Patrik Kittel låter oss hänga med in på tävlingsbanan: ”Det är bara vi – jag, hästen och programmet”
Presenteras i samarbete med: Saab och Patrik Kittel Dressage Tour

Patrik Kittel låter oss hänga med in på tävlingsbanan: ”Det är bara vi – jag, hästen och programmet”

Grand Prix, del 7: Det har blivit dags för sista delen av Patrik Kittels filmade dressyrskola. En känslosam Patrik tar oss med tillbaka till förra årets start i Saab Top 10-finalen i Friends arena. Och beskriver hur häftigt det var att få sätta svenskt rekord.
– Jag är så enormt tacksam och glad varje gång jag har gjort en fantastisk ritt!

Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Saab och Patrik Kittel. Under fyra år delar Patrik med sig av sina kunskaper genom årliga clinics och videokurser. De tre första säsongerna finns att se på Dressagetour.se. Där hittar du även biljetter till Patriks clinics.

Avsnitt 7: Patrik rider Grand Prix

Patrik Kittel beskriver, i sista avsnittet, känslan att "göra resan" med den fyrbenta kamrat som ska bli ens nästa världshäst. Från den busande unghästen, via de många övergångarna och skänkelvikningarna, till de första fumlande piaffstegen och bytena. Slutligen är det största utbildningsmålet nått – Grand Prix. Och det har blivit dags att göra entré i Friends arena.
– Varje gång ridån går upp och man kommer in på banan är det nästan lite som ett skådespel. Man kommer in och ska verkligen prestera, säger Patrik.
När domaren ringer i klockan tar han ett djupt andetag och alla spänningar i kroppen släpper.
– För mig är det som att jag går in helt i min egen värld med min häst. Det är bara vi – jag, hästen och programmet.
  

  
Dansar med hästen i en bubbla 
Sedan är det dags att dansa, i Friends förra året var Kittels danspartner Delaunay (född 2006, e. Dr. Doolittle 45 – Feinbrand). I programmet fokuserar han på att göra varje moment så bra han bara kan. En sak i taget, varje rörelse var för sig.
– Precis som man gör hemma. Små, små hjälper och att hästen är med både framåt och tillbaka. Det är det hela utbildningsserien har byggt på, att få hästen så lydig att man utan konstigheter kan göra alla grejerna även i Friends, förklarar Patrik.
Att få ett misstag inne på banan är inte hela världen, det viktigaste är att fokusera på det som kommer härnäst.
– Försök få fram det som är riktigt bra och missar ni något, låt det vara och rid vidare. I slutändan är det den som gör minst missar som vinner.
Under Saab Top 10-finalen sitter många tusen personer på läktarna. Men det är inget som berör Patrik.
– Det roliga med mig är att när jag tävlar ser jag ingenting. Ingen publik, inga bokstäver – jag ser bara hästen och är i min lilla bubbla.
  

  
Enormt tacksam gentemot publiken
Till sist har det blivit dags för den avslutande delen av programmet. Patrik berättar att det är extra speciellt att rida på hemmaplan.
– Jag vill verkligen prestera mitt absoluta optimum. När man känner att hästen har gjort en fantastisk runda – det är då man vet att all den träning, alla timmarna och allt man har gjort med sig själv och sina hästar ger resultat. 
Patrik får ofta frågan om han på riktigt är så där glad som han verkar efter en ritt. Svaret är "Självklart!".
– Jag är så enormt tacksam och glad varje gång jag har gjort en fantastisk ritt. Just den svenska publiken är dessutom så härlig, de uppskattar verkligen fantastisk dressyr. Det är inte något man som ryttare förvänta sig, men det ger gåshud, säger han entusiastiskt.
Förra året blev det nytt svensk rekord för Patrik med Delauney – 85,875 procent. Något Kittel beskriver med ett enda ord.
– Wow.

