Patrik Kittel låter oss hänga med in på tävlingsbanan: ”Det är bara vi – jag, hästen och programmet”
Presenteras i samarbete med: Saab och Patrik Kittel Dressage Tour

Patrik Kittel låter oss hänga med in på tävlingsbanan: ”Det är bara vi – jag, hästen och programmet”

Grand Prix, del 7: Det har blivit dags för sista delen av Patrik Kittels filmade dressyrskola. En känslosam Patrik tar oss med tillbaka till förra årets start i Saab Top 10-finalen i Friends arena. Och beskriver hur häftigt det var att få sätta svenskt rekord.
– Jag är så enormt tacksam och glad varje gång jag har gjort en fantastisk ritt!

Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Saab och Patrik Kittel. Under fyra år delar Patrik med sig av sina kunskaper genom årliga clinics och videokurser. De tre första säsongerna finns att se på Dressagetour.se. Där hittar du även biljetter till Patriks clinics.

Avsnitt 7: Patrik rider Grand Prix

Patrik Kittel beskriver, i sista avsnittet, känslan att "göra resan" med den fyrbenta kamrat som ska bli ens nästa världshäst. Från den busande unghästen, via de många övergångarna och skänkelvikningarna, till de första fumlande piaffstegen och bytena. Slutligen är det största utbildningsmålet nått – Grand Prix. Och det har blivit dags att göra entré i Friends arena.
– Varje gång ridån går upp och man kommer in på banan är det nästan lite som ett skådespel. Man kommer in och ska verkligen prestera, säger Patrik.
När domaren ringer i klockan tar han ett djupt andetag och alla spänningar i kroppen släpper.
– För mig är det som att jag går in helt i min egen värld med min häst. Det är bara vi – jag, hästen och programmet.
  

  
Dansar med hästen i en bubbla 
Sedan är det dags att dansa, i Friends förra året var Kittels danspartner Delaunay (född 2006, e. Dr. Doolittle 45 – Feinbrand). I programmet fokuserar han på att göra varje moment så bra han bara kan. En sak i taget, varje rörelse var för sig.
– Precis som man gör hemma. Små, små hjälper och att hästen är med både framåt och tillbaka. Det är det hela utbildningsserien har byggt på, att få hästen så lydig att man utan konstigheter kan göra alla grejerna även i Friends, förklarar Patrik.
Att få ett misstag inne på banan är inte hela världen, det viktigaste är att fokusera på det som kommer härnäst.
– Försök få fram det som är riktigt bra och missar ni något, låt det vara och rid vidare. I slutändan är det den som gör minst missar som vinner.
Under Saab Top 10-finalen sitter många tusen personer på läktarna. Men det är inget som berör Patrik.
– Det roliga med mig är att när jag tävlar ser jag ingenting. Ingen publik, inga bokstäver – jag ser bara hästen och är i min lilla bubbla.
  

  
Enormt tacksam gentemot publiken
Till sist har det blivit dags för den avslutande delen av programmet. Patrik berättar att det är extra speciellt att rida på hemmaplan.
– Jag vill verkligen prestera mitt absoluta optimum. När man känner att hästen har gjort en fantastisk runda – det är då man vet att all den träning, alla timmarna och allt man har gjort med sig själv och sina hästar ger resultat. 
Patrik får ofta frågan om han på riktigt är så där glad som han verkar efter en ritt. Svaret är "Självklart!".
– Jag är så enormt tacksam och glad varje gång jag har gjort en fantastisk ritt. Just den svenska publiken är dessutom så härlig, de uppskattar verkligen fantastisk dressyr. Det är inte något man som ryttare förvänta sig, men det ger gåshud, säger han entusiastiskt.
Förra året blev det nytt svensk rekord för Patrik med Delauney – 85,875 procent. Något Kittel beskriver med ett enda ord.
– Wow.

Tidigare säsonger och avsnitt hittar du här

Presenteras i samarbete med Patrik Kittel Dressage Tour
Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Patrik Kittel och Saab, som en del av Saabs satsning på att lyfta svensk dressyr till nya höjder. Officiell klädpartner i projektet är Equestrian Stockholm. 
Läs mer på Dressagetour.se
 Mer i Hippson-TV

Fartfyllt betessläpp på Ågesta gård

I helgen var det dags för ponnyerna på Ågesta gård att släppas på bete. I vanliga fall brukar en stor publik bevittna det fartfyllda skådespelet, men med tanke på coronapandemin blev det inte så. Missa inte det härliga klippet, som Kristian von Krusenstierna delat.


