Patrik Kittel låter oss hänga med in på tävlingsbanan: ”Det är bara vi – jag, hästen och programmet”
Presenteras i samarbete med: Saab och Patrik Kittel Dressage Tour

Patrik Kittel låter oss hänga med in på tävlingsbanan: ”Det är bara vi – jag, hästen och programmet”

Grand Prix, del 7: Det har blivit dags för sista delen av Patrik Kittels filmade dressyrskola. En känslosam Patrik tar oss med tillbaka till förra årets start i Saab Top 10-finalen i Friends arena. Och beskriver hur häftigt det var att få sätta svenskt rekord.
– Jag är så enormt tacksam och glad varje gång jag har gjort en fantastisk ritt!

Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Saab och Patrik Kittel. Under fyra år delar Patrik med sig av sina kunskaper genom årliga clinics och videokurser. De tre första säsongerna finns att se på Dressagetour.se. Där hittar du även biljetter till Patriks clinics.

Avsnitt 7: Patrik rider Grand Prix

Patrik Kittel beskriver, i sista avsnittet, känslan att "göra resan" med den fyrbenta kamrat som ska bli ens nästa världshäst. Från den busande unghästen, via de många övergångarna och skänkelvikningarna, till de första fumlande piaffstegen och bytena. Slutligen är det största utbildningsmålet nått – Grand Prix. Och det har blivit dags att göra entré i Friends arena.
– Varje gång ridån går upp och man kommer in på banan är det nästan lite som ett skådespel. Man kommer in och ska verkligen prestera, säger Patrik.
När domaren ringer i klockan tar han ett djupt andetag och alla spänningar i kroppen släpper.
– För mig är det som att jag går in helt i min egen värld med min häst. Det är bara vi – jag, hästen och programmet.
  

  
Dansar med hästen i en bubbla 
Sedan är det dags att dansa, i Friends förra året var Kittels danspartner Delaunay (född 2006, e. Dr. Doolittle 45 – Feinbrand). I programmet fokuserar han på att göra varje moment så bra han bara kan. En sak i taget, varje rörelse var för sig.
– Precis som man gör hemma. Små, små hjälper och att hästen är med både framåt och tillbaka. Det är det hela utbildningsserien har byggt på, att få hästen så lydig att man utan konstigheter kan göra alla grejerna även i Friends, förklarar Patrik.
Att få ett misstag inne på banan är inte hela världen, det viktigaste är att fokusera på det som kommer härnäst.
– Försök få fram det som är riktigt bra och missar ni något, låt det vara och rid vidare. I slutändan är det den som gör minst missar som vinner.
Under Saab Top 10-finalen sitter många tusen personer på läktarna. Men det är inget som berör Patrik.
– Det roliga med mig är att när jag tävlar ser jag ingenting. Ingen publik, inga bokstäver – jag ser bara hästen och är i min lilla bubbla.
  

  
Enormt tacksam gentemot publiken
Till sist har det blivit dags för den avslutande delen av programmet. Patrik berättar att det är extra speciellt att rida på hemmaplan.
– Jag vill verkligen prestera mitt absoluta optimum. När man känner att hästen har gjort en fantastisk runda – det är då man vet att all den träning, alla timmarna och allt man har gjort med sig själv och sina hästar ger resultat. 
Patrik får ofta frågan om han på riktigt är så där glad som han verkar efter en ritt. Svaret är "Självklart!".
– Jag är så enormt tacksam och glad varje gång jag har gjort en fantastisk ritt. Just den svenska publiken är dessutom så härlig, de uppskattar verkligen fantastisk dressyr. Det är inte något man som ryttare förvänta sig, men det ger gåshud, säger han entusiastiskt.
Förra året blev det nytt svensk rekord för Patrik med Delauney – 85,875 procent. Något Kittel beskriver med ett enda ord.
– Wow.

