Övning som uppfyller mantrat: ”I rytmen – på rälsen”

Hippson-TV

Hoppning

Publicerad: 2017-09-29

Samma avstånd som igår. Danilo 6år växlar fint mellan att göra linjerna första varvet med 4 - 5 språng, till andra varvet 3 och 4 för att sedan gå tillbaka till 4 och 5. I rytmen på rälsen....

Publicerat av Unghästverkstaden den 26 september 2017

Övning som uppfyller mantrat: ”I rytmen – på rälsen”

Unghästutbildaren Björn Svensson använder sig ofta av bommar på marken i arbetet med hästarna. ”I rytmen – på rälsen är mitt mantra och det jag söker jag efter varje dag”, säger han.

Text: Ida Röök
  
I filmen ovan ser vi honom rida sexåriga Danilo över bommar. Det ser tämligen enkelt ut, men det krävs en hel del för att få hästen avspänd i det här arbetet.
– Jag använder bommar precis som dressyrryttarna använder bokstäver. För mig är bommarna en typ av deadline i ridningen, där man får chans att stämma av hur saker och ting fungerar, säger Björn Svensson.
”I rytmen – på rälsen” är något han ständigt återkommer till och för att checka av att hästen lyssnar även i markarbetet är övningen ovan en bra hjälp.
– Hästen kanske är som smör att rida och fin på marken, men så funkar det inte när det kommer fram hinder. Den här övningen gör att man lämnar volten en stund och tränar banhoppning, utan att det blir för stor grej av det. Det är kanske taskigt att säga det, men många är nog ganska kassa på att pricka en bom. Som ryttare får du ingen hjälp av hästen att komma rätt, den taxerar inte fram till ett avsprång. Den här övningen syftar till att få hästen avspänd, men lika mycket till att få ryttaren att känna rytmen och lära sig att känna hästens galoppsprång.
  
Kan inte pricka bommen
Björn hör ofta elever säga att deras häst inte bryr sig om bommar, att de helt enkelt är lite ”blinda” för vad som ligger på marken.
– Det är de nog också, men jag skulle mer se det som att det är ryttarens uppgift att motivera hästen och att se till att kommunikationen sitter. Det är nog snarare ryttarens förmåga att pricka bommen som inte är optimal.
På det böjda spåret är det 17,5 meter mellan bommarna och Björn rider där på fem eller fyra galoppsprång, medan han på det raka spåret går på fyra eller tre på 14,5 meter. Enligt Hippsons avståndstabell är 13,5–14 meter det normala avståndet för tre galoppsprång, när det handlar om hinder.
– Det är inte avståndet mellan bommarna som är det viktiga. Jag gör inga cirkuskonster mellan dem och går på tio galoppsprång liksom, man kan göra hur många galoppsprång som helst på ett visst avstånd, det är ju bara att bromsa tillräckligt mycket. Det handlar om att med små, små hjälper kunna justera hästen framåt och tillbaka, säger Björn och fortsätter:
– När jag öppnar upp och går på tre språng ska det inte bli yvigt, hästen ska inte falla ur rälsen och rytmen och rusa i väg. Det ska inte bli så att du måste ta tillbaka hårt och sedan skjuta fram hästen igen, på och av är ingen rolig ridning precis. Och den funkar aldrig särskilt bra över hinder.
  
Har ingen fortsättning
På heta hästar, eller yngre individer som laddar även på bommar, börjar Björn alltid i skritt.
– Jag vill att hästen ska göra det här på utandning. Den ska inte spänna sig, jag börjar ofta med att skritta över bommarna, sedan trava och till slut galoppera. Men bara om hästen är tillräckligt avspänd, annars tappar övningen sitt syfte. Det handlar också om att bygga upp ett förtroende mellan ryttare och häst. När man hittat det funkar kommunikationen. Den här övningen har ingen ”fortsättning”, det är det här jag gör – hela livet – med alla mina hästar.

Mer i Hippson-TV

Ska man bli riktigt bra måste man börja tidigt

Visst ser den här lilla tjejen ut att ha potential att bli en riktigt duktig fälttävlansryttare om några år? Hennes ponny är den snällaste läromästaren dessutom. 


Sett 11326 ggr

Sjukhushästen Hannibal kan bli Årets eldsjäl: ”Gör något som är bra för andra”

Hippson har tidigare berättat om Louise E Chatteli och hennes häst Hannibal, som besöker sjuka barn. Nu har de nominerats till utmärkelsen Årets eldsjäl.


Sett 2527 ggr

Hur du river hindret – utan att få några hinderfel

Det här ekipaget visar hur ett hinder kan rivas utan att det ger några fel i protokollet, eftersom hindrets översta bommar ligger kvar på sina bomskållor. Och visst gör hästen en snygg räddning, som hinner upp med alla ben och tar sig över bakbommen felfritt?


Sett 18630 ggr

Med ändan mot regnet – Turbo kommer alltid när matte ropar

När Sara Edberg skulle hämta sin unghäst First Eriksson (e. Sankt Erik ue. First Wish, uppf. Christina Åslund), som kallas "Turbo", en regnig dag i hagen kom han som vanligt när hon ropade – fast med baken först.


Sett 17722 ggr

Johanna Due-Boje: ”Arbetet i stallet och på hästryggen är monotont – jätteviktigt att göra annat också”

Hållbara ryttare 3, del 4: Det är dags för fjärde delen av serien Hållbara ryttare, där sitsforskaren Maria Terese Engell hjälper ryttarna i Saab Team Sweden Dressage med deras position i sadeln. Denna gång förklarar hon varför det är viktigt att fysträna sig själv – samt analyserar landslagsryttaren Johanna Due-Boje.


Sett 1687 ggr

När din stora kärlek är för lång

Den här söta hunden vill så gärna kela med sin kompis, men det är lite bekymmersamt då den fina hästen är så stor! De löser det ändå, och får en mysig stund tillsammans. Se ännu ett gulligt klipp med radarparet nedan.


Sett 5359 ggr

En helt vanlig hopptävling – på stranden (!)

Att rida på stranden är något alldeles speciellt. Tänk då att tävla med ljudet av havets vågor i bakgrunden! I dagarna blev det verklighet, då det arrangerades en hopptävling på stranden i Erquy i nordvästra Frankrike. Det var dessutom tioårsjubileum för tävlingen. Visst ser det härligt ut? Se fler klipp nedan.


Sett 1615 ggr

Ledsagarhästen Flirty tog flyget med matte – så gick resan

Ledsagarponnyn Flirty tros vara den första miniatyrhästen i amerikansk flyghistoria att äntra en kommersiell flygning. Inside Edition var där för att för att bevittna det stora ögonblicket – spana in klippet för att se hur det gick till från start till landning.


Sett 3377 ggr

400 veterinärer saknas: "Åkte 14 mil för att skriva ett recept"

Närmare 400 veterinärer saknas i Sverige. Det visar Svensk djursjukvårds senaste branschrapport. Svårast är det att rekrytera distriktsveterinärer till mindre orter. På måndagen tog TV4 Nyheterna upp frågan.


Sett 1803 ggr

Överraskningsmulan Mulle Meck – en framtida hoppstjärna?

För tre år sedan överraskade den nyinköpta ponnyn Rut Lunds civila ryttarförening när hon födde en liten mula. Sedan dess har mulan Mulle Meck fått äran att bli Skånes ridsportförbunds maskot. I år har hans utbildning tagit fart, vilket inte minst syns i den snabba löshoppningen ovan. 


Sett 5296 ggr