Ryttarna kräver att Sylve får vara kvar

Hippson-TV

Hoppning

Publicerad: 2016-04-30

Ryttarna kräver att Sylve får vara kvar

I ett brev ställt till Svenska Ridsportförbundet ställer flera av ryttarna i hopplandslaget krav på att Sylve Söderstrand ska vara kvar som förbundskapten över OS.

SVT har tagit del av brevet, men vilka det är som har undertecknat det framgår inte. I ett inslag i SVT Sport uttalar sig Henrik von Eckermann, Rolf-Göran Bengtsson och Malin Baryard Johnsson. Ryttarna är missnöjda med det svar de har fått från Svenska Ridsportförbundet där de inte har fått gehör för sitt krav.

Hör ryttarna, Svenska Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster och representant för Sveriges olympiska kommitté uttala sig i klippet ovan. Och läs brevet, som publicerats på SVT:s sportsajt, här nedan:

”Vi ryttare ......... som tillsammans deltagit i ett antal mästerskap under många år i Sveriges hopplandslag, vi vill med anledning av ert högst oväntade beslut att Sylve Söderstrands skall avgå som förbundskapten här uttrycka vår stora besvikelse över detta.

Hur kan man låta en av världens bästa ledare i hoppning avgå inför vår viktigaste uppgift – OS, är för oss högst märkligt, att bara låta det hända utan att kontakta oss är också helt ofattbart.

Det är bara 4 månader kvar till det viktigaste mästerskapet och vi har precis planerat inför de kommande tävlingarna och måste nu kunna fokusera på detta tillsammans med vår förbundskapten.

Sylve är insatt i allas planering, han kan oss, han vet hur vi skall fungera för att kunna prestera på allra bästa sätt.

Sylve är insatt, kunnig, organiserad, kan tävlingsplanering, insatt i alla internationella regler, speciellt när det kommer till mästerskap, och är inte rädd för att ta tag i "obekväma situationer".

Sylve har också en mycket stark position inom den internationella hästsportvärlden vilket är väldigt fördelaktigt för det svenska hopplandslaget. Vi kan inte se att det finns någon annan som har den här kompetensen och som känner oss som lag och framförallt inte kan göra detta jobbet som de ska göras på så väldigt kort tid!

Vi är alla tävlingsryttare som vet och har kunskapen i vad det innebär att ha en fungerande kunnig förbundskapten som Sylve. Det vet inte ni som inte varit aktiva på vår nivå, vi tycker ni borde lyssna och fråga oss innan ni agerar som ni nu gjort för det är väldigt mycket som nu som kan gå fel pga av orutin och uteblivande kunskap och det kan få väldigt stora konsekvenser för mästerskapet.

Framgång på mästerskap är väldigt viktigt för svensk hoppsports framtid och det borde vara intressant för er. Det är ett enormt marknadsvärde på ett framgångsrikt OS.

Vi ställer oss också frågande till varför styrelsen inte ber att Sylve skall redogöra för sin version inför hela styrelsen i den här faktiskt ganska lilla tvisten vad det gäller avtalet. Styrelsen får bara höra den ena versionen. Sveriges Olympiska Kommitté har de senaste åren satsat stora resurser på svensk hoppning inför OS i Rio, det känns inte seriöst att med den korta tid som är kvar förstöra en stor bit i deras satsning. Vi ser oerhört allvarligt på situationen och hoppas ni förstår hur viktigt vi tycker det är att ni nu ändrar ert ofattbara beslut så Sylve Söderstrand kan vara kvar som lagledare för landslaget i hoppning över OS i Rio. Sylve har den senaste tiden haft avsikt att fullfölja sitt uppdrag över OS, vilket vi har idag fått bekräftat av Sylve. Vi förväntar oss ett svar omgående!”

Tidigare publicerat:
EXTRA: Sylve Söderstrand slutar
Samarbetsformer en anledning till konflikten
SOK stänger inte dörren för Sylve som förbundskapten
Sylve är inte uppsagdMer i Hippson-TV

Härligt med svalka i sommarvärmen

Vi är nog många som pustar ut i skuggan den här helgen. Visst är det härligt med sol och värme men ibland behöver man kylas av. Som den här hästen som njuter av att bjudas på vatten direkt från vattenslangen.


