Ryttarna kräver att Sylve får vara kvar

Hippson-TV

Hoppning

Publicerad: 2016-04-30

Ryttarna kräver att Sylve får vara kvar

I ett brev ställt till Svenska Ridsportförbundet ställer flera av ryttarna i hopplandslaget krav på att Sylve Söderstrand ska vara kvar som förbundskapten över OS.

SVT har tagit del av brevet, men vilka det är som har undertecknat det framgår inte. I ett inslag i SVT Sport uttalar sig Henrik von Eckermann, Rolf-Göran Bengtsson och Malin Baryard Johnsson. Ryttarna är missnöjda med det svar de har fått från Svenska Ridsportförbundet där de inte har fått gehör för sitt krav.

Hör ryttarna, Svenska Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster och representant för Sveriges olympiska kommitté uttala sig i klippet ovan. Och läs brevet, som publicerats på SVT:s sportsajt, här nedan:

”Vi ryttare ......... som tillsammans deltagit i ett antal mästerskap under många år i Sveriges hopplandslag, vi vill med anledning av ert högst oväntade beslut att Sylve Söderstrands skall avgå som förbundskapten här uttrycka vår stora besvikelse över detta.

Hur kan man låta en av världens bästa ledare i hoppning avgå inför vår viktigaste uppgift – OS, är för oss högst märkligt, att bara låta det hända utan att kontakta oss är också helt ofattbart.

Det är bara 4 månader kvar till det viktigaste mästerskapet och vi har precis planerat inför de kommande tävlingarna och måste nu kunna fokusera på detta tillsammans med vår förbundskapten.

Sylve är insatt i allas planering, han kan oss, han vet hur vi skall fungera för att kunna prestera på allra bästa sätt.

Sylve är insatt, kunnig, organiserad, kan tävlingsplanering, insatt i alla internationella regler, speciellt när det kommer till mästerskap, och är inte rädd för att ta tag i "obekväma situationer".

Sylve har också en mycket stark position inom den internationella hästsportvärlden vilket är väldigt fördelaktigt för det svenska hopplandslaget. Vi kan inte se att det finns någon annan som har den här kompetensen och som känner oss som lag och framförallt inte kan göra detta jobbet som de ska göras på så väldigt kort tid!

Vi är alla tävlingsryttare som vet och har kunskapen i vad det innebär att ha en fungerande kunnig förbundskapten som Sylve. Det vet inte ni som inte varit aktiva på vår nivå, vi tycker ni borde lyssna och fråga oss innan ni agerar som ni nu gjort för det är väldigt mycket som nu som kan gå fel pga av orutin och uteblivande kunskap och det kan få väldigt stora konsekvenser för mästerskapet.

Framgång på mästerskap är väldigt viktigt för svensk hoppsports framtid och det borde vara intressant för er. Det är ett enormt marknadsvärde på ett framgångsrikt OS.

Vi ställer oss också frågande till varför styrelsen inte ber att Sylve skall redogöra för sin version inför hela styrelsen i den här faktiskt ganska lilla tvisten vad det gäller avtalet. Styrelsen får bara höra den ena versionen. Sveriges Olympiska Kommitté har de senaste åren satsat stora resurser på svensk hoppning inför OS i Rio, det känns inte seriöst att med den korta tid som är kvar förstöra en stor bit i deras satsning. Vi ser oerhört allvarligt på situationen och hoppas ni förstår hur viktigt vi tycker det är att ni nu ändrar ert ofattbara beslut så Sylve Söderstrand kan vara kvar som lagledare för landslaget i hoppning över OS i Rio. Sylve har den senaste tiden haft avsikt att fullfölja sitt uppdrag över OS, vilket vi har idag fått bekräftat av Sylve. Vi förväntar oss ett svar omgående!”

Tidigare publicerat:
EXTRA: Sylve Söderstrand slutar
Samarbetsformer en anledning till konflikten
SOK stänger inte dörren för Sylve som förbundskapten
Sylve är inte uppsagd


Mer i Hippson-TV

Måndagsrutin med Peder Fredricson

Måndagar innebär en extra check av hästarna hemma hos Peder Fredricson. I en video i sociala medier förklarar han hur rutinen ser ut och vad det är han tittar på – allt för att kunna lägga upp bästa plan för veckan.


