Landslagsryttare tar hjälp av forskning: "Optimal sits stör hästen så lite som möjligt"
Presenteras i samarbete med: Saab och Ridsportens Innovationer

Landslagsryttare tar hjälp av forskning: "Optimal sits stör hästen så lite som möjligt"

Hållbara ryttare 3, del 1: I tredje säsongen av serien ”Hållbara ryttare” är det sitsforskaren och veterinären Maria Terese Engell, tillsammans med SLU-professorn Lars Roepstorff, som hjälper landslagsryttarna i Saab Team Sweden Dressage. Detta med att optimera sin position och inverkan i sadeln.

Första delen av sju ger en introduktion till Maria Terese Engells forskning och filosofi.
– Min mission i livet är att försöka få två individer att fungera som en, att få häst och ryttare att dansa ihop. Det tänker jag att man kan göra genom att skapa förståelse för människans egen kropp, säger hon och fortsätter:
– Det stora målet är att främja prestation, men att samtidigt bibehålla hälsa och hållbarhet hos båda individerna.
    
Individuella problem och lösningar
Vad den optimala sitsen är, det är enligt Maria Terese en fantastiskt bra fråga – men tyvärr finns det inget enkelt svar.
– För mig handlar det om att hitta bra och koordinativa lösningar, det handlar inte om att alla ska passa in i en ram. Viktigt är att hitta den lösning som gör att just din kropp kan samverka optimalt med hästens kropp, förklarar hon.
För att alls kunna hjälpa en ryttare med sitsen finns en rad grundförutsättningar du måste förhålla dig till – som anatomi, fysiologi, fysik och inte minst biomekanik.
– Den grunden måste man ha innan man börjar putta en människa in i en ram och sätta begränsningar för hur personen ska sitta. För mig handlar det om att göra det enkelt för människan, inte tänka att man placerar henne i positioner som gör det komplicerat att röra sig. Det handlar om att skapa enkelhet i systemet.
  
Många har ont i nacke och rygg
I denna första del av serien medverkar landslagsryttarna Johanna Due-Boje, Cecilia Bergåkra och Jeanna Högberg som berättar vilka utmaningar de själva upplever i sina sitsar.
– En optimal sits stör hästen så lite som möjligt, konstaterar Jenna.
Hon påpekar även att många ryttare har ont i exempelvis nacke och rygg.
– Om vi kan sitta på ett sätt som är mer skonsamt för vår kropp tror jag att det kommer att utveckla oss och göra oss friskare.
  
Tidigare säsonger av Hållbara ryttare hittar du här
Läs mer om Maria Terese och hennes doktorsavhandling

Presenteras av Ridsportens Innovationer
Projektet Ridsportens Innovationer har som mål att bidra till utvecklingen av ridsporten med ny kunskap, innovativa idéer och metoder som är till stor nytta för ridsportens aktiva.
Läs mer på Innovare.se
Mer i Hippson-TV

Ska man bli riktigt bra måste man börja tidigt

Visst ser den här lilla tjejen ut att ha potential att bli en riktigt bra fälttävlansryttare om några år. Hennes ponny är den snällaste läromästaren dessutom. 


Sett 109 ggr

Sjukhushästen Hannibal kan bli Årets eldsjäl: ”Gör något som är bra för andra”

Hippson har tidigare berättat om Louise E Chatteli och hennes häst Hannibal, som besöker sjuka barn. Nu har de nominerats till utmärkelsen Årets eldsjäl.


Sett 933 ggr

Hur du river hindret – utan att få några hinderfel

Det här ekipaget visar hur ett hinder kan rivas utan att det ger några fel i protokollet, eftersom hindrets översta bommar ligger kvar på sina bomskållor. Och visst gör hästen en snygg räddning, som hinner upp med alla ben och tar sig över bakbommen felfritt?


Sett 12216 ggr

Med ändan mot regnet – Turbo kommer alltid när matte ropar

När Sara Edberg skulle hämta sin unghäst First Eriksson (e. Sankt Erik ue. First Wish, uppf. Christina Åslund), som kallas "Turbo", en regnig dag i hagen kom han som vanligt när hon ropade – fast med baken först.


Sett 13432 ggr

Johanna Due-Boje: ”Arbetet i stallet och på hästryggen är monotont – jätteviktigt att göra annat också”

Hållbara ryttare 3, del 4: Det är dags för fjärde delen av serien Hållbara ryttare, där sitsforskaren Maria Terese Engell hjälper ryttarna i Saab Team Sweden Dressage med deras position i sadeln. Denna gång förklarar hon varför det är viktigt att fysträna sig själv – samt analyserar landslagsryttaren Johanna Due-Boje.


Sett 1298 ggr

När din stora kärlek är för lång

Den här söta hunden vill så gärna kela med sin kompis, men det är lite bekymmersamt då den fina hästen är så stor! De löser det ändå, och får en mysig stund tillsammans. Se ännu ett gulligt klipp med radarparet nedan.


Sett 4427 ggr

En helt vanlig hopptävling – på stranden (!)

Att rida på stranden är något alldeles speciellt. Tänk då att tävla med ljudet av havets vågor i bakgrunden! I dagarna blev det verklighet, då det arrangerades en hopptävling på stranden i Erquy i nordvästra Frankrike. Det var dessutom tioårsjubileum för tävlingen. Visst ser det härligt ut? Se fler klipp nedan.


Sett 1378 ggr

Ledsagarhästen Flirty tog flyget med matte – så gick resan

Ledsagarponnyn Flirty tros vara den första miniatyrhästen i amerikansk flyghistoria att äntra en kommersiell flygning. Inside Edition var där för att för att bevittna det stora ögonblicket – spana in klippet för att se hur det gick till från start till landning.


Sett 3086 ggr

400 veterinärer saknas: "Åkte 14 mil för att skriva ett recept"

Närmare 400 veterinärer saknas i Sverige. Det visar Svensk djursjukvårds senaste branschrapport. Svårast är det att rekrytera distriktsveterinärer till mindre orter. På måndagen tog TV4 Nyheterna upp frågan.


Sett 1728 ggr

Överraskningsmulan Mulle Meck – en framtida hoppstjärna?

För tre år sedan överraskade den nyinköpta ponnyn Rut Lunds civila ryttarförening när hon födde en liten mula. Sedan dess har mulan Mulle Meck fått äran att bli Skånes ridsportförbunds maskot. I år har hans utbildning tagit fart, vilket inte minst syns i den snabba löshoppningen ovan. 


Sett 4908 ggr