Landslagsryttare tar hjälp av forskning: "Optimal sits stör hästen så lite som möjligt"
Presenteras i samarbete med: Saab och Ridsportens Innovationer

Landslagsryttare tar hjälp av forskning: "Optimal sits stör hästen så lite som möjligt"

Hållbara ryttare 3, del 1: I tredje säsongen av serien ”Hållbara ryttare” är det sitsforskaren och veterinären Maria Terese Engell, tillsammans med SLU-professorn Lars Roepstorff, som hjälper landslagsryttarna i Saab Team Sweden Dressage. Detta med att optimera sin position och inverkan i sadeln.

Första delen av sju ger en introduktion till Maria Terese Engells forskning och filosofi.
– Min mission i livet är att försöka få två individer att fungera som en, att få häst och ryttare att dansa ihop. Det tänker jag att man kan göra genom att skapa förståelse för människans egen kropp, säger hon och fortsätter:
– Det stora målet är att främja prestation, men att samtidigt bibehålla hälsa och hållbarhet hos båda individerna.
    
Individuella problem och lösningar
Vad den optimala sitsen är, det är enligt Maria Terese en fantastiskt bra fråga – men tyvärr finns det inget enkelt svar.
– För mig handlar det om att hitta bra och koordinativa lösningar, det handlar inte om att alla ska passa in i en ram. Viktigt är att hitta den lösning som gör att just din kropp kan samverka optimalt med hästens kropp, förklarar hon.
För att alls kunna hjälpa en ryttare med sitsen finns en rad grundförutsättningar du måste förhålla dig till – som anatomi, fysiologi, fysik och inte minst biomekanik.
– Den grunden måste man ha innan man börjar putta en människa in i en ram och sätta begränsningar för hur personen ska sitta. För mig handlar det om att göra det enkelt för människan, inte tänka att man placerar henne i positioner som gör det komplicerat att röra sig. Det handlar om att skapa enkelhet i systemet.
  
Många har ont i nacke och rygg
I denna första del av serien medverkar landslagsryttarna Johanna Due-Boje, Cecilia Bergåkra och Jeanna Högberg som berättar vilka utmaningar de själva upplever i sina sitsar.
– En optimal sits stör hästen så lite som möjligt, konstaterar Jenna.
Hon påpekar även att många ryttare har ont i exempelvis nacke och rygg.
– Om vi kan sitta på ett sätt som är mer skonsamt för vår kropp tror jag att det kommer att utveckla oss och göra oss friskare.
  
Tidigare säsonger av Hållbara ryttare hittar du här
Läs mer om Maria Terese och hennes doktorsavhandling

Presenteras av Ridsportens Innovationer
Projektet Ridsportens Innovationer har som mål att bidra till utvecklingen av ridsporten med ny kunskap, innovativa idéer och metoder som är till stor nytta för ridsportens aktiva.
Läs mer på Innovare.se


Mer i Hippson-TV

Voltige eller hoppning – varför ens välja

Den här tjejen har talang för voltige – och hoppning dessutom. Kanske kan bli en ny gren där man kombinerar de båda. 


Sett 670 ggr

Att galoppera är det roligaste som finns

Linda Björks fyraåriga dotter har en stabil och, framförallt, rolig vän i lilla ponnyn TurboÅke. Här hänger de med mamma på en galopp längs grönskande skogsvägar. Glöm inte att sätta på ljudet.


Sett 15713 ggr

Historien bakom framgångssagan Cathrine och Cassidy

Cathrine Dufour och Atterupgaards Cassidy har varit ett radarpar i ett decennium. I en intervju med FEI Dressage berättar ryttaren om deras resa – från början till de stora mästerskapen.


Sett 1271 ggr

Sjunger sin häst till sömns

Den här lilla flickan sjunger vaggvisa för hästen som verkar ha somnat gott. Det blir inte mycket sötare än så här helt enkelt.


Sett 9899 ggr

Glädjefylld terrängritt för både ryttare och häst

Emilia Karlsson och hennes sjuåriga c-ponny älskar att flyga fram på terrängbanan. Kolla in det fartfyllda klippet, där ekipaget visar sin glädje genom hela ritten. 


Sett 13665 ggr

Idel gulsvarta manar när Taffsnäs rider ut

Ända sedan 1963 har det arrangerats ridläger på Taffsnäs. Det var Sonja och Börje Klangestam som startade verksamheten. Det som gör Taffsnäs unikt är att deras hästbestånd består av fjordingar. I dag är det Börje och Sonjas barn och barnbarn som driver verksamheten vidare. 


Sett 12898 ggr

Härlig galopp över gröna sommarängar

Johanna DueBoje satt upp på sin fina Mazy Klövenhöj och tog med sig eleverna Klara Svanberg på Bon Geste och Nellie Liljegren på ponnyn Wizard ut på en galopp över gröna sommarängar. Hon delar med sig av den härliga upplevelsen på Instagram.


Sett 3865 ggr

När vattenhindret blir ockuperat

Tyvärr, det blir ingen träning på vattenhindret i dag. Det har blivit ockuperat av en svanfamilj. Det blir till att träna på annat helt enkelt. Det är den brittiska hoppryttaren Joe Stockdale som delar med sig av sitt söta vardagsbekymmer.


Sett 6793 ggr

Får + ponny = bästa vänner för alltid

Det spelar väl ingen roll hur man ser ut och vad man är så länge man är snäll och rolig att vara med. Som den här söta ponnyn som är bästa kompis med ett får.


Sett 8684 ggr

Ridskoleponnyn Laban stjärna i Petra Marklunds video

När artisten Petra Marklund nyligen släppte ny musik tog hon hjälp av Tyresö ryttarförening. Deras lektionsponny Laban medverkar i videon och även verksamhetschefen Nina Ström fick agera stuntman i galoppsekvensen då Petra Marklund inte ridit tidigare. 
– Laban var en filmstjärna långt över förväntningarna. Om jag hade vetat vad han skulle prova på så hade jag nog sagt att det skulle bli svårt men han ställde upp på varenda tagning i knölig terräng och med miljarder knott, Han stod lika stolt uppställd varje gång. Dessutom var vi i ett tätbebyggt område sent på kvällen och när jag red dit passerade tung högljudd trafik och han vände inte ett öra när vi gick där på vägen. Jag var otroligt stolt över honom, säger Nina.
Att vara med vid filminspelningar hör inte till vanligheterna men de hade varit med i en även veckan före.
– Vi tycker att det är kul när vi kan haka på lite annorlunda saker och visa våra fina ridskolehästar, säger Nina stolt.


Sett 8428 ggr