Övning som uppfyller mantrat: ”I rytmen – på rälsen”

Hippson-TV

Hoppning

Publicerad: 2017-09-29

Samma avstånd som igår. Danilo 6år växlar fint mellan att göra linjerna första varvet med 4 - 5 språng, till andra varvet 3 och 4 för att sedan gå tillbaka till 4 och 5. I rytmen på rälsen....

Publicerat av Unghästverkstaden den 26 september 2017

Övning som uppfyller mantrat: ”I rytmen – på rälsen”

Unghästutbildaren Björn Svensson använder sig ofta av bommar på marken i arbetet med hästarna. ”I rytmen – på rälsen är mitt mantra och det jag söker jag efter varje dag”, säger han.

Text: Ida Röök
  
I filmen ovan ser vi honom rida sexåriga Danilo över bommar. Det ser tämligen enkelt ut, men det krävs en hel del för att få hästen avspänd i det här arbetet.
– Jag använder bommar precis som dressyrryttarna använder bokstäver. För mig är bommarna en typ av deadline i ridningen, där man får chans att stämma av hur saker och ting fungerar, säger Björn Svensson.
”I rytmen – på rälsen” är något han ständigt återkommer till och för att checka av att hästen lyssnar även i markarbetet är övningen ovan en bra hjälp.
– Hästen kanske är som smör att rida och fin på marken, men så funkar det inte när det kommer fram hinder. Den här övningen gör att man lämnar volten en stund och tränar banhoppning, utan att det blir för stor grej av det. Det är kanske taskigt att säga det, men många är nog ganska kassa på att pricka en bom. Som ryttare får du ingen hjälp av hästen att komma rätt, den taxerar inte fram till ett avsprång. Den här övningen syftar till att få hästen avspänd, men lika mycket till att få ryttaren att känna rytmen och lära sig att känna hästens galoppsprång.
  
Kan inte pricka bommen
Björn hör ofta elever säga att deras häst inte bryr sig om bommar, att de helt enkelt är lite ”blinda” för vad som ligger på marken.
– Det är de nog också, men jag skulle mer se det som att det är ryttarens uppgift att motivera hästen och att se till att kommunikationen sitter. Det är nog snarare ryttarens förmåga att pricka bommen som inte är optimal.
På det böjda spåret är det 17,5 meter mellan bommarna och Björn rider där på fem eller fyra galoppsprång, medan han på det raka spåret går på fyra eller tre på 14,5 meter. Enligt Hippsons avståndstabell är 13,5–14 meter det normala avståndet för tre galoppsprång, när det handlar om hinder.
– Det är inte avståndet mellan bommarna som är det viktiga. Jag gör inga cirkuskonster mellan dem och går på tio galoppsprång liksom, man kan göra hur många galoppsprång som helst på ett visst avstånd, det är ju bara att bromsa tillräckligt mycket. Det handlar om att med små, små hjälper kunna justera hästen framåt och tillbaka, säger Björn och fortsätter:
– När jag öppnar upp och går på tre språng ska det inte bli yvigt, hästen ska inte falla ur rälsen och rytmen och rusa i väg. Det ska inte bli så att du måste ta tillbaka hårt och sedan skjuta fram hästen igen, på och av är ingen rolig ridning precis. Och den funkar aldrig särskilt bra över hinder.
  
Har ingen fortsättning
På heta hästar, eller yngre individer som laddar även på bommar, börjar Björn alltid i skritt.
– Jag vill att hästen ska göra det här på utandning. Den ska inte spänna sig, jag börjar ofta med att skritta över bommarna, sedan trava och till slut galoppera. Men bara om hästen är tillräckligt avspänd, annars tappar övningen sitt syfte. Det handlar också om att bygga upp ett förtroende mellan ryttare och häst. När man hittat det funkar kommunikationen. Den här övningen har ingen ”fortsättning”, det är det här jag gör – hela livet – med alla mina hästar.


