Lodjuret besökte hästarna i hagen: ”Magnifika djur”

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2020-12-28

Lodjuret besökte hästarna i hagen: ”Magnifika djur”

När Lillemor Burman och hennes dotter släppte ut hästarna en morgon fick de syn på en annorlunda gäst i hagen. Ett lodjur gick förbi och hästarna observerade det stora kattdjuret med nyfikenhet.

MEST SEDDA KLIPP 2020 – PLATS SEX:
Vi återpublicerar det här klippet då det var det sjätte mest sedda under 2020.

Text: Linnea Lindahl

Händelsen inträffade i Södermanland den 7 november när Lillemor Burman och hennes dotter Sofie släppte ut hästarna i hagen på morgonen. När Sofie såg det stora lodjuret komma gåendes genom hagen var hon snabb med att få upp telefonen för att filma händelsen.
– Vi har sett dem i området tidigare, men de rör sig oftast väldigt tidig morgon eller sen kväll. Den här dagen så släppte Sofie ut två shettisar och en islandshäst i samma hage, det var då som lodjuret kom gående, säger Lillemor Burman.
Den minsta shetlandsponnyn var den som var mest nyfiken och gick efter lodjuret med spetsade öron.
– Hästarna reagerade knappt på lodjuret, den kändes inte som ett hot. Den ena ponnyn bara tittade upp och fortsatte sedan att äta. Jag tror inte att lon skulle våga gå fram och skada något av djuren på dagen när vi är hemma, vi jobbar hemifrån så vi har koll, säger Lillemor.

"Kände ingen rädsla"
I området finns både varg och lo, men Lillemor menar att så länge hästarna går in på natten så känns det lugnt.
– Man är kanske mer orolig för våra små hundar eller stallkatten, men lodjuret betedde sig inte som om den var på jakt. Det var häftigt att få se den på så nära håll, de är ju magnifika djur.
Lillemor är uppvuxen i närheten och har knappt sett lodjur under sin uppväxt, men i år har de sett det stora kattdjuret tre gånger.
– Vi kände ingen rädsla när vi såg den, de tillhör ju skogen som vi bor i. Vi vet inte om det är samma lo som vi sett flera gånger eller om det finns flera.


Mer i Hippson-TV

När bästa kompisarna synkar bocksprången perfekt

Att hästar leker i hagen har vi sett förut, men dessa två har ändå något unikt. I detta härliga klipp tajmar de båda hästarna verkligen bocksprången perfekt nästan som om de har övat in det hela?


Sett 6598 ggr

Tog hästen till "Drive Thru" – "en påse morötter, tack"

Karolin Lidéns ridtur i helgen med 13-åriga hästen Principe gick till en hamburgerkedja i Gävle. Något som först uppmärksammades av lokaltidningen. Det snappades upp av TV4-programmet Efter fem och visades i deras Sverigesvep. Vad Karolin beställde? En påse morötter såklart.


Sett 1783 ggr

All In och Peder tränar hemma på Grevlunda

Peder Fredricson har vid flera tillfällen berättat att H&M All In snart kommer att tävla igen. Och visst ser ekipaget ut att vara redo? Det är #HMwelovehorses som på Instagram delar med sig av ett klipp från ett träningspass hemma på Grevlunda.


Sett 5006 ggr

När fölet får med mamma på kurragömma

Det här fölet verkar ha en räv bakom varje öra. Busa med mamma och gömma sig bakom vindskyddet är för dagen favoritleken. Det busiga fölet ägs av Chelsea Borell som la upp klippet på Tik-Tok där det snabbt blev viralt.


Sett 17216 ggr

Udda bästisar men så söta ihop

Ibland uppstår vänskap mellan djur som i vanliga fall inte alls hänger tillsammans. Som här där en häst blivit bästa kompis med en av gårdens hönor. 


Sett 3517 ggr

Liten ponny med stor dos attityd

Den här lilla parveln fullkomligt äger hagen, vilket den gärna visar för sin fyrbenta kompis. Skruva upp volymen och se det härliga klippet!


Sett 28320 ggr

När matklockan ringt tar man vad som erbjuds - som dekorationerna

Denna ponnyn tycker nog att uppvisningen tar för lång tid samtidigt som hans matklocka har ringt. Nöden har ingen lag och man får helt enkelt ta vad som erbjuds. I detta fallet banans blomsterdekoration.. 


Sett 7063 ggr

Möt Zippy - korsning mellan en zebra och åsna

Hybriddjur är ett kontroversiellt ämne och de avlas oftast fram för ekonomisk vinning. Men när en oönskad zebra föds på en djurpark i Tyskland slutar det med att hon tillslut flyttar in på en gård i England där hon får ett gäng med nya åsnekompisar. Efter två år föds överraskande zonkeyn Zippy. 


Sett 2657 ggr

Svårflörtad stallkamrat

Ibland får man kämpa för kärleken, vilket denna valack verkligen behöver göra. Stallkamraten är lite nonchalant intresserad men frågan är om han vinner hennes hjärta till slut? Charmigt klipp är det i alla fall! 


Sett 2272 ggr

När fölet har mer spring i benen än sin mor

De flesta föräldrar kan säkert relatera till småbarnsåren då barnen springer runt och utforskar, medans mamman försöker hålla uppsikt. Här har vi ett litet föl som gärna springer runt och leker, samtidigt som mamman har fullt upp med att hålla koll på den busiga lilla hästen. Se det söta klippet!


Sett 15445 ggrAktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 2

– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen

– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Hjälp, min häst biter sönder sin hagkompis täcken!
Elke Hartmaan svarar
Övergångar stärker hästens bakdel
Jessica Nordin svarar
Tips på ridövning för häst med stora gångarter
Jessica Nordin svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.