon en aha-upplevelse.
– Jag har fått öva på hur jag ska sitta både på en boll och stående innan jag satt upp på hästen, så att jag hade en aning om hur jag skulle tänka från början. Och det blev ett jättehärligt flyt!
  
Hundra procent mer följsam
Hon tar med sig väldigt mycket från träningen med Maria Terese.
– Jag har blivit mer medveten om vad jag faktiskt gör med min kropp och märker jättestor skillnad i min ridning, säger Due-Boje och avslutar:
– Innan jag kom hit tyckte jag att jag hade en rätt så följsam sits. Men med små medel visade det sig att jag kunde bli hundra procent mer följsam i rörelserna. Det tyckte jag var jättehäftigt!

Del 5: Cecilia Bergåkra fick fokusera på bäckenet och fötterna
Del 4: ”Arbetet i stallet och på hästryggen är monotont”
Del 3: Så blir du följsam i sadeln – som Jeanna Högberg
Del 2: ”Alla ryttare kan få förståelse för sin egen kropp”
Del 1: Landslagsryttare tar hjälp av forskning
Tidigare säsonger av Hållbara ryttare hittar du här
Läs mer om Maria Terese och hennes doktorsavhandling

Presenteras av Ridsportens Innovationer
Projektet Ridsportens Innovationer har som mål att bidra till utvecklingen av ridsporten med ny kunskap, innovativa idéer och metoder som är till stor nytta för ridsportens aktiva.
Läs mer på Innovare.se

Mer i Hippson-TV

Peder Fredricsons väg till världscupfinalen

Fallet på Stockholm stadion förra sommaren, och det missade EM:et till följd av fallet, fick Peder Fredricson att satsa på världscupen. I ett filmat FEI-reportage får tittaren följa hans resa till världscupfinalen i Riyadh, med bland annat en gedigen tillbakablick till Europafinalen i Göteborg.


Sett 977 ggr

Amerikanska ryttaren briljerar på hoppbanan – utan träns

Brendan Wise tränslösa tävlingsrundor i halsring har fått stor uppmärksamhet. Med lätthet lotsar han sin 15-åriga valack Lyric genom hoppbanan. I en intervju berättar ryttaren att han hoppas inspirera andra.


Sett 8682 ggr

Hästen ska äta hö - då hoppar katten upp

En häst går lugnt fram i hagen för att mumsa hö. Överraskningen kommer när mulen nuddar höet och en katt hoppar upp. Kanske hade stallkatten hittat ett nytt sovställe eller kanske var det ett spratt. Resultatet blir detsamma då hästen hoppar högt. Se det roliga klippet.


Sett 10834 ggr

När hagkompisen får med tappskon in: "Är ett mysterium"

Med leriga hagar kan en och annan tappsko bli ett faktum och att leta hästskor är som bekant inte den roligaste sysslan. När Andy Gel tappat en sko fanns däremot den förlorade skon betydligt närmre än beräknat och på ett udda ställe: sittandes på kompisen Kapten Nemos täcke.
– Vi reagerade med ett skratt och funderade på hur det kunde hända. Vad som hänt har vi ingen aning om, men de måste ju vara att de lekt i hagen. Resten är ett mysterium, säger ägaren Madelen Bersås till Hippson.


Sett 9244 ggr

Den nya frisyren av hö gör viral succé

Den blivande travhästen Global Guideline gör succé på sociala medier i ett klipp där hon visar upp sin nya frisyr av hö. Klippet har blivit viralt och visades i dagens program av Hästonsdag. För Hippson berättar hästskötaren Sara Henriksson om klippet.


Sett 2552 ggr

Möt ponnyn som var den riktiga Sigge

Den vita ponnyn Sigge har förgyllt många lässtunder genom åren – och i år är det 20 år sedan den första boken kom ut. Vad alla kanske inte vet är att Sigges karaktär är hämtad från verkligheten. Se honom i klippet ovan som är ifrån 2016.


Sett 6795 ggr

Se ekipaget tävla dressyr med halsrem

Flanders Horse Expo hölls mellan den 23 och 25 februari i Belgien. Under söndagen reds en klass i dressyr där hästarna hade halsrem. Se klippet med ett av ekipagen. 


Sett 6363 ggr

Se 24-åringen ta sin första världscupseger

Lars Kersten från Nederländerna är blott 24 år gammal men i Scandinavium red han hem sin första vinst i världscupen inför en fullsatt arena. Strax bakom sig hade han inte bara en, utan två, meriterade svenska ryttare. Se segerrundan ovan!


Sett 1438 ggr

Alexander Zetterman imiterar välkända ansikten

Ryttaren Alexander Zetterman har många talanger, en av dem är att imitera andra. Här ser vi honom imitera flera välkända ansikten, bland annat Henrik von Eckermann. 


Sett 2797 ggr

Taymar Townsends superkraft

17- åriga Taymar Townsends har en egen metod för att plocka undan. Ingen är så stark och tidseffektiv som en hästtjej, det vet ju alla. 


Sett 5748 ggr


Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna

Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.