Ryttarna kräver att Sylve får vara kvar

Hippson-TV

Hoppning

Publicerad: 2016-04-30

Ryttarna kräver att Sylve får vara kvar

I ett brev ställt till Svenska Ridsportförbundet ställer flera av ryttarna i hopplandslaget krav på att Sylve Söderstrand ska vara kvar som förbundskapten över OS.

SVT har tagit del av brevet, men vilka det är som har undertecknat det framgår inte. I ett inslag i SVT Sport uttalar sig Henrik von Eckermann, Rolf-Göran Bengtsson och Malin Baryard Johnsson. Ryttarna är missnöjda med det svar de har fått från Svenska Ridsportförbundet där de inte har fått gehör för sitt krav.

Hör ryttarna, Svenska Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster och representant för Sveriges olympiska kommitté uttala sig i klippet ovan. Och läs brevet, som publicerats på SVT:s sportsajt, här nedan:

”Vi ryttare ......... som tillsammans deltagit i ett antal mästerskap under många år i Sveriges hopplandslag, vi vill med anledning av ert högst oväntade beslut att Sylve Söderstrands skall avgå som förbundskapten här uttrycka vår stora besvikelse över detta.

Hur kan man låta en av världens bästa ledare i hoppning avgå inför vår viktigaste uppgift – OS, är för oss högst märkligt, att bara låta det hända utan att kontakta oss är också helt ofattbart.

Det är bara 4 månader kvar till det viktigaste mästerskapet och vi har precis planerat inför de kommande tävlingarna och måste nu kunna fokusera på detta tillsammans med vår förbundskapten.

Sylve är insatt i allas planering, han kan oss, han vet hur vi skall fungera för att kunna prestera på allra bästa sätt.

Sylve är insatt, kunnig, organiserad, kan tävlingsplanering, insatt i alla internationella regler, speciellt när det kommer till mästerskap, och är inte rädd för att ta tag i "obekväma situationer".

Sylve har också en mycket stark position inom den internationella hästsportvärlden vilket är väldigt fördelaktigt för det svenska hopplandslaget. Vi kan inte se att det finns någon annan som har den här kompetensen och som känner oss som lag och framförallt inte kan göra detta jobbet som de ska göras på så väldigt kort tid!

Vi är alla tävlingsryttare som vet och har kunskapen i vad det innebär att ha en fungerande kunnig förbundskapten som Sylve. Det vet inte ni som inte varit aktiva på vår nivå, vi tycker ni borde lyssna och fråga oss innan ni agerar som ni nu gjort för det är väldigt mycket som nu som kan gå fel pga av orutin och uteblivande kunskap och det kan få väldigt stora konsekvenser för mästerskapet.

Framgång på mästerskap är väldigt viktigt för svensk hoppsports framtid och det borde vara intressant för er. Det är ett enormt marknadsvärde på ett framgångsrikt OS.

Vi ställer oss också frågande till varför styrelsen inte ber att Sylve skall redogöra för sin version inför hela styrelsen i den här faktiskt ganska lilla tvisten vad det gäller avtalet. Styrelsen får bara höra den ena versionen. Sveriges Olympiska Kommitté har de senaste åren satsat stora resurser på svensk hoppning inför OS i Rio, det känns inte seriöst att med den korta tid som är kvar förstöra en stor bit i deras satsning. Vi ser oerhört allvarligt på situationen och hoppas ni förstår hur viktigt vi tycker det är att ni nu ändrar ert ofattbara beslut så Sylve Söderstrand kan vara kvar som lagledare för landslaget i hoppning över OS i Rio. Sylve har den senaste tiden haft avsikt att fullfölja sitt uppdrag över OS, vilket vi har idag fått bekräftat av Sylve. Vi förväntar oss ett svar omgående!”

Tidigare publicerat:
EXTRA: Sylve Söderstrand slutar
Samarbetsformer en anledning till konflikten
SOK stänger inte dörren för Sylve som förbundskapten
Sylve är inte uppsagd


Mer i Hippson-TV

Bonamour vet att vila sig i form

Patrik Kittels tävlingshäst Bonamour vet att inte stressa upp sig. Här vilar han sig högljutt i form inför förra helgens världscuptävlingar i Ungern. Där red ekipaget hem dubbla segrar, både i GP och GP kür så det är helt tydligt en uppladdning som fungerar. Se klippet och glöm inte att sätta på ljudet.


