Öva hästens rörlighet – bygg din egen "skog" av bommar

Hippson-TV

Ridövning

Publicerad: 2017-05-19

Saknar du den där perfekta skogen med bra underlag och lite random stock och sten i lagom höjd? Bygg din egen vettja! Superbra för kroppsmedvetenhet, balans, styrka men framför allt rörlighet. Går att variera hur mycket som helst! Alternera med avspänd jogg och kanske galopp på lina och du har ett perfekt pass att variera med en gång i veckan 👌😃 #horse #instahorse #sporthorse #equine #rehab #suppleness #movement #balance #bodyawareness #performance

Posted by Svensk Hästrehab on Monday, May 15, 2017

Öva hästens rörlighet – bygg din egen "skog" av bommar

Alla har inte tillgång till skog med stock och sten i lagom höjd, där hästen kan öva på att lyfta på hovarna. Det löser Viveca Ewards på Svensk Hästrehab med att bygga en egen "skog", i ridhuset.
Hästen får forma sig i sidorna och lyfta rejält på fötterna om vartannat. Det blir stretch, styrka, balans, kroppsmedvetenhet och framför allt rörlighet, säger hon till Hippson. 

Text: Frida Bank
  
Hej Viveca, berätta om övningen i klippet!
– I klippet är det jag som lotsar runt "Speedy". Jag jobbar med förebyggande behandlingar och rehab och mycket av mitt jobb går ut på att öka hästarnas rörlighet. Jag har funderat på övningar att lära ut till hästägare för ett bättre och mer bestående resultat. Alla har ju inte en "bra" skog att utnyttja och att bara gå fram och tillbaka över bommar blir för tråkigt. Många drar sig dessutom för att kånka fram för många bommar.
– Jag kom på att med bara fem bommar och fem sockerbitar kan man variera nästan hur mycket som helst.
  
Vad ger övningen?
– Hästen får forma sig i sidorna och lyfta rejält på fötterna om vartannat. Det blir stretch, styrka, balans, kroppsmedvetenhet och framför allt rörlighet. Övningen bör alterneras med avspänt jobb och är bra för alla friska hästar. Den går även att individanpassa för rehab.
– Vi spontanfilmade första gången vi testade övningen och varken jag eller hästen är uppvärmda, därav går det lite trögt.
  
Är det något speciellt man ska tänka på?
– Det är viktigt att värma upp och att aldrig göra en övning för länge eller för ofta.

Mer i Hippson-TV

Topphästen Parzival njuter av pensionärslivet

Med Adelinde Cornelissen var Parzival (född 1997, e. Jazz – Ulft) en av världens bästa dressyrhästar. Han pensionerades efter OS i Rio 2016 och avtackades i mars året därpå inför publiken i ’s-Hertogenbosch. Nu har hans ryttare delat ett klipp i sociala medier på den före detta topphästen – visst ser Parzival ut att njuta av pensionen till fullo?


Sett 6344 ggr

"Kom igen mamma, det är dags att leka"

När man är liten och det spritter i kroppen kan det hända att mamma tycker att man är lite jobbig. Eller vad tror ni att det här charmiga fölets mor tycker om sin avkommas försök att dra i gång dagens lekpass?


Sett 6524 ggr

Glada shirehästar svämmar över av vårkänslor på betet

Visst är det något speciellt med årets första släpp på grönt gräs? I dessa tider beslutade Wadworth Shire Horses sig för att ge hästarna tid på betet – och nog var det något som uppskattades stort av de fyrbenta bjässarna.


Sett 8784 ggr

Löshoppning är shettisen Berras favorit: ”Han gillar att stå i centrum”

Anne Källgrens urgulliga shettis Berra, 26 år, är ett riktigt lyckopiller. När han inte besöker äldreboenden för att sprida glädje är löshoppning en favorit. Missa inte de härliga klippen här.


Sett 7382 ggr

Bollerups skolchef sitter upp när eleverna pluggar hemma: ”Imponerad över alla som rider”

Bollerup naturbruksgymnasium är tömt på elever, på grund av coronaviruset. Men de drygt 40 skolhästarna måste ändå hållas i gång. Då ställer skolchefen Simon Blixt upp och hjälper till, med glimten i ögat.


Sett 10863 ggr

Kreativa tjejer byggde egen galoppsimulator: ”En dröm som blir sann”

Caroline Andersson och Lova Linbäcke har ett stort intresse för galopp- och travsport. För att kunna träna optimalt ville de ha en simulator – något som är väldigt dyrt. Så det byggde helt enkelt en egen. Eller enkelt, det var det inte…


Sett 4494 ggr

När det är ett högljutt monster i hagen

Vad är det i hagen som skrämmer hästarna så? Ett alldeles fruktansvärt livsfarligt monster? Kanske flera stycken rentav? Eller bara stallets busiga åsna på skojhumör…


Sett 10462 ggr

Busiga Mulle ger ridläraren en liten knuff på vägen: ”Glädje och lekfullhet ihop med hästen!”

Annette Adler delar med sig av ett glädjespridande klipp (sätt på ljudet!) så här i coronatider. Det visar fyraåriga dottern Moa, hästen Mulle samt ridläraren och stallägaren Caroline Hjälte på Miagårdens ponnystall i Helsingborg. Mulle tyckte visst att matte behövde en liten knuff?


Sett 11735 ggr

Rolf-Göran Bengtssons nya stjärna i stilstudie: ”En väldigt dynamisk häst”

Rolf-Göran Bengtsson visar upp en ny stjärna, som leker sig över en gymnastikserie på utebanan på gården i Tyskland. Ryttaren öser lovord över den åttaåriga hingsten Zuccero.


Sett 11196 ggr

Bäää… Gnägg? Vässa ögonen – så ser du inkräktaren i fårflocken!

När personalen på March House Farm ska släppa in fåren från hagen följer alla snällt med. Men vänta nu, en av tackorna har liksom pannlugg och man i stället för burrig päls…


Sett 5423 ggr