Ryttarna kräver att Sylve får vara kvar

Hippson-TV

Hoppning

Publicerad: 2016-04-30

Ryttarna kräver att Sylve får vara kvar

I ett brev ställt till Svenska Ridsportförbundet ställer flera av ryttarna i hopplandslaget krav på att Sylve Söderstrand ska vara kvar som förbundskapten över OS.

SVT har tagit del av brevet, men vilka det är som har undertecknat det framgår inte. I ett inslag i SVT Sport uttalar sig Henrik von Eckermann, Rolf-Göran Bengtsson och Malin Baryard Johnsson. Ryttarna är missnöjda med det svar de har fått från Svenska Ridsportförbundet där de inte har fått gehör för sitt krav.

Hör ryttarna, Svenska Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster och representant för Sveriges olympiska kommitté uttala sig i klippet ovan. Och läs brevet, som publicerats på SVT:s sportsajt, här nedan:

”Vi ryttare ......... som tillsammans deltagit i ett antal mästerskap under många år i Sveriges hopplandslag, vi vill med anledning av ert högst oväntade beslut att Sylve Söderstrands skall avgå som förbundskapten här uttrycka vår stora besvikelse över detta.

Hur kan man låta en av världens bästa ledare i hoppning avgå inför vår viktigaste uppgift – OS, är för oss högst märkligt, att bara låta det hända utan att kontakta oss är också helt ofattbart.

Det är bara 4 månader kvar till det viktigaste mästerskapet och vi har precis planerat inför de kommande tävlingarna och måste nu kunna fokusera på detta tillsammans med vår förbundskapten.

Sylve är insatt i allas planering, han kan oss, han vet hur vi skall fungera för att kunna prestera på allra bästa sätt.

Sylve är insatt, kunnig, organiserad, kan tävlingsplanering, insatt i alla internationella regler, speciellt när det kommer till mästerskap, och är inte rädd för att ta tag i "obekväma situationer".

Sylve har också en mycket stark position inom den internationella hästsportvärlden vilket är väldigt fördelaktigt för det svenska hopplandslaget. Vi kan inte se att det finns någon annan som har den här kompetensen och som känner oss som lag och framförallt inte kan göra detta jobbet som de ska göras på så väldigt kort tid!

Vi är alla tävlingsryttare som vet och har kunskapen i vad det innebär att ha en fungerande kunnig förbundskapten som Sylve. Det vet inte ni som inte varit aktiva på vår nivå, vi tycker ni borde lyssna och fråga oss innan ni agerar som ni nu gjort för det är väldigt mycket som nu som kan gå fel pga av orutin och uteblivande kunskap och det kan få väldigt stora konsekvenser för mästerskapet.

Framgång på mästerskap är väldigt viktigt för svensk hoppsports framtid och det borde vara intressant för er. Det är ett enormt marknadsvärde på ett framgångsrikt OS.

Vi ställer oss också frågande till varför styrelsen inte ber att Sylve skall redogöra för sin version inför hela styrelsen i den här faktiskt ganska lilla tvisten vad det gäller avtalet. Styrelsen får bara höra den ena versionen. Sveriges Olympiska Kommitté har de senaste åren satsat stora resurser på svensk hoppning inför OS i Rio, det känns inte seriöst att med den korta tid som är kvar förstöra en stor bit i deras satsning. Vi ser oerhört allvarligt på situationen och hoppas ni förstår hur viktigt vi tycker det är att ni nu ändrar ert ofattbara beslut så Sylve Söderstrand kan vara kvar som lagledare för landslaget i hoppning över OS i Rio. Sylve har den senaste tiden haft avsikt att fullfölja sitt uppdrag över OS, vilket vi har idag fått bekräftat av Sylve. Vi förväntar oss ett svar omgående!”

Tidigare publicerat:
EXTRA: Sylve Söderstrand slutar
Samarbetsformer en anledning till konflikten
SOK stänger inte dörren för Sylve som förbundskapten
Sylve är inte uppsagd


Mer i Hippson-TV

Vem är roligast och vem tar du med till en öde ö?

