Lodjuret besökte hästarna i hagen: ”Magnifika djur”

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2020-11-10

Lodjuret besökte hästarna i hagen: ”Magnifika djur”

När Lillemor Burman och hennes dotter släppte ut hästarna en morgon fick de syn på en annorlunda gäst i hagen. Ett lodjur gick förbi och hästarna observerade det stora kattdjuret med nyfikenhet.

Text: Linnea Lindahl

Händelsen inträffade i Södermanland den 7 november när Lillemor Burman och hennes dotter Sofie släppte ut hästarna i hagen på morgonen. När Sofie såg det stora lodjuret komma gåendes genom hagen var hon snabb med att få upp telefonen för att filma händelsen.
– Vi har sett dem i området tidigare, men de rör sig oftast väldigt tidig morgon eller sen kväll. Den här dagen så släppte Sofie ut två shettisar och en islandshäst i samma hage, det var då som lodjuret kom gående, säger Lillemor Burman.
Den minsta shetlandsponnyn var den som var mest nyfiken och gick efter lodjuret med spetsade öron.
– Hästarna reagerade knappt på lodjuret, den kändes inte som ett hot. Den ena ponnyn bara tittade upp och fortsatte sedan att äta. Jag tror inte att lon skulle våga gå fram och skada något av djuren på dagen när vi är hemma, vi jobbar hemifrån så vi har koll, säger Lillemor.

"Kände ingen rädsla"
I området finns både varg och lo, men Lillemor menar att så länge hästarna går in på natten så känns det lugnt.
– Man är kanske mer orolig för våra små hundar eller stallkatten, men lodjuret betedde sig inte som om den var på jakt. Det var häftigt att få se den på så nära håll, de är ju magnifika djur.
Lillemor är uppvuxen i närheten och har knappt sett lodjur under sin uppväxt, men i år har de sett det stora kattdjuret tre gånger.
– Vi kände ingen rädsla när vi såg den, de tillhör ju skogen som vi bor i. Vi vet inte om det är samma lo som vi sett flera gånger eller om det finns flera.


(Logga in för att skriva en kommentar)

Mer i Hippson-TV

Musketör pensioneras efter 16 år

Hästen Musketör har tjänstgjort vid Beridna högvakten i imponerande 16 år, han har deltagit i över 600 beridna vaktparader och inte haft en enda sjukdag. Vid en högtidlig ceremoni avtackades han nyligen av Föreningen Beridna högvakten och Försvarsmakten.


Sett 10762 ggr

Nostalgi från SVT: Se Jappeloup och Pierre Durand i Göteborg

Jappeloup de Luze är en av världshistoriens mest kända hopphästar. Jappeloupe reds av fransmannen Pierre Durand och tillsammans vann de individuellt guld i OS i Seoul. Det som gjorde Jappeloup så speciell var att han bara var 158 centimeter i mankhöjd och till hälften travare. I det här klippet från SVT får vi se den modige lille hästen i världscupfinalen 1988 i Göteborg, där ekipaget kom på andra plats.


Sett 15629 ggr

Fem saker du bör veta innan du dejtar en hästtjej

Hon kommer att vara sen och när hon väl dyker upp finns det en risk att hon har halm i håret. Hon pratar helst bara om sin häst och har ett lite annorlunda bordsskick... Med glimten i ögat listar Pontus Hugosson fem saker som du bör känna till innan du dejtar en ryttare.


Sett 16129 ggr

Fizzy Pop har hittat en väg ut – och in igen

Fizzy Pop är en svensk ridponny, 1,5 år gammal efter Leuns Velds Lord. Hon bor hos familjen Kyhlberg i Småland där det bedrivs uppfödning av SWB-hästar i mindre skala. Fizzy Pops små utflykter ut ur hagen har förbryllat familjen.
– Det känns tryggt med ett trästaket kring hästarna. Men Fizzy Pop tycks se det lilla grindhålet som en möjlig passage för att komma till sitt lyckofält bakom stenmuren, berättar matte Sandra.
– Hon har aldrig gått längre bort och det tog ett tag för oss att inse hur hon bar sig åt eftersom hon alltid var tillbaka i hagen igen. 


Sett 12589 ggr

Ibland måste man bara få dansa litegrann

I skogarna utanför Vimmerby håller ett härligt hästgäng till. Med humor får de vardagen att förlöpa lättare helt enkelt. Här är det Greta, fyra år, på shettisen Rosetta, Liv, sju år, på b-ponnyn Backebys Chess som tillsammans med Robin Johansson på Forcila bjuder på en liten dansuppvisning.


Sett 12461 ggr

När katten vill följa med på ridturen

På en gård i Uddevalla bor familjen Ambjörnsson med sina ponnyer. Här är det inte bara människorna som verkar ha ett intresse för hästar – utan även stallkatterna. Madeleine Ambjörnsson delar med sig av ett härligt klipp på dottern Linnea, hennes ponny Bosse och katten Wilda.


Sett 14357 ggr

När måndag morgon kommer alldeles för fort

Visst vill man bara dra täcket över huvudet och låtsas att det är helg en liten stund till. Måndag morgon är det kämpigt, kanske kan man göra som hästen här för att förlänga stunden i sängen. Alltså att äta i sömnen, fast det verkar ju inte helt oproblematiskt.


Sett 10924 ggr

När ridstövlarna är äldre än groomen

Patrik Kittel inser att hans favoritridstövlar hunnit bli riktigt gamla. Så gamla att han faktiskt har hästskötare i stallet som är yngre – något som får honom att skratta gott. Har du själv någon favoritsak i stallet som varit med riktigt länge?


Sett 10921 ggr

Nostalgi med Gladstone och E.T

Vad gör en legendar? Ja, det kan vara många saker, som att vinna den allra första världscupfinalen och sedan upprepa det ytterligare två gånger. Ryttaren som gjort just det heter Hugo Simon. Här bjuder SVT på klipp från Scandinavium där Hugo rider fantastiska Gladstone och E.T samt kommentar från Peder Fredricson.


Sett 15830 ggr

Skånska hästprofiler berättar i kortfilm

Flera stora hästprofiler och entreprenörer har sin verksamhet i sydöstra Skåne. I en nyproducerad kortfilm, som tagits fram av projektet Destination Häst, får vi träffa flera av dem och höra mer om varför de valt att bo i just Skåne. Se filmen här. 


Sett 16313 ggr