Sett 4973 ggr

Fölskiljning på Lojsta hed

Fölen på Lojsta hed har samlats in för att bli verkade samt chip- och frysmärkta innan de hämtades av sina nya ägare. Tre föl släpptes åter till heden – stoet Maj som får stanna i flocken och två mycket trevliga hingstar som ännu är osålda. Årets föl på Lojsta hed är efter russhingsten Matteus 683.


Sett 1204 ggr

Se trailer från dokumentären om Helgstrand Dressage

Andreas Helgstrand förlorade i rätten och danska TV2 kommer att sända dokumentären "Hästmiljardärens hemligheter" i nästa vecka. Nu har Operation X släppt en trailer som du kan se ovan eller på Facebook. Helgstrand Dressage har också gjort ett uttalande där de bland annat skriver att de prioriterar djurens välfärd över allt annat. Läs mer om det nedan.


Sett 38413 ggr

Ridskolan håller igång i 23 minusgrader: "Inga problem"

Hos Föreningen Iskalla ryttare i Jukkasjärvi rider eleverna på ridskolan utomhus under alla årstider. Att temperaturen redan i november ligger på minus 23 grader är inget som hindrar dem. Mari-Helen Lindström berättar mer och ger tips på hur du håller värmen.


Sett 8775 ggr

"Åke" bäddar fint i lösdriften

Visst är det viktigt att bädda fint i lösdriften? Det tycker i alla fall unghästen Ocioso "Åke", fem år. Han lyfter gärna upp halmen i ligghallen som fungerar utmärkt att både leka med eller för att klia kompisen. Hästägare Carolina Nedhagen delar med sig av ett härligt klipp.


Sett 3448 ggr

Guldhästen All In trivs på lösdriften

All In är den legendariske hästen som nådde stora framgångar med Peder Fredricson i sadeln. Numera lever 17-åringen pensionärsliv hemma på Österlen och i ett nytt klipp från Grevlunda Showjumping får vi en glimt av hans tillvaro som bossen hemma i lösdriften. Att äta och se över hagen är några av de arbetsuppgifter som guldhästen numera sysslar med om dagarna. 


Sett 11271 ggr

Ponnyn som gärna vill springa förbi en grästuva

Har du också haft en ponny som varit en helt perfekt läromästare? När ponnyn Putte och Alicia, fem år, är ute och galopperar så kan det gå undan. Men Putte tycker om att beta och tar gärna en paus, vilket Alicia bara verkar tycka är roligt. Allt gick bra vid avramlingen och mamman i familjen berättar: 
Welsh mountainponnyn Putte är världens snällaste och bästa läromästare, men han tar alla chanser han får att norpa åt sig en fikapaus. Alicia föredrar att alltid rida ut med barbackapadden då hon och Putte gör många upptäckter i skogen tillsammans. Alicia brukar hoppa av och på, äta blåbär eller titta på myror medan Putte gärna äter blåbärsris eller lite gräs. Putte är snäll och går med på det mesta, en "match made in heaven"


Sett 3597 ggr

Smart tips för att slippa avskavd man under täcket

Evelina Olauesen tröttnade på att hästarnas man skavdes bort av halsen på täcket. Men ett enkelt knep har fixat problemet. Hon sätter helt enkelt fast täcket ett snäpp tätare än vad som är tänkt. Då blir det en rymligare kanal över manken. Se klippet ovan där hon demonstrerar på hästen El Sapos Hamilton.


Sett 15708 ggr

Se duellen mellan toppduon i GCT GP

Var hämtade Christian Kukuk in de där hundradelarna som gav honom segern och puttade ner Malin Baryard Johnsson till andra plats. Se de två ryttarnas omhoppning i GCT Grand Prix i Riyadh sida vid sida i klippet ovan.


Sett 2843 ggr

Dags för unghästarna att flytta hem

Hästak har sina unghästar på stora beten på Öland under sommarhalvåret. Härom dagen var det dags att hämta hem unghingstarna efter fem månader i det fria. 


Sett 3654 ggr


Senaste numretLäs mer om nummer 5 2023

– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition

– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.