Vem beundrar du mest och vem är bäst på att laga mat? Vilken hoppryttare kan somna när som helst och hur mycket tid tillbringar Henrik von Eckermann på gymmet egentligen? Under GCT i helgen svarade några av ryttarna på frågor om sina kollegor.


Sett 2291 ggr

När "Hälge" också vill vara med och tävla

Vid en tävling i USA nyligen fick de ett något oväntat besök. En älg sprang omkring på ett närliggande fält, kanske letade den efter framhoppningen. Hästarna verkar inte ha brytt sig, desto mer uppmärksamhet hos de tvåbenta på tävlingsplatsen.


Sett 2279 ggr

Ger ut självbiografi om livet på hästgården

Sophie Jahns självbiografi släpps den här veckan på Storytel. Tidigare i år kom hennes mamma ut med familjens berättelse i Händelserna på hästgården och nu berättar Sophie sin historia i Pappas flicka på hästgården.


Sett 3153 ggr

80-åringen som rider på stranden

Galopptränaren Lennart Jarvén är 80 år gammal och rider fortfarande regelbundet. I klippet från Svensk Galopp rider han hästen Fiftyshadesfreed på en strand i Ängelholm och berättar mer om vad hästen betyder för honom. 
Han är min terapihäst, både fysiskt och mentalt, säger Lennart. 


Sett 3560 ggr

Olivier Robert står för årets räddning

För fransmannen Olivier Robert var det nära att han fick avsluta första rundan av GCL i Samorin till fots. Men med balans, akrobatik och lite tur tar han sig tillbaka i sadeln på Vangog du Mas Garnier. Han avslutar rundan med fyra fel.


Sett 13242 ggr

Tops tappar hjälmen: "Lite halvtokigt"

SVT Häst värmer upp inför söndagens världscuppremiär i Oslo med ett klipp på Instagram. Klippet är från 2002 och världscupen i Göteborg. På den tiden behövdes det inte hakband på hjälmen och när Jan Tops, i dag mest känd som en av skaparna av GCT, tappar hjälmen under ritten.
– Lite småtokigt, säger Lars Parmler som, så ofta, var Jan Svanslunds bisittare i tv-sändningen.


Sett 6551 ggr

Glädjespridarna Happy och Joy löshoppar: "Har så skön energi"

Linda Johansson löshoppade hästarna på gården i helgen. Högst betyg för dagen fick dock miniåsnan Joy, som tog sig an hindren med full energi precis som hennes bästa kompis, shettisen Happy.
– De är så roliga. Vi skrattade så vi tjöt, säger Linda. Läs mer om Happy och Joy nedan.


Sett 9770 ggr

Inspiration inför vinterns klippningar

Säsongen för att ta fram klippmaskinen är här! Har du en häst som inte sätter björnpäls och är i behov av en klippning – lugn, en klippning måste inte bara vara praktiskt. Spana in det kreativa mönstret.


Sett 3527 ggr

"Titta – jag är en vattenspridare!"

Partytrick i all ära och den här hästen har satt huvudet på spiken. Lite vatten i munnen och slänga med underläppen – och vips, så kan publiken underhållas!


Sett 7084 ggr

Känslan av frihet när man råkat tappa sin ryttare

När ens ryttare trillat av på en stor fälttävlansbana är det inte av högsta prioritet att bli fångad, enligt den här ponnyn. Att få springa och sicksacka fritt mellan hindren är ju såå mycket roligare...


Sett 11984 ggrAktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 5

– TEMA: Hästen i trafiken
– Porträtt: Lotta och Kajsa Björe 
– Tömkör som Bo Jenå

– Sveriges charmigaste stallmaskot
– Det viktiga beterinärbesiktningen
– Hoppövningar med Victoria Almgren
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Avtalet avgör vem som blir ansvarig när ett föl skadar sig
Eva Johansson svarar
Vem blir ansvarig om någon skadar sig på anläggningen?
Eva Johansson svarar
Häst som blir stressad vid uppsittning
Elke Hartmann svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.