Ryttarna kräver att Sylve får vara kvar

Hippson-TV

Hoppning

Publicerad: 2016-04-30

Ryttarna kräver att Sylve får vara kvar

I ett brev ställt till Svenska Ridsportförbundet ställer flera av ryttarna i hopplandslaget krav på att Sylve Söderstrand ska vara kvar som förbundskapten över OS.

SVT har tagit del av brevet, men vilka det är som har undertecknat det framgår inte. I ett inslag i SVT Sport uttalar sig Henrik von Eckermann, Rolf-Göran Bengtsson och Malin Baryard Johnsson. Ryttarna är missnöjda med det svar de har fått från Svenska Ridsportförbundet där de inte har fått gehör för sitt krav.

Hör ryttarna, Svenska Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster och representant för Sveriges olympiska kommitté uttala sig i klippet ovan. Och läs brevet, som publicerats på SVT:s sportsajt, här nedan:

”Vi ryttare ......... som tillsammans deltagit i ett antal mästerskap under många år i Sveriges hopplandslag, vi vill med anledning av ert högst oväntade beslut att Sylve Söderstrands skall avgå som förbundskapten här uttrycka vår stora besvikelse över detta.

Hur kan man låta en av världens bästa ledare i hoppning avgå inför vår viktigaste uppgift – OS, är för oss högst märkligt, att bara låta det hända utan att kontakta oss är också helt ofattbart.

Det är bara 4 månader kvar till det viktigaste mästerskapet och vi har precis planerat inför de kommande tävlingarna och måste nu kunna fokusera på detta tillsammans med vår förbundskapten.

Sylve är insatt i allas planering, han kan oss, han vet hur vi skall fungera för att kunna prestera på allra bästa sätt.

Sylve är insatt, kunnig, organiserad, kan tävlingsplanering, insatt i alla internationella regler, speciellt när det kommer till mästerskap, och är inte rädd för att ta tag i "obekväma situationer".

Sylve har också en mycket stark position inom den internationella hästsportvärlden vilket är väldigt fördelaktigt för det svenska hopplandslaget. Vi kan inte se att det finns någon annan som har den här kompetensen och som känner oss som lag och framförallt inte kan göra detta jobbet som de ska göras på så väldigt kort tid!

Vi är alla tävlingsryttare som vet och har kunskapen i vad det innebär att ha en fungerande kunnig förbundskapten som Sylve. Det vet inte ni som inte varit aktiva på vår nivå, vi tycker ni borde lyssna och fråga oss innan ni agerar som ni nu gjort för det är väldigt mycket som nu som kan gå fel pga av orutin och uteblivande kunskap och det kan få väldigt stora konsekvenser för mästerskapet.

Framgång på mästerskap är väldigt viktigt för svensk hoppsports framtid och det borde vara intressant för er. Det är ett enormt marknadsvärde på ett framgångsrikt OS.

Vi ställer oss också frågande till varför styrelsen inte ber att Sylve skall redogöra för sin version inför hela styrelsen i den här faktiskt ganska lilla tvisten vad det gäller avtalet. Styrelsen får bara höra den ena versionen. Sveriges Olympiska Kommitté har de senaste åren satsat stora resurser på svensk hoppning inför OS i Rio, det känns inte seriöst att med den korta tid som är kvar förstöra en stor bit i deras satsning. Vi ser oerhört allvarligt på situationen och hoppas ni förstår hur viktigt vi tycker det är att ni nu ändrar ert ofattbara beslut så Sylve Söderstrand kan vara kvar som lagledare för landslaget i hoppning över OS i Rio. Sylve har den senaste tiden haft avsikt att fullfölja sitt uppdrag över OS, vilket vi har idag fått bekräftat av Sylve. Vi förväntar oss ett svar omgående!”

