Patrik Kittel om Divas travökningar: "Nästan lite som ett flygplan som accelererar upp"
Presenteras i samarbete med: Saab och Patrik Kittel Dressage Tour

Patrik Kittel om Divas travökningar: "Nästan lite som ett flygplan som accelererar upp"

Grand Prix, del 2: Det har blivit dags för det andra avsnittet i den fjärde säsongen av Patrik Kittels filmade dressyrskola. Den sista säsongen handlar som bekant om Grand Prix – och detta kunskapsklipp om hur du utvecklar hästens gångarter.
– På Grand Prix-nivå är det viktigt att hästen har full potential, säger Patrik.

Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Saab och Patrik Kittel. Under fyra år delar Patrik med sig av sina kunskaper genom årliga clinics och videokurser. De tre första säsongerna finns att se på Dressagetour.se. Där hittar du även biljetter till Patriks clinics.


Avsnitt 2: Utveckla gångarterna
  
I det andra avsnittet är det utveckling av hästens gångarter som ligger i fokus. Patrik Kittel sitter denna gång topphästen Dejas dotter, stoet Diva (född 2008, e. Richfield - Silvano).
– När man kommer upp på Grand Prix-nivå är det väldigt viktigt att man behåller de gångarter hästen har och förbättrar dem. Hästen ska ha full potential när det gäller gångarter, kraft och power.

Våga kom om med benen
Patrik börjar med att visa skritten. En gångart han menar att en del hästar blir väldigt heta i och därmed kan vara svår att rida.
– Fast om man gör det bra får man många poäng på banan, så det gäller att ni verkligen övar på att ha hästen avslappnad.
Om hästen är spänd är det viktigt att komma om med benen för att få en bra skritt. Även om man som ryttare gärna vill plocka bort dem.
– Jag brukar säga att om jag har en het häst vill jag komma om med benen. Och om en häst är lite lat vill jag kunna ta bort benen och hästen fortsätter att gå, säger Patrik och fortsätter:
– Viktigt är att man håller skritten ren, att hästen är rak och och att hästen väntar på ryttaren.

Våga göra fel
När det blivit dags att gå över till trav förklarar Patrik att det av vikt att checka av övergångarna. Hästen ska kunna göra skrittövergångar, men även kunna öka samt korta traven.
– Man ska känna att man hela tiden får hästen på bakbenen och att hästen väntar.
Därefter kan lite passage smygas in. Och att det ibland kan bli lite fel eller missförstånd, är inget som gör något.
– Jag måste våga prova och våga göra fel, för om jag inte gör det hur ska jag någonsin kunna lära hästen och mig själv att bli bättre.
Checka även av travökningarna och dess övergångar.
– Det utan att hon förändrar rytmen och takten, för det är väldigt viktigt att vi håller kvar det i hästen, säger Patrik och berömmer Divas travökning:
– Det känns nästa lite som ett flygplan som accelererar upp.

Korta ökningar bättre
I galopparbetet fortsätter växlingen av språngens längd. Patrik menar att det viktiga inte är att kunna öka 60 meter på långsidan som i programmet.
– Man ska kunna göra små ökningar. Det viktiga är att hur man än ökar, ska hästen vara i balans och komma tillbaka i balans i ett mjukt tempo.
Det går även att stämma av tempoväxlingarna på volt.
– På volt kan man flytta undan hästen om man har en häst som springer undan lite för att komma åt med benet. Man får också en bra ställning i formen.

Ge hästen en bra feeling
Patrik avslutar med att poängtera att man bör avsluta med något som är enkelt för hästen.
– Avsluta och börja på ett positivt sätt, så att hästen hela tiden får gå in i stallet med en bra feeling att den gjort något duktigt. 

Tidigare säsonger och avsnitt hittar du här

Presenteras i samarbete med Patrik Kittel Dressage Tour
Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Patrik Kittel och Saab, som en del av Saabs satsning på att lyfta svensk dressyr till nya höjder. Officiell klädpartner i projektet är Equestrian Stockholm. 
Läs mer på Dressagetour.se
 

SADELVECKA PÅ HIPPSON!
Hitta din nästa sadel på Hippson Market

Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin:
"Sadlar".
Samtliga sadlar hittar du HÄRMer i Hippson-TV

Ridskolehästarna fick oväntat älgbesök: "Första gången vi ser älgar här"

Tidigare i veckan fick några av hästarna på Tyresö ryttarförening besök av två långbenta älgar. Besökarna togs emot med stor spänning. 
– Några ston blev lite upprörda och nyfikna men det var ganska lugnt i hagarna. Vi har en hel del hjort och rådjur som rör sig hos oss och även rävar men det är första gången vi ser älgar här. Det var fjolårskalvar som verkade lite förvirrade och vad vi förstod så hade de varit runt i Tyresö under gårdagen, säger Nina Ström.


