Öva hästens rörlighet – bygg din egen "skog" av bommar

Hippson-TV

Ridövning

Publicerad: 2017-05-19

Saknar du den där perfekta skogen med bra underlag och lite random stock och sten i lagom höjd? Bygg din egen vettja! Superbra för kroppsmedvetenhet, balans, styrka men framför allt rörlighet. Går att variera hur mycket som helst! Alternera med avspänd jogg och kanske galopp på lina och du har ett perfekt pass att variera med en gång i veckan 👌😃 #horse #instahorse #sporthorse #equine #rehab #suppleness #movement #balance #bodyawareness #performance

Posted by Svensk Hästrehab on Monday, May 15, 2017

Öva hästens rörlighet – bygg din egen "skog" av bommar

Alla har inte tillgång till skog med stock och sten i lagom höjd, där hästen kan öva på att lyfta på hovarna. Det löser Viveca Ewards på Svensk Hästrehab med att bygga en egen "skog", i ridhuset.
Hästen får forma sig i sidorna och lyfta rejält på fötterna om vartannat. Det blir stretch, styrka, balans, kroppsmedvetenhet och framför allt rörlighet, säger hon till Hippson. 

Text: Frida Bank
  
Hej Viveca, berätta om övningen i klippet!
– I klippet är det jag som lotsar runt "Speedy". Jag jobbar med förebyggande behandlingar och rehab och mycket av mitt jobb går ut på att öka hästarnas rörlighet. Jag har funderat på övningar att lära ut till hästägare för ett bättre och mer bestående resultat. Alla har ju inte en "bra" skog att utnyttja och att bara gå fram och tillbaka över bommar blir för tråkigt. Många drar sig dessutom för att kånka fram för många bommar.
– Jag kom på att med bara fem bommar och fem sockerbitar kan man variera nästan hur mycket som helst.
  
Vad ger övningen?
– Hästen får forma sig i sidorna och lyfta rejält på fötterna om vartannat. Det blir stretch, styrka, balans, kroppsmedvetenhet och framför allt rörlighet. Övningen bör alterneras med avspänt jobb och är bra för alla friska hästar. Den går även att individanpassa för rehab.
– Vi spontanfilmade första gången vi testade övningen och varken jag eller hästen är uppvärmda, därav går det lite trögt.
  
Är det något speciellt man ska tänka på?
– Det är viktigt att värma upp och att aldrig göra en övning för länge eller för ofta.
Mer i Hippson-TV

Återupplev Peders Jerring-hyllning av All In: ”Genom stövlarna kan jag känna hans hjärta slå”

I helgen var OS-silverhästen H&M All In tillbaka på 1,60-nivå efter sin operation och rehabilitering – och på vilket sätt han gjorde det! Först var han nolla i Nations Cup och hjälpte det svenska laget till seger i Rotterdam, sedan vann han den stora och avslutande GP-klassen på söndagen. Respekt!
    
Vi blir så nostalgiska, och hoppfulla inför hemma-EM i sommar, att vi inte kan låta bli att visa Peder Fredricsons fantastiska Jeringpris-tal i repris. Talet är i mångt och mycket en hyllning till All In, hästen han delar priset med och beskriver som ”utöver det vanliga”.
  
Starkast är kanske Peders beskrivning av sitt främsta minne från Rio, när han och ”Allan” står och väntar på att få gå in på banan på finaldagen. ”Magiskt”, så beskriver han kommunikationen mellan människa och häst. Och vi kan inte annat än hålla med – eller hur?


Sett 5211 ggr
Kommentarer

Kadrilj i snake-modell sedd från ovan

Att rida kadrilj är roligt och att titta på en väl utförd dito är äkta njutning. Kan man dessutom se den ovanifrån blir det riktigt skojigt. Eller vad sägs om den här varianten, utförd av brittiska arméns Household Cavalry – att likna ungefär vid vår svenska högvakt – under en familjedag vid Combermere Barracks strax utanför Windsor.
  
