Grad Prix, del fyra: Vi har kommit fram till det fjärde avsnittet i Patrik Kittels filmade dressyrskola. Den här gången är det saxen som är i fokus – och Patrik ger sina bästa tips.
– Det är viktigt att hästen är känslig för benen och flyttar sig åt de olika hållen, säger han.
Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Saab och Patrik Kittel. Under fyra år delar Patrik med sig av sina kunskaper genom årliga clinics och videokurser. De tre första säsongerna finns att se på Dressagetour.se. Där hittar du även biljetter till Patriks clinics.
Avsnitt 4: Saxen
Även i detta avsnitt börjar Patrik Kittel att visa arbetet på Eddieni (född 2009 e. Johnson – Negro). I ett första steg förklarar han att det är viktigt att få koll på grundprinciperna, något Patrik gör genom att rida in från långsidan.
– När jag börjar med saxen inleder jag först med två till tre steg öppna, innan jag går lite skarpare åt sidan. Sedan går jag rakt fram och vill kunna rida rakt samt ställa om hästen innan jag gör bytet.
När de grunderna fungerar väljer Patrik att rida in på kvartslinjen i stället.
– I början försöker jag inte att göra det helt från medellinjen, utan kollar av så att hästen väntar, kommer åt sidan och ställer om. Det behöver inte vara perfekt direkt, men jag vill att hästen lätt går åt sidan åt båda hållen.
Känslig för benen
Patrik sitter därefter upp på Diva (född 2008, e. Richfield – Silvano). Med henne börjar han rida lite mer mot tävlingssaxen, men inleder med att känna att hon flyttar sig.
– Det är väldigt viktigt att man kollar att hästen är känslig för benen och flyttar sig åt de olika hållen. Kan jag rida lite öppna, rida lite rakt fram? Jag börjar alltid med att kolla av om hästen går åt sidan lika mycket åt båda hållen.
Med Diva inleder Kittel med att rida in från kvartslinjen, men något skarpare åt sidan än med Eddieni.
– Detta för att känna om jag kan komma åt sidan utan att hon går i väg. Kan jag sitta tillbaka – och väntar hon så att jag kan rida åt andra hållet?
Patrik väljer sedan att rida saxen från medellinjen. Till en början är det inte antalet galoppsprång som är viktigt, menar han.
– Första gången gör jag utan att räkna. Detta så att hästen inte vet hur många steg den ska ta, utan att jag kan komma åt med benen och känna att hon går rakt fram. Där är jag inte så noga med att det är perfekt, jag försöker mest göra det för kontrollen.
Kontroll är viktigast
Skulle problem uppstå förklarar Patrik att han hellre går tillbaka till grunderna än rider om saxen. Det gör att man återfår kontrollen, därmed blir själva saxen enklare att rida igen.
– Saxen är inte jättelätt att rida. När jag var yngre brukade jag verkligen ogilla den, men nu brukar jag få ganska mycket poäng på saxen just för att jag också har plockat isär det lite grann.
Tidigare säsonger och avsnitt hittar du här
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman "Sune", född 2019, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
– Han är en riktigt stilig kille och ett charmtroll är han också. Otroligt social, trevlig och älskar att gosa. Mot sina syskon är han dock en retsticka och busar ofta med dem. I framtiden väntar ett liv som dressyrhäst, berättar matte Linda Hansson som även är uppfödare till "Sune".
Dansutmaningen Jerusalema Challenge har genomförts över hela världen. I förra veckan delade Hippson ett klipp med Tågarpsortens ryttarförening som gör dansen uppsuttet till häst. Stallgänget hos Jamila Bergs islandshästar har också tagit fram dansskorna, och delar glädjen med både hundar och hästar.
– Vi gjorde denna och oj så roligt samtidigt som teambuilding! Vi utmanar alla som har inackorderade, säger Jamila.
Vad gjorde vi innan sociala medier kunde få de mest banala små vardagssaker att bli lustifikationer. Som när en söt liten häst får kicka igång veckan med sitt "skratt".
Det här lilla barnet har turen att han en moster som har en väldigt snäll häst. Så varför inte redan i väldigt unga år få prova på piaff och passage – då har man ju den rätta känslan redan från start …
Pontus Hugosson har tidigare visat upp hur han testar skijoring hemma på gården. Han har dessutom tagit sig vidare i TV4:s program Talang tillsammans med söta Katitzi. Så kanske, med tanke på en eventuell finalplats, är det tur att snön är på väg bort i Västsverige. För senast gick skijoringen inte helt perfekt …
Den 23 februari är det premiär för systrarna Emilia och Olivia Bergåkras vlogg på SVT Barn och SVT Play. Det blir sammanlagt 12 avsnitt och givetvis medverkar även storasyster Cecilia och mamma Sigrid. Så häng med den hästtokiga familjen på tävling och i vardagen på gården i Hälsingland.
Dansutmaningen Jerusalema Challenge har blivit viral och det är många som genomför dansen runtom i världen. Även inom ridsporten är det flera som har tagit sin an utmaningen, men någon som gör det med en liten twist är Tågarpsortens ryttarförening. De genomför nämligen dansen uppsuttet till häst och vill nu utmana andra ridklubbar i landet.
Linnea Åkesson driver utbildningsstall i Småland och där har det snöat en del på sistone. När hennes mamma Maria en dag kommer ut till ridbanan håller Linnea på att skotta fram fyrkantsspåret med en spångrep. Se klippet, glöm inte ljudet och se ända till slutet – ingen kan påstå att inte hästfolk är innovativa.
I vintertider kan det vara extra klurigt att hitta något att tugga på i hagen. Då gäller det att vara påhittig så att man kan lyckas få en smakbit av gräset på andra sidan staketet. Men det är ingen konst för Wish Princess Victoria, ett treårigt welsh cob-sto från Kil, Värmland, hälsar hennes ägare Lina Thor.
Man kan inte annat än imponeras av den franska mounted gamesryttaren Violaine Ferrandez och hennes ponny Licorne du Mas. I full fart tar de sig an alla hinder hur smidigt och samspelt som helst.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!