Ryttarens bön: ”Låt mig alltid le av känslan av en varm mule i handen”

Hippson-TV

Hippson Lifestyle

Publicerad: 2016-02-14

Ryttarens bön: ”Låt mig alltid le av känslan av en varm mule i handen”

Uppdatering, 2018-12-31: Vi uppmärksammar "Ryttarens bön" och avrundar häståret med att lyfta den igen, som en "favorit i repris". 


Medarbetarna på videobyrån Diggin Larry bestämde sig för att försöka beskriva en ryttares kärlek till sin häst. Resultatet blev ”Ryttarens bön” som ni kan se här. Vi kontaktar Mathilda Brorström, produktionsledare på företaget, för att få veta mer.    
  
Hej Mathilda, berätta, vad är det vi ser?
– Hej Hippson! Här ser vi en känsloladdad film om ryttarens oändliga kärlek till hästen. Kan man ens sätta ord på ridsportens betydelse och inverkan på ens liv? Ja – genom film, musik och poesi! Produktionen är inspelad vid Ekeby RS söder om Stockholm en kall januaridag i år, och stjärnan i filmen är PRE-stoet Baturra. Hon var helt otrolig under inspelningen, brydde sig inte ett dugg om kameran och gjorde allt jag bad henne om.   
  
Vad är bakgrunden till filmen, hur fick ni idén?
– När vi inom en snar framtid har ett hästrelaterat projekt på gång ville vi lära oss om alla problem och vilka knep som finns när man filmar med hästar. Vi bestämde oss då för att skapa denna lilla film.
– Vi behandlade den som ett skarpt projekt där vi själva var kunden. Det var viktigt för mig att så många som möjligt skulle känna igen sig i filmen, därför har vi bland annat fokuserat nästan helt på Baturra i bildväg och inte på ryttaren. 
  
Texten, är det du som har skrivit den? Är den månne inspirerad av ”Hästens bön”?
– Vad roligt att du frågar. ”Hästens bön” har faktiskt varit en kandidat till den här filmen ett bra tag fram tills jag hittade ”Ryttarens bön”, som ursprungligen heter ”Rider´s prayer”. Så tyvärr, jag önskar att jag hade skrivit den. Men nu hoppas jag att den här okända författarens fina dikt kommer att sprida sig likt ”Hästens bön” har gjort.
  
Sist men inte minst, vem är du och vad är det för en byrå du jobbar på?
– Mathilda Brorström heter jag, är född och uppväxt i Kullavik söder om Göteborg men har sedan några år tillbaka bott i Stockholm. Jag arbetar som produktionsledare på videobyrån Diggin Larry. Vi sysslar med innehållsmarknadsföring, med film i fokus. Så klart är jag även en hästtokig tjej sedan tidiga barnsben.


Mer i Hippson-TV

Pjotr älskar att bada: "Allt han gör är med samma attityd"

Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers delar med sig av ett härligt sommarklipp. Det är sexåringen Pjotr som tar sig ett dopp – eller snarare leker vattenspridare? 
– Det är en helt underbar individ som älskar att bada. Allt han gör och lär sig är med samma attityd, att allt är sååå roligt, hälsar Nina.


Sett 1717 ggr

”Vad jag tänkte då, det passar sig inte att säga”

Flera av världens bästa ryttare är på plats i Stockholm i helgen för att tävla på Stadion. Stora tävlingar var det även där 1990 under ryttar-VM. Men mitt under invigningen kom en av paradhästarna lös. Hästen Rival galopperade och visade upp sig för kungafamiljen. Hans ryttare är ödmjuk inför händelsen, vilket svt_hastar visar i klippet ovan.


Sett 13854 ggr

Håll ut, snart är det helg!

Tröttare häst får man leta efter... Han återspeglar nog mångas känsla inför helgen och kommande semestrar. Men håll ut, snart är både helgen och semestern här. 


Sett 4263 ggr

När den engagerade föräldern också hoppar med

När Cornelia Bergstrand skulle tävla förra helgen var hennes familjemedlemmar lika engagerade som ekipagen på banan. Mamma Viktoria gjorde en härlig "läktar-dans" och även pappa Jonas och tränaren Pontus Westergren var stolta supporters när ekipaget var dubbelt felfria. John Hickey var på plats och fångade hela händelseförloppet på film.


Sett 6801 ggr

När man fixar hovarna och hästen bara vill pussas

När husse smörjer hovarna så att de blänker kan man passa på att kelas en liten stund. För den här hästen vill gärna pussas. Akta bara så att inte tänderna kommer fram!


Sett 17320 ggr

Steve Guerdat om SWB-stoet Bianca: "Tror att man ganska lätt blev förälskad i henne vid första ögonkastet"

Den svenskfödda topphästen Bianca har gått ur tiden. SWB träffade hennes ryttare Steve Guerdat i samband med Falsterbo Horse Show 2019 – hör hans varma ord om "Queen B" i intervjun ovan.


Sett 2586 ggr

OS-stjärnan Wegas föl lever livet i sommarhagen

Mästerskapshästen Wega, som tog OS-silver i fälttävlan i London med Sara Algotsson Ostholt, har lämnat tävlingsbanan och fortsätter nu karriären som mamma. Förra året fick hon ett stoföl – och även i år verkar det vara en energisk liten dam hon har vid sin sida.


Sett 5456 ggr

När hästens hår är viktigare än ditt

Vi kan spendera timmar med att tvätta med schampo och använda olika typer av glansspray och borstar när det kommer till hästens svans. Men ens eget hår? Nja, det är väl inte riktigt lika viktigt, eller? Se klippet med hög igenkänningsfaktor!


Sett 2153 ggr

Sömntutan Surprise sover så det hörs

Olivias häst Surprise sover så att det hörs vida omkring. Hon snarkar så högljutt så Olivia ända sedan stoet var litet fått frågan om hon är sjuk. Men det är bara så det är helt enkelt.
Man ser och speciellt hör henne nästan varje dag när hon ligger och snarkar i hagen, lösdriften eller inne i boxen, berättar matte Olivia.
Snarkar hon kanske rentav högre än
Nalle, som vi stiftade bekantskap med i måndags morse?


Sett 5537 ggr

När en "mördarkanin" blockerar vägen

När Samantha May ropade in sina hästar för att ge dem mat verkade allt till en början frid och fröjd. Men vänta! Det sitter en livsfarlig kanin mitt på stigen! Se det roliga klippet där hästarna försöker komma fram till hur de ska hantera situationen.


Sett 122094 ggrAktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 3

– TEMA: Smarta stall
– Reportage: Malin Baryard Johnsson
– Trappan till skänkelvikning

– Bärighet och rakriktning
– Nya sätt att hältutreda hästar
– Så upplever hästen sin värld
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Hitta självförtroendet i hoppningen efter en olycka
Lennart Lindelöw svarar
Hitta suget i bettet för jämnare tempo
Lennart Lindelöw svarar
Rytmen är viktigare än avsprångspunkten
Lennart Lindelöw svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.