Tidigare publicerat:
EXTRA: Sylve Söderstrand slutar
Samarbetsformer en anledning till konflikten
SOK stänger inte dörren för Sylve som förbundskapten
Sylve är inte uppsagd


Mer i Hippson-TV

Legendaren Valegro dansar in 20års-dagen

De har tagit både EM- och OS-guld tillsammans och blev ett ekipage som många beundrade på dressyrbanan. Valegro har hunnit fylla 20 år, men kommer fortfarande ihåg hur piaffen ska göras. Spana in klippet från Charlotte Dujardin.


Sett 538 ggr

Vad är det som låter i hästarnas hage …

Lyckotjuten när man återser sina vänner kan låta lite hursomhelst – även om man är häst. Som den här ljudliga, men inte så gnäggiga, återföreningen.

Till klippet på Instagram


Sett 5947 ggr

Hunden Balder hänger gärna med hästarna

Hålla koll så mössen inte kommer in i foderkammaren, köra in balar med traktor, leda hästarna från hagen eller springa med på ridturer. Den sjuårige jack russeln Balder hjälper gärna till när han hänger med matte i stallet.
– Han är även väldigt duktig på att kalla på hästarna i hagen om de är långt borta, då springer han ner och vallar upp dem. Balder hänger med på det mesta och älskar att vara med mig oavsett vad jag gör, så han får följa med överallt även utanför stallet, berättar hans matte.


Sett 1939 ggr

Lortgrisar hittas i närmsta vattenpöl

När sommarregnet skapar en swimmingpool i hagen gäller det att passa på att ta sig ett "dopp". Både avsvalkande och lortigt på samma gång, kan det bli bättre?

Länk till klippet


Sett 1372 ggr

Polisrytteriets hästar njuter av fridfullt bete

Det är semestertider, även för hästarnas del. Polisrytteriet i Stockholm delar med sig av klipp där hästarna njuter på sommarbetet. De tar sig ett dopp i sjön, betar gräs och rullar sig på stranden. Visst ser det härligt ut?

Till klippet på Instagram


Sett 1871 ggr

42 fjordingar från Taffsnäs redo för uteritt

Det som är unikt med ridlägren på Taffsnäs gård är att det finns så många fjordingar i stallet. Terese Klangestam delar här med sig av ett härligt klipp från en uteritt nyligen, där hon glatt räknar upp namnen på alla 42 fjordhästar som tillsammans begav sig med på ridturen.  


Sett 2664 ggr

Underhållande ryttarnostalgi från 1971

En gång i tiden var dressyr "krumelur-ridning", en tävlingsstart kostade 15 kronor, det pratades om "hästpladder" och alla var lite tokiga hästtokiga! SVT bjuder på ett härligt nostalgiklipp från arkivet där vi får lära oss ett och annat om hopp- och dressyrtävlingar. Året var 1971. 


Sett 6451 ggr

Se klippet: Nicola Wilson på väg tillbaka

Fälttävlansryttaren Nicola Wilson är i full gång med sin rehabilitering efter sitt allvarliga fall i samband med tävlingarna i Badminton. I sitt senaste klipp berättar hon mer om hur läget ser ut just nu, i både med- och motgång, och hur hon sakta men säkert börjar ta sig an nya utmaningar. Nicola är kvar på sjukhuset, men berättar dessutom om hur det går för personalen och hästarna hemma på gården. 


Sett 1316 ggr

Hållbara hästar i Brösarpsprojektet

Hästar som får röra sig i flock på stora kuperade marker när de är unga, har större chans att bli starka och hållbara sporthästar i framtiden. Det är en av flera slutsatser som man kommit fram till i Brösarpsprojektet, som är avslutat efter tre betessäsonger. I det här klippet berättar bland annat Peder, Jens och ingvar Fredricson mer om vad projektet har lärt dem.


Sett 1314 ggr

"Den bästa frågan man kan ställa sig är inte varför skorna tas av, utan varför man satte på dem"

I ett pågående forskningsprojekt studeras hur sporthästar påverkas av att ridas med respektive utan skor. Under maj månad utfördes praktiska försök hos Peder Fredricson på Grevlundagården i Skåne – hör hovslagare Aksel Vibe berätta sina tankar kring projektet.


Sett 12541 ggr


Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 3

– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning

– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.