”Nasses” löshoppningsfilm blev viral – har vuxit upp och utvecklat sin teknik

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2020-09-08

”Nasses” löshoppningsfilm blev viral – har vuxit upp och utvecklat sin teknik

När Hästkullens TopNotch, ”Nasse”, var ett år gammal tog han internet med storm. En rolig löshoppningsvideo spred sig som en löpeld både i Sverige och utomlands. Nu har hästen vuxit upp och utvecklat sin hoppteknik. Här berättar hästägare Elin Andersson mer om sin ögonsten. Kolla in klippet ovan för att se hur den numera treåriga hästen hoppar i dag!

Klippet där det lilla charmtrollet TopNotch tar ett stort jämfota-hopp över ett par bommar på marken har skapat många skratt och tusentals kommentarer i flera länder.
Nu har ”Nasse” (TopNotch född 2017 e. Kannatol u.Quite Nice ue.Quite Easy), vuxit upp och hunnit fylla tre år. Hans hoppteknik har minst sagt utvecklats sedan det första klippet spelades in. Nu är han inriden och har även visats på treårstest under våren där han fick hoppdiplom med poängen 8,5 – 9,0.
– Han kvalade även till treårschampionatet som går under Breeders vecka 40, så då ska vi dit med honom och hans bror som är fyra år, berättar Elin Andersson, som är hästens ägare och uppfödare.
– Han är nog en utav de snällaste hästarna som jag har träffat och det har han varit under hela sin uppväxt. När han åkte till treårstestet hade han aldrig varit någon annanstans än hemma, men det var inga konstigheter utan han tog hela dagen med ro.
Numera är hästen hinderklok, försiktig och modig.
– Han är uppvuxen på lösdrift med sina bröder och förstod inte alls det här med hoppning till en början, men i vintras blommade han ut och förstod hur han skulle använda sin kropp. Det ska bli kul att se hur han hoppar under ryttare sedan, säger Elin.
”Nasses” mamma har Elin själv tävlat upp till 1,45-hoppning.
– Hon är väldigt liten, 152 cm hög, men har världens största hjärta och vilja samt är försiktig. Avkommorna har blivit större och ”Nasse” är näst äldst i syskonskaran som består av fyra pojkar, berättar hon.


Lilla TopNotch fick tusentals personer att fnissa redan som ettåring:

Visa det här inlägget på Instagram

Det är inte alltid lätt att vara bebis när bommarna bits😂-Nasse 1år #hästkullenstopnotch #nellanbebis #stallhästkullen

Ett inlägg delat av Stall Hästkullen (@stallhastkullen)


TopNotch som treåring år 2020. Foto: Privat. Mer i Hippson-TV

Överraskningsmulan Mulle Meck visar ny talang – drar vagn med stil

För fyra år sedan fick Lunds civila ryttarförening en oväntad sommarpresent när ponnyn Rut födde en mula. Mulle Meck har nu fått vänja sig både vid att ha en ryttare på ryggen och att löshoppas. Nu har han också blivit inkörd och i klippet ovan kan du se honom ute på tur.


Sett 2758 ggr

Små ponnyer leker med radiostyrd bil

Är det en hund? En katt? Nej, det är en radiostyrd bil som har letat sig in i ponnyernas hage hos Lavandin Equine LLC i USA. Bäst att kolla lite närmare – och att jaga ut den! 


Sett 5502 ggr

Jim Andersson: "Alla hästar kan, det är vi som måste lära oss av dem"

När Jim Andersson var barn tricktränade han hundar, duvor och shetlandsponnyn Doris. I dag driver han egen hästverksamhet på gården i Grängesberg, med 15 fyrbenta kollegor. Grunden till hans träningsfilosofi är frihetsdressyr, och i klippet ovan får vi se valacken "Piraten".
– Det är en dröm att få jobba med det man brinner för, säger Jim.


Sett 6984 ggr

Känslomässigt när Gal rider kür på Totilas son

Edward Gal var tårögd under sin kürritt vid årets nederländska mästerskap. Anledningen var att han red samma kür som han red med Totilas i VM i Kentucky för tio år sedan, där det blev guld. Han gjorde det på hingstens son nioåriga Glock's Toto Jr och deras kür belönades med hela 86,150 procent. I ett känslosamt inlägg på Facebook beskriver Edward Gal sina känslor, han skriver, bland annat: "Det var tio år sedan jag red den här küren – som har komponerats av Joost Peters – med Totilas i Kentucky. Jag trodde aldrig jag skulle rida den igen. Men i dag gjorde jag det med hans son och det var fantastiskt. Jag kände tårarna komma och var överväldigad när ni gav oss stående ovationer." Se ett klipp på ekipaget ovan.


Sett 7502 ggr

Hästen Cannon får massor av valppussar

Lina Dolk har med sig pappas lilla valp Pazz till stallet, det är en vit älghund-vaktel, som blivit bästis med hästen Cannon. Lina berättar att Cannon älskar att bli kliad i näsborrarna av stallets tvåbenta men att inget slår att gosa med valpen.


Sett 4394 ggr

Niklas Arvidsson hoppar ut från banan

Vid tävlingar i helgen slutade en av Niklas Arvidssons ritter inte riktigt som det var tänkt. Ett missförstånd och hästen valde att hoppa ut från banan.
– Jag skulle gå innanför men hästen trodde att den skulle hoppa oxern baklänges och sög tag i hindret. Jag var tvungen att styra undan och då hoppade den rakt ut, förklarar han för Hippson när vi når honom på telefon.
Både han och hästen klarade äventyret utan några komplikationer.
– Det var första gången jag red den mot klockan och den förstod inte. Som tur är var det inga barn eller människor i vägen så att gick bra och ingen skadade sig, säger Niklas och bjuder på klippet och sig själv.


Sett 56546 ggr

Måndag morgon och vardag igen för alla – liten som stor

Så var det måndag morgon igen och väckarklockan ringer – jobb och skola väntar för många. Och måste man så måste man – även om man är liten och söt som socker.


Sett 12127 ggr

Glada hästar och ryttare på jaktritt

I september är det många som väljer att ge sig ut på jaktritt. I Hallaröd deltog flera glada ekipage vid den ca två timmar långa uteritten med frivilliga hinder. Här bjuder Viveka Westergren på ett härligt klipp från ritten. Visst blir man sugen på att hänga med i full galopp?


Sett 9585 ggr

Som häst och katt = bästa vänner

När hästen Curre härom morgonen kom ut i hagen fick han sällskap vid vattentunnan av stallkatten. Sötaste vännerna, eller hur? Curre verkar trivas i kattens närhet, och vill gärna känna på den mjuka pälsen.


Sett 21054 ggr

Turboåke och Alva konditionstränar

Vi har fått möta det charmiga ekipaget Turboåke och Alva tidigare och nu är det dags igen. Alva ska debutera i fälttävlan i slutet av september. Det är Baståsens RK som arrangerar en minifälttävlan med alla tre momenten med. Alva har ridit några pay & jump men det här blir första gången i dressyr och terräng. I klippet konditionstränar de. Vi håller såklart tummarna för det söta ekipaget i fälttävlansdebuten.


Sett 16949 ggr