Ridskolan håller igång i 23 minusgrader: "Inga problem"

Hippson-TV

Nyheter

Publicerad: 2023-11-17

Ridskolan håller igång i 23 minusgrader: "Inga problem"

Hos Föreningen Iskalla ryttare i Jukkasjärvi rider eleverna på ridskolan utomhus under alla årstider. Att temperaturen redan i november ligger på minus 23 grader är inget som hindrar dem. Mari-Helen Lindström berättar mer och ger tips på hur du håller värmen.

Text: Linnea Lindahl
Foto: Privat


Föreningen Iskalla ryttare håller till i Jukkasjärvi, en ort ett par kilometer utanför Kiruna i norra Sverige. Mari-Helen Lindström, föreningens ordförande, menar att förutsättningarna för att rida och träna i vårt avlånga land ser något olika ut. I mitten av november visade termometern minus 23 grader Celsius. Föreningen har inget ridhus och bedriver sin ridskoleverksamhet utomhus året om.  
Det brukar i regel fungera bra. Om det är kallare än 26 minusgrader så brukar vi ha teori eller rida barbacka kortare lektioner. Det gäller framförallt de små barnen, som kan ha svårare att hålla värmen. Då kan vi inte heller skritta för mycket, för då blir både barn och hästar kalla, så man får trava lite mer, säger Mari-Helen.

Viktigt att klä sig rätt
Det viktigaste är att det inte blir för trångt för fötter och händer, man får inte ha för små skor. Gärna yllesulor i skorna, även om man kanske blir lite svettig så är det sådant som håller värmen bäst. Vissa har speciella inlägg i vantar och skor, handvärmare och fotvärmare. Det finns även laddningsbara sulor och handskar som håller värmen. Vi rider aldrig med fingervantar, utan det är tjocka tumvantar som gäller, säger Mari-Helen och fortsätter:
De flesta elever som bor här uppe vet hur man ska klä sig för att hålla värmen och brukar säga ifrån om de fryser, men det är klart att man som vuxen håller extra koll och är uppmärksam under lektionen, speciellt på de yngre barnen om de skulle frysa. Ungdomarna och de vuxna brukar veta vilka kläder som funkar och har lättare för att hålla värmen.

Ingen lera eller is
Det brukar även gå bra för hästarna att träna i denna miljö, menar hon. 
Det är oftast inga problem. Alla ridskolehästar går på lösdrift och behöver inte klippas speciellt mycket. Såklart att om det är alltför kallt så ska man inte anstränga dem för mycket. Men i regel har hästarna större problem med värme än med kyla. Det som brukar hända i kylan är att de kan bli extra pigga, säger hon. 
Underlaget på utebanan håller sig också fint och Mari-Helen ser flera fördelar med den långa vintern i norr. 
Vi har ett helt suveränt underlag att rida på ute på ridbanan. Sedan är det fantastiskt med snö som underlag och vi har inte problemet med is eller halka, det är fin svikt i underlaget. Det finns ingen lera som man annars ser längre söderut. Det är roligt och väldigt bra träning att rida i snö.


Mer i Hippson-TV

Måndagsrutin med Peder Fredricson

Måndagar innebär en extra check av hästarna hemma hos Peder Fredricson. I en video i sociala medier förklarar han hur rutinen ser ut och vad det är han tittar på – allt för att kunna lägga upp bästa plan för veckan.


Sett 4941 ggr

Fölskiljning på Lojsta hed

Fölen på Lojsta hed har samlats in för att bli verkade samt chip- och frysmärkta innan de hämtades av sina nya ägare. Tre föl släpptes åter till heden – stoet Maj som får stanna i flocken och två mycket trevliga hingstar som ännu är osålda. Årets föl på Lojsta hed är efter russhingsten Matteus 683.


Sett 1196 ggr

Se trailer från dokumentären om Helgstrand Dressage

Andreas Helgstrand förlorade i rätten och danska TV2 kommer att sända dokumentären "Hästmiljardärens hemligheter" i nästa vecka. Nu har Operation X släppt en trailer som du kan se ovan eller på Facebook. Helgstrand Dressage har också gjort ett uttalande där de bland annat skriver att de prioriterar djurens välfärd över allt annat. Läs mer om det nedan.


Sett 38169 ggr

"Åke" bäddar fint i lösdriften

Visst är det viktigt att bädda fint i lösdriften? Det tycker i alla fall unghästen Ocioso "Åke", fem år. Han lyfter gärna upp halmen i ligghallen som fungerar utmärkt att både leka med eller för att klia kompisen. Hästägare Carolina Nedhagen delar med sig av ett härligt klipp.


Sett 3437 ggr

Guldhästen All In trivs på lösdriften

All In är den legendariske hästen som nådde stora framgångar med Peder Fredricson i sadeln. Numera lever 17-åringen pensionärsliv hemma på Österlen och i ett nytt klipp från Grevlunda Showjumping får vi en glimt av hans tillvaro som bossen hemma i lösdriften. Att äta och se över hagen är några av de arbetsuppgifter som guldhästen numera sysslar med om dagarna. 


Sett 11251 ggr

Ponnyn som gärna vill springa förbi en grästuva

Har du också haft en ponny som varit en helt perfekt läromästare? När ponnyn Putte och Alicia, fem år, är ute och galopperar så kan det gå undan. Men Putte tycker om att beta och tar gärna en paus, vilket Alicia bara verkar tycka är roligt. Allt gick bra vid avramlingen och mamman i familjen berättar: 
Welsh mountainponnyn Putte är världens snällaste och bästa läromästare, men han tar alla chanser han får att norpa åt sig en fikapaus. Alicia föredrar att alltid rida ut med barbackapadden då hon och Putte gör många upptäckter i skogen tillsammans. Alicia brukar hoppa av och på, äta blåbär eller titta på myror medan Putte gärna äter blåbärsris eller lite gräs. Putte är snäll och går med på det mesta, en "match made in heaven"


Sett 3590 ggr

Smart tips för att slippa avskavd man under täcket

Evelina Olauesen tröttnade på att hästarnas man skavdes bort av halsen på täcket. Men ett enkelt knep har fixat problemet. Hon sätter helt enkelt fast täcket ett snäpp tätare än vad som är tänkt. Då blir det en rymligare kanal över manken. Se klippet ovan där hon demonstrerar på hästen El Sapos Hamilton.


Sett 15691 ggr

Se duellen mellan toppduon i GCT GP

Var hämtade Christian Kukuk in de där hundradelarna som gav honom segern och puttade ner Malin Baryard Johnsson till andra plats. Se de två ryttarnas omhoppning i GCT Grand Prix i Riyadh sida vid sida i klippet ovan.


Sett 2838 ggr

Dags för unghästarna att flytta hem

Hästak har sina unghästar på stora beten på Öland under sommarhalvåret. Härom dagen var det dags att hämta hem unghingstarna efter fem månader i det fria. 


Sett 3645 ggr

När shettisen busar loss i stallet

När shetlandsponnyn Bruno får bestämma ordningen i stallet så ska helst alla saker ligga framme. Men när matte frågar vad han har sysslat med ser han så oskyldig ut. 
Frida Utter Eriksson berättar mer om den lilla ponnyn som tar mest plats i stallet.


Sett 9785 ggr


Senaste numretLäs mer om nummer 5 2023

– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition

– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.