Så blir du följsam i sadeln: ”Tänk att allt du vill att hästen ska göra – det speglar du med din kropp”
Presenteras i samarbete med: Saab och Ridsportens Innovationer

Så blir du följsam i sadeln: ”Tänk att allt du vill att hästen ska göra – det speglar du med din kropp”

Hållbara ryttare 3, del 3: Vi har kommit fram till tredje delen av serien ”Hållbara ryttare”, därmed är det dags för Saab Team Sweden Dressages Jeanna Högberg att få sin sits analyserad av Maria Terese Engell. Dessutom berättar professor Lars Roepstorff mer om ämnet biomekanik.

Maria Terese Engell förklarar att grunden till sitsforskningen hon och SLU-teamet bedriver är att de ville hitta objektiva parametrar – som kunde beskriva och förklara det de antog och tyckte att de såg hos ryttare. Detta har i sin tur lett fram till objektiva metoder för sitsanalys och sitsträning, som går att systematisera och använda gång på gång.
  
Använder markörer och sensorer
Lars Roepstorff, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), deltar både i projektet och i denna del av serien. Han berättar att hans intresse för att mäta och analysera ryttarens sits väcktes när han studerade subtila hältor. I vilken grad har ryttaren betydelse för om hästen är asymmetrisk?
Lars har tillsammans med Maria Terese mätt hur ryttares leder och kroppsdelar rör sig och roterar, med hjälp av markörer och sensorer. Förhoppningen är att projektet ska leda till bättre ryttare både ur prestations- och hälsosynpunkt, samt i förlängningen till friskare hästar som presterar optimalt.
– Frågan är om man som ryttare, med bättre sits och bättre kontroll på sin kropp, faktiskt kan må bättre.
  
Små korrigeringar gör stor skillnad
Vi får slutligen se hur Maria Terese Engell, konkret, hjälper dressyrproffset Jeanna Högberg med hjälpgivning och position i sadeln. Det är kroppsspråket som visar hästen i vilken riktning vi vill att den rör sig.
– Tänk att allt du vill att hästen ska göra, det speglar du med din kropp, säger hon.
Efter analysen och övningarna berättar Jeanna om de små men viktiga justeringar Maria Terese har hjälpt henne med – bland annat vad gäller bålen, höften och hakan.
– Vissa av problemen har jag varit medveten om att de finns, men jag har försökt korrigera dem på ett annat sätt.
Jeanna menar att det har gett henne väldigt mycket att tillsammans med Maria Terese göra små, små korrigeringar från marken – utan häst. Och hon avslöjar att hon kommer att inleda sin fortsatta sitsträning med att införskaffa en pilatesboll…

Del 2: ”Alla ryttare kan få förståelse för sin egen kropp”
Del 1: Landslagsryttare tar hjälp av forskning
Tidigare säsonger av Hållbara ryttare hittar du här
Läs mer om Maria Terese och hennes doktorsavhandling

Presenteras av Ridsportens Innovationer
Projektet Ridsportens Innovationer har som mål att bidra till utvecklingen av ridsporten med ny kunskap, innovativa idéer och metoder som är till stor nytta för ridsportens aktiva.
Läs mer på Innovare.se
Mer i Hippson-TV

Ska man bli riktigt bra måste man börja tidigt

Visst ser den här lilla tjejen ut att ha potential att bli en riktigt bra fälttävlansryttare om några år. Hennes ponny är den snällaste läromästaren dessutom. 


Sett 948 ggr

Sjukhushästen Hannibal kan bli Årets eldsjäl: ”Gör något som är bra för andra”

Hippson har tidigare berättat om Louise E Chatteli och hennes häst Hannibal, som besöker sjuka barn. Nu har de nominerats till utmärkelsen Årets eldsjäl.


Sett 982 ggr

Hur du river hindret – utan att få några hinderfel

Det här ekipaget visar hur ett hinder kan rivas utan att det ger några fel i protokollet, eftersom hindrets översta bommar ligger kvar på sina bomskållor. Och visst gör hästen en snygg räddning, som hinner upp med alla ben och tar sig över bakbommen felfritt?


Sett 12551 ggr

Med ändan mot regnet – Turbo kommer alltid när matte ropar

När Sara Edberg skulle hämta sin unghäst First Eriksson (e. Sankt Erik ue. First Wish, uppf. Christina Åslund), som kallas "Turbo", en regnig dag i hagen kom han som vanligt när hon ropade – fast med baken först.


Sett 13584 ggr

Johanna Due-Boje: ”Arbetet i stallet och på hästryggen är monotont – jätteviktigt att göra annat också”

Hållbara ryttare 3, del 4: Det är dags för fjärde delen av serien Hållbara ryttare, där sitsforskaren Maria Terese Engell hjälper ryttarna i Saab Team Sweden Dressage med deras position i sadeln. Denna gång förklarar hon varför det är viktigt att fysträna sig själv – samt analyserar landslagsryttaren Johanna Due-Boje.


Sett 1312 ggr

När din stora kärlek är för lång

Den här söta hunden vill så gärna kela med sin kompis, men det är lite bekymmersamt då den fina hästen är så stor! De löser det ändå, och får en mysig stund tillsammans. Se ännu ett gulligt klipp med radarparet nedan.


Sett 4463 ggr

En helt vanlig hopptävling – på stranden (!)

Att rida på stranden är något alldeles speciellt. Tänk då att tävla med ljudet av havets vågor i bakgrunden! I dagarna blev det verklighet, då det arrangerades en hopptävling på stranden i Erquy i nordvästra Frankrike. Det var dessutom tioårsjubileum för tävlingen. Visst ser det härligt ut? Se fler klipp nedan.


Sett 1386 ggr

Ledsagarhästen Flirty tog flyget med matte – så gick resan

Ledsagarponnyn Flirty tros vara den första miniatyrhästen i amerikansk flyghistoria att äntra en kommersiell flygning. Inside Edition var där för att för att bevittna det stora ögonblicket – spana in klippet för att se hur det gick till från start till landning.


Sett 3093 ggr

400 veterinärer saknas: "Åkte 14 mil för att skriva ett recept"

Närmare 400 veterinärer saknas i Sverige. Det visar Svensk djursjukvårds senaste branschrapport. Svårast är det att rekrytera distriktsveterinärer till mindre orter. På måndagen tog TV4 Nyheterna upp frågan.


Sett 1731 ggr

Överraskningsmulan Mulle Meck – en framtida hoppstjärna?

För tre år sedan överraskade den nyinköpta ponnyn Rut Lunds civila ryttarförening när hon födde en liten mula. Sedan dess har mulan Mulle Meck fått äran att bli Skånes ridsportförbunds maskot. I år har hans utbildning tagit fart, vilket inte minst syns i den snabba löshoppningen ovan. 


Sett 4913 ggr