Sett 747 ggr

Sara Li Vestberg bjuder på ridövning: "En kul och nyttig övning!"

Hoppryttaren och C-tränaren Sara Li Vestberg tipsar i klippet ovan om en övning som tränar både hästens rakriktning och uppmärksamhet, såväl som ryttarens timing och fokus. Det blir små skutt både på rakt och böjt spår. Läs nedan för mer info.
– Jag har haft den på alla mina träningar i veckan och det har gett superresultat, säger Sara.

Sett 850 ggr

Hoppryttaren Peter Bengtsson bjuder på en krasch: "Älskade knäppa häst!"

Det ser riktigt bra ut när Peter Bengtsson och hästen Columbus börjar sin runda på hoppbanan. Men så blir hästen distraherad och sen går det inte längre som det var tänkt... Ryttaren bjuder på klippet, då han filmade allt som hände med sin hjälmkamera. Han hälsar också att både människa och häst klarade sig bra. Sätt på ljudet och hör besvikelsen, med glimten i ögat!


Sett 10511 ggr

Såg militärfilmen och antog utmaningen – Nora hoppar med sadeln i handen

Nora Lindberg, 14 år, såg klippet med militärerna som rider barbacka och hoppar med sadeln i handen. Hon antog utmaningen tillsammans med hästen Farenheit. Se klippet och läs mer nedan.


Sett 3233 ggr

Pontus Hugossons härliga Katitzi bjuder på bus

Pontus Hugosson har delat ett härligt klipp som bjuder på en riktig sötchock. Det är lilla Katitzi som busar på terrängbanan. Men verkar hon inte lite mer sugen på att äta än att hoppa? Missa inte klippet ovan.


Sett 6767 ggr

Louise Etzner Jakobsson tränar mer ute: ”Kan inte bara ställa in hästen i ett garage och säga att nu pausar vi”

I ett klipp från Parasport Värmland berättar paradressyrryttaren Louise Etzner Jakobsson hur hon tänker kring träning under coronapandemin. Att ställa in Zernard i ett garage och säga att ”nu pausar vi ett tag” är ju så klart inte möjligt.
De tränar därför på som vanligt, även om det blir mer ridning ute i naturen nu. Louise har också hittat ett knep för att hålla sig själv i form, men den typen av motion slipper Zernard. Se klippet ovan.


Sett 872 ggr

Henrik von Eckermann och Mary Lou i härligt klipp: ”Hon ger mig en fantastisk känsla”

FEI-TV uppmärksammar Henrik von Eckermann och fantastiska Toveks Mary Lou. Under de fyra år de har haft tillsammans har de skapat ett fint samspel, med massor av framgångar. Missa inte det stämningsfulla klippet, som också bjuder på tillbakablickar med gåshudsvarning.


Sett 4044 ggr

Filmad frågestund med Ludwig Svennerstål

Vilket är det läskigaste fälttävlanshindret Ludwig Svennerstål har hoppat och vem är hans idol? FEI Eventing bad sina följare om frågor till den svenska landslagsryttaren – här ger han sina svar i en filmad frågestund med FEI-TV.


Sett 1171 ggr

Hingstsläpp på Lojsta hed – se när Clip får träffa flocken

I helgen var det dags. Russhingsten Clip 712 släpptes in i flocken med ston och föl på Lojsta hed, Gotland. Clip gick med flocken även förra året. Till nästa år beräknas drygt 30 föl komma. I år skedde hingstsläppet utan publik, på grund av coronasmittan, men du kan se hur det gick i klippet ovan.


Sett 25285 ggr

Hästkompisarna som INTE praktiserar social distansering

Brittiska hopptränaren Claire Edwards har delat det här klippet på de båda hästarna Balou och Eric, som ”tungkysser” (eller vad man nu ska kalla det…) varandra i stallet.
“Have had to have a word with Balou and Eric… Failing to adhere to social distancing.” är hennes kommentar på Facebook. Har ni sett något liknande?


Sett 1960 ggr