Kvarka gav invärtes bölder, krävde två operationer

Hippson-TV

Artikel

Publicerad: 2022-12-27

Kvarka gav invärtes bölder, krävde två operationer

Det lilla shetlandsstoet Trottinette drabbades av kvarka. Efter att hon tillfrisknat från den akuta infektionen så hade hon fortfarande svårt att andas. Teamet på den belgiska veterinärkliniken Equitom delar med sig av några av deras mer speciella fall. Känsliga tittare varnas för att denna video kan upplevas som obehaglig då det är ganska närgånget filmat från operationen med bilder på både det som plockas ut, böldrester och kondroider.  

Video: Equitom Equine clinic

Länk till videon på instagram

I videon visas vätska och uttagna rester som blåa, detta kommer från ett filter som finns på Instagram. Den sociala mediesiten instagram har för vana att plocka bort och dölja innehåll med blod oavsett sammanhang. För att få videon att ligga kvar är ett blått filter applicerat. För känsliga tittare kan det ändå vara för mycket.

Klinikens berättelse om operationen i översättning*) 

Ovanliga följdsjukdomar av kvarka

Kvarka är en sjukdom som orsakas av en bakterie som kallas Streptococcus equi. I allmänhet ger denna sjukdom bölder i höjd med lymfkörtlarna vid halsfickorna (guttural pouches) eller emellan ganascherna. Kliniska tecken är snor och slem från näsan och feber. Dränering av bölder och en behandling med antibiotika är botande i de flesta fall.

Den här ponnyn remitterades till kliniken med andningsljud. Endoskopier och röntgenbilder bekräftade sammanpressningen av nasofarynx (området mellan den bakre näsöppningen och svalget) och den första delen av luftstrupen. Men det viktiga var att öppningen av halsfickorna inte längre var tillgänglig för åtkomst via endoskopi. Ultraljudet låter oss äntligen lokalisera en första böld som öppnades med en första stående operation. Provet av var och innehåll bekräftade att det fanns bakterien för kvarka  Streptococcus equi. Flera kondroider (förtjockade varstenar) togs bort.

Tyvärr förbättrade operationen inte andningsproblemen och därför gjordes en datortomografi för att precisera diagnosen. På CT-skanningen var en annan stor böld synlig ovanpå halsen. En andra operation under allmän anestesi var nödvändig för att ta bort denna enorma böld.

Denna operation måste utföras under generell anestesi för den känsliga lokaliseringen av bölden, med många blodkärl och nerver runt omkring. En tillfällig trakeotomi utförs också för att lindra ponnyns andning.

Tack till hennes ägare för den goda omvårdnaden som de ger henne!

*) Översättningen är inte gjord av veterinär utan en grov översättning av sammanhanget, vissa termer kan därför vara felaktigt beskrivna.


Mer i Hippson-TV

Helsyster till H&M All In såld på auktion – för cirka 600 000 kronor

Genom åren har det fötts ett antal hel- och halvsyskon till legendariska H&M All In. I april föddes helsystern Katinka Viktory Z (e. Kashmir van Schuttershof u. Fortune ue. Andiamo) – och i helgen auktionerades stofölet ut i Tyskland. 52 000 euro landade det vinnande budet på, alltså 598 000 svenska kronor. Om hon spår en lite framgångsrik karriär som sin nu 18-årige storebror återstår att se! 


Sett 1913 ggr

King Edward tillbaka på tävlingsbanan – i en 1,30-klass

Sedan världscupfinalvinsten i Riyadh i april har King Edward haft ett tävlingsbreak. På torsdagen var det däremot dags igen, när startade Henrik von Eckermann gjorde en mjukstart med sin guldhäst under tävlingarna hos Sentower Park i belgiska Opglabbeek.
– Även om Calizi var bra i dag med en andraplats i 1,50, så njöt jag verkligen mest i 1,30 med King Edward. Första klassen efter världscupfinalen och jag kunde inte haft en bättre känsla, skriver ryttaren på sin Instagram.


