Mor och dotter på ridtur – med ponny och kamel(!): "Väldigt lätt att ha kamel"

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2020-09-28
Visa det här inlägget på Instagram

Mor och dotter på ridtur 🐎🐫🥰

Ett inlägg delat av Judit Kamel (@juditkamel)

Mor och dotter på ridtur – med ponny och kamel(!): "Väldigt lätt att ha kamel"

Tilde och shetlandsponnyn Ditte fick i somras sällskap på sin ridtur. Mamma Anna-Carin Karlsson hängde med, ridandes på familjens kamel Judit. Den sexåriga kamelen är klickertränad och inriden. Dessutom kan hon bland annat spela fotboll, lägga sig ner på kommando och pussas. Se klippet ovan – och missa absolut inte Judits många talanger i klippet längre ner i artikeln.

Anna-Carin Karlsson är utbildad etolog och bor med sin familj utanför Vikingstad i Östergötland. På gården finns får, hundar, höns, katter och en kamel. Anna-Carin berättar för tidningen Allas att familjen var på besök på Kolmårdens djurpark för några år sedan, när hennes sambo Axel sa att han ville skaffa ett utomhusspa.
– Just i det ögonblicket gick vi förbi kamelhägnet och jag sa spontant "i så fall vill jag ha en kamel". Och Axel svarade lite otippat "självklart". På den vägen är det, säger hon till tidningen.

Träffade Judit på Öland
Något utomhusspa blev det inte då. Men kameldrömmen höll i sig och Anna-Carin kontaktade en uppfödare på Öland. Där mötte hon Judit, som då var ett och ett halvt år gammal. De bestämde sig för att köpa henne. Familjen fick bygga ut stallet för att Judit skulle få plats. Hon är nämligen över två meter hög ovanför pucklarna. Anna-Carin har klickertränat Judit sedan start och det har fungerat riktigt bra. De har en stark relation till varandra. Judit är tillgiven och tycker om att lära sig nya saker, att gå på promenader och att ridas ut.

Ponny som sällskap
I somras fick Anna-Carin och Judit sällskap av Tilde och shettisen Ditte, vilket syns i klippet ovan.
– Filmen är från i somras då vi red ut tillsammans. Judit gillar ridturer, speciellt med sällskap, vilket jag upptäckte den här ridturen. Den här ponnyn var lånad men nu ska vi snart hämta hem en egen ponny till min dotter så att vi kan fortsätta att rida ut tillsammans, säger Anna-Carin till Hippson.

"Väldigt lätt att ha kamel"
Judits bästa kompisar är gårdens får, som hon går tillsammans med i hagen.
Hur är det att ha kamel jämfört med en häst?
– Jämfört med en häst skulle jag säga att det är väldigt lätt att ha kamel. Judit går på lösdrift med fri tillgång till grovfoder. Hon har en box i stallet där hon kan gå in och ut som hon vill. Svårare än så är det inte. Hon kräver ingen hovslagare, ingen dyr utrustning, rymmer inte... Sen behöver det väl inte vara så komplicerat att ha häst heller, säger Anna-Carin till Hippson.
Judit visar sina bästa trick:

Visa det här inlägget på Instagram

Judit visar sina bästa trick 🐫😍 #kamel #trickträning #klickerträning

Ett inlägg delat av Judit Kamel (@juditkamel)Mer i Hippson-TV

Lekfull stund med fåglarna i hagen

Vissa hästar blir rädda för fåglar, andra bryr sig inte alls. Den här hästen, som finns i USA hos Mary Beth, verkar tycka att ett helt gäng fåglar i hagen är det roligaste som finns och springer gärna runt och busar med dem! Spana in klippet ovan.


Sett 1545 ggr

Håll i fjädrarna – här kommer hopphästen Khaleesi

När stoet Khaleesi van den Blijkeer Z har siktat in sig på ett hinder spelar det ingen roll om duvor kommer i vägen. De får helt enkelt flytta på sig – illa kvickt! Se klippet på Angela Laschitza och hennes häst.
– När Khaleesi har förstått sitt uppdrag släpper hon inte fokus, det är ett sto med ett hjärta av guld, säger Angela, och berättar att de ser fram emot att komma ut på hoppbanorna nästa vår.
– Om inte corona stoppar tävlingarna, för duvorna hoppar hon tillsynes över.


Sett 34597 ggr

En badboll är hur kul som helst

Den här hästen kombinerar bad med lek och har med sig en gigantisk boll att leka med på stranden. Visst får klippet en att drömma om sommaren nu när höstmörkret har sänkt sig över oss.


Sett 3521 ggr

Luring, Phasanova och grävmaskinen

Maria Wieslanders två hästar, treåriga fjordingen Luring och ettårshingsten Phasanova, räds inte grävmaskinen. De tycker den är spännande värre och vill gärna vara med när det grävs.


Sett 9171 ggr

Härligt träningspass på stranden

Visst ser det alldeles underbart ut när de här hästarna får sin konditionsträning på stranden. Det är jockeyn Christian Williams med team som tränar hästarna på stranden vid Ogmore-By-Sea i Wales.


Sett 2186 ggr

Nostalgiklipp från SVT: Rolf-Göran Bengtsson möter Lennart Lindelöw på tävling

I väntan på att världscupen i hoppning förhoppningsvis ska komma igång bjuder SVT på ett arkivklipp från 1983. Det är den då 21-årige hoppstjärnan Rolf-Göran Bengtsson, som får se sig slagen av en annan stjärna – Lennart Lindelöw. Se det härliga klippet ovan.


Sett 3209 ggr

Hästarna står på rad – när älgen river staketet

Jessica Lindahl föder upp SWB-hästar hemma på gården på Tjörn. I dagarna såg hon plötsligt en älg springa in i sommarhagen och fastna i staketet. Den kämpade en kort stund för att ta sig loss, och travade sedan vidare till synes oskadd. Hästarna på gården följde händelsen med stor uppmärksamhet.
– 20 minuter tidigare hade jag pratat med min granne om att vi inte kommer släppa ut hästar där mer i år, och att vi ska ta bort staketet vid vägen i veckan. Efter älgens framfart så var det bara fem stolpar kvar att dra upp, säger Jessica.


Sett 51391 ggr

Bästa vänner delar på allt

De här två kompisarna delar lika när det bjuds på godis. Det är den danska hoppryttaren Agnes Donskov Lytzen som delat med sig av det kamratliga klippet på Instagram.


Sett 1441 ggr

Löshoppning ute i det fria med Giorgio Pagliaro

Den italienska hoppryttaren Giorgio Pagliaro är utbildad parelliinstruktör och bor utanför Verona. När han inte syns på hopptävlingar eller håller undervisningar på Liberty Stables kan man hitta honom ute i naturen med en häst. Som i klippet ovan, där löshoppning stod på schemat. Giorgio hopptränar hästar både uppsuttet och från marken. I klippet nedan hoppar han utan sadel och träns.


Sett 19210 ggr

När det är dags för söndagsmys

Vissa dagar har man bara bestämt sig – i dag ska det bli en lugn söndag. Jannike Lineruth delar med sig av ett klipp med hennes tävlingshäst i hoppning, Camiro 11 år, som gärna tar sig en härlig sovmorgon. 
– Jag hade varit iväg och tränat dagen innan. Tydligen tyckte Laban, som han kallas, att han hellre skulle ha en vilodag än en skrittur i skogen, berättar Jannike. 
Missa inte det söta klippet ovan!


Sett 26532 ggr