Patrik Kittel om Divas travökningar: "Nästan lite som ett flygplan som accelererar upp"
Presenteras i samarbete med: Saab och Patrik Kittel Dressage Tour

Patrik Kittel om Divas travökningar: "Nästan lite som ett flygplan som accelererar upp"

Grand Prix, del 2: Det har blivit dags för det andra avsnittet i den fjärde säsongen av Patrik Kittels filmade dressyrskola. Den sista säsongen handlar som bekant om Grand Prix – och detta kunskapsklipp om hur du utvecklar hästens gångarter.
– På Grand Prix-nivå är det viktigt att hästen har full potential, säger Patrik.

Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Saab och Patrik Kittel. Under fyra år delar Patrik med sig av sina kunskaper genom årliga clinics och videokurser. De tre första säsongerna finns att se på Dressagetour.se. Där hittar du även biljetter till Patriks clinics.


Avsnitt 2: Utveckla gångarterna
  
I det andra avsnittet är det utveckling av hästens gångarter som ligger i fokus. Patrik Kittel sitter denna gång topphästen Dejas dotter, stoet Diva (född 2008, e. Richfield - Silvano).
– När man kommer upp på Grand Prix-nivå är det väldigt viktigt att man behåller de gångarter hästen har och förbättrar dem. Hästen ska ha full potential när det gäller gångarter, kraft och power.

Våga kom om med benen
Patrik börjar med att visa skritten. En gångart han menar att en del hästar blir väldigt heta i och därmed kan vara svår att rida.
– Fast om man gör det bra får man många poäng på banan, så det gäller att ni verkligen övar på att ha hästen avslappnad.
Om hästen är spänd är det viktigt att komma om med benen för att få en bra skritt. Även om man som ryttare gärna vill plocka bort dem.
– Jag brukar säga att om jag har en het häst vill jag komma om med benen. Och om en häst är lite lat vill jag kunna ta bort benen och hästen fortsätter att gå, säger Patrik och fortsätter:
– Viktigt är att man håller skritten ren, att hästen är rak och och att hästen väntar på ryttaren.

Våga göra fel
När det blivit dags att gå över till trav förklarar Patrik att det av vikt att checka av övergångarna. Hästen ska kunna göra skrittövergångar, men även kunna öka samt korta traven.
– Man ska känna att man hela tiden får hästen på bakbenen och att hästen väntar.
Därefter kan lite passage smygas in. Och att det ibland kan bli lite fel eller missförstånd, är inget som gör något.
– Jag måste våga prova och våga göra fel, för om jag inte gör det hur ska jag någonsin kunna lära hästen och mig själv att bli bättre.
Checka även av travökningarna och dess övergångar.
– Det utan att hon förändrar rytmen och takten, för det är väldigt viktigt att vi håller kvar det i hästen, säger Patrik och berömmer Divas travökning:
– Det känns nästa lite som ett flygplan som accelererar upp.

Korta ökningar bättre
I galopparbetet fortsätter växlingen av språngens längd. Patrik menar att det viktiga inte är att kunna öka 60 meter på långsidan som i programmet.
– Man ska kunna göra små ökningar. Det viktiga är att hur man än ökar, ska hästen vara i balans och komma tillbaka i balans i ett mjukt tempo.
Det går även att stämma av tempoväxlingarna på volt.
– På volt kan man flytta undan hästen om man har en häst som springer undan lite för att komma åt med benet. Man får också en bra ställning i formen.

Ge hästen en bra feeling
Patrik avslutar med att poängtera att man bör avsluta med något som är enkelt för hästen.
– Avsluta och börja på ett positivt sätt, så att hästen hela tiden får gå in i stallet med en bra feeling att den gjort något duktigt. 

Tidigare säsonger och avsnitt hittar du här

Presenteras i samarbete med Patrik Kittel Dressage Tour
Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Patrik Kittel och Saab, som en del av Saabs satsning på att lyfta svensk dressyr till nya höjder. Officiell klädpartner i projektet är Equestrian Stockholm. 
Läs mer på Dressagetour.se
 

SADELVECKA PÅ HIPPSON!
Hitta din nästa sadel på Hippson Market

Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin:
"Sadlar".
Samtliga sadlar hittar du HÄR

Mer i Hippson-TV

När en råkar ångra sig lite för sent

Ibland blir det inte riktigt som en tänkt sig – som när den här ponnyn bokstavligt talat landar och blir ståendes mitt i oxern. Som tur är tar den situationen med lugn, om än lite förvånad.


