Övning som uppfyller mantrat: ”I rytmen – på rälsen”

Hippson-TV

Hoppning

Publicerad: 2017-09-29

Samma avstånd som igår. Danilo 6år växlar fint mellan att göra linjerna första varvet med 4 - 5 språng, till andra varvet 3 och 4 för att sedan gå tillbaka till 4 och 5. I rytmen på rälsen....

Publicerat av Unghästverkstaden den 26 september 2017

Övning som uppfyller mantrat: ”I rytmen – på rälsen”

Unghästutbildaren Björn Svensson använder sig ofta av bommar på marken i arbetet med hästarna. ”I rytmen – på rälsen är mitt mantra och det jag söker jag efter varje dag”, säger han.

Text: Ida Röök
  
I filmen ovan ser vi honom rida sexåriga Danilo över bommar. Det ser tämligen enkelt ut, men det krävs en hel del för att få hästen avspänd i det här arbetet.
– Jag använder bommar precis som dressyrryttarna använder bokstäver. För mig är bommarna en typ av deadline i ridningen, där man får chans att stämma av hur saker och ting fungerar, säger Björn Svensson.
”I rytmen – på rälsen” är något han ständigt återkommer till och för att checka av att hästen lyssnar även i markarbetet är övningen ovan en bra hjälp.
– Hästen kanske är som smör att rida och fin på marken, men så funkar det inte när det kommer fram hinder. Den här övningen gör att man lämnar volten en stund och tränar banhoppning, utan att det blir för stor grej av det. Det är kanske taskigt att säga det, men många är nog ganska kassa på att pricka en bom. Som ryttare får du ingen hjälp av hästen att komma rätt, den taxerar inte fram till ett avsprång. Den här övningen syftar till att få hästen avspänd, men lika mycket till att få ryttaren att känna rytmen och lära sig att känna hästens galoppsprång.
  
Kan inte pricka bommen
Björn hör ofta elever säga att deras häst inte bryr sig om bommar, att de helt enkelt är lite ”blinda” för vad som ligger på marken.
– Det är de nog också, men jag skulle mer se det som att det är ryttarens uppgift att motivera hästen och att se till att kommunikationen sitter. Det är nog snarare ryttarens förmåga att pricka bommen som inte är optimal.
På det böjda spåret är det 17,5 meter mellan bommarna och Björn rider där på fem eller fyra galoppsprång, medan han på det raka spåret går på fyra eller tre på 14,5 meter. Enligt Hippsons avståndstabell är 13,5–14 meter det normala avståndet för tre galoppsprång, när det handlar om hinder.
– Det är inte avståndet mellan bommarna som är det viktiga. Jag gör inga cirkuskonster mellan dem och går på tio galoppsprång liksom, man kan göra hur många galoppsprång som helst på ett visst avstånd, det är ju bara att bromsa tillräckligt mycket. Det handlar om att med små, små hjälper kunna justera hästen framåt och tillbaka, säger Björn och fortsätter:
– När jag öppnar upp och går på tre språng ska det inte bli yvigt, hästen ska inte falla ur rälsen och rytmen och rusa i väg. Det ska inte bli så att du måste ta tillbaka hårt och sedan skjuta fram hästen igen, på och av är ingen rolig ridning precis. Och den funkar aldrig särskilt bra över hinder.
  
Har ingen fortsättning
På heta hästar, eller yngre individer som laddar även på bommar, börjar Björn alltid i skritt.
– Jag vill att hästen ska göra det här på utandning. Den ska inte spänna sig, jag börjar ofta med att skritta över bommarna, sedan trava och till slut galoppera. Men bara om hästen är tillräckligt avspänd, annars tappar övningen sitt syfte. Det handlar också om att bygga upp ett förtroende mellan ryttare och häst. När man hittat det funkar kommunikationen. Den här övningen har ingen ”fortsättning”, det är det här jag gör – hela livet – med alla mina hästar.

Mer i Hippson-TV

Klart att mamma ska få sig en välförtjänt rykt

Medan mamman äter passar det här fölet på att ge henne spatid med lite massage. Vad är sötchocksvarning om inte det – och visst verkar fölet ha fått in den rätta snitsen?


Sett 1395 ggr

Carl Hedin på hoppbanan med "Footie" igen: "Som att cykla, fast lite vingligt"

Förra året fick Carl Hedin ett wildcard till Amatörtouren i hoppning under Falsterbo Horse Show. I helgen var det dags att "byta gren" igen för dressyryttaren, när han åter lotsade valacken For White Foot runt hoppbanan.


Sett 2440 ggr

Lovis, 1 år, snarkar sött och njuter i hagen

Esters Legacy, till vardags kallad "Lovis", tar gärna en tupplur i hagen – och att dessutom bli kliad på magen av uppfödaren Matilda Holmkvist är lite extra mysigt. Missa inte att skruva upp ljudet för att höra Lovis gulliga snarkningar i klippet ovan.


Sett 2131 ggr

Lite läskig bro? Inga problem för den här skönheten

Under skogspromenaden stötte den här vackra hästen på en bro. Håller den? Ser den inte lite otäck ut? Nja, bäst att ta sig över på ett annat sätt. Se det fina klippet ovan från Instagram-kontot Life with a gypsy horse.


Sett 24837 ggr

Högljudd såg inga problem: ”Inte många hästar som hade klarat detta”

Camilla Ivarsson, som driver utbildnings- och försäljningsstall, bjuder på ett härligt klipp. Det är CC Studs Going Champion som i det närmaste är helt obrydd inför en högljudd såg. Här berättar hon mer.


Sett 3680 ggr

Galoppombyten med litet hopp

Behöver du inspiration till helgens ridpass? Varför inte göra som Rob Barker på Carl Hesters GP-häst Nip Tuck? Ett par galoppombyten och så hopp över litet kryss, plättlätt. ”Vem sa att dressyr är tråkigt?”, frågar sig Carl i inlägget. Se det härliga klippet i Hippson-TV.


Sett 3772 ggr

Vad är bättre än ett bad en varm sommardag?

Ett härligt, svalkande bad slår aldrig fel när sommartemperaturen stiger. Två av Linda Algotssons hästar har en alldeles egen pool i hagen – och när den ena tar ett dopp, är kompisen inte sen att hänga på.


Sett 6607 ggr

Dressyrhästens skräck – spår av bommar på marken: "La till ett dinosaurievrål"

När Therese Selander red sin valack ER Lancerot för några dagar sedan fick hon öva på balansen när hästen plötsligt tog ett stort skutt åt sidan. Orsaken? Dressyrhästen skrämdes av spår av bommar på marken. Se det roliga klippet ovan (med ljudet på!) och läs mer om vad som hände.


Sett 22913 ggr

Sjukhushästen Hannibal tar med TV4:s reporter på en ridtur

Hästen Hannibal och hans tränare Louise E Chatteli besöker barnsjukhus och olika vårdinstanser för att sprida glädje. TV4 träffade nyligen dem och då fick programledaren Soraya Lavasani sitta upp i sadeln. Missa inte klippet ovan, där Hannibal även svarar på frågor.
Läs Hippsons intervju med Louise här


Sett 1604 ggr

Modiga Lily, 10 år, hoppar 1,20 med storhästen Frazze

I veckan är tioåriga Lily Wilhelm på ridläger hos Sundsvalls ridklubb med storhästen "Frazze". På måndagen slog de höjdrekord så att det stod härliga till, när de med lätthet seglade över en oxer på 120 centimeter.


Sett 13505 ggr