Övning som uppfyller mantrat: ”I rytmen – på rälsen”

Hippson-TV

Hoppning

Publicerad: 2017-09-29

Samma avstånd som igår. Danilo 6år växlar fint mellan att göra linjerna första varvet med 4 - 5 språng, till andra varvet 3 och 4 för att sedan gå tillbaka till 4 och 5. I rytmen på rälsen....

Publicerat av Unghästverkstaden den 26 september 2017

Övning som uppfyller mantrat: ”I rytmen – på rälsen”

Unghästutbildaren Björn Svensson använder sig ofta av bommar på marken i arbetet med hästarna. ”I rytmen – på rälsen är mitt mantra och det jag söker jag efter varje dag”, säger han.

Text: Ida Röök
  
I filmen ovan ser vi honom rida sexåriga Danilo över bommar. Det ser tämligen enkelt ut, men det krävs en hel del för att få hästen avspänd i det här arbetet.
– Jag använder bommar precis som dressyrryttarna använder bokstäver. För mig är bommarna en typ av deadline i ridningen, där man får chans att stämma av hur saker och ting fungerar, säger Björn Svensson.
”I rytmen – på rälsen” är något han ständigt återkommer till och för att checka av att hästen lyssnar även i markarbetet är övningen ovan en bra hjälp.
– Hästen kanske är som smör att rida och fin på marken, men så funkar det inte när det kommer fram hinder. Den här övningen gör att man lämnar volten en stund och tränar banhoppning, utan att det blir för stor grej av det. Det är kanske taskigt att säga det, men många är nog ganska kassa på att pricka en bom. Som ryttare får du ingen hjälp av hästen att komma rätt, den taxerar inte fram till ett avsprång. Den här övningen syftar till att få hästen avspänd, men lika mycket till att få ryttaren att känna rytmen och lära sig att känna hästens galoppsprång.
  
Kan inte pricka bommen
Björn hör ofta elever säga att deras häst inte bryr sig om bommar, att de helt enkelt är lite ”blinda” för vad som ligger på marken.
– Det är de nog också, men jag skulle mer se det som att det är ryttarens uppgift att motivera hästen och att se till att kommunikationen sitter. Det är nog snarare ryttarens förmåga att pricka bommen som inte är optimal.
På det böjda spåret är det 17,5 meter mellan bommarna och Björn rider där på fem eller fyra galoppsprång, medan han på det raka spåret går på fyra eller tre på 14,5 meter. Enligt Hippsons avståndstabell är 13,5–14 meter det normala avståndet för tre galoppsprång, när det handlar om hinder.
– Det är inte avståndet mellan bommarna som är det viktiga. Jag gör inga cirkuskonster mellan dem och går på tio galoppsprång liksom, man kan göra hur många galoppsprång som helst på ett visst avstånd, det är ju bara att bromsa tillräckligt mycket. Det handlar om att med små, små hjälper kunna justera hästen framåt och tillbaka, säger Björn och fortsätter:
– När jag öppnar upp och går på tre språng ska det inte bli yvigt, hästen ska inte falla ur rälsen och rytmen och rusa i väg. Det ska inte bli så att du måste ta tillbaka hårt och sedan skjuta fram hästen igen, på och av är ingen rolig ridning precis. Och den funkar aldrig särskilt bra över hinder.
  
Har ingen fortsättning
På heta hästar, eller yngre individer som laddar även på bommar, börjar Björn alltid i skritt.
– Jag vill att hästen ska göra det här på utandning. Den ska inte spänna sig, jag börjar ofta med att skritta över bommarna, sedan trava och till slut galoppera. Men bara om hästen är tillräckligt avspänd, annars tappar övningen sitt syfte. Det handlar också om att bygga upp ett förtroende mellan ryttare och häst. När man hittat det funkar kommunikationen. Den här övningen har ingen ”fortsättning”, det är det här jag gör – hela livet – med alla mina hästar.

Mer i Hippson-TV

Hästar missbrukas i den egyptiska turismen – namninsamling startad

OBS: Varning för starka bilder i klippet!

Turister från hela världen lockas till sevärdheter i Egypten. Djurrättsorganisationen Petas senaste undersökning visar dock att hästar, men också kameler, utsätts för ett förfärligt missbruk vid turistorterna. Bland annat då de tvingas bära eller dra turister i den extrema värmen – utan tillgång till mat, vatten eller skugga.
  
Med syftet att påverka Egyptens turistminister till att få djurplågeriet vid turistorter att upphöra har Peta startat en namninsamling. Den hittar du
här (OBS: Starka bilder!).


Sett 2581 ggr

Lucky Lisa – ett sto med kämparglöd och stort hjärta

Alexander Zetterman och nioåriga SWB-stoet Lucky Lisa (f. 2010 e. Heartbeat ue. Lux Z uppf. Nygårdens stuteri och veterinärpraktik HB) kom fyra i den trestjärniga GP-debuten under påskhelgen. Det efter att ha varit felfria i såväl grundomgång som omhoppning.


