Tv-toppen 2018, plats 5: Pararyttaren Evie Toombes råkade hoppa 1,50-hindret: "Vi skrattar fortfarande åt det"

Hippson-TV

Hoppning

Publicerad: 2018-05-17

Tv-toppen 2018, plats 5: Pararyttaren Evie Toombes råkade hoppa 1,50-hindret: "Vi skrattar fortfarande åt det"

Under första veckan 2019 publicerar vi förra årets mest sedda klipp i Hippson-TV. Nedräkningen börjar med plats nummer 5.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Ursprunglig text: Vid helgens tävlingar i München deltog 16-åriga pararyttaren Evie Toombes i de lägre klasserna. Men i speedklassen tyckte hästen Daisy att 90 centimeter var för lågt – och tog ett 1,50-räcke i stället.

Text: Annelie Eriksson
Foto: Privat
  
Evie inledde tävlingarna i München med en tredjeplats på sitt sto High Offley Business Centre, även kallad Daisy. Placeringen gav blodad tand och i tidshoppningen beslutade hon sig för att ge allt och att rida snävt. 
– Jag försökte svänga innanför det höga räcket, men när jag insåg att Daisy beslutat sig för att hoppa det var vi bara ett galoppsprång ifrån. Som tur är kan man lita på Daisy, hon är väldigt ärlig så jag vet att hon hoppar vad som än står framför henne. Men jag blev lite chockad, speciellt eftersom det var ett så högt hinder, berättar Evie för Hippson.
  
Svårt att hitta en passande häst
Den unga ryttaren föddes med ryggmärgsbråck, något som bland annat påverkar hennes styrka i underbenen. De senaste två åren har hon fått hjälp via sondmatning för att hålla vikten uppe, när magen inte kan bearbeta maten. Detta gör att hon endast har styrka och ork att rida kortare pass, och hon har haft svårt att hitta en häst som passar. 
– Vi letade länge efter den perfekta hästen. Eftersom mina ben är svaga behöver jag en kvick häst som inte får bli för stark. Det är en svår balansgång, men Daisy passar mig som handen i handsken och tar hand om mig, berättar hon.
   

Evie och hennes härliga sto, som kallas Daisy.
  
Mamma håller hinderhöjden nere
Evie har länge varit sugen på att hoppa högre hinder, men mamma Caroline har ett finger med spelet vad gäller tävlingskalendern.
– Mamma har hållit vår plan enkel med hoppningen, men nu tycker jag att det är dags att vi tar ett kliv upp och hoppar högre än enmetersbanor. 
Ryttaren är dock tacksam över att de har skyndat långsamt. Hon har fått lära känna sin häst ordentligt och känner nu att de verkligen är redo för större utmaningar.
Vad sa mamma när du kom ut från banan?
– Jag var lite orolig över att hon skulle vara irriterad över min ambitiösa sväng, men hon sa åt mig att det var briljant. Vi skrattar fortfarande åt det. 
 
Missa inte Evies och Daisys otroliga språng högst upp i inlägget!


Mer i Hippson-TV

När bästa kompisarna synkar bocksprången perfekt

Att hästar leker i hagen har vi sett förut, men dessa två har ändå något unikt. I detta härliga klipp tajmar de båda hästarna verkligen bocksprången perfekt nästan som om de har övat in det hela?


Sett 7581 ggr

Tog hästen till "Drive Thru" – "en påse morötter, tack"

Karolin Lidéns ridtur i helgen med 13-åriga hästen Principe gick till en hamburgerkedja i Gävle. Något som först uppmärksammades av lokaltidningen. Det snappades upp av TV4-programmet Efter fem och visades i deras Sverigesvep. Vad Karolin beställde? En påse morötter såklart.


Sett 1840 ggr

All In och Peder tränar hemma på Grevlunda

Peder Fredricson har vid flera tillfällen berättat att H&M All In snart kommer att tävla igen. Och visst ser ekipaget ut att vara redo? Det är #HMwelovehorses som på Instagram delar med sig av ett klipp från ett träningspass hemma på Grevlunda.


Sett 5047 ggr

När fölet får med mamma på kurragömma

Det här fölet verkar ha en räv bakom varje öra. Busa med mamma och gömma sig bakom vindskyddet är för dagen favoritleken. Det busiga fölet ägs av Chelsea Borell som la upp klippet på Tik-Tok där det snabbt blev viralt.


Sett 17303 ggr

Udda bästisar men så söta ihop

Ibland uppstår vänskap mellan djur som i vanliga fall inte alls hänger tillsammans. Som här där en häst blivit bästa kompis med en av gårdens hönor. 


Sett 3541 ggr

Liten ponny med stor dos attityd

Den här lilla parveln fullkomligt äger hagen, vilket den gärna visar för sin fyrbenta kompis. Skruva upp volymen och se det härliga klippet!


Sett 28353 ggr

När matklockan ringt tar man vad som erbjuds - som dekorationerna

Denna ponnyn tycker nog att uppvisningen tar för lång tid samtidigt som hans matklocka har ringt. Nöden har ingen lag och man får helt enkelt ta vad som erbjuds. I detta fallet banans blomsterdekoration.. 


Sett 7074 ggr

Möt Zippy - korsning mellan en zebra och åsna

Hybriddjur är ett kontroversiellt ämne och de avlas oftast fram för ekonomisk vinning. Men när en oönskad zebra föds på en djurpark i Tyskland slutar det med att hon tillslut flyttar in på en gård i England där hon får ett gäng med nya åsnekompisar. Efter två år föds överraskande zonkeyn Zippy. 


Sett 3086 ggr

Svårflörtad stallkamrat

Ibland får man kämpa för kärleken, vilket denna valack verkligen behöver göra. Stallkamraten är lite nonchalant intresserad men frågan är om han vinner hennes hjärta till slut? Charmigt klipp är det i alla fall! 


Sett 2287 ggr

När fölet har mer spring i benen än sin mor

De flesta föräldrar kan säkert relatera till småbarnsåren då barnen springer runt och utforskar, medans mamman försöker hålla uppsikt. Här har vi ett litet föl som gärna springer runt och leker, samtidigt som mamman har fullt upp med att hålla koll på den busiga lilla hästen. Se det söta klippet!


Sett 15459 ggrAktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 2

– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen

– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Hjälp, min häst biter sönder sin hagkompis täcken!
Elke Hartmaan svarar
Övergångar stärker hästens bakdel
Jessica Nordin svarar
Tips på ridövning för häst med stora gångarter
Jessica Nordin svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.