Sett 598 ggr

Pax för att inte borsta!

Det finns hästar som gillar att rulla och så finns det hästar som går all in i leran. I det här fallet känns ju den kritvita hagkompisen som ett betydligt mer lockande alternativ att plocka in från hagen – men någon verkar i alla fall utomordentligt nöjd med sin insats!


Sett 13731 ggr

Miniatyrhingsten Akilles låter inte matte mocka hagen – vill pussas istället

När Evelyn Banffy ska mocka i hagen får hon genast sällskap. Den amerikanska miniatyrhästen Akilles går vid hennes sida och passar på att visa upp sina tricks. Han både pussas och gör spansk skritt, så mockningen får vänta. 

Förra året nominerades den charmiga ponnyn, 76 centimeter i mankhöjd, till Årets vårdhjälte. Tillsammans med Evelyn besöker han olika äldreboenden och demensboenden. Där sprider de värme och glädje, och de boende får en chans till ett avbrott i vardagen. Coronapandemin innebär dock ett avbrott i hans viktiga arbete. Akilles är även en duktig körhäst, han är tränad i klassisk dressyr från marken och Evelyn tricktränar honom också.


Sett 25014 ggr

Oss fyrbenta vänner emellan

En bästa vän är alltid bra att ha och individerna i klippet har verkligen funnit varandra. Trots att de verkar vara ett omaka par delar hunden och hästen en mysig stund tillsammans – fyrbenta vänner emellan! Missa inte det söta klippet ovan!


Sett 11482 ggr

Namnkunnigt startfält tar sig an Hermanstorps nya terrängbana

Det har snickrats och hamrats hos Hermanstorps kör- och ridklubb i vinter. Martin Möllgård har designat hindren till klubbens nya trestjärniga terrängbana och till helgen ska ryttarna få känna på den. Då arrangeras Hermanstorp fälttävlans cup 2020 med två- och trestjärniga klasser samt ponny. 


Sett 9477 ggr

Måndagstrött? Du är inte ensam

Ibland behöver man en lite lugnare start på veckan. Varför inte göra som den här hästen – ta en powernap, helt enkelt. Kolla in det roliga klippet med ljud på!


Sett 9141 ggr

Hästen Cainwen fastnade mellan två träd – fick hjälp av räddningstjänsten

När Ebba Gren kollade till hästarna i beteshagen upptäckte hon att treåriga Cainwen satt fast mellan två träd. Som tur är kunde räddningstjänsten hjälpa till att få loss henne. Se räddningsaktionen i klippet ovan.
– Hon kom varken framåt eller bakåt. Vi förstår inte hur hon har lyckats ta sig in där, säger Ebba.


Sett 13388 ggr

Busar med mamma när tränaren tar paus

Lilla Otis Price är son till fälttävlansryttarna Tim och Jonelle Price. Den här dagen sitter han vid ridbanan när mamma tränar för självaste Charlotte Dujardin. Men så måste tränaren smita iväg en stund och då passar Otis på att ta över tränarrollen. 


Sett 4039 ggr

Samspelet mellan en häst och en liten flicka

Vi har tidigare fått se Bongo dansa fram med Greetje Hakvoort i sadeln, medan sexåriga dottern Jolie bjudit på sötchock med ponnyn Napoleon. I det här klippet är det däremot dottern som tagit över träningen av mammans häst – och visst bjuder de på ett fantastiskt samspel och en fin tillit till varandra? Klippet kommer från Human & Horse Academy by Greetje Hakvoort.


Sett 7362 ggr

Brandmän räddar häst ur brinnande stall

Vid en stallbrand i USA hade man lyckats rädda alla hästar utom ett sto som var kvar i lågorna. Men brandmännen lyckas, tillsammans med en av personerna på gården, rädda stoet som klarade branden utan skador medan stallet brann ned till grunden. Se den heroiska räddningsinsatsen i Expressens klipp ovan.


Sett 14369 ggr