Sett 1211 ggr

Elsas ökning med Mataro fortsatte ut från banan

När Elsa Tolf var med sitt lag från Spekeröds RK för att rida ponnyallsvenskans division I hos Hermanstorps kör- och ridklubb satsade hon rejält i galoppökningen med C-ponnyn Bjerregårds Mataro. Så bra att de inte fick stopp utan fortsatte ut från banan. Se det tokiga klippet i Hippson-TV.


Sett 9666 ggr

Påskgalopp i full fart – känner du vinddraget?

Det är tisdag – vi hälsar vardagen välkommen och säger hejdå till påskhelgen med det här härliga läsarklippet från Hannah Byrud i Täby. Notera ”näbbarna” på ryttarnas hjälmar!


Sett 2205 ggr

"Dressyrhästen" Pontica, 20 år, satsar på hoppning

Sist vi berättade om Vintrosa ridskolas häst Pontica, kallad "dressyrhästen" fick hon feeling och tog sig an bommarna i ridhuset. Nu har hon avancerat och deltar med glädje i löshoppning – 20 år ung. Det är under ridskolans teorivecka på påsklovet som Pontica är en av hästarna som får visa hur löshoppning går till. Och visst verkar hon tycka att det är riktigt roligt.

Under löshoppningen sitter eleverna på läktaren och ridlärare med medhjälpare håller i löshoppningen nere i ridhuset och alla bär hjälm.


Sett 3659 ggr

”Jag försöker hitta tillbaka till bubblan så fort som möjligt”

Hållbara ryttare 2, del 5: Vi har kommit fram till femte delen av serien ”Hållbara ryttare”, om mental träning. Denna gång berättar medlemmarna i Saab Team Sweden Dressage hur de arbetar med att hitta rätt tillstånd i ridningen.


Sett 1284 ggr

Rolf-Göran Bengtsson bjuder på sötchock – det kliiiiiiiar, visar superfölet!

Alla vet vi hur jobbigt det är när det kliar på ryggen och man inte kommer åt, eller hur? Rolf-Göran Bengtsson och hustrun Evi bjuder på en riktig sötchock på Instagram, som vi inte kan låta bli att dela.
  
Vad sägs om Rolf-Görans framtida påläggskalv (hoppas vi!) Cultino, med Evi Bengtssons topphäst Kuschel's Ulika som mamma? Pappa är Casaltino e. Casall, så snacka om familjeangelägenhet. Vilket charmtroll!


Sett 14919 ggr

Varmblodet Betty njuter av ett svalkande vårdopp

Varmblodet Staro Betty Boop, eller "Betty" som hon kallas, fick vårfeeling häromdagen när hon fick komma ut i en ny hage.
– Jag har aldrig sett henne bada under alla de här åren, men hon fick lite vårkänslor när de kom ut i nya hagen, berättar ägaren Cazandra.
Betty njuter av livet som pensionär tillsammans med Cazandras svärföräldrars nordsvensk.


Sett 5668 ggr

Häst gick genom isen – räddades med helikopter

Det blev en dramatisk räddningsinsats när den norska luftambulansen fick rädda en häst som gått genom isen i Finnskogen i Norge. Hästen hade legat i vattnet en timme när den lyftes ur vaken.
  
Förrädisk is på våren 
Det var travhästen Finnskog Lux som gått genom isen. Tränaren Heikki Kulblik brukar träna med hästarna och trodde att isen var tjock nog även på fredagen, han hade mätt tjockleken på isen tidigare i veckan och då var den 60 centimeter.
– Men jag var borta hela dagen i går och då hade det varit 17 grader varmt här uppe. I natt var det minus tre till fyra grader och isen var vit på morgonen. Jag såg inte de svarta fälten som är så farliga på våren, sådana fält har "rutten is".
– Det var ett sådant fält jag körde på när hästen gick igenom medan jag och vagnen blev kvar uppe på isen, berättar han för
Tgn.no.
Finnskog Lux fördes nedkyld till klinik efteråt, men ska ha återhämtat sig bra.
  
Källa: Tgn.no samt filmklipp från Stiftelsen Norsk Luftambulanse


Sett 6910 ggr

Jeanna Högbergs Grand Prix-stjärna till salu: ”Var på långa listan till VM i Tryon”

Jeanna Högberg berättar på Facebook att hennes Grand Prix-kompanjon Duendecillo P (född 2004 e. Blue Hors Don Romantic – Midt-West Ibi-Light, uppfödare och ägare: Anne Niemi), kallad ”Peikko”, nu är till salu. I inlägget postade hon även försäljningsfilmen ovan. 
  
Peikko har resultat över 70 procent i internationell GP och har vunnit Grand Prix och Grand Prix Special internationellt flera gånger. Bland meriterna finns även att han har representerat Sverige två gånger i Nations Cup 2018, då laget vann serien totalt. Han var på långa listan till VM i Tryon och är godkänd hingst både i Hannover och i Finland.
  
>> Till Jeanna Högberg Dressage på Facebook


Sett 7951 ggr


Galleriet på Hippson Market