Mer i Hippson-TV

Hästen ska äta hö - då hoppar katten upp

En häst går lugnt fram i hagen för att mumsa hö. Överraskningen kommer när mulen nuddar höet och en katt hoppar upp. Kanske hade stallkatten hittat ett nytt sovställe eller kanske var det ett spratt. Resultatet blir detsamma då hästen hoppar högt. Se det roliga klippet.


Sett 9008 ggr

När hagkompisen får med tappskon in: "Är ett mysterium"

Med leriga hagar kan en och annan tappsko bli ett faktum och att leta hästskor är som bekant inte den roligaste sysslan. När Andy Gel tappat en sko fanns däremot den förlorade skon betydligt närmre än beräknat och på ett udda ställe: sittandes på kompisen Kapten Nemos täcke.
– Vi reagerade med ett skratt och funderade på hur det kunde hända. Vad som hänt har vi ingen aning om, men de måste ju vara att de lekt i hagen. Resten är ett mysterium, säger ägaren Madelen Bersås till Hippson.


Sett 8669 ggr

Den nya frisyren av hö gör viral succé

Den blivande travhästen Global Guideline gör succé på sociala medier i ett klipp där hon visar upp sin nya frisyr av hö. Klippet har blivit viralt och visades i dagens program av Hästonsdag. För Hippson berättar hästskötaren Sara Henriksson om klippet.


Sett 2219 ggr

Möt ponnyn som var den riktiga Sigge

Den vita ponnyn Sigge har förgyllt många lässtunder genom åren – och i år är det 20 år sedan den första boken kom ut. Vad alla kanske inte vet är att Sigges karaktär är hämtad från verkligheten. Se honom i klippet ovan som är ifrån 2016.


Sett 6318 ggr

Se ekipaget tävla dressyr med halsrem

Flanders Horse Expo hölls mellan den 23 och 25 februari i Belgien. Under söndagen reds en klass i dressyr där hästarna hade halsrem. Se klippet med ett av ekipagen. 


Sett 5981 ggr

Se 24-åringen ta sin första världscupseger

Lars Kersten från Nederländerna är blott 24 år gammal men i Scandinavium red han hem sin första vinst i världscupen inför en fullsatt arena. Strax bakom sig hade han inte bara en, utan två, meriterade svenska ryttare. Se segerrundan ovan!


Sett 1287 ggr

Alexander Zetterman imiterar välkända ansikten

Ryttaren Alexander Zetterman har många talanger, en av dem är att imitera andra. Här ser vi honom imitera flera välkända ansikten, bland annat Henrik von Eckermann. 


Sett 2615 ggr

Taymar Townsends superkraft

17- åriga Taymar Townsends har en egen metod för att plocka undan. Ingen är så stark och tidseffektiv som en hästtjej, det vet ju alla. 


Sett 5502 ggr

Lövsta köper dyrgrip för 8,2 miljoner

Lövsta stuteri med Antonia Ax:son Johnson i spetsen slog på stort och köpte en hingst för 8,2 miljoner kronor under den spektakulära premieringen i Oldenburg.
– Ännu en lite ungdomlig hingst, men byggd i uppförsbacke med väldigt naturliga gångarter, säger Oldenburgs avelschef Bernhard Thoben. 


Sett 7097 ggr

Fridas klipp gör succé på sociala medier: "Jag tror många känner igen sig"

När Frida Nordgren publicerade ett klipp på sociala medier från en hoppträning tillsammans med sin övertaggade häst Klaas tog det snabbt fart. På ett dygn hade klippet fått över 350 000 visningar. Anledningen till den stora spridningen tror Frida är att många ryttare känner igen sig i situationen med vinterpigga hästar. Här berättar hon mer. 


Sett 29733 ggr


Senaste numret



Läs mer om nummer 1 2024

– Tema: Allt fler upptäcker WE
– Porträtt: Sara Algotsson Ostholt
– Hitta samspelet med slingan

– I huvudet på Steve Guerdat
– Ridning under småbarnsåren
– Få hästen lösgjord i balans
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.