Tidigare säsonger och avsnitt hittar du här

Presenteras i samarbete med Patrik Kittel Dressage Tour
Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Patrik Kittel och Saab, som en del av Saabs satsning på att lyfta svensk dressyr till nya höjder. Officiell klädpartner i projektet är Equestrian Stockholm. 
Läs mer på Dressagetour.se
 


(Logga in för att skriva en kommentar)

Mer i Hippson-TV

När man kan öppna boxdörren alldeles själv

När det vankas kvällsmat utanför boxdörren gäller det att tänka till. Den här listiga hästen har kommit på ett trick för att kunna nå maten lite snabbare. Spana in det roliga klippet!


Sett 952 ggr

När vattenmattan blir till en "farlig" tsunami …

En vattenmatta är bara en bit blå presenning. Eller så är den ett stort böljande hav som när som helst kan bli till en hästslukande jättevåg.


Sett 5458 ggr

Hästar talar allas språk

Hästar talar allas språk och i umgänget med dem kan vi övervinna saker vi inte trodde var möjliga. Caprifolens voltigeklubb visar i den här filmen att voltige är en gren där alla kan delta. Filmen har gjorts av Fredric Berggren och med stöd av Allmänna arvsfonden. Syftet är att främja fler föreningar att skapa möjligheter för barn och unga med funktionsvariationer.


Sett 633 ggr

Första advent-hälsning från Ponnyexpressen

Kusken Anton Lundström kör fyrspann med sina shetlandsponnyer och tillsammans utgör de Team Ponnyexpressen. De ville skapa något festligt trots att det inte blev någon Sweden International Horse Show i år, så de gjorde ett adventsklipp helt enkelt. Se det ovan.


Sett 15115 ggr

Miniatyrhästen Asco sprider glädje på äldreboenden under pandemin

Miniatyrhästen Asco besökte TV4 Nyhetsmorgon, tillsammans med Therese Saarinen som berättade om deras arbete och besök hos äldreboenden. Besöken har varit väldigt uppskattade bland de äldre och Therese berättar att en del personer har gråtit av glädje vid deras besök. Se hela intervjun i klippet. 


Sett 3470 ggr

När man hittar den skönaste sittplatsen

Emma Elfstrands häst har hittat gårdens mjukaste och skönaste plats. Så vad är mer naturligt då än att helt enkelt slå sig ner just där. Hör Emmas smittande och kärleksfulla skratt när hon hittar sin häst sittandes i höbalen.


Sett 14941 ggr

Upp å hoppa – nu är det måndag

Så var det måndag igen och en ny vecka ligger framför oss. Jobbigt att lämna sängen? Det är bara att sträcka ut, lämna sängen och gå upp helt enkelt. Som den här hästen – morgonstretch i boxen – eller sängen.


Sett 8437 ggr

Musketör pensioneras efter 16 år

Hästen Musketör har tjänstgjort vid Beridna högvakten i imponerande 16 år, han har deltagit i över 600 beridna vaktparader och inte haft en enda sjukdag. Vid en högtidlig ceremoni avtackades han nyligen av Föreningen Beridna högvakten och Försvarsmakten.


Sett 21997 ggr

Nostalgi från SVT: Se Jappeloup och Pierre Durand i Göteborg

Jappeloup de Luze är en av världshistoriens mest kända hopphästar. Jappeloupe reds av fransmannen Pierre Durand och tillsammans vann de individuellt guld i OS i Seoul. Det som gjorde Jappeloup så speciell var att han bara var 158 centimeter i mankhöjd och till hälften travare. I det här klippet från SVT får vi se den modige lille hästen i världscupfinalen 1988 i Göteborg, där ekipaget kom på andra plats.


Sett 20412 ggr

Fem saker du bör veta innan du dejtar en hästtjej

Hon kommer att vara sen och när hon väl dyker upp finns det en risk att hon har halm i håret. Hon pratar helst bara om sin häst och har ett lite annorlunda bordsskick... Med glimten i ögat listar Pontus Hugosson fem saker som du bör känna till innan du dejtar en ryttare.


Sett 17251 ggr