Patrik Kittel låter oss hänga med in på tävlingsbanan: ”Det är bara vi – jag, hästen och programmet”
Presenteras i samarbete med: Saab och Patrik Kittel Dressage Tour

Patrik Kittel låter oss hänga med in på tävlingsbanan: ”Det är bara vi – jag, hästen och programmet”

Grand Prix, del 7: Det har blivit dags för sista delen av Patrik Kittels filmade dressyrskola. En känslosam Patrik tar oss med tillbaka till förra årets start i Saab Top 10-finalen i Friends arena. Och beskriver hur häftigt det var att få sätta svenskt rekord.
– Jag är så enormt tacksam och glad varje gång jag har gjort en fantastisk ritt!

Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Saab och Patrik Kittel. Under fyra år delar Patrik med sig av sina kunskaper genom årliga clinics och videokurser. De tre första säsongerna finns att se på Dressagetour.se. Där hittar du även biljetter till Patriks clinics.

Avsnitt 7: Patrik rider Grand Prix

Patrik Kittel beskriver, i sista avsnittet, känslan att "göra resan" med den fyrbenta kamrat som ska bli ens nästa världshäst. Från den busande unghästen, via de många övergångarna och skänkelvikningarna, till de första fumlande piaffstegen och bytena. Slutligen är det största utbildningsmålet nått – Grand Prix. Och det har blivit dags att göra entré i Friends arena.
– Varje gång ridån går upp och man kommer in på banan är det nästan lite som ett skådespel. Man kommer in och ska verkligen prestera, säger Patrik.
När domaren ringer i klockan tar han ett djupt andetag och alla spänningar i kroppen släpper.
– För mig är det som att jag går in helt i min egen värld med min häst. Det är bara vi – jag, hästen och programmet.
  

  
Dansar med hästen i en bubbla 
Sedan är det dags att dansa, i Friends förra året var Kittels danspartner Delaunay (född 2006, e. Dr. Doolittle 45 – Feinbrand). I programmet fokuserar han på att göra varje moment så bra han bara kan. En sak i taget, varje rörelse var för sig.
– Precis som man gör hemma. Små, små hjälper och att hästen är med både framåt och tillbaka. Det är det hela utbildningsserien har byggt på, att få hästen så lydig att man utan konstigheter kan göra alla grejerna även i Friends, förklarar Patrik.
Att få ett misstag inne på banan är inte hela världen, det viktigaste är att fokusera på det som kommer härnäst.
– Försök få fram det som är riktigt bra och missar ni något, låt det vara och rid vidare. I slutändan är det den som gör minst missar som vinner.
Under Saab Top 10-finalen sitter många tusen personer på läktarna. Men det är inget som berör Patrik.
– Det roliga med mig är att när jag tävlar ser jag ingenting. Ingen publik, inga bokstäver – jag ser bara hästen och är i min lilla bubbla.
  

  
Enormt tacksam gentemot publiken
Till sist har det blivit dags för den avslutande delen av programmet. Patrik berättar att det är extra speciellt att rida på hemmaplan.
– Jag vill verkligen prestera mitt absoluta optimum. När man känner att hästen har gjort en fantastisk runda – det är då man vet att all den träning, alla timmarna och allt man har gjort med sig själv och sina hästar ger resultat. 
Patrik får ofta frågan om han på riktigt är så där glad som han verkar efter en ritt. Svaret är "Självklart!".
– Jag är så enormt tacksam och glad varje gång jag har gjort en fantastisk ritt. Just den svenska publiken är dessutom så härlig, de uppskattar verkligen fantastisk dressyr. Det är inte något man som ryttare förvänta sig, men det ger gåshud, säger han entusiastiskt.
Förra året blev det nytt svensk rekord för Patrik med Delauney – 85,875 procent. Något Kittel beskriver med ett enda ord.
– Wow.

