Poppy, 41, har fortfarande spring i benen: ”En 40-årig häst motsvarar 118 människoår”

Hippson-TV

Nyheter

Publicerad: 2017-03-13

TUT TUT 💨 framåt marsch med fjädrande steg❣️41 år och fabulös 🦄⭐

Publicerat av Poppy den 12 mars 2017

Poppy, 41, har fortfarande spring i benen: ”En 40-årig häst motsvarar 118 människoår”

Vi har tidigare skrivit om Poppy, 78 centimeter hög och från Umeå. Den charmiga minishettisen, som har en egen fanclub på Facebook, har hunnit bli hela 41 år gammal. I går lade matte Annelie Weinehall upp ovanstående klipp på nätet – vilket gav oss anledning att höra oss för om hur senioren mår.

Text: Anki Yngve
Foto: Privat
  
Hej Annelie! Poppy har hunnit bli 41 år, hon ser oerhört pigg och glad ut i klippet. Är det så?
– Ja, Poppy är pigg och glad. I klippet från i går är vi ute på promenad i byn, det var plusgrader ute och då blir hon piggare. I skritt går det långsamt för de korta benen, men när hon travar eller galopperar pinnar hon på så fort att det är svårt för mig att hänga med!
  
Inga ålderskrämpor?
– Jag hittade en ålderstabell som visade att en 40-årig häst motsvarar 118 människoår, sedan tog tabellen slut. Då är det kanske inte så konstigt att både syn och hörsel har blivit sämre.
  
Hur ser hennes vardag ut nu för tiden?
– Hon promenerar omkring i hagen, äter massor med god mat, kelar med katten som ibland hälsar på i hennes hage eller tar en utflykt längs med byvägen – om inte dörren har varit ordentligt stängd. Att rymma är fortfarande det bästa hon vet!
  
Är hon lika bestämd och envis som förr?
– När hon kom till mig för 21 år sedan var hon nästintill elak, det tog många år innan hon blev mindre vass i humöret. Som 20-åring jagade hon katten, fåglarna, lammen, ja allt som var mindre än henne själv. På ridskoletiden sparkade hon bak och bet fram, men numera är hon faktiskt väldigt snäll. Fast jag kommer aldrig att få borsta svansen, den är hon fortfarande rädd om. I övrigt är hon glad och social med människor, medan andra hästar inte intresserar henne så mycket.
  

Annelie Weinehall äger Poppy sedan hon själv var knappt fem år gammal, det är 21 år sedan nu. På bilden är båda två betydligt yngre.


Tidigare på Hippson.se:
Poppys kontaktannons till 42-åriga Hamo
Poppy, 39 år, väcker många minnen på ridskolan: "Har egna uppfattningar"


Mer i Hippson-TV

Tisdagspepp med raceråsnan Gunnar

Raceråsnan Gunnar har totalt charmat Hippsons redaktion. Här delar matte med sig av ännu ett klipp med charmtrollet, vänta till slutet … Jag tror att alla skulle vilja ha med en Gunnar på ridturen, vad tror ni?

Se klippet på Instagram


Sett 1119 ggr

EU oroas över grym hästhantering på Island

Hippson har tidigare skrivit hästhanteringen på Island i samband med att ston töms på blod för att utvinna hormonet "pregnant mare serum gondatropin", förkortat PMSG. Nu har situationen i samband med att stona töms på blod blivit aktuell igen. Det efter att Animal Welfare Foundation 2021 var på Island och filmade den grymma hanteringen av ston på vissa blodfarmer.


Sett 4733 ggr

När man klarat hindret utan att riva – nästan …

När Emma Stadling red tioåriga SWB-valacken Yazino D genom 1,20-banan på tävling gick det felfritt hela vägen fram till och över hinder nummer sju, eller? I ett inlägg på Instagram delar Emma med sig av ritten och bommen som faller långt efter att hon och hästen landat.
Emma är elev hos hoppryttaren Henrik Lannér. Hästen hon rider här ägs av Christian Sande. Hon och familjen äger själva tre hästar och Emma tävlar upp till 1,40.


Sett 3154 ggr

Aliwa, 6 år, kommunicerar fint med Chino: "Hon har växt otroligt mycket på dessa ridpass"

För två år sedan fick vi se Aliwa, då fyra år, rida shettisen IrreVirr i bara halsrem. I veckan har hon ridit mamma Tanja Willyards dressyrponny Chino – och även honom lotsar Aliwa fint runt utan träns.


Sett 5276 ggr

Gräset är alltid grönare på andra sidan

När elen är borta passar fölet – smidig och obrydd dyker han enkelt under till andra sidan stängseltråden och tillbaka igen. Ägaren? Hon verkar mest glad över att det var en lek han slutade med.

Länk till klippet


Sett 3227 ggr

Magisk ritt i svårslaget landskap

Det finns vackra platser att rida på – och så finns det vackra platser. Vyn över ett tulpanfält i solnedgången från en frieser är ju ändå inte så tokig. Var drömmer du om att få rida?

Länk till klippet


Sett 1100 ggr

Känslan när det är nybäddat

Finns det något bättre än att lägga sig för att sova i en nybäddad säng? Den här hästen verkar definitivt hålla med, när den dyker ner i den nyhalmade ligghallen.

Länk till klippet


Sett 2218 ggr

Den listiga stallkatten får skjuts överallt

Här har vi en stallkatt som har uppfostrat sin ryttare väl. Matilda Nordbäck, 11 år, och katten Majsan älskar att vara i stallet tillsammans. 
- Hon sitter gärna på Matildas rygg och åker med, berättar mamma Eva Nordbäck som delar med sig av klippet. 
Hos stall Maria Karlsson har Majsan tre andra kattkompisar som bor tillsammans i sadelkammaren, men att rida på Matildas rygg verkar vara favoritsysslan. 


Sett 2798 ggr

Pontus Hugosson och Katitzi hoppar in våren med rullskridskor

Äntligen dags för utesäsong! Fälttävlansryttaren Pontus Hugosson är van vid terrängbanan. Men tillsammans med Katitzi tar de sig an ett par hinder i terrängen på ett lite annorlunda vis med rullskridskor. 


Sett 1063 ggr

När man inte riktigt har koll på benen …

Fyraåriga Naniki (e. Emir R ue. Valliant) har koll på benen när det kommer till hoppning intygar matte Anna Kerttu men i hagen kan det bli lite tokigt ibland.
– Hon hoppar fantastiskt bra men kan ha lite otur när hon tänker, säger Anna med ett skratt.
– Det är inte första gången hon kommer farande och underlaget inte riktigt bär.


Sett 5130 ggr
Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 2

– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk 
– Hitta dragspelskänslan

– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen 
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.