Lodjuret besökte hästarna i hagen: ”Magnifika djur”

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2020-12-28

Lodjuret besökte hästarna i hagen: ”Magnifika djur”

När Lillemor Burman och hennes dotter släppte ut hästarna en morgon fick de syn på en annorlunda gäst i hagen. Ett lodjur gick förbi och hästarna observerade det stora kattdjuret med nyfikenhet.

MEST SEDDA KLIPP 2020 – PLATS SEX:
Vi återpublicerar det här klippet då det var det sjätte mest sedda under 2020.

Text: Linnea Lindahl

Händelsen inträffade i Södermanland den 7 november när Lillemor Burman och hennes dotter Sofie släppte ut hästarna i hagen på morgonen. När Sofie såg det stora lodjuret komma gåendes genom hagen var hon snabb med att få upp telefonen för att filma händelsen.
– Vi har sett dem i området tidigare, men de rör sig oftast väldigt tidig morgon eller sen kväll. Den här dagen så släppte Sofie ut två shettisar och en islandshäst i samma hage, det var då som lodjuret kom gående, säger Lillemor Burman.
Den minsta shetlandsponnyn var den som var mest nyfiken och gick efter lodjuret med spetsade öron.
– Hästarna reagerade knappt på lodjuret, den kändes inte som ett hot. Den ena ponnyn bara tittade upp och fortsatte sedan att äta. Jag tror inte att lon skulle våga gå fram och skada något av djuren på dagen när vi är hemma, vi jobbar hemifrån så vi har koll, säger Lillemor.

"Kände ingen rädsla"
I området finns både varg och lo, men Lillemor menar att så länge hästarna går in på natten så känns det lugnt.
– Man är kanske mer orolig för våra små hundar eller stallkatten, men lodjuret betedde sig inte som om den var på jakt. Det var häftigt att få se den på så nära håll, de är ju magnifika djur.
Lillemor är uppvuxen i närheten och har knappt sett lodjur under sin uppväxt, men i år har de sett det stora kattdjuret tre gånger.
– Vi kände ingen rädsla när vi såg den, de tillhör ju skogen som vi bor i. Vi vet inte om det är samma lo som vi sett flera gånger eller om det finns flera.


Mer i Hippson-TV

Kärlek mellan fyrbenta vänner

I dessa tider behöver vi alla sprida lite extra kärlek. Dessa fyrbenta kompisar behöver inte hålla social distans, utan njuter istället av varandras sällskap. Se det söta klippet!


Sett 888 ggr

Veterinär kämpar för att rädda häst med EHV-1

Den franske veterinären Christophe Schlotty vill uppmana ryttare till eftertanke kring situationen gällande utbrottet av EHV-1. I ett filmklipp delar han med sig av hur de kämpar för att rädda ett sto som blev svårt sjuk efter hemkomsten från tävlingarna i spanska Valencia. Han uppmanar allmänheten att göra det man kan för att stoppa smittspridningen. I klippet ser vi hästen tillfriskna under en veckas tid, sammanfattat på ett par minuter. 
OBS vi vill varna känsliga tittare för obehagliga bilder.


Sett 29643 ggr

När vårkänslorna spritter i hela kroppen – dags att fatta galoppen

Vem längtar inte efter att få dra iväg i en fartfylld galopp över ängarna? Femårige Oakley behöver inte ens några tyglar när den lille ryttaren flyger fram tillsammans med sin söta ponny.


Sett 19559 ggr

Pensionären Di Lapponia T har födelsedagskalas: "Ett fyrfaldigt leve"

Paulinda Fribergs topphäst Di Lapponia T fyllde 20 år i veckan. Det firades med morötter, födelsedagssång och kramar från syskonbarnen Saga och Hollie. Se det söta klippet ovan. Det var i samband med världscuptävlingarna i Göteborg förra året som stoet tackades av inför Scandinavium-publiken, efter en lång och framgångsrik tävlingskarriär. Paulinda har själv ridit in och utbildat stoet till högsta nivå, nu är Di Lapponia T dräktig med ingen mindre än Totilas.


Sett 3180 ggr

Vad bra att du har lärt hästarna att hoppa! Eller?

Hästarna Molly och Gem väljer själva i vilken hage de ska gå. Om de nu ens känner för att gå i en hage... Duktiga på att hoppa är de i alla fall, vilket de även visar när de tävlar fälttävlan tillsammans med ryttaren Persia Bhatia från Skottland.


Sett 17102 ggr

Se Douglas snabba omhoppning – vinner 1,50-klassen

Douglas Lindelöw vann lördagens fyrstjärniga 1,50-hoppning i Vejer de la Frontera i Spanien, med Casquo Blue. Se deras omhoppning i klippet ovan (bläddra i inlägget)! Dessutom blev det dubbelt svenskt på pallen, då Angelie von Essen knep andraplatsen med Cochella. Över 90 ekipage startade i klassen och även Alexander Zetterman, Sissela Smith och Antonia Andersson var placerade.
– Sverige är i bra form helt enkelt! Alla tycker det är väldigt skönt att vara i gång igen, säger Douglas till SvRF.Sett 1073 ggr

Fredag, vårkänslor och spring i benen

Vad är härligare än ett urgulligt föl med spring i benen? Gör nu som fölungen och sätt full fart mot helgen. 


Sett 5233 ggr

Superman sitter och vilar sig i form

Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman "Sune", född 2019, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl. 
Han är en riktigt stilig kille och ett charmtroll är han också. Otroligt social, trevlig och älskar att gosa. Mot sina syskon är han dock en retsticka och busar ofta med dem. I framtiden väntar ett liv som dressyrhäst, berättar matte Linda Hansson som även är uppfödare till "Sune". 


Sett 17420 ggr

Dansar med islandshästar, hundar och hela stallgänget: "Oj så roligt!"

Dansutmaningen Jerusalema Challenge har genomförts över hela världen. I förra veckan delade Hippson ett klipp med Tågarpsortens ryttarförening som gör dansen uppsuttet till häst. Stallgänget hos Jamila Bergs islandshästar har också tagit fram dansskorna, och delar glädjen med både hundar och hästar.
– Vi gjorde denna och oj så roligt samtidigt som teambuilding! Vi utmanar alla som har inackorderade, säger Jamila.


Sett 32379 ggr

Vi börjar veckan med ett leende

Vad gjorde vi innan sociala medier kunde få de mest banala små vardagssaker att bli lustifikationer. Som när en söt liten häst får kicka igång veckan med sitt "skratt".


Sett 1406 ggr