Tidigare säsonger och avsnitt hittar du här

Presenteras i samarbete med Patrik Kittel Dressage Tour
Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Patrik Kittel och Saab, som en del av Saabs satsning på att lyfta svensk dressyr till nya höjder. Officiell klädpartner i projektet är Equestrian Stockholm. 
Läs mer på Dressagetour.se
 


Mer i Hippson-TV

Superman sitter och vilar sig i form

Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman "Sune", född 2019, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl. 
Han är en riktigt stilig kille och ett charmtroll är han också. Otroligt social, trevlig och älskar att gosa. Mot sina syskon är han dock en retsticka och busar ofta med dem. I framtiden väntar ett liv som dressyrhäst, berättar matte Linda Hansson som även är uppfödare till "Sune". 


Sett 3926 ggr

Dansar med islandshästar, hundar och hela stallgänget: "Oj så roligt!"

Dansutmaningen Jerusalema Challenge har genomförts över hela världen. I förra veckan delade Hippson ett klipp med Tågarpsortens ryttarförening som gör dansen uppsuttet till häst. Stallgänget hos Jamila Bergs islandshästar har också tagit fram dansskorna, och delar glädjen med både hundar och hästar.
– Vi gjorde denna och oj så roligt samtidigt som teambuilding! Vi utmanar alla som har inackorderade, säger Jamila.


Sett 28003 ggr

Vi börjar veckan med ett leende

Vad gjorde vi innan sociala medier kunde få de mest banala små vardagssaker att bli lustifikationer. Som när en söt liten häst får kicka igång veckan med sitt "skratt".


Sett 1043 ggr

Det ska böjas i tid det som krokigt ska bli

Det här lilla barnet har turen att han en moster som har en väldigt snäll häst. Så varför inte redan i väldigt unga år få prova på piaff och passage – då har man ju den rätta känslan redan från start …


Sett 5733 ggr

Kanske tur att snön är på väg bort

Pontus Hugosson har tidigare visat upp hur han testar skijoring hemma på gården. Han har dessutom tagit sig vidare i TV4:s program Talang tillsammans med söta Katitzi. Så kanske, med tanke på en eventuell finalplats, är det tur att snön är på väg bort i Västsverige. För senast gick skijoringen inte helt perfekt …


Sett 4955 ggr

Systrarna Bergåkra vloggar hos SVT

Den 23 februari är det premiär för systrarna Emilia och Olivia Bergåkras vlogg på SVT Barn och SVT Play. Det blir sammanlagt 12 avsnitt och givetvis medverkar även storasyster Cecilia och mamma Sigrid. Så häng med den hästtokiga familjen på tävling och i vardagen på gården i Hälsingland. 


Sett 2090 ggr

Ryttarförening gjorde dansutmaning till häst

Dansutmaningen Jerusalema Challenge har blivit viral och det är många som genomför dansen runtom i världen. Även inom ridsporten är det flera som har tagit sin an utmaningen, men någon som gör det med en liten twist är Tågarpsortens ryttarförening. De genomför nämligen dansen uppsuttet till häst och vill nu utmana andra ridklubbar i landet.


Sett 89908 ggr

När snön vräker ner och traktorn strejkar

Linnea Åkesson driver utbildningsstall i Småland och där har det snöat en del på sistone. När hennes mamma Maria en dag kommer ut till ridbanan håller Linnea på att skotta fram fyrkantsspåret med en spångrep. Se klippet, glöm inte ljudet och se ända till slutet – ingen kan påstå att inte hästfolk är innovativa.


Sett 25173 ggr

Jo, gräset ÄR grönare på andra sidan

I vintertider kan det vara extra klurigt att hitta något att tugga på i hagen. Då gäller det att vara påhittig så att man kan lyckas få en smakbit av gräset på andra sidan staketet. Men det är ingen konst för Wish Princess Victoria, ett treårigt welsh cob-sto från Kil, Värmland, hälsar hennes ägare Lina Thor.


Sett 2912 ggr

När samspelet fungerar perfekt

Man kan inte annat än imponeras av den franska mounted gamesryttaren Violaine Ferrandez och hennes ponny Licorne du Mas. I full fart tar de sig an alla hinder hur smidigt och samspelt som helst.


Sett 15062 ggr