Pararyttaren Evie Toombes råkade hoppa 1,50-hindret: "Vi skrattar fortfarande åt det"

Hippson-TV

Hoppning

Publicerad: 2018-05-17

Pararyttaren Evie Toombes råkade hoppa 1,50-hindret: "Vi skrattar fortfarande åt det"

Vid helgens tävlingar i München deltog 16-åriga pararyttaren Evie Toombes i de lägre klasserna. Men i speedklassen tyckte hästen Daisy att 90 centimeter var för lågt – och tog ett 1,50-räcke i stället.

Text: Annelie Eriksson
Foto: Privat
  
Evie inledde tävlingarna i München med en tredjeplats på sitt sto High Offley Business Centre, även kallad Daisy. Placeringen gav blodad tand och i tidshoppningen beslutade hon sig för att ge allt och att rida snävt. 
– Jag försökte svänga innanför det höga räcket, men när jag insåg att Daisy beslutat sig för att hoppa det var vi bara ett galoppsprång ifrån. Som tur är kan man lita på Daisy, hon är väldigt ärlig så jag vet att hon hoppar vad som än står framför henne. Men jag blev lite chockad, speciellt eftersom det var ett så högt hinder, berättar Evie för Hippson.
  
Svårt att hitta en passande häst
Den unga ryttaren föddes med ryggmärgsbråck, något som bland annat påverkar hennes styrka i underbenen. De senaste två åren har hon fått hjälp via sondmatning för att hålla vikten uppe, när magen inte kan bearbeta maten. Detta gör att hon endast har styrka och ork att rida kortare pass, och hon har haft svårt att hitta en häst som passar. 
– Vi letade länge efter den perfekta hästen. Eftersom mina ben är svaga behöver jag en kvick häst som inte får bli för stark. Det är en svår balansgång, men Daisy passar mig som handen i handsken och tar hand om mig, berättar hon.
   

Evie och hennes härliga sto, som kallas Daisy.
  
Mamma håller hinderhöjden nere
Evie har länge varit sugen på att hoppa högre hinder, men mamma Caroline har ett finger med spelet vad gäller tävlingskalendern.
– Mamma har hållit vår plan enkel med hoppningen, men nu tycker jag att det är dags att vi tar ett kliv upp och hoppar högre än enmetersbanor. 
Ryttaren är dock tacksam över att de har skyndat långsamt. Hon har fått lära känna sin häst ordentligt och känner nu att de verkligen är redo för större utmaningar.
Vad sa mamma när du kom ut från banan?
– Jag var lite orolig över att hon skulle vara irriterad över min ambitiösa sväng, men hon sa åt mig att det var briljant. Vi skrattar fortfarande åt det. 
 
Missa inte Evies och Daisys otroliga språng högst upp i inlägget!
Mer i Hippson-TV

Patrik Kittel om ridning och kommunikation: ”Alla hästar är olika individer”

FEI-TV har valt Patrik Kittel till veckans ”Rider in Focus” och porträtterar honom i klippet ovan. Bland annat berättar den svenska landslagsstjärnan om nya topphästen Delatio, hur han lär känna en ny häst och hur viktig rösten är i hans kommunikation med djuren.


Sett 1277 ggr
Kommentarer

Anfall är bästa försvar när "mjukisbommen" attackerar

Hoppa – den?!? Nä, man kan inte vara riktigt säker på om den mjuka plastbommen som ligger i paddocken är vid liv eller inte. Så det är lika bra att ge den en rejäl omgång direkt…


Sett 12933 ggr
Kommentarer

Alexander Zetterman visar sin franska bas

Alexander Zetterman har sedan tidigt i somras haft sin bas på en anläggning utanför Paris. I ett klipp på Instagram visar han upp anläggningen.


Sett 3780 ggr
Kommentarer

Dressyrhästen Tiger G gillar att hoppa

Karin Öljemarks fina Tiger G har inte tävlats sedan i somras, men snart är han på G igen. Och han värmer upp inför 2019 med lite hoppning som ser lekande lätt ut.


Sett 2927 ggr
Kommentarer

Välsignade hinder – varför är det så svårt?

När hopptränaren, i ren frustration, har sagt att man behöver hjälp från ovan och man tar hen på orden... Ännu ett träffsäkert klipp från fälttävlansryttaren Pontus Hugosson, denna gång i prästskrud!


Sett 4008 ggr
Kommentarer

Så knoppar du en riktigt tjock man

Jessica Jacobsson är känd för sina uppvisningar med nordsvenskarna Oden och Nitro. Här visar hon hur hon får till snygga knoppar, trots att Nitros man är både tjock och lång.


Sett 2984 ggr
Kommentarer

Magdalenas hästar tog "julgransflygningen" med ro

Inför veckans julhälsning i skyn, av flygflottiljerna runt om i landet, har Försvarsmakten och Hippson spridit information om när planen av modellerna JAS 39 Gripen och TP 84 Hercules skulle passera.
  
Hästägaren Magdalena Regårdh lyckades fånga flygningen på film när planen passerade stallet i Saxtorp, mellan Löddeköpinge och Landskrona. 
– Här var de i alla fall måttligt imponerade av Försvarsmaktens uppvisning, skriver hon till Hippson. 
 
För hästarna Coco-Chanel, fem år, och Lucy in the Sky, nio år, var den imponerande flyguppvisningen verkligen inget som berörde. De ser nästan uttråkade ut när planen passerar i form av en julgran.


Sett 3365 ggr
Kommentarer

Gustafs avelsston med avkommor hittar själva vägen: "De brukar hitta rätt"

Gustaf Johansson är uppfödare från Hyltebruk i Halland. Med många avelsston och föl i mängd gäller det att skapa ett smidigt system när alla ska in från hagen – som att låta hästarna sköta det själva.


Sett 15300 ggr
Kommentarer

Silver-Wegas syrra vet hur man lerbadar i hagen

December BORDE kanske innebära snövita hagar, men på många håll är de fortfarande grå av lera… Och det är kanske inte så illa? Sara Algotsson Ostholt delar med sig av ett härligt klipp där treåriga Vicky, syster till OS-silvermedaljören Wega, lerbadar. Och snacka om att hon njuter, en blivande fälttävlansstjärna måste älska vatten!


Sett 3994 ggr
Kommentarer

Stakkariealla – såld för rekordsumma vid PSI-auktionen

I helgen höll Paul Schockemöhle sin traditionsenliga auktion för 39:e gången och snackisen blev, utan tvekan, det sexåriga stoet Stakkariealla. 
  
Hon är efter hingsten Stakkato med mamman Corialla och morfar Chacco-Blue. Stoet har tävlat med Patrick Stühlmeyer och är nu redo för 1,35-hoppning, hon är kvalad till unghäst-VM.
  
Vad är det då som gör att nyheten om just henne sprids? Jo, hon såldes för otroliga 22 miljoner kronor – lite drygt. Köparen kommer från USA.
 
>> Till auktionssidan med information om stoet

Tidigare: Ung topphäst till Ben Maher – auktionerades ut för rekordsumma


Sett 8686 ggr
Kommentarer


Galleriet på Hippson Market

Husbloggare

Pigga hästar

Saras vardag

Vilket avslut på tävlingssäsongen 2018!

Therese

Duktiga småpojkar och julkänsla

Portugal-bloggen

Till Husbloggarna