Patrik Kittel om Divas travökningar: "Nästan lite som ett flygplan som accelererar upp"
Presenteras i samarbete med: Saab och Patrik Kittel Dressage Tour

Patrik Kittel om Divas travökningar: "Nästan lite som ett flygplan som accelererar upp"

Grand Prix, del 2: Det har blivit dags för det andra avsnittet i den fjärde säsongen av Patrik Kittels filmade dressyrskola. Den sista säsongen handlar som bekant om Grand Prix – och detta kunskapsklipp om hur du utvecklar hästens gångarter.
– På Grand Prix-nivå är det viktigt att hästen har full potential, säger Patrik.

Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Saab och Patrik Kittel. Under fyra år delar Patrik med sig av sina kunskaper genom årliga clinics och videokurser. De tre första säsongerna finns att se på Dressagetour.se. Där hittar du även biljetter till Patriks clinics.


Avsnitt 2: Utveckla gångarterna
  
I det andra avsnittet är det utveckling av hästens gångarter som ligger i fokus. Patrik Kittel sitter denna gång topphästen Dejas dotter, stoet Diva (född 2008, e. Richfield - Silvano).
– När man kommer upp på Grand Prix-nivå är det väldigt viktigt att man behåller de gångarter hästen har och förbättrar dem. Hästen ska ha full potential när det gäller gångarter, kraft och power.

Våga kom om med benen
Patrik börjar med att visa skritten. En gångart han menar att en del hästar blir väldigt heta i och därmed kan vara svår att rida.
– Fast om man gör det bra får man många poäng på banan, så det gäller att ni verkligen övar på att ha hästen avslappnad.
Om hästen är spänd är det viktigt att komma om med benen för att få en bra skritt. Även om man som ryttare gärna vill plocka bort dem.
– Jag brukar säga att om jag har en het häst vill jag komma om med benen. Och om en häst är lite lat vill jag kunna ta bort benen och hästen fortsätter att gå, säger Patrik och fortsätter:
– Viktigt är att man håller skritten ren, att hästen är rak och och att hästen väntar på ryttaren.

Våga göra fel
När det blivit dags att gå över till trav förklarar Patrik att det av vikt att checka av övergångarna. Hästen ska kunna göra skrittövergångar, men även kunna öka samt korta traven.
– Man ska känna att man hela tiden får hästen på bakbenen och att hästen väntar.
Därefter kan lite passage smygas in. Och att det ibland kan bli lite fel eller missförstånd, är inget som gör något.
– Jag måste våga prova och våga göra fel, för om jag inte gör det hur ska jag någonsin kunna lära hästen och mig själv att bli bättre.
Checka även av travökningarna och dess övergångar.
– Det utan att hon förändrar rytmen och takten, för det är väldigt viktigt att vi håller kvar det i hästen, säger Patrik och berömmer Divas travökning:
– Det känns nästa lite som ett flygplan som accelererar upp.

Korta ökningar bättre
I galopparbetet fortsätter växlingen av språngens längd. Patrik menar att det viktiga inte är att kunna öka 60 meter på långsidan som i programmet.
– Man ska kunna göra små ökningar. Det viktiga är att hur man än ökar, ska hästen vara i balans och komma tillbaka i balans i ett mjukt tempo.
Det går även att stämma av tempoväxlingarna på volt.
– På volt kan man flytta undan hästen om man har en häst som springer undan lite för att komma åt med benet. Man får också en bra ställning i formen.

Ge hästen en bra feeling
Patrik avslutar med att poängtera att man bör avsluta med något som är enkelt för hästen.
– Avsluta och börja på ett positivt sätt, så att hästen hela tiden får gå in i stallet med en bra feeling att den gjort något duktigt. 

Tidigare säsonger och avsnitt hittar du här

Presenteras i samarbete med Patrik Kittel Dressage Tour
Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Patrik Kittel och Saab, som en del av Saabs satsning på att lyfta svensk dressyr till nya höjder. Officiell klädpartner i projektet är Equestrian Stockholm. 
Läs mer på Dressagetour.se
 

SADELVECKA PÅ HIPPSON!
Hitta din nästa sadel på Hippson Market

Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin:
"Sadlar".
Samtliga sadlar hittar du HÄR


Mer i Hippson-TV

När man bara spritter av glädje när det blir helg

En måste ju bara få lov att studsa och hoppa lite grann så det känns i kroppen – annars vet en ju inte att det är helg på riktigt.

