Grand Prix, del 2: Det har blivit dags för det andra avsnittet i den fjärde säsongen av Patrik Kittels filmade dressyrskola. Den sista säsongen handlar som bekant om Grand Prix – och detta kunskapsklipp om hur du utvecklar hästens gångarter.
– På Grand Prix-nivå är det viktigt att hästen har full potential, säger Patrik.
Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Saab och Patrik Kittel. Under fyra år delar Patrik med sig av sina kunskaper genom årliga clinics och videokurser. De tre första säsongerna finns att se på Dressagetour.se. Där hittar du även biljetter till Patriks clinics.
Avsnitt 2: Utveckla gångarterna
I det andra avsnittet är det utveckling av hästens gångarter som ligger i fokus. Patrik Kittel sitter denna gång topphästen Dejas dotter, stoet Diva (född 2008, e. Richfield - Silvano).
– När man kommer upp på Grand Prix-nivå är det väldigt viktigt att man behåller de gångarter hästen har och förbättrar dem. Hästen ska ha full potential när det gäller gångarter, kraft och power.
Våga kom om med benen
Patrik börjar med att visa skritten. En gångart han menar att en del hästar blir väldigt heta i och därmed kan vara svår att rida.
– Fast om man gör det bra får man många poäng på banan, så det gäller att ni verkligen övar på att ha hästen avslappnad.
Om hästen är spänd är det viktigt att komma om med benen för att få en bra skritt. Även om man som ryttare gärna vill plocka bort dem.
– Jag brukar säga att om jag har en het häst vill jag komma om med benen. Och om en häst är lite lat vill jag kunna ta bort benen och hästen fortsätter att gå, säger Patrik och fortsätter:
– Viktigt är att man håller skritten ren, att hästen är rak och och att hästen väntar på ryttaren.
Våga göra fel
När det blivit dags att gå över till trav förklarar Patrik att det av vikt att checka av övergångarna. Hästen ska kunna göra skrittövergångar, men även kunna öka samt korta traven.
– Man ska känna att man hela tiden får hästen på bakbenen och att hästen väntar.
Därefter kan lite passage smygas in. Och att det ibland kan bli lite fel eller missförstånd, är inget som gör något.
– Jag måste våga prova och våga göra fel, för om jag inte gör det hur ska jag någonsin kunna lära hästen och mig själv att bli bättre.
Checka även av travökningarna och dess övergångar.
– Det utan att hon förändrar rytmen och takten, för det är väldigt viktigt att vi håller kvar det i hästen, säger Patrik och berömmer Divas travökning:
– Det känns nästa lite som ett flygplan som accelererar upp.
Korta ökningar bättre
I galopparbetet fortsätter växlingen av språngens längd. Patrik menar att det viktiga inte är att kunna öka 60 meter på långsidan som i programmet.
– Man ska kunna göra små ökningar. Det viktiga är att hur man än ökar, ska hästen vara i balans och komma tillbaka i balans i ett mjukt tempo.
Det går även att stämma av tempoväxlingarna på volt.
– På volt kan man flytta undan hästen om man har en häst som springer undan lite för att komma åt med benet. Man får också en bra ställning i formen.
Ge hästen en bra feeling
Patrik avslutar med att poängtera att man bör avsluta med något som är enkelt för hästen.
– Avsluta och börja på ett positivt sätt, så att hästen hela tiden får gå in i stallet med en bra feeling att den gjort något duktigt.
Tidigare säsonger och avsnitt hittar du här
Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin:
"Sadlar".
Samtliga sadlar hittar du HÄR
För fem år sedan överraskades medlemmarna vid Lund civila ryttarförening när mulan Mulle Meck oväntat föddes. Nu har han vuxit upp och visar på fin hoppförmåga vid den senaste löshoppningen. Maria Sånesson, från Skånes ridsportförbund, är hans stolta ägare.
– Han mår fint, blev fem år nu vid årsskiftet och är både inkörd och inriden. Till vardags brukar han jaga sin hagkompis och de busar med varandra för jämnan. Hans bästa kompis är en hopphäst på 175 cm, berättar Maria.
SVT har intervjuat de svenska ryttarna Angelica Augustsson och Sofia Westborg som båda är baserade i Belgien. De berättar vilka åtgärder de har tagit för att minska risken för smittspridning av EHV-1, efter det stora utbrottet i Valencia. Angelica visar bland annat att de har byggt ett karantänstall för att kunna separera hästar som har tävlat i Oliva i Spanien. Båda är oroliga för att få in smittan i den egna verksamheten.
– Det skulle naturligtvis vara en katastrof, säger Sofia till SVT.
Här har vi en busig häst som verkar ganska sugen på att köra barnets bil. Det är lite som han försöker med "Om du får en puss av mig, får jag testa bilen då?"
I dessa tider behöver vi alla sprida lite extra kärlek. Dessa fyrbenta kompisar behöver inte hålla social distans, utan njuter istället av varandras sällskap. Se det söta klippet!
Den franske veterinären Christophe Schlotty vill uppmana ryttare till eftertanke kring situationen gällande utbrottet av EHV-1. I ett filmklipp delar han med sig av hur de kämpar för att rädda ett sto som blev svårt sjuk efter hemkomsten från tävlingarna i spanska Valencia. Han uppmanar allmänheten att göra det man kan för att stoppa smittspridningen. I klippet ser vi hästen tillfriskna under en veckas tid, sammanfattat på ett par minuter.
OBS vi vill varna känsliga tittare för obehagliga bilder.
Vem längtar inte efter att få dra iväg i en fartfylld galopp över ängarna? Femårige Oakley behöver inte ens några tyglar när den lille ryttaren flyger fram tillsammans med sin söta ponny.
Paulinda Fribergs topphäst Di Lapponia T fyllde 20 år i veckan. Det firades med morötter, födelsedagssång och kramar från syskonbarnen Saga och Hollie. Se det söta klippet ovan. Det var i samband med världscuptävlingarna i Göteborg förra året som stoet tackades av inför Scandinavium-publiken, efter en lång och framgångsrik tävlingskarriär. Paulinda har själv ridit in och utbildat stoet till högsta nivå, nu är Di Lapponia T dräktig med ingen mindre än Totilas.
Hästarna Molly och Gem väljer själva i vilken hage de ska gå. Om de nu ens känner för att gå i en hage... Duktiga på att hoppa är de i alla fall, vilket de även visar när de tävlar fälttävlan tillsammans med ryttaren Persia Bhatia från Skottland.
Douglas Lindelöw vann lördagens fyrstjärniga 1,50-hoppning i Vejer de la Frontera i Spanien, med Casquo Blue. Se deras omhoppning i klippet ovan (bläddra i inlägget)! Dessutom blev det dubbelt svenskt på pallen, då Angelie von Essen knep andraplatsen med Cochella. Över 90 ekipage startade i klassen och även Alexander Zetterman, Sissela Smith och Antonia Andersson var placerade.
– Sverige är i bra form helt enkelt! Alla tycker det är väldigt skönt att vara i gång igen, säger Douglas till SvRF.
Vad är härligare än ett urgulligt föl med spring i benen? Gör nu som fölungen och sätt full fart mot helgen.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!