Paulinda Friberg är sin egen hästskötare – även i finalen

Hippson-TV

Dressyr

Publicerad: 2015-04-09

Paulinda Friberg är sin egen hästskötare – även i finalen

SVT:s Sydnytt har besökt dressyrryttaren Paulinda Friberg inför avresan mot Las Vegas, med Di Lapponia T. Oavsett hur det går i finalen är en sak säker – hon är den enda ryttaren utan hästskötare.
  
När SVT är på besök berättar Paulinda att det har varit en hel del praktiska förberedelser inför resan. Men även om många papper ska fyllas i och hästen ska kontrolleras av veterinär så har det svåraste varit att övertyga arrangörerna i USA, om att det faktiskt bara är Paulinda och Lapponia som ska komma till tävlingen.
– De ville ju veta vem som var min groom, då förklarade jag att jag har ingen groom utan jag är min egen hästskötare. "Men du är ju ryttare också" sa de, "du kan ju inte både vara hästskötare och ryttare på elitnivå samtidigt och absolut inte på en världscupfinal". Jodå, svarade jag. Så nu är jag registrerad som dubbelarbetande, säger Paulinda till SVT.

En vinst att ha kvalat
De kommande dagarna är det bara oron över hur Lapponia ska klara sin allra första flygresa, som dessutom går över Atlanten, som ska bemästras. Annars är Paulindas nerver så lugna det bara går inför en världscupfinal.
– Vi tar det som en vanlig tävling. Samtidigt är det ju en vinst att bara ta sig till final, så känns det bra kommer vi att satsa ordentligt, säger hon.

Källa: SVT SydnyttMer i Hippson-TV

Voltige eller hoppning – varför ens välja

Den här tjejen har talang för voltige – och hoppning dessutom. Kanske kan bli en ny gren där man kombinerar de båda. 


Sett 406 ggr

Att galoppera är det roligaste som finns

Linda Björks fyraåriga dotter har en stabil och, framförallt, rolig vän i lilla ponnyn TurboÅke. Här hänger de med mamma på en galopp längs grönskande skogsvägar. Glöm inte att sätta på ljudet.


Sett 15018 ggr

Historien bakom framgångssagan Cathrine och Cassidy

Cathrine Dufour och Atterupgaards Cassidy har varit ett radarpar i ett decennium. I en intervju med FEI Dressage berättar ryttaren om deras resa – från början till de stora mästerskapen.


Sett 1224 ggr

Sjunger sin häst till sömns

Den här lilla flickan sjunger vaggvisa för hästen som verkar ha somnat gott. Det blir inte mycket sötare än så här helt enkelt.


Sett 9775 ggr

Glädjefylld terrängritt för både ryttare och häst

Emilia Karlsson och hennes sjuåriga c-ponny älskar att flyga fram på terrängbanan. Kolla in det fartfyllda klippet, där ekipaget visar sin glädje genom hela ritten. 


Sett 13593 ggr

Idel gulsvarta manar när Taffsnäs rider ut

Ända sedan 1963 har det arrangerats ridläger på Taffsnäs. Det var Sonja och Börje Klangestam som startade verksamheten. Det som gör Taffsnäs unikt är att deras hästbestånd består av fjordingar. I dag är det Börje och Sonjas barn och barnbarn som driver verksamheten vidare. 


Sett 12841 ggr

Härlig galopp över gröna sommarängar

Johanna DueBoje satt upp på sin fina Mazy Klövenhöj och tog med sig eleverna Klara Svanberg på Bon Geste och Nellie Liljegren på ponnyn Wizard ut på en galopp över gröna sommarängar. Hon delar med sig av den härliga upplevelsen på Instagram.


Sett 3827 ggr

När vattenhindret blir ockuperat

Tyvärr, det blir ingen träning på vattenhindret i dag. Det har blivit ockuperat av en svanfamilj. Det blir till att träna på annat helt enkelt. Det är den brittiska hoppryttaren Joe Stockdale som delar med sig av sitt söta vardagsbekymmer.


Sett 6755 ggr

Får + ponny = bästa vänner för alltid

Det spelar väl ingen roll hur man ser ut och vad man är så länge man är snäll och rolig att vara med. Som den här söta ponnyn som är bästa kompis med ett får.


Sett 8648 ggr

Ridskoleponnyn Laban stjärna i Petra Marklunds video

När artisten Petra Marklund nyligen släppte ny musik tog hon hjälp av Tyresö ryttarförening. Deras lektionsponny Laban medverkar i videon och även verksamhetschefen Nina Ström fick agera stuntman i galoppsekvensen då Petra Marklund inte ridit tidigare. 
– Laban var en filmstjärna långt över förväntningarna. Om jag hade vetat vad han skulle prova på så hade jag nog sagt att det skulle bli svårt men han ställde upp på varenda tagning i knölig terräng och med miljarder knott, Han stod lika stolt uppställd varje gång. Dessutom var vi i ett tätbebyggt område sent på kvällen och när jag red dit passerade tung högljudd trafik och han vände inte ett öra när vi gick där på vägen. Jag var otroligt stolt över honom, säger Nina.
Att vara med vid filminspelningar hör inte till vanligheterna men de hade varit med i en även veckan före.
– Vi tycker att det är kul när vi kan haka på lite annorlunda saker och visa våra fina ridskolehästar, säger Nina stolt.


Sett 8391 ggr