Sett 3517 ggr

Årets räddning på hoppbanan

Den ukrainska ryttaren Kateryna Downer står nog för årets hittills snyggaste räddning. Eller vad tycker ni? Enligt information fortsatte de ritten efter detta missödet och var felfria på resten av banan.  


Sett 6432 ggr

"Försök att vara lite som Sara"

Yasin är blind och kom som flykting till Sverige från Syrien för sju år sedan. För tre år sedan var han med om ett möte som förändrade hans liv, han träffade ridläraren Sara. I dag rider och hoppar han regelbundet, sköter stallsysslorna och drömmer om en egen häst. När han frågade Sara om han kunde få rida var det självklara svaret ja.
– Om inte han ser funktionshindret ska ju inte jag göra det, säger Sara i ATG:s klipp ovan.
– Till andra ridlärare, det går kanske inte att helt vara som Sara men försök vara lite som Sara. Låt era elever testa, ge dem möjligheten, säger Yasin som av ATG drömfond har fått tolv privatlektioner för Sara.


Sett 4718 ggr

Möt fölet som inte är högre än en påsklilja

Med endast 45 centimeter i mankhöjd är fölet på The Miniature Pony Centre i Denver ett av de minsta fölen som föds. Förbered dig på en sötchock! 


Sett 12831 ggr

På Flammabyggets Stuteri får unghästarna tidig vattenvana

Hos Pia Levin på Flammabygget Stuteri får unghästarna tidigt vänja sig vid vatten. Här tar sig ettåringarna ett dopp i hagen innan de gick vidare ut på betet. 


Sett 7218 ggr

Betessläpp i Kumlans naturreservat

Hästen i Skåne fortsätter sitt projekt med unghästbete för andra året. I år släpptes hästarna i Kumlans naturreservat. 34 hektar kuperad betesmark har de 14 ett- och tvååriga stona att njuta av. Det är ston som är avlade för en framtid inom hoppsporten. Alla hästar har grimmor som möjliggör insamling av data för rörelse, distans, aktivitet och övervakning. Alla hästägare kan på det viset följa sina hästar via en app. En av dem som släppte sina hästar där vid betessläppet under tisdagen var Jens Fredricson och det är hans klipp vi delar med oss av ovan.


Sett 4506 ggr

Ett härligt lerbad är det bästa

Vad är det med vatten som är så skoj? Ju mer lera desto bättre. Tycker era hästar också om att plaska så det stänker när ni kommer till stora vattensamlingar?


Sett 8200 ggr

När det inte riktigt blir som man tänkt sig

Måndag igen och vi tar oss an nya utmaningar! Ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig, som när den här lilla ryttaren råkade hamna rakt i vattenhindret. Som tur var verkar det hela ha gått bra och ryttaren kunde resa sig igen för att fortsätta ta sig an resten av veckan!


Sett 14706 ggr

När kompisen bara är lite för mycket

Den här Jack Russel-terriern är ettrig och ihärdig värre när den vill leka med sin avsevärt större kompis. Men det går ju bra för, som Bamse säger, är man stor och stark måste man vara snäll.


Sett 14404 ggr

Nathalies häst vill hjälpa till med mockningen

När Nathalie Safko skulle mocka hagen bestämde sig hennes häst Julian för att hon behövde hjälp. Nathalie skickade in filmen som vi får lov att dela. Hon skickar även med en hälsning. Det var Nathalie och Julian som var med i en artikel på Hippson för två år sedan. Då hade de skrämts av en buss som passerade dem i hög fart.
Detta är även vi, jag och Julian, som var med i en artikel hos er för ett par år sedan då en buss for förbi i en extremt hög hastighet och jag fick med det på film! Jag kan säga att efter att Borås tidning, samt ni, publicerat detta så har VARENDA bussförare efter det saktat in och visat hänsyn! Vi har inga problem alls med detta i dag, skriver Nathalie!


Sett 10813 ggrAktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 2

– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen

– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Lär hästen byta för hjälpen
Jessica Nordin svarar
Föräldrarollen som tränare?
Jessica Nordin svarar
Hjälp, min häst biter sönder sin hagkompis täcken!
Elke Hartmaan svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.