Sett 5525 ggr

FEI:s solidaritetspris till svensk hovslagare

Det blev den svenske hovslagaren Uno Yxklinten som fick ta emot FEI:s solidaritetspris under galan FEI Awards på tisdagskvällen. Han belönades för sitt arbete i projektet med hovslagare i Zambia. I klippet ovan, från FEI, berättar han mer. 


Sett 1082 ggr

Drömhästen auktioneras ut – lovande framtid i avelsboxen och på dressyrbanan

En av hästarna som säljs under PSI-auktionen i början av december är den godkända hingsten For Romance II (född 2013, e. Furst Romancier – Sir Donnerhall). Förutom en lovande karriär i avelsboxen förutspås hingsten även få en strålande framtid på de internationella dressyrbanorna. Helbror är ingen mindre än Therese Nilshagens lovande Grand Prix-häst For Romance I (född 2011).


Sett 2916 ggr

Ännu en Whitaker tar sig an hindren

Den brittiska hoppryttaren Ellen Whitakers äldsta son Harry, fem år, visar både talang och intresse för att följa mamma och stora delar av övriga släkten i fotspåren. Redan nu har han debuterat på tävlingsbanan och har erövrat sina första segerrosetter.


Sett 2062 ggr

Hur söt? Vi vill också ha en ”kontorsponny”!

För ett par dagar sedan lade The Peeps Foundation ut det här helt bedårande klippet på miniatyrhästen som ”assisterar” hovslagaren, med kommentaren: ”Just helping run the family business!”
  
Stiftelsens mål är att rädda och hjälpa miniatyrhästar som hamnat i fel händer, och man tar hand om individer med eller utan dvärgväxt (och de problem detta kan medföra). Dels omplacerar man friska miniatyrer till nya hem, dels erbjuder man en fristad för ponnyer som har drabbats av missbildningar och andra problem – ibland på grund av att de bär på defekter i arvsmassan.


Sett 6697 ggr

Bollkontroll när hästen kastar boll i stallet

Med fullt fokus och fullträff varje gång lirar den här hästen boll med matte. Och visst ser den nästan lite upprörd ut när människan är för seg med att kasta bollen mellan varven?


Sett 6614 ggr

Så introducerar Patrik Kittel piaff och passage: "Små, små steg så att hästen lär sig att det inte är så farligt"

Grand Prix, del 6: Vi har nått fram till det sjätte och näst sista avsnittet i den avslutande säsongen av Patrik Kittels filmade dressyrskola. Här ovan presenterar han arbetet med piaff och passage.
– Det behöver inte vara så avancerat från början, säger landslagsstjärnan.


Sett 649 ggr

Hingsten Luxus njuter av träningen i naturen

Den godkända hingsten Luxus CML 1246 är ett välkänt ansikte i Hööks-katalogen. Till vardags tränas han oftast utomhus längs med grusvägarna vid stallet – och med fördel kan rörelser som till exempel arbetspiruetter läggas in.


Sett 9044 ggr

En "racerhäst" med äkta hästkrafter

Gina Schumacher är dotter till den världsberömda formel 1-föraren Michael Schumacher, som skadades svårt i en skidolycka 2013. Vid tävlingarna i italienska Verona förra veckan passade hon på att hylla sin pappa med en uppvisning med riktiga hästkrafter. Missa inte klippet ovan!


Sett 3618 ggr

Kolla in Patrik Kittels och Sezuans träning

Sezuan vann unghäst-VM både som fem-, sex- och sjuåring tillsammans med tyska Dorothee Schneider. Nu har hingsten hunnit bli tio år och är i full gång med sin träning tillsammans med Patrik Kittel. Hästägaren, Gestüt Peterhof, delar här med sig av ett klipp som visar var ekipaget befinner sig i sin träning just nu. Spana in dem i videon ovan! 


Sett 4925 ggr