För den som är gammal nog att minnas data- och mobiltelefonspelet ”Snake” finns här vissa likheter... Titta och njut, men blinka inte! Här får du nämligen hela kadriljen på bara 60 sekunder. Tempo!


Sett 9813 ggr
Kommentarer

Återupplev Sveriges segertriumf – och "Allans" nollrunda

Vi börjar midsommardagen med att gotta oss i gårdagens seger i Nations Cup i Rotterdam. I sista rundan stod avgörandet mellan Peder Fredricson på H&M All In och Martin Fuchs från Schweiz på Clooney. Se FEI:s spännande sammanfattning av segerkampen ovan. Nedan finns Peders fantastiska runda i sin helhet.


Sett 11715 ggr
Kommentarer

Få i gång midsommarfesten med Malin Baryards hit "Do you wanna ride?"

Just nu är hon i Rotterdam och hoppar på högsta nivå, men för några år sedan tog Malin Baryard Johnsson en kort avstickare från ryttarkarriären. Bandet Spånka NKPG och Malin spelade in singeln ”Do you wanna ride?” 2004. Till ett glatt diskobeat pratsjunger Malin om Butterfly Flip och annat hästrelaterat. Skruva upp ljudet och låt midsommarfesten börja!


Sett 14243 ggr
Kommentarer

Michaels-Beerbaum i bilreklam

När den tyska biljätten skulle välja en idrottare för att göra reklam för sina bilar valde man hoppryttaren Meredith Michaels Beerbaum. Häng med Meredith i full galopp genom trollsk lövskog i den vackert gjorda reklamfilmen.


Sett 19993 ggr
Kommentarer

Nej, det är inte Magnus som bestämmer i hästhagen: ”Kan inte ni äta gräs eller nåt?”

Vi fick det här träffande, självutlämnade och faktiskt ganska roliga klippet skickat till oss av ryttarmaken Magnus Eriksson i Enköping. Missa inte heller texten nedan, där han med glimten i ögat förklarar sin status i flocken.


Sett 18750 ggr
Kommentarer

Del 2: Så planerar du ridningen – och lägger upp ditt ridpass

En ny säsong av Hippsons populära kunskapsklipp är här och det andra avsnittet av tio handlar om planering. Denna gång är det Daniel Svensson, huvudlärare i hoppning på Strömsholm, som är vår guide.


Sett 9472 ggr
Kommentarer

Hovslagaren Peter har alltid en hästsko i bakfickan

Hovslagaren Peter Andersson från Orust öppnar flaskan snabbt och lätt med en hästsko. Ett tips att ta till sig under midsommarfirandet? Vi ringde upp Peter för att ställa lite frågor.


Sett 8152 ggr
Kommentarer

Dressyrtränaren Åsa Foglé rider med morot på en pinne

På kort tid har dressyrtränaren Åsa Foglés klipp gjort succé i sociala medier. I klippet rider hon sin häst med en morot på en pinne framför nosen, funkar detta trick? Vi kontaktar Åsa för att få reda på mer om tillfället och om hennes fina häst. 


Sett 9592 ggr
Kommentarer

Om ryttaren själv får välja – partner eller häst?

Den här pappan tycker att det är lite jobbigt att tänka på att hans dotter en dag kommer att börja dejta. Så han har kommit på en lösning – ge henne en häst! För i hans, högst ovetenskapliga undersökning väljer ryttare hästar framför en pojkvän (eller flickvän!). Handen på hjärtat, håller ni med? 


Sett 23679 ggr
Kommentarer


Galleriet på Hippson Market

Populärt hos Charlies

Husbloggare

Gothenburg Summer Tour Dag 5

Saras vardag

TREVLIG MIDSOMMAR!!!

Hippologbloggen

Tro på det du gör!

Kajsa Boström

Till Husbloggarna