Sett 2188 ggr

Stinsen återförenas med stona på Lojsta hed

Förra helgen släpptes russhingsten Stinsen ut på Lojsta hed för andra sommaren på rad. Det var inte bara gamla bekantskaper han fick träffa, utan även sina nya avkommor.


Sett 2887 ggr

Indisk dressyrryttare redo för OS

Indien har fått sin första dressyrryttare någonsin till OS-tävlingarna i Paris 2024. Ryttaren heter Anush Agarwalla och är 25 år från Kolkata i Indien. Anush Agarwalla tävlade vid World Equestrian Games 2022 och var den första indiska dressyrryttaren, tillsammans med Shruti Vora, som tävlade i dressyr-VM. Han vann där en guldmedalj och en bronsmedalj i den individuella tävlingen i Equesterian Dressage vid Asian Games 2022. Han kvalificerade sig därmed för OS och fick en kvotplats för Indien i februari i år. OS i Paris 2024 kommer att vara första gången Indien deltar i dressyrtävlingen.


Sett 831 ggr

Förenklad hovtvätt med smidigt diskborste

Dressyrryttaren Ebba Nilsson har hittat en smart diskborste. Vatten och såpa hälls enkelt i behållaren, sedan kommer blandningen ut i borsten vid tryck på knappen som sitter uppepå.
– Det är väldigt smidigt att slippa ta med sig både en hink med vatten och såpa. Det räcker med bara den här, säger Ebba om sitt nya "stallhack" som används vid tvätt av hovarna.
Ännu har hon inte testat borsten till fler användningsområden, men hon gissar att den säkerligen kan passa bra för tvätt av exempelvis hinkar, benskydd med mera. Diskborsten kan köpas på Ikea och finns i två färger.


Sett 2060 ggr

Två pensionerad topphästar njuter på Grevlunda

I veckan meddelades det att Peder Fredricsons H&M Christian K pensioneras från tävlingsbanan. Nu tillbringas hans dagar i stora, gröna gräshagar på Grevlundagården – och det gör han i bästa sällskap av H&M All In och Flecu. Se det härliga klippet!


Sett 4265 ggr

Galoppiruetten – från 1960 till 2021

Utförandet av en galoppiruett har ändrats genom åren. Det visar klippet nedan, där en sammanställning av hur OS-guldmedaljörernas piruetter sett ut från 1960 till 2021. Kan ni notera skillnaden i utförande – och vilken är er favorit?


Sett 3905 ggr

Peder Fredricsons väg till världscupfinalen

Fallet på Stockholm stadion förra sommaren, och det missade EM:et till följd av fallet, fick Peder Fredricson att satsa på världscupen. I ett filmat FEI-reportage får tittaren följa hans resa till världscupfinalen i Riyadh, med bland annat en gedigen tillbakablick till Europafinalen i Göteborg.


Sett 3000 ggr

Amerikanska ryttaren briljerar på hoppbanan – utan träns

Brendan Wise tränslösa tävlingsrundor i halsring har fått stor uppmärksamhet. Med lätthet lotsar han sin 15-åriga valack Lyric genom hoppbanan. I en intervju berättar ryttaren att han hoppas inspirera andra.


Sett 9595 ggr

Hästen ska äta hö - då hoppar katten upp

En häst går lugnt fram i hagen för att mumsa hö. Överraskningen kommer när mulen nuddar höet och en katt hoppar upp. Kanske hade stallkatten hittat ett nytt sovställe eller kanske var det ett spratt. Resultatet blir detsamma då hästen hoppar högt. Se det roliga klippet.


Sett 11919 ggr


Senaste numretLäs mer om nummer 3 2024

– Tema: Dyrt, men det är värt det
– Porträtt: Anna Hassö
– Lär dig göra skolhalt

– Träna hållbart 
– Bör benlindor förbjudas?
– I sadeln längst atlantkusten
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.