Sett 390 ggr

”Temptation challenge” för morotssugen häst

Har ni hört talas om internetfenomenet ”temptation challenge”, där barn filmas då de lämnas ensamma med godis som de ska få äta senare? Att stå emot frestelsen är inte lätt…

I det här klippet testar en ägare att ge sin häst motsvarande utmaning – och vi måste säga att den har karaktär. Skulle din pålle kunna stå emot?


Sett 1139 ggr

Mäktigt väderfenomen mitt under hoppträningen: "Var riktigt häftigt"

När hopptränaren Michael Schultz i helgen höll träningar i Piteå fick han rätt som det var en naturupplevelse.
– Det var riktigt häftigt hur den byggdes upp, vilka krafter med en luft- och sandpelare ända upp till molnen, säger han till Hippson.
Hästarna tog hela händelsen med ro – och ryttarna lika så.
– Men ryttarna tänkte inte på hoppning just då, fortsätter "Micke".


Sett 1361 ggr

Ridskolehästarna fick oväntat älgbesök: "Första gången vi ser älgar här"

Tidigare i veckan fick några av hästarna på Tyresö ryttarförening besök av två långbenta älgar. Besökarna togs emot med stor spänning. 
– Några ston blev lite upprörda och nyfikna, men det var ganska lugnt i hagarna. Vi har en hel del hjort och rådjur som rör sig hos oss och även rävar, men det är första gången vi ser älgar här. Det var fjolårskalvar som verkade lite förvirrade och vad vi förstod så hade de varit runt i Tyresö under gårdagen, säger Nina Ström.


Sett 7977 ggr

Sara Li Vestberg bjuder på ridövning: "Har gett superresultat!"

Hoppryttaren och C-tränaren Sara Li Vestberg tipsar i klippet ovan om en övning som tränar både hästens rakriktning och uppmärksamhet, såväl som ryttarens tajming och fokus. Det blir små skutt både på rakt och på böjt spår. Läs nedan för mer info.
– Jag har haft den på alla mina träningar i veckan och det har gett superresultat, säger Sara.

Sett 2222 ggr

Hoppryttaren Peter Bengtsson bjuder på en krasch: "Älskade knäppa häst!"

Det ser riktigt bra ut när Peter Bengtsson och hästen Columbus börjar sin runda på hoppbanan. Men så blir hästen distraherad och sen går det inte längre som det var tänkt... Ryttaren bjuder på klippet, då han filmade allt som hände med sin hjälmkamera. Han hälsar också att både människa och häst klarade sig bra. Sätt på ljudet och hör besvikelsen, med glimten i ögat!


Sett 13106 ggr

Såg militärfilmen och antog utmaningen – Nora hoppar med sadeln i handen

Nora Lindberg, 14 år, såg klippet med militärerna som rider barbacka och hoppar med sadeln i handen. Hon antog utmaningen tillsammans med hästen Farenheit. Se klippet och läs mer nedan.


Sett 3948 ggr

Pontus Hugossons härliga Katitzi bjuder på bus

Pontus Hugosson har delat ett härligt klipp som bjuder på en riktig sötchock. Det är lilla Katitzi som busar på terrängbanan. Men verkar hon inte lite mer sugen på att äta än att hoppa? Missa inte klippet ovan.


Sett 7218 ggr

Louise Etzner Jakobsson tränar mer ute: ”Kan inte bara ställa in hästen i ett garage och säga att nu pausar vi”

I ett klipp från Parasport Värmland berättar paradressyrryttaren Louise Etzner Jakobsson hur hon tänker kring träning under coronapandemin. Att ställa in Zernard i ett garage och säga att ”nu pausar vi ett tag” är ju så klart inte möjligt.
De tränar därför på som vanligt, även om det blir mer ridning ute i naturen nu. Louise har också hittat ett knep för att hålla sig själv i form, men den typen av motion slipper Zernard. Se klippet ovan.


Sett 960 ggr

Henrik von Eckermann och Mary Lou i härligt klipp: ”Hon ger mig en fantastisk känsla”

FEI-TV uppmärksammar Henrik von Eckermann och fantastiska Toveks Mary Lou. Under de fyra år de har haft tillsammans har de skapat ett fint samspel, med massor av framgångar. Missa inte det stämningsfulla klippet, som också bjuder på tillbakablickar med gåshudsvarning.


Sett 4213 ggr