Tidigare säsonger och avsnitt hittar du här

Presenteras i samarbete med Patrik Kittel Dressage Tour
Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Patrik Kittel och Saab, som en del av Saabs satsning på att lyfta svensk dressyr till nya höjder. Officiell klädpartner i projektet är Equestrian Stockholm. 
Läs mer på Dressagetour.se
 

Mer i Hippson-TV

Polishästen Jake dricker te varje morgon

Den engelska polishästen Jake har något gemensamt med sina brittiska kollegor – han älskar te. Varje morgon bjuder de tvåbenta kollegorna honom på en kopp och han reser sig inte upp ur "sängen" förrän han har druckit upp varje droppe! Se det söta klippet ovan. 


Sett 2263 ggr

Pensionerade topphästarna njuter i gröna hagar

På "Madden Mountain" får de pensionerade tävlingshästarna gå utomhus dygnet runt. Hör toppryttaren Beezie Madden berätta mer om sin filosofi – och se hästarna njuta till fullo av pensionen i det här härliga klippet.


Sett 5138 ggr

Tobbe Larssons hästar ”sjunger” i reklamfilmer på tv: ”Det gläder mig”

Tobbe Larsson firar som bekant 20 år som hästartist. Nu har hans fyrbenta vänner utvecklat oanade talanger – i reklamfilmer som kommer att visas i tv sjunger de nämligen. Eller?!


Sett 2945 ggr

Tullen går lös i skogen och kommer när matte ropar: ”Godis en bidragande faktor”

Mina Möllers fjording Kjensrud Tullen går lös med matte på promenad – och kommer på inkallning. Här berättar Mina mer om sin mycket speciella häst, missa inte det fina klippet ovan.


Sett 6726 ggr

Ägaren till Stockby ridskola: "Inget lämnar det här stallet just nu"

TV4 har besökt Stockby ridskola och pratat med ägaren Carl-G Leissner efter att en häst konstaterats ha EHV-1. Han berättar för reportern att personalen agerat precis som de ska och att inga hästar lämnar anläggningen och inga släpps in. Gittan Gröndahl, SVA, förklarar hur allvarligt läget är.


Sett 4686 ggr

Tiny Tink drömmer om att hjälpa tomten

Den brittiska djurvälfärdsorganisationen RSPCA har gjort en julig reklamfilm, för att få folk att donera så här i juletid. Den lilla ponnyn Tiny Tink drömmer om att få ingå i tomtens spann och hjälpa till att dela ut julklappar till alla behövande djur. Blir drömmen verklighet?


Sett 1399 ggr

Sprallig men kommer när matte ropar

Den här hästen har så mycket spring i benen och hagen är så stor. Men när matte ropar, då är det stopp och inkallning som med den mest väldresserade hund. Vem mer kan skryta med sådan pli på sin häst?Sett 18158 ggr

Ponnyn Gino satsar allt – hoppar över ridhussargen

I fredags skulle Linnea Rönneke motionera sin ponny Gino i ridhuset. Att han är en påhittig individ vet hon om, men det här var hon inte beredd på. Gino satsar nämligen järnet och flyger över ridhussargen. Som tur är klarade han sig helt oskadd.
– Jag blev så chockad. Helt tom. Jag bara sprang till honom, säger Linnea.


Sett 30216 ggr

Årets hästskötare Roberto Scherneck hyllas: "Tacksam att ha honom som vän och i mitt team"

I förra veckan fick Roberto Scherneck ta emot utmärkelsen Årets hästskötare under Ryttargalan i Stockholm. Roberto arbetar hos fälttävlansryttaren Sara Algotsson Ostholt, och är både en kär vän och kollega. I somras gjorde han en heroisk insats när ryttarens hästbuss började brinna på motorvägen. SvRF har besökt Sara och Roberto, som berättar om sitt arbete och om den fruktansvärda tragedin.


Sett 1265 ggr

Om du ska ramla av hästen inne på banan – gör det med stil!

Vi börjar veckan med ett häftigt klipp från den tyska fotografen Volker Brandt. Det visar hur ryttaren Hermann Schäls häst Calinka nitar rejält under en tävling i Neustadt för en dryg vecka sedan. Inte någon kul händelse i sig, men visst sitter ryttaren av rätt snyggt? Dessutom behåller han lugnet och klappar sin häst, som snällt står kvar vid hindret!


Sett 27333 ggr