För två år sedan köpte Malin Kortz ponnyn Asgårds Sir Väs till sina barn. Han hade då gått SM, men anpassade sig snabbt till sitt nya liv som lugn läromästare.
– Han är verkligen värd lite uppmärksamhet och är helt fantastisk, säger Malin.
Text: Ida Röök
Malins två döttrar, Tuva och Lilly, har haft mycket glädje av ”Sören” som ponnyn kallas. Han går med på det mesta i barnens närvaro, och ställer alltid upp.
– Folk tyckte att vi var galna när vi köpte honom för två år sedan. Då hade han gått SM och många tvivlade på att han skulle passa som ren barnponny och lugn läromästare, säger Malin och fortsätter:
– Visst, han är lite speciell och nervös av sig, men han skulle aldrig göra något som skadar barnen. Aldrig.
Sören är en B-ponny och passar både Tuva och Lilly perfekt. Tuva är nu åtta år och har tävlat Sören med riktigt fina resultat.
– Tuva var visserligen ganska långt framme i sin ridning när hon var sex, men samtidigt var det Sören som gjorde jobbet på ett så fint sätt när de tävlingsdebuterade. Vilken annan ponny som helst hade bara dragit ner huvudet och ätit på gräsbanan, men inte Sören. Han galopperar i det tempo han känner att Tuva klarar av och han har aldrig bockat, stuckit eller burit sig åt när barnen har ridit honom.
Mår bäst med barnen
Tuva har lärt sig massor på den fina ponnyn och nu är det hennes lillasyster Lillys tur att få ta del av Sörens alla kunskaper.
– Barnen gör skänkelvikningar, galoppombyten och allt möjligt med honom. Han är så himla enkel och vet precis vad han ska göra. Lilly, som är fyra nu, galopperar honom själv i ridhuset och han stannar direkt när hon ber honom. Det är som att stoppa in en peng i honom och så går han bara på liksom. Bättre ponny tror jag inte man kan få, säger Malin.
Samtidigt är Sören som sagt lite speciell, han vill inte alltid bli hämtad i hagen av Malin eller barnens pappa.
– Men om Lilly eller Tuva går ut och tar honom låter han sig fångas direkt och följer efter som en liten hund. Det är fantastiskt att se. Det är lite som att han mår bäst när han har barnen omkring sig.
Här rider Lilly Sören på lina:
Här hoppar Tuva Sören:
I dessa tider behöver vi alla sprida lite extra kärlek. Dessa fyrbenta kompisar behöver inte hålla social distans, utan njuter istället av varandras sällskap. Se det söta klippet!
Den franske veterinären Christophe Schlotty vill uppmana ryttare till eftertanke kring situationen gällande utbrottet av EHV-1. I ett filmklipp delar han med sig av hur de kämpar för att rädda ett sto som blev svårt sjuk efter hemkomsten från tävlingarna i spanska Valencia. Han uppmanar allmänheten att göra det man kan för att stoppa smittspridningen. I klippet ser vi hästen tillfriskna under en veckas tid, sammanfattat på ett par minuter.
OBS vi vill varna känsliga tittare för obehagliga bilder.
Vem längtar inte efter att få dra iväg i en fartfylld galopp över ängarna? Femårige Oakley behöver inte ens några tyglar när den lille ryttaren flyger fram tillsammans med sin söta ponny.
Paulinda Fribergs topphäst Di Lapponia T fyllde 20 år i veckan. Det firades med morötter, födelsedagssång och kramar från syskonbarnen Saga och Hollie. Se det söta klippet ovan. Det var i samband med världscuptävlingarna i Göteborg förra året som stoet tackades av inför Scandinavium-publiken, efter en lång och framgångsrik tävlingskarriär. Paulinda har själv ridit in och utbildat stoet till högsta nivå, nu är Di Lapponia T dräktig med ingen mindre än Totilas.
Hästarna Molly och Gem väljer själva i vilken hage de ska gå. Om de nu ens känner för att gå i en hage... Duktiga på att hoppa är de i alla fall, vilket de även visar när de tävlar fälttävlan tillsammans med ryttaren Persia Bhatia från Skottland.
Douglas Lindelöw vann lördagens fyrstjärniga 1,50-hoppning i Vejer de la Frontera i Spanien, med Casquo Blue. Se deras omhoppning i klippet ovan (bläddra i inlägget)! Dessutom blev det dubbelt svenskt på pallen, då Angelie von Essen knep andraplatsen med Cochella. Över 90 ekipage startade i klassen och även Alexander Zetterman, Sissela Smith och Antonia Andersson var placerade.
– Sverige är i bra form helt enkelt! Alla tycker det är väldigt skönt att vara i gång igen, säger Douglas till SvRF.
Vad är härligare än ett urgulligt föl med spring i benen? Gör nu som fölungen och sätt full fart mot helgen.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman "Sune", född 2019, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
– Han är en riktigt stilig kille och ett charmtroll är han också. Otroligt social, trevlig och älskar att gosa. Mot sina syskon är han dock en retsticka och busar ofta med dem. I framtiden väntar ett liv som dressyrhäst, berättar matte Linda Hansson som även är uppfödare till "Sune".
Dansutmaningen Jerusalema Challenge har genomförts över hela världen. I förra veckan delade Hippson ett klipp med Tågarpsortens ryttarförening som gör dansen uppsuttet till häst. Stallgänget hos Jamila Bergs islandshästar har också tagit fram dansskorna, och delar glädjen med både hundar och hästar.
– Vi gjorde denna och oj så roligt samtidigt som teambuilding! Vi utmanar alla som har inackorderade, säger Jamila.
Vad gjorde vi innan sociala medier kunde få de mest banala små vardagssaker att bli lustifikationer. Som när en söt liten häst får kicka igång veckan med sitt "skratt".
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!