Till klippet


Sett 243 ggr

När galoppen på stubbåkern inte riktigt går som planerat...

Ni vet när man tänker ta en härlig galopp på fältet i solnedgången...men så går något inte riktigt som man tänkt sig? Med glimten i ögat, och en uppblåsbar drake till hjälp, visar den här ryttaren hur det kan gå till. Sätt på ljudet och häng med!


Sett 1794 ggr

När en behöver sitta och vila en stund: "Hund i sitt förra liv"

Varför inte göra som människan och sätta sig ned och vila en stund? Kusken Axel Olin har en härlig individ i stallet, femåriga valacken Minima är en ny tillgång till fyrspannet. 
Han är en ung och trevlig häst som gillar att arbeta. Jag vet inte om han har varit hund i sitt förra liv, för han sitter som en hund och vi ser honom ofta bära på pinnar i hagen, berättar Axel och fortsätter: 
Han är inte gammal, men är som sagt en väldigt trygg häst. Ena dagen tävlar han och nästa är han med och går vid bröllop. 


Sett 7781 ggr

Se klippet: Drottningens häst tar ett sista farväl

Drottning Elizabeth II av Storbritannien gick bort, 96 år gammal, för snart två veckor sedan. Runtom i hästvärlden har man hyllat drottningen som var känd för sitt stora ridsportintresse och kärlek till hästarna. På måndagen fördes drottningen till begravningen och ett stort sällskap med sörjande marscherade dit tillsammans. Hästmänniskor runtom i världen har blivit tagna av den gripande synen när drottningens häst, Emma, stod och väntade när kortegen passerade. Längs vägen vid Windsor Castle väntade ponnyn i stillhet och över sadeln låg drottningens huvudduk. Se det gripande klippet ovan med ponnyn Emma, och drottningens båda hundar.


Sett 16281 ggr

Melon – supergott eller livsfarligt?

Kristian von Krusenstierna bjuder på att klipp där han erbjuder två av sina hästar att smaka på vattenmelon. Det som för den ena är kalasgott är för den andra rentav livsfarligt.

Till klippet


Sett 8276 ggr

Hippson-TV: Häng med banan runt på fälttävlans-VM i Pratoni

Svenska banbyggaren och fälttävlansprofilen Mats G Andersson guidade och förklarade runt hela VM:s terrängbana för Hippsons utsända:
– Det kommer att handla om tiden i stor utsträckning, ryttarna måste läsa av sina hästar hela vägen runt, kommenterar han.


Sett 1059 ggr

En vänlig hjälp med vardagssysslorna

Ibland kan den lilla hjälpen vara den stora. Effektiv kan kanske inte den här sopningshjälpen beskrivas som – men ett tappert försök är alltid gott nog!

Till klippet på Instagram


Sett 710 ggr

[Hippson-TV]: Häng med på en promenad i Pratoni

World Championship Pratoni 2022 startar på fullt allvar under torsdagen med den första av två dressyrdagar. I vårt filmklipp kan du följa med runt området.


Sett 808 ggr

Återblick: Illuster och Kastenman skrev ridsporthistoria

Fälttävlans-VM står i startgroparna och SVT Hästar har grävt i arkivet. Den här tillbakablicken handlar om unge Petrus Kastenman som red hem en oväntad OS-guldmedalj med sin tjänstehäst Illuster på hemmaplan år 1956. Tillsammans skrev de historia och efter bragden förblev de oskiljaktiga.

Länk till klippet


Sett 2166 ggr

Uppfödaren om höjdhoppningssegern i Spruce Meadows: "Är en häst utöver det vanliga"

Diarado's Rose är blott nio år gammal och lovordades redan som femåring av mästerskapsmedaljören Jeroen Dubbeldam. I helgen visade stoet än en gång prov på sin kapacitet när hon seglade över ett 1,95-hinder med Jens Fredricson – se klippet ovan och läs intervjun med hennes uppfödare Emma Thim.


Sett 4320 ggr


Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 4

– TEMA: Ryttarfys
– Porträtt: Ingrid Klimke
– Travhoppa för styrka

– Lär hästen piaff
– Köp och import av iberiska hästar
– Bli en mästare på vattenhinder
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.