Jonna tar utmaningen till en helt ny nivå: ”Det var lättare än jag trodde”

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2020-04-15

Jonna was playing with Eamonn on the adventure park today. Trying to do @hedincarl challenge 😅 #toiletpaperchallenge #equestrian #connemarapony #eamonntheoneandonly #connemara @jonna_horsevision

Publicerat av Horse Vision AB Lördag 11 april 2020

Jonna tar utmaningen till en helt ny nivå: ”Det var lättare än jag trodde”

Ryttaren Jonna Dahlgren, 15 år, har tagit det här med att balansera toapappersrullar till en helt ny nivå. Med sin ponny ”Sparven” tar hon sig igenom en hinderbana – utan sadel och träns – balanserandes toarullar i ena handen. Missa inte det imponerande klippet.

Text: Ida Röök

Jonna Dahlgren bor med sina föräldrar på en gård i Hällekis. Där driver de sin verksamhet med frihetsdressyr och toleransträning i fokus, via företaget Horsevision. Jonna började träna frihetsdressyr för ungefär tre år sedan och tillsammans med connemaraponnyn Asasara Eamonn, även kallad Sparven, har hon kommit långt.
– Jag fick honom av mina föräldrar och eftersom min mamma Rebecca jobbar mycket med frihetsdressyr kände jag att jag också ville göra det. Sparven är väldigt snäll och när man börjar träna frihetsdressyr måste man ta lite i taget. Jag började introducera saker lite lugnt och sedan berömmer jag honom mycket, säger Jonna, som nu tränar för att få ett ännu bättre samspel med sin häst.

Många reaktioner
I spåren av coronakrisen och det faktum att många är isolerade har en del olika utmaningar dykt upp på sociala medier. En av dem, "toapappersutmaningen", har blivit väldigt populär och ryttare visar diverse färdigheter medan de balanserar en stapel med toarullar i ena handen. Bland annat har dressyrryttaren Carl Hedin delat klipp när han tar sig an utmaningen.
– Jag såg den på Instagram och tänkte att jag ville göra något liknande. Så när vi hade banan framme ville jag testa. Det var lättare än jag trodde och väldigt roligt, säger Jonna.
Klippet lades upp på Instagram och fick mängder med positiva reaktioner.
– Det är många som har kommenterat och gillat filmen. Det känns kul så klart.


Tidigare på Hippson.se:
Carls utmaning: "Visa mig vad ni kan göra med en häst och ett par toarullar”


Mer i Hippson-TV

Malin Baryard Johnsson gästar podcast

När Malin Baryard Johnsson gästar Framgångspodden delar hon med sig av sin resa till världseliten och lärdomarna som hon lärt sig genom åren. Hon berättar om sina rutiner, sitt tankesätt och inte minst om minnena med legendaren Butterfly Flip ”Flippan”.


Sett 458 ggr

Varför inte ta sovmorgon en måndag?

Ibland är måndagen lite trögstartad och den här hästen har bestämt sig det blir minsann sovmorgon i dag! Se det söta klippet med ljud på för bästa måndagsfeeling. 


Sett 1702 ggr

När åskådaren gör den klassiska "hopp-dansen"

Visst har vi alla sett dem på tävlingar någon gång – de engagerade åskådarna som bara vill hoppa med hästen i alla språng de ser. Känner du någon som gör den klassiska "hopp-dansen" på tävling?


Sett 4573 ggr

Polishästarna njuter av ridtur i havet

Äntligen är det dags! Som vi har längtat efter sommarsäsongen med mysiga ridturer i havet. Polishästarna i Skottland njöt av ett träningspass i havet tillsammans nyligen. Visst ser det härligt ut?


Sett 1115 ggr

Snor kompisens mat när den egna tagit slut

Vad ska man göra när man fortfarande är hungrig, men maten är slut? Den här smarta hästen har kommit på hur man kommer åt kompisens mat – så var problemet löst!


Sett 3517 ggr

Baloo, 31, vet hur man kliar sig på bästa sätt

Petra Miltons ponny Baloo, 31 år, har lärt sig mycket genom åren bland annat hur man kliar sig för bästa möjliga effekt. Hos familjen Milton har han bott sedan han var 20 år och Petras dotter då var fyra. 
– Han är världens bästa barnponny som lärde henne att bli trygg med hästar. Nu hjälper han till att klippa gräsmattan och passar då på att klia sig, säger Petra. 


Sett 3704 ggr

Bonamour vet att vila sig i form

Patrik Kittels tävlingshäst Bonamour vet att inte stressa upp sig. Här vilar han sig högljutt i form inför förra helgens världscuptävlingar i Ungern. Där red ekipaget hem dubbla segrar, både i GP och GP kür så det är helt tydligt en uppladdning som fungerar. Se klippet och glöm inte att sätta på ljudet.


Sett 9002 ggr

Årets räddning på hoppbanan

Den ukrainska ryttaren Kateryna Downer står nog för årets hittills snyggaste räddning. Eller vad tycker ni? Enligt information fortsatte de ritten efter detta missödet och var felfria på resten av banan.  


Sett 19823 ggr

Sagan om Charlotte Dujardin och Valegro

År 2007 parades dressyrryttaren Charlotte Dujardin ihop med valacken Valegro - och resten är dressyrhistoria. I detta klipp från FEI Icons får vi återuppleva minnena de skapade. Charlotte berättar även om deras otroliga band samt om det känslosamma avslutet. 


Sett 1999 ggr

"Försök att vara lite som Sara"

Yasin är blind och kom som flykting till Sverige från Syrien för sju år sedan. För tre år sedan var han med om ett möte som förändrade hans liv, han träffade ridläraren Sara. I dag rider och hoppar han regelbundet, sköter stallsysslorna och drömmer om en egen häst. När han frågade Sara om han kunde få rida var det självklara svaret ja.
– Om inte han ser funktionshindret ska ju inte jag göra det, säger Sara i ATG:s klipp ovan.
– Till andra ridlärare, det går kanske inte att helt vara som Sara men försök vara lite som Sara. Låt era elever testa, ge dem möjligheten, säger Yasin som av ATG drömfond har fått tolv privatlektioner för Sara.


Sett 5250 ggrAktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 2

– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen

– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Lär hästen byta för hjälpen
Jessica Nordin svarar
Föräldrarollen som tränare?
Jessica Nordin svarar
Hjälp, min häst biter sönder sin hagkompis täcken!
Elke Hartmaan svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.