Så föder du upp världens bästa hopphäst: ”Mamman påverkar väldigt mycket”

Hippson-TV

Unghästar och avel

Publicerad: 2020-03-22

Så föder du upp världens bästa hopphäst: ”Mamman påverkar väldigt mycket”

Avelssäsongen är i gång, men tyvärr gör coronakrisen att många event som exempelvis hingstvisningar ställs in. För att bjuda på inspiration har vi därför letat i gömmorna – och hittat en filmad intervju från Gothenburg Horse Show 2019.

I klippet ovan berättar Anders Hansson om familjens verksamhet och uppfödarfilosofi. Walltorp lantbruks AB föder nämligen inte bara upp grisar (!) utan även hästar. Och inte vilka hästar som helst, på meritlistan finns bland andra Hansson WL som tillsammans med Peder Fredricson utsågs till världens bästa ekipage 2018.
– Vi satsar inte på kvantitet utan kvalitet, säger Anders bland annat.
  
Inspirerades av en Peder-häst
Och så avslöjar han hur det lite speciella namnet kom till. Peder Fredricson hade på den tiden en topphäst som hette Magic Bengtsson och eftersom det lilla hingstfölet var efter Hip Hop 1045 skulle begynnelsebokstaven vara ”H”:
– Vad fasen, han kan väl heta Hansson?, tyckte vi!
 
Väljer presterande föräldrar
WL står för Walltorp lantbruks AB, där Hanssons mamma Indra WL fortfarande används i aveln. Innan hon hamnade i avelsboxen permanent har hon även hunnit vinna 1,35 med en av bröderna Hanssons döttrar.
Familjen väljer helst både hingstar och ston som själva har presterat i sporten – och menar att stoet egentligen är viktigare än hingsten.
Att Hansson hade kapacitet visade han för övrigt redan som ung:
– Han löshoppade över hinderstöden, berättar Anders.
  
Fotnot: Hansson WL har haft ett skadeuppehåll med gjorde i vintras comeback på tävlingsbanorna med två felfria rundor.

Mer i Hippson-TV

Kör egen hoppträning ut ur hagen

De här två hästarna är sugna på lite terränghoppning framåt kvällen. Så ut ur hagen blir det först ett lågt elstaket, sedan två galoppsprång och över en rejäl grind. Matte får se sprången bakifrån.


Sett 6650 ggr

Sofie Relanders nyttiga bakdörr ut från paddocken: ”Perfekt för hästarna att hitta framåtbjudningen”

Dressyrryttaren Sofie Relander har förverkligat en dröm. En ”bakdörr” ut från ridbanan som tillåter bus över stock och sten gör underverk för framåtbjudningen. Missa inte det coola klippet här.


Sett 7374 ggr

Ponnyn Ess gnäggar sött i sömnen

Ess från Bästekille tog en tupplur i matte Madeleine Escandes knä ute i hagen. Nog somnade han gott i vårsolen – och man kan ju undra vad han drömmer om?


Sett 5004 ggr

Shettisen Zimba behöver också motion – hänger med lös på skogsturen

Shetlandsponnyn Zimba är 24 år och förgyller allas tillvaro. När hennes ryttare, Rosa, inte kan rida får ponnyn följa med på promenad för att få motion. Zimba är van vid att gå lös och hon verkar ha det riktigt härligt i vårsolen i skogen.
– Hon är stallets lilla guldklimp, säger Daniéla Almqvist.


Sett 4121 ggr

När skrittmaskinen blir en karusell

Den här smarta hönan har kommit på det allra bästa sättet att använda en skrittmaskin på. Sittandes uppe på den får hon både en åktur och har full koll på omgivningarna.


Sett 4126 ggr

Topphästen Parzival njuter av pensionärslivet

Med Adelinde Cornelissen var Parzival (född 1997, e. Jazz – Ulft) en av världens bästa dressyrhästar. Han pensionerades efter OS i Rio 2016 och avtackades i mars året därpå inför publiken i ’s-Hertogenbosch. Nu har hans ryttare delat ett klipp i sociala medier på den före detta topphästen – visst ser Parzival ut att njuta av pensionen till fullo?


Sett 7903 ggr

Jaycen, 12 år, och Glücksbär inspirerar: ”Vill visa att barn med funktionshinder kan göra samma saker som andra"

Jaycen Schlesinger är tolv år gammal och har Downs syndrom. När han föddes fick han ponnyn Glücksbär och tillsammans har de blivit ett riktigt radarpar. Via sitt Instagramkonto inspirerar Jaycen andra att träna med sina hästar. Missa inte klippet ovan – där han och Glücksbär visar ett av sina trick.


Sett 3940 ggr

"Kom igen mamma, det är dags att leka"

När man är liten och det spritter i kroppen kan det hända att mamma tycker att man är lite jobbig. Eller vad tror ni att det här charmiga fölets mor tycker om sin avkommas försök att dra i gång dagens lekpass?


Sett 10907 ggr

Glada shirehästar svämmar över av vårkänslor på betet

Visst är det något speciellt med årets första släpp på grönt gräs? I dessa tider beslutade Wadworth Shire Horses sig för att ge hästarna tid på betet – och nog var det något som uppskattades stort av de fyrbenta bjässarna.


Sett 9713 ggr

Löshoppning är shettisen Berras favorit: ”Han gillar att stå i centrum”

Anne Källgrens urgulliga shettis Berra, 26 år, är ett riktigt lyckopiller. När han inte besöker äldreboenden för att sprida glädje är löshoppning en favorit. Missa inte de härliga klippen här.


Sett 8103 ggrAktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet