Hållbara ryttare 2, del 1: Andra säsongen av serien "Hållbara ryttare" handlar om mental träning och personlig utveckling. Vi får följa hur ryttarna i Saab Team Sweden Dressage, alltså landslagen i dressyr, tränar för att må bra och för att uppnå sina drömmar och mål. Detta under vägledning av den meriterade coachen Kjell Enhager.
Första delen av serien, som du kan se ovan, är en introduktion till vad mental träning kan hjälpa dig som ryttare med. I kommande delar bjuder landslagsryttarna, tillsammans med Kjell Enhager, på konkreta träningstips. Detta i form av praktiska verktyg och metoder för hur du hanterar tankar, känslor och tillstånd.
Ta ansvar för dina känslor
Kjell Enhager anser att alla ryttare, oavsett nivå, borde träna mentalt:
– Det mental träning och personlig utveckling ofta handlar om är att jag lär mig få fram de tankar jag vill ha, oftare. Och att jag lär mig hur jag faktiskt kan minska de tankar och känslor jag inte vill ha. Hur kan jag själv ta ansvar för mina tankar och känslor?
I klippet ovan berättar toppryttarna Patrik Kittel, Rose Mathisen, Tinne Vilhelmson Silfvén, Therese Nilshagen, Antonia Ramel och Johanna Due-Boje vad mental träning har betytt för dem.
– Jag hade väldigt stora problem med nervositet tidigare, så att jag i stort sett inte kunde handla inne på banan. Mental träning har gjort jättemycket för min utveckling som ryttare, säger exempelvis Antonia.
Patrik Kittel om rosa ballonger
Även den yngre generationen finns med i satsningen, bland annat berättar ponnyryttaren Meja Karlsson hur den mentala träningen hjälpte henne under EM förra året. Och både U25-ryttaren Cecilia Bergåkra, young ridern Lina Dolk och landslagsledaren Pytt Hamberg delar med sig av sina erfarenheter.
Missa förresten inte att se del 1 ända till slutet, för där tipsar Patrik Kittel om Kjell Enhagers superknep ”Rosa ballonger”:
– Om man har ett problem eller blir lite irriterad på något, då ska man släppa en ballong i luften och ”Plong!” försvinner den. Skulle jag till exempel bli tre minuter försenad tänker jag ”Rosa ballong!” så försvinner den tanken, skrattar landslagsstjärnan.
Vad mental träning kan hjälpa en ryttare med:
Lövsta tar sin satsning Lövsta Future Challenge för unga dressyrhästar till USA, det berättar Tinne Vilhelmson Silfvén i ett klipp på Facebook. Lövsta Future Challenge Dressage US kommer att hållas i Wellington under Adequan Global Dressage Festival 2020. Det blir åtta nationella kvaltävlingar och en final på tävlingsplatsens internationella arena.
– Vår förhoppning är att det här initiativet ska ge hästar en chans att få värdefull rutin och erfarenhet, skriver Lövsta på hemsidan.
Kylan och vintern gör intåg i flera delar av landet – och fälttävlansryttaren Pontus Hugosson återspeglar årstiden i ett träffsäkert klipp. Med många lager kläder kan lätt känslan av att förvandlas till en osmidig Michelingubbe uppstå, känner du igen dig?
Emmie Eriksson jobbar som hästskötare hos Stina Lillje. I stallet har de just nu en riktig buse, valacken Li Special har kommit på ett alldeles eget ”partytrick” – att öppna boxdörren för att komma åt maten utanför. Se klippet ovan.
Emmie berättar att Li Special, som kallas Muzze, ständigt är hungrig och rätt rund om magen.
– Vi vet inte riktigt hur han har listat ut detta, men han är en riktig buse. För att hålla honom i boxen stänger vi nu gallret så att han inte kommer åt pluppen för att öppna dörren. Han går ute i hage hela dagarna med sina tre kompisar och kommer in sist av alla, säger hon.
När matte lägger en godisbit lite på håll är den här hästen inte sen med att enkelt "fiska in" den. Allt som behövs är ett kast med grimskaftet, sedan är det bara att dra in fångsten.
I helgen var det dags för P.S.I-auktionen i Tyskland, som i år firade 40-årsjubileum med försäljningsrekord. 49 hästar såldes för sammanlagt över 19 miljoner euro.
Den dyraste dressyrhästen blev fyraårige hingsten V-Plus Gold (e. Vivaldi – Fürst Romancier) som gick för 1,3 miljoner euro. Det motsvarar cirka 13 695 000 svenska kronor. Köpare var Grand Ducal Dressage i Luxemburg. Frederic Wandres kommer att fortsätta rida hingsten med målet att kvala till unghäst-VM, skriver Eurodressage.
Trött på att nära och kära ringer och jagar dig när du är i stallet? För det går ju faktiskt inte att skynda, när vi tar hand om våra bästa vänner på fyra ben. Johanna Lassnack och Ryttarinspiration har gjort ännu ett träffsäkert klipp – för visst känner ni igen er?
Den italienska hoppryttaren och natural horsemanship-instruktören Giorgio Pagliaro visar i det här klippet upp hur han ibland löshoppar sina hästar. Här är det hästen Zeus som visar upp sina talanger.
För en vecka sedan vann danska dressyrstjärnan Cathrine Dufour och hennes Atterupgaards Cassidy Saab Top 10 i Friends arena, före självaste Isabell Werth på Weihegold. Ett par dagar senare rapporterade vi att Cathrine inleder ett samarbete med hoppryttaren Rasmine Roesdahl Laudrup, de kommer att träna tillsammans och har köpt ett par hopphästar ihop.
Att samarbetet inspirerar ger Catherine prov på i sociala medier, i klippet ovan får vi se härliga topphästen Cassidy skutta över ett par småhinder. Hellre än bra kanske, men visst ser han rätt nöjd ut?
Mattes kommentar på Instagram är:
"Last weekend TOP10 winner... Today jumping pony 😂🦄 @rasminelaudrup tried to learn us a few tricks, but Cassidy had his own idea about how to do it 😂⚡️ #dufourdressage #havefun #tophorse #newjumpingprospect?"
Att ha håret uppsatt i en "hästsvans" har de flesta hört talas om. Den här frisören har dock tagit "hästfrisyrer" till en helt ny nivå. Vad tycker ni? Se klippet ovan!
Den engelska polishästen Jake har något gemensamt med sina brittiska kollegor – han älskar te. Varje morgon bjuder de tvåbenta kollegorna honom på en kopp och han reser sig inte upp ur "sängen" förrän han har druckit upp varje droppe! Se det söta klippet ovan.
STORA JULNUMRET!
– Porträtt: Kyra Kyrklund
– Tema: Lösdrift
– Lisen om banhoppning
– När hoven blir sjuk
– Massor av julklappstips
...och mycket mycket mer
Läs numret i det digitala arkivet