Ridskolan håller igång i 23 minusgrader: "Inga problem"

Hippson-TV

Nyheter

Publicerad: 2023-11-17

Ridskolan håller igång i 23 minusgrader: "Inga problem"

Hos Föreningen Iskalla ryttare i Jukkasjärvi rider eleverna på ridskolan utomhus under alla årstider. Att temperaturen redan i november ligger på minus 23 grader är inget som hindrar dem. Mari-Helen Lindström berättar mer och ger tips på hur du håller värmen.

Text: Linnea Lindahl
Foto: Privat


Föreningen Iskalla ryttare håller till i Jukkasjärvi, en ort ett par kilometer utanför Kiruna i norra Sverige. Mari-Helen Lindström, föreningens ordförande, menar att förutsättningarna för att rida och träna i vårt avlånga land ser något olika ut. I mitten av november visade termometern minus 23 grader Celsius. Föreningen har inget ridhus och bedriver sin ridskoleverksamhet utomhus året om.  
Det brukar i regel fungera bra. Om det är kallare än 26 minusgrader så brukar vi ha teori eller rida barbacka kortare lektioner. Det gäller framförallt de små barnen, som kan ha svårare att hålla värmen. Då kan vi inte heller skritta för mycket, för då blir både barn och hästar kalla, så man får trava lite mer, säger Mari-Helen.

Viktigt att klä sig rätt
Det viktigaste är att det inte blir för trångt för fötter och händer, man får inte ha för små skor. Gärna yllesulor i skorna, även om man kanske blir lite svettig så är det sådant som håller värmen bäst. Vissa har speciella inlägg i vantar och skor, handvärmare och fotvärmare. Det finns även laddningsbara sulor och handskar som håller värmen. Vi rider aldrig med fingervantar, utan det är tjocka tumvantar som gäller, säger Mari-Helen och fortsätter:
De flesta elever som bor här uppe vet hur man ska klä sig för att hålla värmen och brukar säga ifrån om de fryser, men det är klart att man som vuxen håller extra koll och är uppmärksam under lektionen, speciellt på de yngre barnen om de skulle frysa. Ungdomarna och de vuxna brukar veta vilka kläder som funkar och har lättare för att hålla värmen.

Ingen lera eller is
Det brukar även gå bra för hästarna att träna i denna miljö, menar hon. 
Det är oftast inga problem. Alla ridskolehästar går på lösdrift och behöver inte klippas speciellt mycket. Såklart att om det är alltför kallt så ska man inte anstränga dem för mycket. Men i regel har hästarna större problem med värme än med kyla. Det som brukar hända i kylan är att de kan bli extra pigga, säger hon. 
Underlaget på utebanan håller sig också fint och Mari-Helen ser flera fördelar med den långa vintern i norr. 
Vi har ett helt suveränt underlag att rida på ute på ridbanan. Sedan är det fantastiskt med snö som underlag och vi har inte problemet med is eller halka, det är fin svikt i underlaget. Det finns ingen lera som man annars ser längre söderut. Det är roligt och väldigt bra träning att rida i snö.


Mer i Hippson-TV

Stinsen återförenas med stona på Lojsta hed

Förra helgen släpptes russhingsten Stinsen ut på Lojsta hed för andra sommaren på rad. Det var inte bara gamla bekantskaper han fick träffa, utan även sina nya avkommor.


Sett 2736 ggr

Indisk dressyrryttare redo för OS

Indien har fått sin första dressyrryttare någonsin till OS-tävlingarna i Paris 2024. Ryttaren heter Anush Agarwalla och är 25 år från Kolkata i Indien. Anush Agarwalla tävlade vid World Equestrian Games 2022 och var den första indiska dressyrryttaren, tillsammans med Shruti Vora, som tävlade i dressyr-VM. Han vann där en guldmedalj och en bronsmedalj i den individuella tävlingen i Equesterian Dressage vid Asian Games 2022. Han kvalificerade sig därmed för OS och fick en kvotplats för Indien i februari i år. OS i Paris 2024 kommer att vara första gången Indien deltar i dressyrtävlingen.


Sett 750 ggr

Förenklad hovtvätt med smidigt diskborste

Dressyrryttaren Ebba Nilsson har hittat en smart diskborste. Vatten och såpa hälls enkelt i behållaren, sedan kommer blandningen ut i borsten vid tryck på knappen som sitter uppepå.
– Det är väldigt smidigt att slippa ta med sig både en hink med vatten och såpa. Det räcker med bara den här, säger Ebba om sitt nya "stallhack" som används vid tvätt av hovarna.
Ännu har hon inte testat borsten till fler användningsområden, men hon gissar att den säkerligen kan passa bra för tvätt av exempelvis hinkar, benskydd med mera. Diskborsten kan köpas på Ikea och finns i två färger.


Sett 1987 ggr

Två pensionerad topphästar njuter på Grevlunda

I veckan meddelades det att Peder Fredricsons H&M Christian K pensioneras från tävlingsbanan. Nu tillbringas hans dagar i stora, gröna gräshagar på Grevlundagården – och det gör han i bästa sällskap av H&M All In och Flecu. Se det härliga klippet!


Sett 4047 ggr

Galoppiruetten – från 1960 till 2021

Utförandet av en galoppiruett har ändrats genom åren. Det visar klippet nedan, där en sammanställning av hur OS-guldmedaljörernas piruetter sett ut från 1960 till 2021. Kan ni notera skillnaden i utförande – och vilken är er favorit?


Sett 3785 ggr

Peder Fredricsons väg till världscupfinalen

Fallet på Stockholm stadion förra sommaren, och det missade EM:et till följd av fallet, fick Peder Fredricson att satsa på världscupen. I ett filmat FEI-reportage får tittaren följa hans resa till världscupfinalen i Riyadh, med bland annat en gedigen tillbakablick till Europafinalen i Göteborg.


Sett 2915 ggr

Amerikanska ryttaren briljerar på hoppbanan – utan träns

Brendan Wise tränslösa tävlingsrundor i halsring har fått stor uppmärksamhet. Med lätthet lotsar han sin 15-åriga valack Lyric genom hoppbanan. I en intervju berättar ryttaren att han hoppas inspirera andra.


Sett 9521 ggr

Hästen ska äta hö - då hoppar katten upp

En häst går lugnt fram i hagen för att mumsa hö. Överraskningen kommer när mulen nuddar höet och en katt hoppar upp. Kanske hade stallkatten hittat ett nytt sovställe eller kanske var det ett spratt. Resultatet blir detsamma då hästen hoppar högt. Se det roliga klippet.


Sett 11797 ggr

När hagkompisen får med tappskon in: "Är ett mysterium"

Med leriga hagar kan en och annan tappsko bli ett faktum och att leta hästskor är som bekant inte den roligaste sysslan. När Andy Gel tappat en sko fanns däremot den förlorade skon betydligt närmre än beräknat och på ett udda ställe: sittandes på kompisen Kapten Nemos täcke.
– Vi reagerade med ett skratt och funderade på hur det kunde hända. Vad som hänt har vi ingen aning om, men de måste ju vara att de lekt i hagen. Resten är ett mysterium, säger ägaren Madelen Bersås till Hippson.


Sett 9678 ggr

Den nya frisyren av hö gör viral succé

Den blivande travhästen Global Guideline gör succé på sociala medier i ett klipp där hon visar upp sin nya frisyr av hö. Klippet har blivit viralt och visades i dagens program av Hästonsdag. För Hippson berättar hästskötaren Sara Henriksson om klippet.


Sett 2994 ggr


Senaste numretLäs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.