Hållbara ryttare 2, del 3: Vi har kommit fram till tredje delen i serien ”Hållbara ryttare”, om mental träning. Här berättar landslagsryttarna i Saab Team Sweden Dressage hur de omsätter sina mål och planer till verklighet.
Dressyrlandslagens mentala coach Kjell Enhager poängterar att du måste ha kul i din sport, annars kan du inte lyckas. Och målen får inte bli för abstrakta.
– Alla mål behöver omsättas i att jag kan se konkret beteende, då är det tillräckligt tydligt, säger han.
Seniorernas förbundskapten Bo Jenå tipsar om att lägga upp tävlandet i etapper, börja med en programridning innan du ger dig ut på stora tävlingar. Och landslagsstjärnan Patrik Kittel uppmanar oss alla att tro på oss själva, lyssna inte på dem som säger att du inte är bra nog.
Våga lämna tryggheten
Riktigt bra råd står GP-ryttaren och tränaren Johanna Due-Boje för. Hon nämner hur hon själv gjorde efter studenten, det vill säga flyttade utomlands för att befinna sig i en internationell prestationsmiljö under flera års tid.
– Viktigast är att hela tiden vara hungrig efter ny kunskap, att inte nöja dig med det trygga du har hemma, säger hon bland annat.
Hästen i första rummet
Young ridern Lina Dolk lyfter att du måste vara en god hästmänniska och se till hästens bästa för att nå framgång. Och så berättar hon att hon peppar sig själv med fina inspirationsfilmer de där dagarna då det känns lite tungt.
Slutligen är mästerskapsryttaren Tinne Vilhelmson Silfvén inne på lite samma spår som Lina, att hämta kraft ur relationen med hästarna:
– Hästarnas utveckling ger ny energi nästan varje dag. Känner man inte den energin ska man nog inte hålla på med det här.
Några tips för att uppnå dina mål:
Tidigare i serien:
Del 2: ”Flera kortsiktiga mål kan leda till det slutgiltiga målet”
Del 1: ”Lär dig få fram de tankar du vill ha, oftare!”
Trots att man är liten och ung kan man ha en stor karaktär och en stark vilja. Det visar inte minst den här lilla fölungen, som minsann inte tänker släppa fram någon annan till maten.
Karin Öljemarks uppfödning DeFino (u. De Chenta) blir fem i år och är tänkt att bli en framtida dressyrstjärna. Här får han träna att skutta över lite bommar och han tar sig an uppgiften med en något annorlunda stil. På ryggen sitter Johanna Svensson som jobbar hos Karin.
– Det är tur att han ska bli dressyrstjärna. Det är en häst som alltid är positiv och gör sitt bästa med en ärlig uppriktig inställning, skriver Karin till Hippson.
Det är inte svårt att förstå att det kan vara svårt för Evelyn att komma igång med mockningen av hagen när hon får så fint sällskap. Lilla söta miniatyrhästen Akilles vill hellre kela än mocka.
Ibland är det inte helt lätt att hänga med i svängarna när hästen bestämmer sig för vad som är ett potentiellt livsfarligt monster. Som när det är en helt ofarlig krukväxt vid dressyrbanans vita staket.
Johans son Filip rider och hoppar med egna ponnyn Colt. Det har blivit många timmar på läktaren som ponnyförälder men ändå fick han höra av sonen att han inget kan.
– Och det stämmer ju, jag visste ju inte hur det känns att rida eller hoppa hinder, säger Johan som helt enkelt tog och köpte en häst för att lära sig och kunna förstå sonens intresse – och för att utmana sig själv.
Den här hästen vet verkligen hur man njuter av söndagsmys. Kolla in det roliga klippet där människan äntligen har förstått var det är skönast att bli kliad!
Visst blir arbetet så mycket lättare och roligare om man får lite hjälp. Frågan är om det går så mycket snabbare när det är hästen som står för sopandet.
Har du också träffat en häst som biter och drar i hagkompisens täcken? Peder Fredricsons mästerskapshäst All In är känd världen över för sina prestationer på tävlingsbanan. Hemma på Grevlunda blir det bus i hagen med kompisen Flecu. Se det härliga klippet ovan, där kompisarna testar täckets hållbarhet!
I det här Tik-tok-klippet har den som gjort det verkligen hittat rätt låt för tillfället. Är det fler som känner igen sig i att man har mer hö på och i kläderna än i höpåsen man försökt packa.
Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!