Patrik Kittel om GP-hästen: ”Ska kunna sträcka ut halsen precis som en unghäst”
Presenteras i samarbete med: Saab och Patrik Kittel Dressage Tour

Patrik Kittel om GP-hästen: ”Ska kunna sträcka ut halsen precis som en unghäst”

Grand Prix, del 1: Det har äntligen blivit dags för den fjärde och sista säsongen av Patrik Kittels filmade utbildningsserie. Denna gång handlar det om den allra högsta tävlingsnivån, som Patrik vill avdramatisera lite grann.
– Vi ska jobba med det alla tror är det svåraste, men som jag ska försöka bevisa är lätt – Grand Prix! utbrister han.

Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Saab och Patrik Kittel. Under fyra år delar Patrik med sig av sina kunskaper genom årliga clinics och videokurser. De tre första säsongerna finns att se på Dressagetour.se. Där hittar du även biljetter till Patriks clinics.


Avsnitt 1: Grand Prix-intro
  
Patrik Kittel inleder med att förklara att den här säsongens tips och övningar bygger vidare på det han har tagit upp i de tidigare säsongerna. Den röda tråden från unghäst och uppåt, och att hästen byggs upp stegvis, är A och O.
Landslagsstjärnans motto är som bekant att alla kan rida Grand Prix. Nu är det upp till bevis! Men samtidigt ska samtliga de tidigare pusselbitarna finnas kvar och förfinas:
– Hästen ska vara lika avslappnad och ska inte ha förlorat något av sin naturliga spänst eller sina naturliga gångarter. Den ska vara minst lika följsam och känslig på Grand Prix-nivå, och givetvis ha ditt förtroende, förtydligar Kittel.
  
Avslappnad och trygg
I det här första avsnittet rider han talangfulla Eddieni (född 2009 e. Johnson – Negro).
– Viktigt är att Grand Prix-hästen, precis som unghästen, känner sig trygg i miljön. Den ska kunna skritta lugnt och vara avslappnad i kroppen.
När en häst kommer upp på GP-nivå blir den ofta ännu känsligare och kan då ibland bli lite spändare, förklarar Patrik.
– Innan man börjar göra Grand Prix-grejerna måste hästen fortfarande vara lika avslappnad. Du ska kunna sträcka ut halsen på den precis som med en unghäst.
  
Grunderna är viktigast
Patrik visar hur han, även på en häst på högsta nivå, börjar med att kontrollera grunderna. Du ska kunna rida till höger och vänster, kunna få halsen lite längre, mjukt kunna få hästen att gå en aning fortare och sedan få den att komma tillbaka i tempo.
– Det är ingenting som har ändrat sig sedan hästen var ung, utan det handlar om samma mjukhet och samma följsamhet. Kan jag få hästen att sträcka ut halsen, helt avslappnad? Den ska vara i kontakt med handen men inte stark.
Något Patrik påpekar är att ju mer hästen har lärt sig och ju mer förfinade hjälperna blir, desto större kan risken faktiskt bli för missförstånd. Det finns helt enkelt fler signaler i signalsystemet och dessa kan ligga ganska nära varandra.
– Men det viktigaste är samtidigt att jag hela tiden kollar om jag kan få hästen att gå fram och komma tillbaka.

Tidigare säsonger och avsnitt hittar du här

Presenteras i samarbete med Patrik Kittel Dressage Tour
Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Patrik Kittel och Saab, som en del av Saabs satsning på att lyfta svensk dressyr till nya höjder. Officiell klädpartner i projektet är Equestrian Stockholm. 
Läs mer på Dressagetour.se
 

Mer i Hippson-TV

"Shit happens" – och ett gott skratt förlänger livet

Att mockning är skitgöra har man ju hört. Och ibland blir det just skitgöra i extra bemärkelse, som när du halkar med skottkärran på väg upp på gödselstacken och får innehållet i den välfyllda kärran över dig. Men ett gott skratt förlänger livet, eller hur?


Sett 3006 ggr

Madelene fastnade med bilen i snön – stoet Älvan hjälpte till: ”Ett eldprov”

Häromdagen körde Madelene Olsson fast med bilen i snön på stallplanen. Efter mycket skottande stod det klart att hon inte skulle få loss den själv. Stoet Älvan fick rycka in och löste situationen med bravur.


Sett 3645 ggr

När en råkar ångra sig lite för sent

Ibland blir det inte riktigt som en tänkt sig – som när den här ponnyn bokstavligt talat landar och blir ståendes mitt i oxern. Som tur är tar den situationen med lugn, om än lite förvånad.


Sett 9493 ggr

FEI:s solidaritetspris till svensk hovslagare

Det blev den svenske hovslagaren Uno Yxklinten som fick ta emot FEI:s solidaritetspris under galan FEI Awards på tisdagskvällen. Han belönades för sitt arbete i projektet med hovslagare i Zambia. I klippet ovan, från FEI, berättar han mer. 


Sett 1368 ggr

Drömhästen auktioneras ut – lovande framtid i avelsboxen och på dressyrbanan

En av hästarna som säljs under PSI-auktionen i början av december är den godkända hingsten For Romance II (född 2013, e. Furst Romancier – Sir Donnerhall). Förutom en lovande karriär i avelsboxen förutspås hingsten även få en strålande framtid på de internationella dressyrbanorna. Helbror är ingen mindre än Therese Nilshagens lovande Grand Prix-häst For Romance I (född 2011).


Sett 3294 ggr

Ännu en Whitaker tar sig an hindren

Den brittiska hoppryttaren Ellen Whitakers äldsta son Harry, fem år, visar både talang och intresse för att följa mamma och stora delar av övriga släkten i fotspåren. Redan nu har han debuterat på tävlingsbanan och har erövrat sina första segerrosetter.


Sett 2342 ggr

Hur söt? Vi vill också ha en ”kontorsponny”!

För ett par dagar sedan lade The Peeps Foundation ut det här helt bedårande klippet på miniatyrhästen som ”assisterar” hovslagaren, med kommentaren: ”Just helping run the family business!”
  
Stiftelsens mål är att rädda och hjälpa miniatyrhästar som hamnat i fel händer, och man tar hand om individer med eller utan dvärgväxt (och de problem detta kan medföra). Dels omplacerar man friska miniatyrer till nya hem, dels erbjuder man en fristad för ponnyer som har drabbats av missbildningar och andra problem – ibland på grund av att de bär på defekter i arvsmassan.


Sett 7113 ggr

Bollkontroll när hästen kastar boll i stallet

Med fullt fokus och fullträff varje gång lirar den här hästen boll med matte. Och visst ser den nästan lite upprörd ut när människan är för seg med att kasta bollen mellan varven?


Sett 6927 ggr

Så introducerar Patrik Kittel piaff och passage: "Små, små steg så att hästen lär sig att det inte är så farligt"

Grand Prix, del 6: Vi har nått fram till det sjätte och näst sista avsnittet i den avslutande säsongen av Patrik Kittels filmade dressyrskola. Här ovan presenterar han arbetet med piaff och passage.
– Det behöver inte vara så avancerat från början, säger landslagsstjärnan.


Sett 1395 ggr

Hingsten Luxus njuter av träningen i naturen

Den godkända hingsten Luxus CML 1246 är ett välkänt ansikte i Hööks-katalogen. Till vardags tränas han oftast utomhus längs med grusvägarna vid stallet – och med fördel kan rörelser som till exempel arbetspiruetter läggas in.


Sett 9219 ggr