Öva hästens rörlighet – bygg din egen "skog" av bommar

Hippson-TV

Ridövning

Publicerad: 2017-05-19

Saknar du den där perfekta skogen med bra underlag och lite random stock och sten i lagom höjd? Bygg din egen vettja! Superbra för kroppsmedvetenhet, balans, styrka men framför allt rörlighet. Går att variera hur mycket som helst! Alternera med avspänd jogg och kanske galopp på lina och du har ett perfekt pass att variera med en gång i veckan 👌😃 #horse #instahorse #sporthorse #equine #rehab #suppleness #movement #balance #bodyawareness #performance

Posted by Svensk Hästrehab on Monday, May 15, 2017

Öva hästens rörlighet – bygg din egen "skog" av bommar

Alla har inte tillgång till skog med stock och sten i lagom höjd, där hästen kan öva på att lyfta på hovarna. Det löser Viveca Ewards på Svensk Hästrehab med att bygga en egen "skog", i ridhuset.
Hästen får forma sig i sidorna och lyfta rejält på fötterna om vartannat. Det blir stretch, styrka, balans, kroppsmedvetenhet och framför allt rörlighet, säger hon till Hippson. 

Text: Frida Bank
  
Hej Viveca, berätta om övningen i klippet!
– I klippet är det jag som lotsar runt "Speedy". Jag jobbar med förebyggande behandlingar och rehab och mycket av mitt jobb går ut på att öka hästarnas rörlighet. Jag har funderat på övningar att lära ut till hästägare för ett bättre och mer bestående resultat. Alla har ju inte en "bra" skog att utnyttja och att bara gå fram och tillbaka över bommar blir för tråkigt. Många drar sig dessutom för att kånka fram för många bommar.
– Jag kom på att med bara fem bommar och fem sockerbitar kan man variera nästan hur mycket som helst.
  
Vad ger övningen?
– Hästen får forma sig i sidorna och lyfta rejält på fötterna om vartannat. Det blir stretch, styrka, balans, kroppsmedvetenhet och framför allt rörlighet. Övningen bör alterneras med avspänt jobb och är bra för alla friska hästar. Den går även att individanpassa för rehab.
– Vi spontanfilmade första gången vi testade övningen och varken jag eller hästen är uppvärmda, därav går det lite trögt.
  
Är det något speciellt man ska tänka på?
– Det är viktigt att värma upp och att aldrig göra en övning för länge eller för ofta.
Mer i Hippson-TV

Fanny om livet med "hästviskaren" i Argentina

Fanny från Hälsingland bor numera i Argentina tillsammans med sin pojkvän Martin, även känd som "hästviskaren". Sveriges Radios program Verkligheten i P3 har intervjuat henne om hur hon hamnade i Argentina och hur livet är där tillsammans med Martin. Lyssna på inslaget nedan:


Sett 3156 ggr
Kommentarer

Sötaste ekipaget på hoppbanan

Chalupa Batman med Abbey i sadeln är ett supercharmigt ekipage som tar sig an hoppbanan med bravur. En riktig sötchock – eller hur? Ekipaget finns i USA och Abbey ska själv ha ridit in ponnyn som ägs av hennes tränare.


Sett 10874 ggr
Kommentarer

Lyckan när man galopperar för första gången

Hos Klagshamns ryttarförening har en av ridskolans minsta elever fått känna på att galoppera för första gången. Och att det är kul går inte att missa – se och hör själva det smittande skrattet (glöm inte att sätta på ljudet!).


Sett 19314 ggr
Kommentarer

Se Peder Fredricsons makalöst snygga omhoppning i GCT

Lördag kom som bekant Peder Fredricson på H&M Christian K trea i Global Champions Tour Grand Prix i Doha. Här ser du rundan som gav honom en ganska fet prischeck. Galet snyggt, eller hur?!


Sett 6881 ggr
Kommentarer

397 sadlar har stulits bara i år: ”Har aldrig känt mig så otrygg”

SVT har kartlagt de inbrott som har skett i stall runt om i landet. Kartläggningen visar att 147 inbrott har gjorts och att 397 sadlar har stulits. Solängens ridskola är ett av alla stall som har drabbats.


Sett 2905 ggr
Kommentarer

Se Ingrid Klimkes fantastiska dressyruppvisning

I helgen tävlade den regerande europeiska mästaren i fälttävlan, Ingrid Klimke, dressyr. Torsdag vann hon och nioåriga hingsten Franziskus Grand Prix och på lördagen tog de hem küren (se ovan) i hästens debut på nivån – och vilka uppvisningar det var.


Sett 7072 ggr
Kommentarer

Hästkrafter möter Malin Hansson: ”Man är ett med hästen”

I det tredje avsnittet av Corren.se:s serie Hästkrafter får vi träffa Malin Hansson. Malin jobbar som ridlärare på Smedstads ridsportcenter i Linköping, samtidigt som hon tävlar på elitnivå i dressyr.
  
Malin berättar om sin vardag och hur det är att vara en aktiv ryttare som saknar muskler i både underarmar och i ett ben.
– Jag har aldrig sett det som ett hinder. Jag har alltid hållit på, vilket gör att min kropp har blivit väldigt stark ändå och hästarna har hjälpt mig, säger hon.
Dessutom tipsar hon om hur man får en bra sits och balans.


Sett 2993 ggr
Kommentarer

Peder Fredricson tipsar – knyt din egen sadelhängare

Har du ingenstans att göra av sadeln? Gör som Peder Fredricson och hans team – knyt en egen sadelhängare. Allt du behöver är ett snöre och en vattenflaska. Smart va?


Sett 16907 ggr
Kommentarer

Morgontrötta Jonte: ”Bara en liiiten stund till...”

Var det svårt att komma upp ur sängen i morse? Hästen Jonte vet hur det känns och hade nog velat slumra en stund till. Känner ni igen er?
– Min väns häst Jonte vill inte gå upp även fast hästkompisen försöker väcka honom för att träna på morgonen, skriver Moa Rosén, som har skickat in det sköna klippet ovan.


Sett 15886 ggr
Kommentarer

Hösten är härlig och mysig... Hestsambons svärmormor har inte häst!

Sannas mormor tycker att hösten är härlig, då är det "tillåtet att hålla sig inomhus med en god bok och kanske ett litet glas portvin”. Hestsambon konstaterat bittert, i sin senaste video, att det är lätt att säga när man inte har häst...


Sett 19430 ggr
Kommentarer


Galleriet på Hippson Market

Populärt hos Granngården

Husbloggare

Feira de Golegã

Portugal-bloggen

Inner till ytter?

Kajsa Boström

Träningar, återbesök och tävling

Saras vardag

Till Husbloggarna